Karkamýþ ! ... Söylendiðinde tarihten çaðrýþým yapan ve belki de tarihle yaþýt olan bir yer adý. Yine bir çok tarihi olaylarýn mekaný ve olaylara ýþýk tutan bir tarih yýðýný. Tarihçiler büyük Hitit Krallýðýnýn bir arþivinin þimdiki tümsek yýðýnýnýn altýnda olduðunu söylüyorlar. Eðer o arþive ulaþýlsa kim bilir Ýlk Çað Anadolu tarihinin nice bilinmeyen karanlýk dönemleri gün ýþýðýna çýkacaktýr. Tarih boyunca Anadolu, Mezopotamya ve Mýsýr üçgenin de hep stratejik konumda olmuþ, bir çok uygarlýklara beþiklik etmiþ bir tarihi mekan. Ana hatlarýyla belirlenen bu yönü Karkamýþýn tarihi yüzünü teþkil eder. Fýrat buradan terk eder Anadolu topraklarýný. Doðunun sarp,kývrýmlý ve derin vadilerinden coþkulu akan Fýrat bu noktada yorulur ve belki de o yüzden sakin ve hülyalý akar buralarda. Geniþ bir alana bir yelpaze gibi yayýlýr, içinde adacýklar oluþturarak boz kýr içinde ormaný andýran yeþilliði ile adeta bir cennet gibidir. Antik kentin tepesinden Fýratý seyredenler kendilerini Boðaz içinde hissederler. Fýrat en güzel buradan seyredilir. Tarihi Demir yolu Fýrat köprüsü iþte tam bu noktadadýr. Görkemli bu muhteþem dev eser sanki yeþilliðin arasýnda kaybolmuþ gibi. Fýrat ilk kez bu köprü ile aþýlmýþ bundan yüzyýllar öncesinde. Ve onun hemen birkaç kilometre üstünde son teknoloji ile inþa edilmiþ bulunan baraj Fýratýn son gemlendiði yapýt. Ýþte bütün bu yönleri birleþtiðinde ortaya bu kez de Karkamýþýn Turizm yüzü çýkar. Ve nihayet Karkamýþýn hemen önünden Batýya doðru uzanan verimli barak ovasý ve onun üzerinde oluþmuþ Barak kültürüyle Karkamýþ bir kültür merkezi olma özelliðine sahip bir yerleþim alaný.
![]()
Bu kadar özelliklere,güzelliklere sahip olmasýna karþýn ne yaz ki Karkamýþ bu gün için Sosyal ve Ekonomik alanda,geliþmiþlik ve kentleþme yolunda arzu edilen seviyenin çok gerisinde kalmýþtýr. Kimileri buna Karkamýþýn kaderi, kimileride makus talih demiþ ve bunun deðiþemeyeceði inancý içerisinde olmuþlar. Ancak bunun hiçte kader yada kýrýlmayacak bir makus talih olmadýðý bilinci içerisinde olan ve bu inançla göreve gelen Belediye Baþkaný Nuh KOCAASLAN göreve geldiði son dört yýla yakýn bir süredir iþte bu makus talihi kýrmanýn çaba ve gayreti içerisinde. Kýrdýmý ya da ne kadar kýrabildi. Bu söyleþinin içerik ve kapsamý bu çerçeve de yapýlmýþtýr.
Makamýnda ziyaret ettiðim Baþkana söyleþimizin siyasetten,politikadan uzak sadece yapýlan hizmetlerle sýnýrlý olacaðýný söylediðimde kendiside tebessümlü yüz ifadesiyle düþünceme katýldýðýný belirterek, oturduðu koltuktan geriye yaslanýp söyleþiye hazýr olduðu mesajýný veriyordu. Hafif dökülmüþ saçlarýyla açýk bir alýn ve kararlý bir yüz ifadesi vardý Baþkanýn. Bazen belli noktalara odaklaþan gözleri sonralarý etrafý tarar gibi keskin ve karþýyý etkiler gibi. Bakan deðil ama gören gözleri vardý baþkanýn. Gerçektende göreve geldiði günden beri Karkamýþýn neyi var neyi yok, nelerin yapýlacaðýný çok iyi görmüþ , çalýþma ve projelerini de o þekilde belirlemiþ.
Ýþler sezi yordu mu þeklindeki söyleþinin ilk ýsýnma soruma cevabý “kesinlikle hayýr” oldu ve devam etti.”iþleyen demir ýþýldar” Doðrusu sorumdan mahcup olur gibi oldum.
Dedim ki "göreve geleli bugün itibariyle dört yýl oldu. Bu süre içerisinde Karkamýþa hangi alanda neler yapabildiniz. Karkamýþýn makus talihini ne ölçüde kýrdýnýz". Baþkan bu soruyu bekler gibiydi. Elinin altýndaki dosyalarý birbirinin üstüne indirip kaldýrdýktan ve bardaðýndaki son yudum çayýný da içtikten sonra hafif bir tebessümle insanýn yaptýklarýný anlatmasý ona zevk verir diyerek baþladý yaptýklarýný anlatmaya.
Ýþte baþkanýn yaptýklarý ile ilgili anlattýklarý:
“Karkamýþta yaþayan biri olarak ilçenin sorunlarýný yakýndan görüyor ve biliyordum. Bu benim için bir avantajdý. Yani neyi nasýl yapacaðým konusunda önceden hazýrlýklýydým. Birde bir Karkamýþlý olarak Karkamýþýn içinde bulunduðu durum onun tarihi kimliðiyle örtüþmüyordu. Böyle gelmiþ böyle gider inancýna hiç katýlmadým. Karkamýþýn ehil ellerde geliþeceðine hep inanmýþýmdýr. Ýþte Cenabýhakkýn yardýmýyla deðerli hemþerilerimin de bana gösterdikleri teveccüh ile bu iþe gelince ekip arkadaþlarýmla beraber Karkamýþýn süre gelen bu makus talihini yenme iþine baþlamýþ olduk. Çok þükür göreve geldiðimden bu yana geriye baktýðýmda bir çok konuda mesafe aldýðýmýzý memnuniyetle görebiliyoruz.
- Ýcraatýmýzýn kilidi disiplin oldu. Yani belediyedeki her þeyi önce bir disiplin altýna almakla yola çýktým. Harcamasýndan malzemesine,çalýþandan,görevlisine kadar her þeyi bir disiplin altýna aldým. Ýþte ondan sonra yapýlacak iþ ve projelerin uygulanmasýna geçtik.
- Bu kapsamda belediyeciliðin asli unsuru olan þehre temiz ve kesintisiz içme suyu sorununu çözerek baþladým.
- Sonra yine belediyeciliðin temel hizmetlerinden olan temiz bir çevre iþine aðýrlýk verdim. Bu baðlamda cadde ve sokaklarýn kaldýrým,kilit taþý ve asfaltlanma iþini tamamladým.
- Çöplerin günlük alýnmasý ve temiz bir Karkamýþ sloganýyla harap ve çevre kirliliði arz eden bütün yapý ve eklentilerini yasal prosedür içerisinde çözmüþ olduk. - Karkamýþ için çok elzem olan ve kent kültürünün adeta simgesi durumunda görülen þehrin giriþ yolunu yaparak bu çok önemli eksikliði giderdik. Bu güzergahlarý park ve caddeleri aðaçlandýrarak ileride yeþil bir Karkamýþ görünümünün alt yapýsýný kurduk.
- Bu arada þehrin su ve kanalizasyon alt yapýlarýnda ilave ve yenilikler yaparak bu alt yapýnýn da saðlam ve çalýþýr olmasýný saðlamýþ olduk.
- Ýlçenin içinden geçen dere her yönüyle bir sorundu. Sivri sineðin adeta yataðý idi.
- Taþkýnlarda çevresi için risk teþkil ediyordu. Ayrýca tüm atýk sular açýkta bu dereye dökülüyordu. Ýþte bu dereyi ýslah ederek bu önemli sorunu çözmüþ olduk. Kýsaca hedefimiz köy görünümündeki Karkamýþý olanaklar ölçüsünde modern bir þehir görünümüne getirmekti bunu yapmaya çalýþtýk ve baþardýk.
- Öte yandan belediye ve halkýmýzýn hizmeti için gerekli araç ve iþ makinelerinin teminini yaparak böylece hizmetlerin seri ve zamanýnda yapýlmasýný saðlamýþ olduk.
- Eðitim ve saðlýk alanýnda Ýlçe kaymakamlarýyla ve öteki yetkililerce beraber çalýþarak bu dallarda da önemli hizmetler getirilmiþ oldu. Örneðin eski saðlýk ocaðý yerine daha geniþ kapasiteli,günün her saatinde hizmet veren bir saðlýk tesisi yapýlarak halkýmýzýn saðlýk hizmeti almasýný saðladýk. Eðitim kurumlarýmýzýn tümünün kaloriferli sisteme geçirilmesinin yanýnda ek bina ve dersliklerle eðitim kapasitesini artýrarak çocuklarýmýzýn daha iyi eðitim almalarýný da gerçekleþtirmiþ olduk.”
Baþkan icraatlarýný anlatmayý sürdürürken ben araya girerek ona yeni bir soru yönelttim. Sorum þu idi.
Dedim ki "Karkamýþýn bir turizm potansiyeli vardýr bununla ilgili yaptýklarýnýz yada projeleriniz nelerdir?"
Baþkan sanki yerinden yekinir gibi yaparak omuzlarýný ve baþýný oynatýp yine eksik olmayan yüzündeki tebessümüyle bu sorumada oldukça detaylý bilgi verdi.
” Fýrat kýyýlarý ile ilgili buralarda ciddi anlamda sosyal tesisler kurma projelerimiz hazýr ve bunlarý ilgili bakanlýk yetkilileriyle hayata geçirebilme aþamasý içerisindeyiz. Ayrýca Antik Kent mekanýnýn bulunduðu alaný mayýnlardan temizleterek burayý bir açýk müze haline getirme projemiz þu aylarda uygulamaya konulacak durumdadýr. Bu her iki projemiz gerçekleþtiði zaman Karkamýþ bir turizm kenti olacaktýr. O zaman insanlar görmek için, gezmek için,araþtýrma ve inceleme yapmak için Karkamýþa adeta akýn edeceklerdir.”
Ben yine Baþkanýn konuþmasýnýn arasýna girdim ve bir baþka soru yönelttim ona. Bu kez dedim ki bütün bunlardan sonra Karkamýþýn makus talihi yenilecek mi ?
O cevap olarak dedi ki “Biz o talihi yendik bile”
Doðrusu baþkanýn anlattýklarý ve bu son cevabý Karkamýþ ve Karkamýþlýlar için son derece sevindirici ve güzel hizmetlerdi. Baþkan çalan telefonuna cevap verirken ben kendi kendime Karkamýþ acaba eski parlak günlerine mi dönüyor diye düþündüm. Eski Karkamýþýn bazalt taþlarýndaki mutluluk tablolarý içeren kabartma figürler geldi gözlerimin önüne. Ýnsanlarýn mutlu olduðu sahneler. Yine kendi kendime sordum þimdi niye olunmasýn. Mutsuzluk kader deðil,talih deðil. Olsa olsa geri kalmýþlýk olur iþte bütün meseli bu geri kalmýþlýk çemberini kýrmakta. Enerji dolu,çalýþkan,ufku geniþ ve dürüstlüðün timsali olacak kadarda dürüst baþkanýn bunun üstesinden geleceðine inanarak ona teþekkür ettim ve bu duygularla ondan ayrýldým.