![]()
Orman Bakanlýðýna baðlý Doða Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügünün ülke genelinde yürüttügü Leylek yuvasý sayýmý ile ilgili 2005-2006 yýlý sonuçlarý yayýnlandý.Gönderilen bir genelge ile Valilikler tarafýndan tespit edilen leylek yuvasý sayýmýna gore ülke genelinde 604 adet leylek yuvasý tespit edilmiþtir.Sayýlabilen leylek sayýsýnýn ise 4992 olduðu yine bu çalýþmada tespit edilmiþtir.Tespit edilen yuva sayýsý içinde Nizip ilçesinde 3 adet yuva bulunmaktadýr.Sözkonusu yuvalarýn birçoðuna leyleklerin artýk uðramadýðý da vurgulanmýþtýr.Nizip'te leylek yuvasý ile meþhur olan leylek camisinin minaresi uzun yýllar bahar aylarýnda gelen leyleklerin konmasý ile Nizipliler için ayrý bir sevinç kaynaðý olmuþtur. Leylek Camii: çok eski ve tarihi hatýrasý büyük manevi deðeri olan bir camidir.Ýlkbaharda leylekler gelince, bu caminin þerefesine yuva yapmalarýndan dolayý bu isim verilmiþtir. Tarihi kaynaklara göre Büyük Ýslam kumandanlarýndan Halid bin Velid,Irak'ta Bizans ordusunu yenince, Nizip'e gelip, Leylek Camiinde misafir kalmýþtýr. Çok sevdiði Hasan Mader'i bu camiye imam tayin etmiþti. Bu zatýn türbesi caminin bahçesindedir. O zamana ait cami, zamanla yýkýlýnca, birçok kez yeniden tamir edildi.Ben de birçok kez ismi ile meþhur olan bu camiyi ziyaret ettim.Fakat ismine uygun ne bir yuva ye de bir leylege rastladým.Belki de bana denk gelmemiþtir.Bu tip çevre ve doða harikalarýnýn yokoluþu ben son derece üzmektedir.Sadece Nizip'te degil Leyleklerin ülkemize dönüþü baþlý baþýna bir doða ve çevre olayý olup büyük bir sevinç kaynaðýdýr.Halkýmýz arasýnda uçan bir leyleði görenin çok güzel bir haber alacaðýna inanýlýr ve rüyada leylek görmek ise bilgililik, naziklik, dengelilik, hikmet sahibi, olmak þeklinde yorumlanmaktadýr. Her geçen gün doða dengesinin bozulmaya yüz tuttuðu ülkemizde leyleklerin de azalmasý hayra alamet degildir.Acaba tekrar eline çocuðunu ve torunu alan insanlarýmýzýn yeni gelen leyleklerin yuvalarý yanýna giderek onlara tebbesumle baktýklarý günleri görebilecekmiyiz? .