2007-2008 eðitim-öðretim yýlýnda ilk dönem bu hafta bitiyor. Ýlköðretim ve ortaöðretimde okuyan 14 milyon öðrenci, ilk dönem karnelerini Cuma günü alacak. Yaklaþýk 14 milyon öðrenci ile 600 bine yakýn öðretmenin 11 Þubat 2008 tarihine kadar sürecek olan yarýyýl tatili de baþlýyor.
Yeni düzenlemeler ile 10 Eylül 2007 Pazartesi günü baþlayan 2007-2008 eðitim-öðretim yýlýnda ilk dönem Cuma günü sona eriyor. Milli Eðitim Bakanlýðý'nýn (MEB) eðitim-öðretimin kalitesini artýrma çalýþmalarý çerçevesinde yaptýðý yeni düzenlemeler ile baþlayan 2007-2008 eðitim öðretim yýlýnda birçok deðiþiklik yapýldý. Yeni dönemde en önemli deðiþikliklerden biri OKS sisteminde yaþandý. Ýlköðretim 6 ve 7. sýnýflar için ilk kez Haziran 2008'de yapýlacak olan seviye belirleme sýnavýnýn (SBS) denemesi de 27 Aralýk 2007 tarihinde uygulandý. Ankara, Bursa, Denizli, Diyarbakýr, Hatay, Ýstanbul, Ýzmir, Kayseri, Malatya, Samsun, Trabzon ve Van'da gerçekleþtirilen sýnava, resmi ve özel okullar arasýndan seçilen 250 ilköðretim okulundan yaklaþýk 50 bin öðrenci katýldý.
-ÝKÝNCÝ DÖNEM SINAV DÖNEMÝ OLACAK- 11 Þubat’ta baþlayacak olan ikinci dönemde, öðrencilerin geleceðini belirleyecek sýnavlar yapýlacak. Sýnavlara MEB tarafýndan bu sene ilk kez uygulanacak olan SBS, 21-22 Haziran 2008 tarihlerinde yapýlacak. Bu yýl sonuncusu yapýlacak OKS'nin tarihi ise 8 Haziran 2008. 5, 9, 10 ve 11. sýnýflarýnda okuyan öðrencilerin katýldýðý DPY–A sýnavý 4 Mayýs 2008'de, 6 ve 7. sýnýflarýn katýlacaðý DPY-B sýnavý da SBS ile beraber 21-22 Haziran tarihlerinde yapýlacak. Tüm sýnavlar saat 10.00'da baþlayacak. SBS ile 6 ve 7. sýnýflarýn katýlacaðý DPY-B sýnavý baþvurularý ise eðitim öðretim ikinci döneminin baþlangýç tarihi olan 11 Þubat’ta baþlayacak ve 22 Þubat’ta sona erecek. OKS baþvurularý da 10-28 Mart 2008 tarihleri arasýnda yapýlacak. 5, 9, 10 ve 11. sýnýflarýn katýlacaðý DPY-B sýnavýna baþvurularý, 14-25 Ocak 2008 tarihlerinde yapýlacak. Ayrýca okul müdürlüklerinin e-okul sistemi üzerinde baþvurularý kontrol edeceði açýklanýrken, baþvuru yapmayan öðrenciler müdürler tarafýndan uyarýlacak.
Bu eðitim yýlý baþýnda yapýlan düzenlemeler sonucunda, öðrencilerin her dersten aldýðý notlar da yýlsonu baþarý ortalamasýný etkiliyor. Bu nedenle öðrencilerin bütün derslerine aðýrlýk vermesi gerekiyor. Bu yeni sistemle öðrencinin okul baþarýsýnýn ön plana çýkarýlmasý amaçlanýyor. Ayrýca MEB'in, ortaöðretimde geçen yýl baþlattýðý 100'lük not sistemi bu dönem ilköðretim okullarýna da uygulanmaya baþlandý. Yapýlan yeni bir düzenlemeyle, ilköðretimde sýnavlara standart getirildi. Bu dönem uygulanmaya baþlayan sistem ile her dersin yazýlý sýnavlarýnda en az üç soru sorulacak, görsel sanatlar, beden eðitimi, müzik, teknoloji ve tasarým dersleri dýþýndaki derslerden her dönemde en az bir kez ortak sýnav yapýlacak. Geçen yýl 5 ilde pilot uygulamasý yapýlan 'Medya Okuryazarlýðý' dersi de bu yýl 6, 7 ve 8'inci sýnýflarda seçmeli ders olarak okutulmaya baþlandý. Ýlköðretim öðrencilerinin baþarý durumunu izleyebilmesi amacýyla bu yýl baþlatýlan uygulama ile dördüncü sýnýfýndan baþlamak üzere karnelerde, öðrencilerin önceki sýnýflardaki notlarýnýn yýlsonu ortalamasý görülecek.
![]()