Nizip’in Kurtuluþunda Habeþ Efendi’nin katibi olan “Yumurtacý HAKKI” lakabýyla tanýnan ÝBRAHÝM Hakký SÜMER’in Öz geçmiþi ;
Ýbrahim Hakký SÜMER’in Babasý 1910-1915 yýllarý arasýnda Nizip’in Kolaðasý jandarma Subayý Sait Sümer’in oðludur. Jandarma subayý olan babasý Nizip’e atanmadan önce Þam’ýn Nebik kasabasýnda Subay olarak görev yaptýðý sýrada Ýbrahim Hakký burada Dünya’ya gelmiþ, Ýlkokulu burada okumuþtur. Nizip’te Arnavut Yüzbaþý lakabýyla tanýnan Sait Yüzbaþý 1915 Yýlýnda Çanakkale Savaþý’nda aldýðý yarayla trenle Karkamýþ’a gelmiþ ve iyileþemeyerek Nizip’te vefat etmiþtir. Subay oðlu olan Ýbrahim Hakký Þam’da Askeri Rüþtiye’ye yazýlmýþ ve 1918 yýlýnda askeri rüþtiye son sýnýfta iken Þam sukut etmiþ yani Ýngilizlerin eline geçmiþti. Ýngilizler Türk talebelerini Süveyþ kanalýnda çalýþtýrmak üzere esir almýþ, kendisi Arapça bildiði için ben Arapým diye ellerinden kurtularak Nizip’e gelmiþtir .
ÝBRAHÝM Hakký kurtuluþ savaþýnýn baþlamasýyla her Nizipli gibi Habeþ Efendi’nin etrafýnda yerini almýþtýr. O zaman 16 yaþýnda olmasý ve Askeri rüþtiye öðrencisi olmasý ile Habeþ efendinin katipliðini yapmýþtýr .
Nizip’i iþgal eden Fransýzlar Çarþý Camii’sini ahýr olarak kullanmak istemiþlerse de Fransýz subayý ibadethane diyerek bundan vazgeçmiþ. Nizip civarýnda Habeþ Efendi komutasýndaki çete olarak adlandýrýlan bu kurtuluþ kahramanlarý çok zayiat vermiþ Nizip’e gelen mühimmat ve silahlar Habeþ Efendi tarafýndan yollarý tutularak lojistik akýþlarý büyük ölçüde kesilmiþtir. Ayrýca Fransýzlara yardým eden ermeni çeteleri de Habeþ Efendi tarafýndan daðýtýlmýþtýr.
Fransýz subayý, Habeþ Efendi’yi bu mücadeleden vazgeçirmek için ona bir mektupla bir sandýk altýn göndermiþ, bu hadise Habeþ Efendi’yi çok kýzdýrmýþtýr. Habeþ Efendi mektubu parçalayarak getirenin suratýna çarpmak istemiþse de katibi olan Ýbrahim Hakký bu mektubun kurtuluþ mücadelemizin bir belgesi olduðunu ve ilerde lazým olacaðýný söylemiþ ve bu belge saklanmýþ.Altýn ise Fransýz Subayýna sert sözler içeren bir yazýyla iade edilmiþtir.
Kurtuluþ savaþýndan sonra bu mektup Mustafa Kemal’e gönderilmiþ ve Habeþ efendiye istiklal madalyasý verilmesine vesile olmuþtur.
“1989 yýlýnda ÝBRAHÝM Hakký Nizip Ortaokulunda öðrencilere tarihi anlatmak amacýyla Ýnkilap tarihi Öðretmeni tarafýndan çaðrýlmýþ ses kayýtlarý alýnmýþtýr”
![]()