Yumurta Hakkýnda Her Þey YUMURTA HAKKINDA HER ÞEY…
”Yumurta, anne sütünden sonra, insanýn ihtiyacý olan tüm besin öðelerini bulunduran tek besindir.”
“0 – 3 yaþ döneminde yumurta ile düzenli beslenen çocuklarýn zeka seviyeleri büyük ölçüde artýþ göstermiþtir.”
“Yumurta kadar lezzetli, besleyici ve ucuz olan baþka bir besin var mý?”
“Doðal ambalajý ile hiçbir þekilde hile yapmayan tek gýda YUMURTADIR.”
NEDEN YUMURTA?
Saðlýklý yaþamak için yeterli ve dengeli beslenmeye, yeterli ve dengeli beslenme için de bir canlýya hayat verecek kadar yüksek besleyici deðere sahip olan yumurtayý öðünlerimizden eksik etmemeliyiz; çünkü:
Yumurta, küçük çucuklar için altýncý aydan sonra, deðerli bir demir kaynaðýdýr. Demir yetersiz alýndýðýnda anemi(kansýzlýk) oluþur. Ayrýca demirin büyüme, geliþme ve hastalýklardan korunma da önemli rolü vardýr.
Günde yenen bir yumurta anne adaylarý için son derece yararlýdýr; anne adayýnýn hem protein ihtiyacýný karþýlar hem de bebeðin beslenmesi ve uygun aðýrlýkta dünyaya merhaba demesini saðlar.
Yumurtada bulunan kolin maddesi, özellikle çocuklarýn zihinsel/beyinsel geliþiminde ve öðrenme yeteneklerinin artýþýnda önemli rol oynar. Yaþam boyu baþarýlý birer birey olmalarý için, erkeklerin 550 mg, bayanlarýn 425 mg günlük kolin ihtiyacý vardýr. Hamilelik döneminde bu ihtiyaç 7 kat artar.
Düzenli tüketilen yumurtanýn; kanser, kalp-damar hastalýklarýndan korunmada ve bunlarýn tedavisinde, sindirim sistemi saðlýðýnda, menapoz semptomlarýnýn hafiflemesinde, osteoporozun önlenmesinde etkili olduðu bilimsel çalýþmalarla kanýtlanmýþtýr.
Düzenli þekilde yumurta tüketen genç bayanlarda, ileriki yaþlarda göðüs kanseri görülme riskinin azaldýðý saptanmýþtýr.
Yumurta tüketimi felç olma riskini azalmaktadýr.
Yumurta göz saðlýðýný korur; ileriki yaþlarda oluþabilecek görme bozukluklarý ve katarakt riskini azaltýr.
Yüksek besin öðesi içeriðine raðmen düþük kalorilidir.
Ýçerdiði 12 çeþit besin öðesi ile yumurta, sindirimi en kolay, en lezzetli ve en ucuz besin deposudur.
Bir yumurta:
% 16 Vitamin B12
% 12 Vitamin A
% 20 protein
% 8 Vitamin B6
% 12 Vitamin D
% 6 Vitamin E
% 12 Folik Asit
% 4 Tiyomin
% 16 Fosfor
% 30 Riboflavin
% 8 Çinko
% 8 Demir
içerir.
YUMURTANIN PROTEÝN DEÐERÝ
”Yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteini içermektedir.” Çünkü yumurtada proteinin insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinler ile dýþarýdan alýnmasý gerekli olan "elzem amino asitleri" bulunmaktadýr. Sindirilebilirliði yüksektir, tamamýna yakýný vücut tarafýndan kullanýlmakta ve vücut proteinlerine dönüþebilmektedir.
Uzmanlar; yeterli ve dengeli beslenmede, hýzlý bir büyüme ve geliþme döneminde olan çocuklarýn, protein tüketimlerinin en az yarýsýnýn hayvansal kaynaklý olmasýný önermektedirler. Bu nedenle çocuk beslenmesinde protein kaynaðý olan yumurtaya gereken önem mutlaka verilmelidir.
YUMURTANIN VÝTAMÝN DEÐERÝ
Yumurta baþlýca A, D, E ve B grubu vitaminleri olmak üzere diðer vitaminleri de önemli oranda içermektedir. Yumurta sarýsýndaki A vitamini gözün iyi görmesini saðlar, kemik geliþimi ve saðlýklý diþler için de gereklidir. Vücut hücrelerinin geliþmesine yardým eder. Solunum ve sindirim sisteminin saðlýklý olmasýný ve enfeksiyonlara karþý korunmasýný saðlar.
D vitamini, insan vücudunda kalsiyumun kullanýlmasýna yardýmcý olur. Yumurta sarýsý, D vitamini saðlayan birkaç besinden biridir ve güneþ ýþýnlarýndan da yeterince faydalanýldýðý takdirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliðine baðlý kemik bozukluðunun oluþmasýný engeller.
Yumurta E vitamini yönünden de oldukça zengindir. E vitamini oksidasyonu önleyici etkisinden dolayý, vücudumuzu zararlý maddelere karþý korur.
B grubu vitaminleri bazý besin öðelerinin vücutta enerjiye çevrilmesi için gereklidir. Yumurta özellikle B2 vitamini açýsýndan çok zengindir. Bu vitamin deri ve göz saðlýðý için de gereklidir. Ayrýca yumurta da bulunan kolin, beyin fonksiyonlarýnýn yerine getirilmesinde önemli rol oynamaktadýr.
YUMURTANIN MÝNERAL DEÐERÝ
Yumurta, demir ve çinko gibi saðlýðýmýz için çok önemli olan mineralleri de içermektedir. Demir, kan yapýmý için gereklidir. Demir yetersiz alýndýðýnda anemi (kansýzlýk) oluþur. Ayrýca demirin büyüme, geliþme ve hastalýklardan koruma rolü vardýr. Yetersizliðinde çocuklarýn öðrenme yeteneði ve okul baþarýsý azalýr.
Yumurtada C vitamini bulunmamasýna raðmen C vitamini açýsýndan zengin bir besinle tüketilirse yapýsýndaki demirin emilimini artýrmýþ olursunuz.
Yumurtadaki çinko minerali özellikle büyüme-geliþme ve baðýþýklýk sisteminde rolü olduðu için çok önemlidir.
YUMURTANIN YAÐ ÝÇERÝÐÝ
Yumurtanýn yað içeriði düþüktür. Büyük bir yumurtada 4.5 gram civarýnda yað bulunur. Bunun 1.5 gramý doymuþ yað asitleri, kalan kýsmý ise, doymamýþ yað asitleridir.
Birkaç günde bir fiyatlarýda duyurabilirsiniz
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Yumurtaya bayýlýrým...
Selam olsun the imam hatip mezunlarýna...
yumurta adet fiyatý 14 ykrþ
koli fiyatý 4,25 ytl'dir
ikinci adresimiz cumhuriyet cd þoförler cemiyeti bitiþiði kaya ticaret...
BAHARLI YUMURTA
2 yumurta
80 gram kýyma
1 adet kuru soðan
1 diþ sarýmsak
50 gram margarin
1 çay kaþýðý kimyon
1 çay kaþýðý kýrmýzý pul biber
karabiber
tuz
Yapýlýþý Sahanda erittiðiniz margarini ince kýydýðýnýz soðana ilave edip pembeleþtirin. Soðanlar pembeleþince kýymayý ilave edip kavurmaya baþlayýn. Kýyma iyice kavrulunca sarýmsaðý ve baharatý katýp karýþtýrýn. Yumurtalarý daðýtmadan kýrýp aðzý kapalý olarak kýsýk ateþte piþirin ve sýcak servis yapýn.
ÇILBIR-1-
8 tane yumurta
1 çorba kaþýðý sirke
1.5 çorba kaþýðý margarin
500 gram yoðurt
3 diþ sarýmsak
1 çay kaþýðý kýrmýzýbiber
Yapýlýþý Yayvan bir tencerenin yarýsýna su koyun. Ateþe oturtun. Sirke ve su ilave edin. Su kaynamaya baþlayýnca ateþi hafifletin. Elleriniz suya yakýn olacak þekilde yumurtalarý kaynayan suyun içerisine kýrýn. Yumurtalarýn beyazlarý piþince delikli kepçeyle servis tabaðýna alýn. Üzerine kýzdýrýlmýþ yað, sarýmsaklý yoðurt, biraz da kýrmýzýbiberli yað gezdirin. Servis yapýn.
PEYNÝRLÝ OMLET
3 adet yumurta
100 gram margarin veya tereyaðý
yeterince kaþar veya beyaz peynir
maydanoz
karabiber
tuz
Yapýlýþý Yaðý tavada kýzdýrýn.Yumurtalarý bir kasede çýrptýktan sonra tavaya dökün.Yumurtalar yarý piþince içine yeterince beyaz peynir veya kaþar peyniri koyup iyice piþirin. Piþen omletin üzerine kýyýlmýþ maydanoz ve karabiberi ilave edip katlayarak tabaða alýn. Servis yapýn.
ÇILBIR-2-
2 adet yumurta
1 diþ sarýmsak
½ su bardaðý yoðurt
2 çorba kaþýðý sirke
kýrmýzý pul biber
tuz
Yapýlýþý Dibi düz bir tencerenin yarýsýna kadar su, yeterince tuz ve sirke koyup kaynatýn. Yumurtalarý kaynar suya alçaktan kýrýp 5 dakika kadar piþirin. Piþen yumurtalarý bir kevgir yardýmýyla alýp tabaða koyun. Üzerine sarýmsaklý yoðurt koyup en üstüne de ocakta yaktýðýnýz kýrmýzýbiberli yaðý gezdirip servis yapýn.
ÇIRPILMIÞ YUMURTA
3 adet yumurta
100 gram margarin veya tereyaðý
karabiber
tuz
Yapýlýþý Margarini eritip tuzla 4-5 sefer çýrptýðýnýz yumurtayý ilave edin. Ara sýra karýþtýra karýþtýra koyu kývama gelinceye kadar piþirin. Ocaktan indirip isteðe göre karabiber serpip servis yapýn.
DOMATESLÝ OMLET
2 adet domates
½ adet kuru soðan
1 diþ sarýmsak
25 gram margarin
karabiber
tuz
3 adet yumurta
¼ margarin
karabiber
tuz
Yapýlýþý ince kýydýðýnýz kuru soðaný margarin yaðýnda yumuþayýncaya kadar piþirin. Dövdüðünüz sarýmsaðý katýp 1-2 sefer karýþtýrýn. Kabuklarýný soyduktan sonra kuþbaþý kestiðiniz domatesleri de soðana ilave edip orta ýsýlý ateþte koyu kývama gelinceye kadar piþirin. Yeterince baharatý katýp ocaktan indirin. Sade bir omlet hazýrlayýp ortasýna domates sosunu koyarak katlayýn. Sýcak servis yapýn.
ISPANAKLI YUMURTA
8 yumurta
250 gram ýspanak
1 çorba kaþýðý margarin
1 çay kaþýðý karabiber
tuz
Yapýlýþý ýspanaklarý ayýklayýp yýkadýktan sonra haþlayýn. Püre haline getirin. Yaðý koyduðunuz bir tencereye ince kýyýlmýþ soðanlarý da koyun. Hafif ateþte pembeleþinceye kadar çevirin. ýspanak püresini ilave edin ve karýþtýrýn. Yumurtalara yuva açýp kýrýn. Tuz biber ekin, yumurtalar piþince servis yapýn.
KITIRLI POÞE YUMURTA
2 adet yumurta
2 adet tost ekmeði
1 su bardaðý sývý yað
1 diþ sarýmsak
2 çorba kaþýðý sirke
50 gram tereyaðý
tuz
üzeri için:
25 gram tereyaðý
1 çay kaþýðý kýrmýzý pul biber
Yapýlýþý Ekmekleri yuvarlak kesin. Sarýmsaðý dövüp bir su bardaðý sývýyaðla karýþtýrýn. Tavaya döküp kýzdýrdýktan sonra ekmekleri tersli yüzlü kýzartýn.
Yumurtalarý kaynar, tuzlu ve sirkeli suda poþe þeklinde piþirip, kýzarttýðýnýz ekmeklerin üzerine koyun. Üzerine kýzgýn tereyaðýnda yaktýðýnýz kýrmýzý pul biberli karýþýmdan gezdirip sýcak sýcak servis yapýn.
KIYMALI ÇILBIR
8 yumurta
250 gram koyun kýymasý
1 çorba kaþýðý un
yarým çorba kaþýðý margarin
1 çay kaþýðý karabiber
tuz
Yapýlýþý Tencereye kýymayý koyup harlý ateþe oturtun. Kýyma suyunu çekene kadar karýþtýrýn. Un ilave edin. Biraz karýþtýrýp baharat koyun. (kýymanýn çok katý olmamasý için biraz su ilave edin). Hazýrlanan kýymayý servis tabaðýna koyun. Diðer tarafta çýlbýr olarak hazýrladýðýnýz yumurtalarý delikli bir kepçeyle alýp kýymanýn üzerine dizin. Az kýzdýrýlmýþ yað ve karabiber ekerek servis yapýn.
MANTARLI YUMURTA
8 yumurta
10-15 tane taze mantar
3 tane soðan
1 çorba kaþýðý sirke
1 çorba kaþýðý margarin
karabiber
tuz
Yapýlýþý Bir kapta yýkayýp ayýkladýðýnýz, halka halka doðrandýðýnýz soðanlarý yað ile öldürün. Ayýklanmýþ, yýkanmýþ, ufak ufak doðranmýþ mantarlarý, tuz, biber ve soðanlarý kavurduðunuz kaba koyun. Kýzarana kadar çevirin. Sirkeyi ilave ederek piþirin. Yuvalar açýp yumurtalarý kýrýn. (Yemek esnasýnda sirke kullanýlabilir. Taze mantar yerine konserve de kullanýlabilir)
OMLET
8 yumurta
1.5 çorba kaþýðý margarin
maydanoz
tuz
Yapýlýþý Bir kasenin içine yumurtalarý kýrýn. Tuz, ince kýyýlmýþ maydanoz koyun. iyice çýrpýn. Tavaya yaðý koyup kýzdýrýn. Kasedeki harcýn bir kýsmýný tavaya boþaltýn. Kýsa bir süre sonra altýnýn kýzarýp kýzarmadýðýna bakýn. Kýzarýnca tavaya bir kapak kapatarak çevirin. Piþmeyen yüzü tavaya koyun. Her iki tarafý da piþince servis yapýn.
PASTIRMA VEYA SUCUKLU YUMURTA
8 yumurta
200 gram pastýrma veya sucuk
1.5 çorba kaþýðý margarin
1.5 çorba kaþýðý sirke
2 tane soðan
1 tane kesme þeker
1 kahve fincaný su
tuz
Yapýlýþý Soðanlarý pastýrma veya sucuðu gayet ince doðrayýn.
Tavaya yaðý koyup eritin.Soðanlarý ilave edip biraz kýzartýn.Su ile birlikte pastýrma veya sucuðuda ilave edip birkaç kere çevirin. Sirke ve þekeri koyun. Macun kývamýndan daha yumuþak olunca yuvalar açýp, yuvalara yumurtalarý kýrýn. Tuzu ekip dilediðiniz kývamda piþirin ve sýcak olarak servis yapýn.
PATATESLÝ OMLET
3 adet yumurta
¼ paket margarin
1 adet büyük boy patates
kýzartmak için sývýyað
karabiber
tuz
Yapýlýþý Patatesleri tavla zarý büyüklüðünde kesip sývýyaðda kýzartýn. Yeterince tuz ve karabiber ilave edip karýþtýrýn. Sade omleti hazýrlayýp yarý piþtiði zaman kýzarttýðýnýz patatesleri omletin yarýsýna koyun. Diðer yarýya da üzerine katlayýp biraz daha piþirdikten sonra sýcak sýcak servis yapýn.
PEYNÝRLÝ OMLET
3 adet yumurta
100 gram margarin veya tereyaðý
yeterince kaþar veya beyaz peynir
maydanoz
karabiber
tuz
Yapýlýþý Yaðý tavada kýzdýrýn.Yumurtalarý bir kasede çýrptýktan sonra tavaya dökün.Yumurtalar yarý piþince içine yeterince beyaz peynir veya kaþar peyniri koyup iyice piþirin. Piþen omletin üzerine kýyýlmýþ maydanoz ve karabiberi ilave edip katlayarak tabaða alýn. Servis yapýn.
PEYNÝRLÝ YUMURTA
8 yumurta
125 gram kaþar peyniri
1,5 çorba kaþýðý margarin
1 çay bardaðý yaðsýz et veya tavuk suyu
tuz
Yapýlýþý Tencereye yaðý koyun. Biraz kýzýnca rendelenmiþ peyniri azar azar serperek süratle karýþtýrýn. Üzerine et suyu dökün. Tencerenin kapaðýný kapayýn. Peynir piþince yumurtalara yuva açýn kýrýn. Tuzunu ekin, servis yapýn.
SAHANDA BEYAZ PEYNÝRLÝ YUMURTA
2 adet yumurta
100 gram beyaz peynir
50 gram margarin
karabiber
kýrmýzý pul biber
tuz
Yapýlýþý Sahanda erittiðiniz margarine yumurtalarý daðýtmadan kýrýn. Küp küp doðradýðýnýz beyaz peynirleri yeterince tuz ve karabiber ile birlikte yumurtalarýn üzerine serpip aðzý kapalý olarak kýsýk ateþte piþirin. Yumurtalar piþince ocaktan indirip üzerine kýrmýzý pul biber serperek servis yapýn.
SAHANDA PASTIRMALI YUMURTA
2 adet yumurta
4 dilim pastýrma
1 diþ sarýmsak
50 gram margarin
karabiber
kýrmýzý pul biber
tuz
Yapýlýþý Sahanda erittiðiniz margarine ufak ufak kýydýðýnýz pastýrmalarý ve sarýmsaðý ilave edip kavurun. Yumurtalarý pastýrmalarýn üzerine daðýtmadan kýrýp yeterince tuz ve karabiber serperek aðzý kapalý olarak kýsýk ateþte piþirin. Piþince bir tutam kýrmýzý pul biber serpip sýcak sýcak servis yapýn.
SAHANDA SUCUKLU YUMURTA
2 adet yumurta
75 gram sucuk
50 gram margarin
karabiber
kýrmýzý pul biber
tuz
Yapýlýþý Sahanda erittiðiniz margarine yuvarlak doðradýðýnýz sucuklarý ilave edip kavurun. Kavrulan sucuklarýn üzerine yumurtalarý daðýtmadan kýrýp yeterince tuz ve karabiber serperek aðzý kapalý olarak kýsýk ateþte piþirin. Piþince üzerine kýrmýzý pul biber serpip sýcak servis yapýn.
SOÐANLI DOMATESLÝ YUMURTA
8 yumurta
3 baþ soðan
3 tane kýrmýzý domates
1 çorba kaþýðý margarin
1 çay kaþýðý karabiber
tuz
Yapýlýþý Bir sahana ayýklanmýþ, yýkanmýþ, halka halka doðranmýþ soðanlarý ve yaðý koyun. Orta sýcaklýktaki ateþte çevire çevire rengi pembeleþinceye kadar karýþtýrýn üzerini düzeltip domateslerin kabuðunu soyarak halka halka doðrayýn. Tuz biberi ekip kapaðýný kapayýn. 5 dakika sonra kapaðý açýp bakýn. Domatesler az su býrakmýþsa biraz su ilave edin. Soðan ve domatesler iyice piþince yumurtalar içine yuvalar açýn. Yumurtalarý kýrýn. Kuru ve katý olmamasýna dikkat edin. Bütün hüner suyundadýr. Servis yapýn.
SOÐANLI YUMURTA
8 yumurta
4 baþ soðan
1.5 çorba kaþýðý margarin
1 çorba kaþýðý un
1 çay kaþýðý karabiber
1 çay kaþýðý baharat
1 fincan su veya e suyu
tuz
Yapýlýþý Soðanlarý ayýklayýp yýkayýn. Orta kalýnlýkta doðrayýn. Bir saðana yað ve soðanlarý koyun. Hafif ateþ üzerinde tahta kaþýkla soðanlarýn rengi pembeleþinceye kadar karýþtýrýn. Sonra un serpip yine karýþtýrýn. Rengi koyulaþmadan 1 çay bardaðý su ve baharat ilave ederek 5 dakika kadar piþirin. Üzerini düzeltip yumurta yuvalarý açarak yumurtalarý kýrýn. Tuz ve biberi koyarak piþirin. Servis yapýn. (Soðanlar piþtikten ve yumurtalar kýrýldýktan sonra fýrýna da konabilir)
YUMURTALI PATLICAN
2 kg patlýcan
4 adet yumurta
1 baþ sarýmsak
1 limon
1 çay bardaðý sývý yað
kýrmýzý pul biber
tuz
Yapýlýþý Patlýcanlarý közleyin. Kabuklarýný soyup, kararmamalarý için limonlu su ile yýkayýn ve ince ince kýyýn. Bir tencereye 1 çay bardaðý sývý yaðý alýn, kýydýðýnýz patlýcanlarý, tuz ve 1 baþ ezilmiþ sarýmsakla birlikte kavurun. Ayrý bir tavada, 1 çay bardaðý sývý yaðda yumurtalarý karýþtýrarak piþirin. Patlýcanlarý servis tabaðýna alýn. Üzerine yumurtayý yerleþtirin. Pul biber serperek, servis yapýn.
o zaman kaliteli yumurtalar hakkýnda bilgin vardýr ...
Attar ali meydanýnda þakasý bol deðirmenci Nizamettin Tunçerdem abi aklýma geldi. Yav Apo, iyiki þu televizyon ve gazeteler var dedi. Bobalarýna rahmet haber yapanlarýn. Niçin diye sorduðumda.. Baksana Deli dana hastalýðý çýkardýlar, sayelerinde ucuz koyun ve dana eti yedik dedi. Þimdide Kuþ gribi çýkardýlar hepimiz milletçe ucuz tavuk eti ve yumurtasýný yedik. Dur bakalým seneye ucuz ne çýkaracaklar dedi. Þu sýralar yine yine kuþ gribi yaygarasý çýkmaya baþladý. Ýnþaallah bizlerde bol bol yumurta ve tavuk yeriz.![]()
'Bir dosttan tek bir gül ve güzel bir sözü ben onunlayken almayý,
öldükten sonraki bir kamyon dolusu çiçeðe tercih ederim'
niyetler herzaman halis olsun kardeþ?
,