Yeni neslin diþi çürük!
Türk Diþ Hekimleri Birliði verilerine göre, Türkiye’de 12 yaþýndaki çocuklarýn yüzde 84’ünün diþlerinde çürük ve diþeti problemleri bulunuyor.
Diþ Dostu Derneði Genel Sekreteri Selda Alemdar Dinçer, diþ çürüklerinin önemli ve önlenebilen bir hastalýk olduðunu söyledi. Dünya Saðlýk Örgütünün (WHO), 2015 yýlý için dünya genelinde problemli diþler için belirlediði oransal hedefin 12 yaþ grubu çocuklarda ortalama 3 problemli diþ olduðunu ifade eden Dinçer, yine WHO verilerine göre, problemli diþ sayýsý ortalamasýnýn Ýngiltere’de 0.9, Ýspanya’da 1.1, Belçika’da 1.1, Fransa’da 1.9, Yunanistan’da 2.2, Türkiye’de ise 5-6 olduðunu vurguladý.
WHO’nun tüm dünyada problemli diþler için verdiði 2015 yýlý hedefini, Avrupa Birliði (AB) ülkelerinin þimdiden yakaladýðýný belirten Dinçer, þöyle konuþtu:
“Türk Diþ Hekimleri Birliði verilerine göre, Türkiye’de 12 yaþ grubunda nüfusun yüzde 84’ünün diþlerinde 5 ya da 6 çürük bulunuyor. Çocuklar ilk süt diþlerini çýkardýklarýnda, aðýz saðlýðý bakýmýna baþlanmalý. Araþtýrmalara baktýðýmýz zaman 2-7 yaþ arasýndaki çocuklarýn sadece yüzde 18.8’inin diþ hekimine gitmiþ olduðunu görmekteyiz. Yine 2-7 yaþ grubu çocuklar arasýnda diþlerini günde 1 kez fýrçalayanlarýn oraný yüzde 19.9 iken, hiç fýrçalamayanlarýn oraný yüzde 40 civarýndadýr. Diþ saðlýðýný tam anlamýyla yaygýnlaþtýrmada, okul ortamýnda çocuklarýmýzý bilinçlendirmek büyük önem taþýyor. Koruyucu bakým, yani çocuklara florid uygulamalar yapýlmasý, yüksek risk grubunda olan çocuklara ise ek olarak yüzey örtücü uygulanmasý, çocuklarý diþ çürüðünden korumaktadýr. Ýsviçre ve Ýskandinav ülkelerinde okullarda bir diþ hekimi bulunmaktadýr. Ayrýca, aileler çocuklarýna koruyucu uygulama yaptýrmak zorundadýr.”
KÝÞÝ BAÞINA DÜÞEN DÝÞ MACUNU KULLANIMI
Ekonomik Ýþbirliði ve Kalkýnma Teþkilatý (OECD) ülkeleri arasýnda saðlýk harcamalarýna en az bütçeyi Türkiye’nin ayýrdýðýný, bunun yaný sýra AB ülkeleri arasýnda da aðýz ve diþ saðlýðý bakýmýndan iyi bir durumda olunmadýðýný anlatan Dinçer, Türkiye’de yýllýk diþ macunu kullaným oranýnýn kiþi baþýna halen 75 gram düzeyinde gerçekleþtiðini, Ýskandinav ülkelerinde ise bu rakamýn 400 grama ulaþtýðýný bildirdi.
Dernek olarak Kýrýkkale Üniversitesi Diþ Hekimliði Fakültesi, saðlýk iþleri müdürlükleri ve il milli eðitim müdürlüklerinin destekleriyle bir proje hazýrladýklarýný belirten Dinçer, proje kapsamýnda 2006-2007 döneminde 5 bin 380 çocuða koruyucu anlamda florid jel uygulamasý yaptýklarýný kaydetti.
Bu yýl da toplam 10 bin çocuðu ayný uygulamasýndan geçirmeyi planladýklarýný ifade eden Dinçer, 3 yýl sürecek proje sonucunda çocuklardaki diþ çürüklerinde yüzde 70’lere varan iyileþme beklediklerini sözlerine ekledi.