Gaziantep milletvekili Mehmet Sarý'nýn bildirdiðine göre ilçemize 24 derslikli Anadolu öðretmen Lisesi yapýlmasý, Milli Eðitim Bakanlýðý 2008 yýlý yatýrým proðramýna alýnarak az önce kabul edildi. Buna göre bu yýl içerisinde arazi tespiti ve ihalesi yapýlacak olan Anadolu öðretmen lisesinin 24 dersliði bulunacak. Ayrýca dýþarýdan gelebilecek öðrencilerin iyi þartlarda barýnabilmesi için 150 erkek ve 150 kýz öðrenci kalabilecek þekilde toplam 300 öðrencilik birde yurt yapýlacak. Modern binalarýn buluncaðý eðitim kompleksinin içerisinde spor tesisleri yapýlmasýda ayný proðramda kabul edildi.
Toplam 8.5 milyon YTl ayrýlan proje için ilk etapta 1.65 milyon Ytl de bankaya yatýrýlmýþ durumda.
ANADOLU ÖÐRETMEN LÝSELERÝ
A- AMAÇLARI
Anadolu öðretmen liseleri, Millî eðitimin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olarak;
a) Öðretmen yetiþtiren yüksek öðretim kurumlarýna öðrenci hazýrlamak,
b) Öðrencilerine;
1)Öðretmenlik mesleðini sevdirmek,
2)Öðretmenlik mesleðinin gerektirdiði bilgi, beceri, tutum ve davranýþlarý kazandýrmak,
3) Orta öðretim düzeyinde ortak bir genel kültür vermek,
4) Ülke kalkýnmasýna sosyal, kültürel ve ekonomik yönden katkýda bulunma bilincini ve gücünü kazandýrmak,
5) Dünyadaki geliþme ve deðiþmeleri izleyebilecek düzeyde yabancý dil öðrenmelerini saðlamak,
6) Öz güven, öz denetim ve sorumluluk duygularýnýn geliþtirilmesi, her bireyin farklý ve ayrý bir deðer olduðu, ekip çalýþmasýyla ortak baþarýnýn elde edilmesinde önemli katký saðlayacaðý inancýnýn verilmesine yönelik çaðdaþ bir eðitim ortamý oluþturmak amacýyla,
· Ýlköðretimden sonra 4 yýl öðrenim süreli,
· Normal öðretim yapan,
· Yabancý dil aðýrlýklý program uygulayan,
· Gündüzlü ve belirlenen kontenjan nispetinde paralý-parasýz yatýlý öðrenime imkan veren
orta öðretim kurumlarýdýr.
B- ÖÐRETÝM PROGRAMLARI
Anadolu Öðretmen Liselerinde programlar;
- Ortak genel kültür derslerinden,
- Öðretmenlik mesleði ile ilgili derslerden,
- Öðrencilerin bireysel ilgi veyeteneklerini tanýyýp anlamalarýna, geliþtirmelerine ve bazý alanlarda derinleþmelerine imkan saðlayan derslerden,
meydana gelir.Öðretim programlarý, öðrencilerin ilgi, istek, yetenek, geliþim seviyeleri ve bireysel farklýlýklarý ile bilimsel geliþmeler ve ihtiyaçlar dikkate alýnarak sürekli geliþtirilir.
Anadolu öðretmen liselerinin tüm sýnýflarýnda dersler;
“Ortak Dersler”
“Alan Dersleri” ve
“Seçmeli Dersler” adý ile üç kategoriye ayrýlmýþtýr.
Öðrenciler, 10 uncu sýnýftan itibaren; ilgi, istek ve yetenekleri doðrultusunda,
*Fen Bilimleri,
*Türkçe-Matematik,
*Sosyal Bilimler ve
* Yabancý Dil
alanlarýndan birine yönelerek öðrenimlerini sürdürür.
Bu okullarda; 3 saati Öðretmenlik Meslek Bilgisi, diðerleri Anadolu liselerinde okutulanlarýn aynýsý olmak üzere, haftada toplam 36 saat ders okutulmaktadýr.
Öðretim programlarýnýn, öðrencilerin; ilgi, istek, gereksinim , yetenek, geliþim, olgunluk düzeyleri ile bireysel farklýlýklarý göz önünde bulundurularak sürekli geliþtirilmesi esastýr.
Bu okullarýn tüm sýnýflarýnda aðýrlýklý olarak yabancý dil dersi (Ýngilizce) okutulur.
Bu Okullardan mezun olanlar normal Anadolu Lisesi mezunlarýnýn sahip olduðu haklar yanýnda Eðitim Fakültelerini tercihte ek puan(0,24)alma avantajýna sahiptir.