Gaziantep'te yapýlan büyük panel, büyük ilgi gördü. Panele hemþehrimiz Muhittin Þimþek damgasýný vurdu. Tüm panalistlerin Prof.Dr.Muhittin Þimþek'ten bahsetmeleri ve atýfta bulunmalarý, konuþmacýlarý etrafýnda toplayarak Gaziantep'te bu güzel panele vesile olduðu için Prof.Dr.Muhittin Þimþek ve Eðitim Bir-Sen Gaziantep temsilciliðine takdir yaðdý. Haber: www.nizipdenge.com
![]()
Yeni Anayasada Eðitim ve Özgürlükler konulu panel, Þehitkâmil Belediyesi Konferans Salonu’nda yapýldý. Panele Yargýtay Onursal Baþkaný Prof. Dr. Sâmi Selçuk, Prof. Dr. Mehmet Altan, Prof. Dr. Ömer Çaha ve Prof. Dr. Muhittin Þimþek katýldý. Geniþ katýlým sebebiyle panel, bir baþka salona sinevizyon yoluyla aktarýlarak bini aþkýn izleyiciyi buluþturdu. Eðitim Bir Sen Þube Basýn Yayýn Sekreteri Mustafa Yýldýz, sendikanin Gaziantep’te 3 bin 500, Türkiye’de 120 bin üyesi bulunduðunu hatýrlatarak, "Kesintisiz, molasýz bir demokrasi için yeni ve sivil bir anayasa diyoruz. Daha çok demokrasiyle Cumhuriyetimiz’i güçlendirip yarýnlara taþýmak için yeni ve sivil bir anayasa diyoruz" dedi.
Anayasalar çaðdaþsa hak ve özgürlüklerin teminatý
olurlar, çað dýþýysa hak ve özgürlükleri kýsýtlarlar
Daha sonra açýlýþ konuþmasý için kürsüye gelen Þube Baþkaný Zabit Kekeç Anayasa’dan beklentiler, eðitim ve özgürlükler konusunda þöyle konuþtu: "Anayasalar hak ve hürriyet bahþetmiyor. Anayasalar çaðdaþsa hak ve özgürlüklerin teminatý olurlar, çað dýþýysa hak ve özgürlükleri kýsýtlarlar. Yeni anayasadan beklentimiz; özgürlükleri alabildiðine geniþleten, devlete göre bireyi deðil, bireye göre devleti dizayn eden, devlete karþý bireyi koruyan, bireye ve topluma ideolojik ve tek tip bir hayat tarzý dayatmayan bir anayasa olmasýdýr.
"Ülkemizin en önemli iki sorunu, eðitim ve demokratikleþmedir" diyen Kekeç, "Eðitim ve demokratikleþme sorunu çözülmeden ekonomik, demokratik, bürokratik, siyasal, kültürel hiçbir sorun çözülemez. Son yýllarda eðitimde önemli hamleler olmasýna raðmen, sorunlar devam etmektedir. Eðitimde altyapý, müfredat öðretmen gibi sistem sorunlarý var. Eðitimin en önemli sorunu kaliteli, özgür, erdemli insan yetiþtirmek. Sistem eliyor. Hayata hazýrlýk yok. Amaç sýnavlara hazýrlýk. Bundan dolayý Altyapý ve müfredattaki iyileþtirmeler anlam kazanmýyor. Çünkü öðretmenin ve eðitim çalýþanýnýn toplumsal ve ekonomik saygýnlýk problemi var. Sistemin sýnavlarý amaç haline getirmesi, dershaneleri öne çýkarýyor, okulu diploma doldurma yeri, öðretmeni de diploma doldurma memuru konumuna indiriyor. Bu durum öðretmenin sosyal statüsüne, rehberliðine, toplumsal saygýnlýðýna zarar veriyor.Vekil, ücretli, sözleþmeli, usta öðretici gibi eðreti istihdam biçimleriyle nitelik nasýl saðlanabilir. Bu hükümetin en iyi çalýþmasý yeni müfredattýr. Ancak programlarýn ve öðretmenlerin yeni müfredata adapte olmasýnda eksiklikler var. Yeni müfredata göre öðretmen, bilgi aktarýcýlýktan, bilgiyi öðrenciyle paylaþan konuma gelmelidir. Üreten ve öðrenciyi paydaþ olarak gören olmalýdýr. Rehberlik ve yönlendiricilik yönü öne çýkmalýdýr" diye konuþtu.
Darbecilerin yargýlanmasýnýn önü açýlmalýdýr
Kekeç, "Ýzin verildiði kadar düþünebilen bireyler yerine düþünce hürriyetinin zemininin oluþturulduðu özgüvene sahip birey anlayýþýna geçilmelidir" derken, "Anayasada demokratik, laik, sosyal hukuk devletinde bütün kavramlarýn eþdeðerde ele alýnmasýný istiyoruz. Ekonomiye duyarlý, demokrasiye duyarlý, üretime duyarlý ve sosyal deðerlere duyarlý eðitim sistemi ortaya konmalýdýr. Tüm vatandaþlar kanun önünde eþittir hükmü anayasada muhafaza edilmeli, hiçbir gerekçeyle ayrýmcýlýk yapýlmamalý, düþünce, ifade ve basýn özgürlüðü teminat altýna alýnmalýdýr. Kamu çalýþanlarýna toplu sözleþmeli, grevli, sendikal hak verilmeli, siyaset yapma yasaðý kaldýrýlmalýdýr. Ýnsan, birey, vatandaþ ve devlet kavramlarý günümüz þartlarýna göre yeniden tanýmlanmalý, sivil toplumun özgürleþmesine katkýda bulunmalýdýr. Yeni anayasanýn meþruiyet debisi yüksek olmalýdýr" dedi.
YÖK yeniden yapýlanmalý
Prof. Dr. Muhittin Þimþek Türkiye’nin geri kalmýþlýðýyla ilgili verileri sunular þeklinde gösterip açýklamalar yaptý. Avrupa ülkeleriyle Türkiye arasýnda karþýlaþtýrmalar yapan Þimþek, yeni eðitim modelleriyle aradaki farkýn kapanacaðýný ifade ederek ümitsiz olmadýðýný dile getirdi. Özgürlük ve eðitimle ilgili bilgiler veren Þimþek YÖK’ün yeni bir yapýlanmaya gittiðini, ilerleyen günlerde bunun olumlu sonuçlarýnýn görüleceðini ifade etti.
Ýnsanlar konuþtuklarý kelime kadar bir dünyaya sahiptirler
Prof. Dr. Mehmet Altan,Ýngiltere’nin 71 bin kelimeyle konuþtuðunu, buna karþýlýk Türkiye insanýnýn ise 7 bin 600 kelimeyle konuþtuðunu ifade ederek “Bu kadar az kelimeyle hangi özgürlükleri savunabiliriz” þeklinde konuþtu. "Kelime kapasitemize artýracak düþünceler, dünyalar geliþtireceðimize kimlik, siyaset gibi kýsýr döngü tartýþmalarla zaman geçiriyoruz" dedi.
Altan konuþmasýnda þunlarý dile getirdi: "Eðitimci, toplumun en dinamik, en idealist, en entelektüel insaný olmalý. Olamýyoruz. Bunu yerine devlet memuru olmayý yeðliyoruz. Devlet memuruna ise 7 bin 600 kelime yetiyor. Oysaki Ýnsanlar konuþtuklarý kelime kadar bir dünyaya sahiptirler. Özgür insanlarýn YÖK’ü ele geçireceklerini sanmýyorum. Olsa olsa YÖK, kendi bünyesinde çalýþmaya baþlayan insanlarý ele geçirir, bir güzel kendine benzetir. O kurul (YÖK), ne kendini ne de akademisyenleri özgürleþtirebilir. Öðrencilerim benim gibi olmak istemiyorlarsa demek ki ben iyi bir eðitimci deðilim, iyi bir örnek oluþturamýyorum. Biz eðitimciler, rejimin askerliðini yapan pozisyonundayýz. Bunu bir tarafa býrakýp iki konuyu çok önemsemek gerekiyor: Sivil ve Yeni Anayasa, AB süreci ve devamý.
Cumhurbaþkanýnýn yerinde ben olsam hemen imzalardým.
Panelistlere söz verirken zaman zaman espriler yapan Prof. Dr. Sami Selçuk panele ayrý bir renk kattý. Mehmet Altan’ýn “7.600 kelimeyle konuþuyoruz” sözüne karþýlýk Selçuk “Ben ona da razýyým. Bürokratlarýmýz 2 binden fazla kelimeyi bile konuþmamaktadýrlar” þeklinde konuþtu. Baþörtüsüne serbestlik tanýyan Anayasa maddesinin Cumhurbaþkanýnca imzalanmasýna deðinen Selçuk “Ben olsam Meclis’ten kararýn çýktýðý gün imzalardým” þeklinde konuþarak panele farklý bir hava kazandýrdý.
Programa Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoðan, Gaziantep Baro Baþkaný Av. Aziz Canatar, Þehitkâmil Belediye Baþkaný Metin Özkarslý, Ak Parti Ýl Baþkaný Ökkeþ Eruslu, Ýl ve Ýlçe Belediye Meclis üyeleri, kurumlarýn il müdürleri, Gaziantep Üniversitesi’nden çok sayýda akademisyen, Eðitim-Bir-Sen Kahramanmaraþ Þube Baþkaný Hacý Datlý ve Þube Yönetim Kurulu Üyeleri, Memur-Sen Ýl Baþkaný ve Diyanet-Sen Þube Baþkaný Ahmet Tahiroðlu, Memur-Sen Hizmet Kollarý’nýn Þube Baþkanlarý ve Ýl Temsilcileri, Memur-Sen ve Eðitim-Bir-Sen Ýlçe Temsilcileri, Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri, Basýn Mensuplarý, Eðitim-Bir-Sen üyeleri ve diðer ilgililer katýldý.