Ben Tahir GALÝ’nin torunun oðluyum.Osmaniye ilinde polis memuru olarak görev yapmaktayým.Büyük dedemle ilgili Ramazan TARHAN’ýn kaleme aldýðý “Kurtuluþ savaþýnda Nizip ve Tahir Gali Destaný” adlý araþtýrma yazýsýný okudum.Gerçekten de çok duygulandým. bu tip tarihi araþtýrmalarý yayýnladýðýnýz için tüm site yetkililerine teþekkür ediyorum.Özellikle bunun gibi konular bu vatanýn kurtulmasýnda ne zorluklar yaþandýðýný ve yaþananlarý sonraki kuþaklara anlatma açýsýndan çok büyük önem taþýmaktadýr.Bu vatanýn nasýl ayakta tutulduðunu, gelecek kuþaklara anlatma adýna yapýlmýþ güzel bir araþtýrma olduðu ve bizim vatanýmýza göz dikmiþ düþmanlarýmýzýn nesillerinin bu araþtýrmalarý okuduðunda ayný gücü ve kuvveti karþýlarýnda göreceklerini bilmeleri açýsýndan çok faydalý olduðu kanaatindeyim.Yayýnlanan araþtýrmaya ilave olarak ben de babamdan ve dedemden ögrendigim bazý bilgileri sizinle paylaþmak istiyorum.
Dedemle ilgili daha önce yapýlan araþtýrmalar ve bizim büyüklerimizden dinlediðimiz kadarýyla dedemin Cezayir ülkesinde iken teyzesinin kýzý ile evli olduðu bir tane erkek çocuðunun bulunduðu ve kendisinin Fransýz Harp akademisinde subay olduktan sonra Cezayir ordusunda yüzbaþý olarak görev yaptýðý anlatýlýr. Cezayirin Fransanýn sömürgesi olduðu dönemde halka Ruslarla ve komünizm le savaþacaðýz diyerek topladýklarý askerleri Osmanlý devleti ile savaþmaya getirmiþler. Kurtuluþ savaþý sýrasýnda Suriye üzerinde Gaziantep dolaylarýna geldiklerinde bölgeden ezan sesi duymuþlar. Bizleri Müslümanlarla savaþtýrýyorlar diyerek tamamý Osmanlý devleti saflarýna katýlmýþlar ve Nizip civarýnda Fransýzlara karþý savaþmýþlar.Urfa ve Antep savunmasýnda çok önemli görevlerde bulunmuþlar ve bu bölgelerin iþgalden kurtuluþundan sonra Cezayir’e geri dönmemiþlerdir.
Savaþtan sonra dedem ve arkadaþlarýnýn bir kýsmý Ýzmir’e yerleþtiler.Büyük dedem Tahir Gali,orada Tren garýnda çalýþmýþ daha sonra bölgenin sýcak olmasýnda dolayý Adana iline taþýnmýþ burada da ayný iþte çalýþmýþtýr ve burada bir evlilik yapmýþtýr.Cömertligi ve misaperverligi ile tanýnan büyük dedem özellikle kýtlýk yýllarýnda bir gün evine misafir gelir.Eþinden çay ikram etmesini ister.Fakat eþi çay yok der.Misafirler gittikten sonra eþi çay demleyip büyük dedeme getirir.Büyük dedem eþinin bu hareketine kýzarak ondan ayrýlýr ve valizini alýp evi terk eder.Adana’nýn Bucak kasabasýna yerleþir.Burada çiftçilik yapar.Buradan nüfuzlu bir toprak aðasýnýn yardýmýyla Kozan’a gelir.Devletin iskan yardýmýyla kendisine biraz tarla zeytin bahçesi ve üzüm baðý sahibi olur.Burada da evlenir ve þu an 3 ü hayatta olan 4 evlat sahibi olur.Büyük dedemin Cezayir’de bulunan akrabalarý kendisinin izini bulup ona bir mektupla birlikte bir miktar parayý Fransýz elçiliðine yollarlar.Dedem parayý almak için elçiliðe gittiðinde Fransýz görevliler kendisine –Bak Fransýz parasýna muhtaç oldun diyerek alay ederler.Büyük dedem buna sinirlenerek parayý almadan oradan ayrýlýr. Daha sonra buranýn güzel olmasý ve de Müslümanlýðý daha iyi yaþayabileceði düþüncesi ile yerleþmeye karar verir.Kendisine gazilik ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaþlýðý verilen büyük dedem Tahir Gali,soyadý alacaðý zaman Cezayir den gelmesi nedeniyle soyadýný UÇANKUL yazdýrmak istemiþ. Türkçe’yi bilmediðinden ve nüfus memurunun dikkatsizliðinden dolayý soyadý KAÇANKULP olarak verilmiþ ve kendiside daha sonra deðiþtirmeyi düþünmemiþ.
Dedem hakkýmda bildiklerim bu kadar.Umarým çalýþmalarýnýza faydasý olur. Ýlgi ve alakanýz için tekrar teþekkür eder çalýþmalarýnýzda baþarýlar dilerim.
![]()
Tamer KAÇANKULP
Osmaniye Çevik Kuvvet
Þube Müdürlügü
0505.2594711