Cemre havaya düþtü
Kelime olarak kor halindeki ateþ anlamýný taþýyan ve üç aþama halinde gerçekleþen cemrenin ilki havaya düþtü. Baharýn müjdecisi olarak bilinen ve birer hafta aralýklarla havaya, suya ve topraða düþtüðüne inanýlan cemrenin ilki 20 Þubat'ta havaya düþtü.
Cemreler, havalarýn ýsýnmaya baþladýðýnýn ve kýþýn soðuk günlerini arkada býrakmak üzere olduðumuzun müjdecisi olarak kabul ediliyor.
Eskilerin 365 günlük yýlý Kasým 179 ve Hýzýr 186 olarak ikiye ayýrdýðý belirtiliyor. Yýlýn Kasým kýsmýnýn yani kýþ devresinin 8 Kasým'da baþladýðýna ve 6 Mayýs'a kadar sürdüðüne inanýlýyor. 6 Mayýs'ta da Hýdýrellez ile birlikte yaz devresi, Hýzýr günlerinin baþladýðý kaydediliyor. Kasýmýn 46'sýnda, kýrk gün anlamýna gelen 'erbain', 86'sýnda da elli gün anlamýna gelen 'hamsin'in girdiðine inanýlýyor. Böylece kýþýn en soðuk zamanlarý sayýlan 90 günlük süre geride býrakýldýðý ifade ediliyor. Kasým günlerinin ortasýný geçip yüz gün arkada kalýnca halk arasýnda zorlu kýþ günlerini arkada býrakmanýn sevincinin yaþandýðý belirtiliyor.
Kasýmýn 105'inde 20 Þubat'ta birinci cemrenin havaya, 112'sinde 27 Þubat'ta ikincisinin suya, 119'unda da 6 Mart'ta üçüncü cemrenin topraða düþtüðüne ve yedi günlük aralýklarla buralarý ýsýttýklarýna inanýlýyor. Meteoroloji Bölge Müdürü Ziya Çolak, cemrelerin düþüþ sýralamasýnda önce hava ýsýnýyormuþ gibi görünse de hava doðrudan güneþ ýþýnlarý ile ýsýnmayacaðýný açýkladý. Çolak, güneþten gelen ýþýnlarýn önce yeri ýsýttýðýný, daha sonra yerden yansýyan ýþýnlarýn havayý ýsýttýðýný aktardý. Cemrenin düþmeye baþlamasýyla birlikte hava sýcaklýklarýnda bir iki dereceyle baþlayan bir artýþ olacaðýný kaydeden Çolak, son cemrenin de düþmesiyle birlikte hava sýcaklýklarýnda hissedilir derecede artýþlar olacaðýný vurguladý.