ÝdrarýTutmak Böbrekleri Tehdit Ediyor
Trakya Üniversitesi (TÜ) Týp Fakültesi Halk Saðlýðý Anabilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, idrarý tutmanýn çok zararlý bir alýþkanlýk olduðunu belirterek, “Ýdrarýn, idrar kesesinden böbreklere geri kaçmasý böbreklerde zarara yol açar” dedi.
Vücudun her gün 1.5 litre suya ihtiyaç duyduðunu söyleyen Trakya Üniversitesi (TÜ) Týp Fakültesi Halk Saðlýðý Anabilim Dalý Baþkaný Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, idrar torbasýnýn normalde 300-350 mililitreye kadar dolabildiðini, bunun boþaltýlmamasý halinde yeni gelen idrarýn, idrar torbasýný gerginleþtirdiðini, bunun da kas yapýsýnýn zayýflamasýna neden olabildiðini kaydetti.
Vücudun, zararlý hale gelmiþ sývý atýklarý idrar olarak dýþarý atmak zorunda olduðuna dikkati çeken Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, “Aksi halde biriken idrar, önce idrar torbasýna, sonra idrar torbasýyla böbrekleri birleþtiren borulara ve sonra da böbreklere baský yaparak veya kolayca mikroplarla buluþarak böbrek yetmezliðine kadar varabilen çok önemli saðlýk sorunlarýna yol açabilecektir” diye konuþtu.
Ýdrar torbasýnýn normalde 300-350 mililitreye kadar dolabildiðini belirten Yorulmaz, bunun boþaltýlmamasý halinde yeni gelen idrarýn, idrar torbasýný gerginleþtirdiðini, bunun da kas yapýsýnýn zayýflamasýna neden olabildiðini kaydetti. Bu nedenle idrarý tutmanýn çok zararlý bir alýþkanlýk olduðunu ifade eden Yorulmaz, þunlarý kaydetti:
“Kýz çocuklarýnda idrarý tutma, bekletme, sýkýþtýrma, tuvalete gitmeye direnme, çeþitli vücut hareketleriyle idrarý geri itmeye çalýþma ve kasma daha sýk görülmektedir. Küçük çocuklarda ise oyuna dalmak, çizgi film seyretmek gibi gerekçelerle idrarý boþaltmak ertelenebilmektedir. Sonuçta bazen idrarýn kaçýrýlmasý ya da tuvalete son anda yetiþmek gibi durumlarla karþýlaþýlabilmektedir. Ýdrarýn idrar kesesinden böbreklere geri kaçmasý böbreklerde zarara yol açmaktadýr.”
ÝDRARINI TUTANLARDA GÖRÜLEN SORUN
Prof. Dr. Yorulmaz, idrarýný tutma alýþkanlýðý olanlarda en sýk görülen sorunun sistit denilen idrar torbasý enfeksiyonu olduðunu söyledi.
Ýdrarý dýþarýya boþaltan kanalýn erkeklere göre daha kýsa olduðu için kadýnlarda ve kýz çocuklarýnda sistitin daha sýk görüldüðünü ifade eden Yorulmaz, bu nedenle çocuklara küçük yaþta doðru tuvalet alýþkanlýðýný kazandýrmanýn, tuvalet eðitiminde aceleci ve baskýcý olmamanýn, ileride oluþabilecek böbrek ve idrar yolu hastalýklarýndan korunmada büyük önem taþýyacaðýný bildirdi.
Böbreklere idrar kaçmasý sonucu ortaya çýkan böbrek yetmezliðinin özellikle çocuklarýn önemli bir sorunu olduðunu belirten Yorulmaz, “Böyle bir durumda çocuklara 2-3 saatte bir düzenli olarak idrara gitme eðitimi verilmelidir” dedi.