Arkadaþlar 2008 Yilinda Uygulamaya Geçirilen Yeni Mevzuatlar Ve Buna Baðli Haklarimizi Biliyormuyuz ? Yorum Ve Haberlerinizi Bekliyorum.
Av. Zekeriya Tepedelen
Arkadaþlar 2008 Yilinda Uygulamaya Geçirilen Yeni Mevzuatlar Ve Buna Baðli Haklarimizi Biliyormuyuz ? Yorum Ve Haberlerinizi Bekliyorum.
Av. Zekeriya Tepedelen
Saðlýkta yeni uygulama sorunlu baþladý
YATAN hastanýn ilaçlarýnýn hastaneler tarafýndan temin edilmesini öngören ve 1 Ocak 2008’den itibaren uygulamaya konulan Saðlýk Uygulama Tebliði (SUT) sorunlu baþladý. Bu uygulama, yeni yýla 5 saat kala Türk Eczacýlarý Birliði’nin (TEB) web sitesinde yayýnlanarak, eczacýlara duyurulurken, hastanelerin de hazýrlýksýz yakalandýðý, hastalarla eczacýlarýn da zor durumda kaldýðý öne sürüldü.
Yatarak tedavi gören hastalarýn dýþardan ilaç ve malzeme temininde yaþadýðý sorunlarý sonlandýrmak amacýyla Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 5 Mayýs 2007’de hazýrladýðý, 15 Haziran 2007’de Resmi Gazetede yayýmlanan ve 15 Ekim 2007’de uygulanacaðý duyurulan SUT, hastane yönetimlerinin ‘Hazýr deðiliz’ uyarýlarý üzerine 1 Ocak 2008’e ertelenmiþti. SUT, yeni yýl ile birlikte hayata geçirildi. Ancak, uygulamadan haberi olmayan eczacýlar ve hasta yakýnlarý sýkýntý yaþadý, bazý hastanelerde de eczacý kadrosunun olmayýþýnýn bu sýkýntýlarý artýracaðý ileri sürüldü.
Adana Eczacý Odasý (ADEO) Baþkaný Burhanettin Bulut, uygulamanýn yeni yýlda iþleme konulmasýyla , amacýnýn aksine hasta, hasta yakýný ve eczanelere sýkýntý yaratabileceðini söyledi. Prosedür konusunda hasta yakýnlarý ve eczacýlarýn karþý karþýya gelebileceðini belirten Bulut, þöyle dedi:
“Yatan hasta reçetelerinin, özelliði itibari ile hastane eczanelerinden verilmesi daha akýlcýdýr. Ancak hastaneler bugün bu reçetelerin tümünü karþýlayacak ekip, ekonomi ve organizasyona sahip deðil. Hastane eczanelerinin serbest eczaneler gibi çalýþmasý neredeyse imkansýz. Ýlaçlarýn her gün takibi gerekiyor. Her ilaç farklý saklama koþullarýna sahip. Hastaneler için ciddi sermaye anlamýna gelir. Yatan hastanýn ilacý hastanede yoksa, hasta yakýný eczaneye gidecek. Prosedürde eksiklik varsa ya da provizyon sistemi çalýþmýyorsa hasta yakýný ilacý para ödeyerek almak zorunda kalacak. Ayrýca tüm hastanelerde eczacý istihdamý yok. Ýlaç kullanýmý ve temini bilmeyen kiþilerle yürüyecek bir iþ deðil. Gerekli altyapýnýn tamamlandýðý kanaatinde deðiliz. Uygulama hastanýn rahatlýðýný amaçlýyor, fakat yeterli altyapý yok.”
NÖBETÇÝ ECZANELER ZORDA
2007’nin son günü Adana’da nöbetçi olan eczacý Nejla Yýldýz, uygulamanýn baþlatýldýðý haberini yeni yýla saatler kala TEB’in internet sitesinden okuduðunu belirterek, “Ben ve benim gibi nöbetçi olan arkadaþlar ile 1 Ocak’ta nöbetçi olan eczacýlar sorun yaþayacak. Konuyu yeni yýla saatler kala siteye girenler öðreniyor. Uygulamadan bilgisi olmayanlar da çýkabilir” dedi. Yýldýz, hastane eczanelerinin uygulamaya hazýr olmadýðýný, bu aþamada yaþanabilecek sorunlarýn çözümü konusuna da açýklama getirilmesi gerektiðini söyledi. Hastanede ilacý bulamayýp, eczaneye gelen hasta yakýnlarýnýn prosedür eksiklikleri yüzünden eczacýlarla karþý karþýya gelebileceðini bildiren Yýldýz, TEB ve Saðlýk Bakanlýðý’nýn bu konuyu birlikte irdelemesini önerdi.
Hürriyet Kübra POLAT(DHA)
SAÐLIK ALANINDA ÖNEMLÝ DEÐÝÞÝKLÝKLER
Hükümet 2008 yýlýnda saðlýk alanýnda bir çok yeniliði hayata geçirecek. Programýn en önemli baþlýklarý; Hastane yönetimlerinin özerk hale getirilmesi yönünde pilot bölge uygulamalarýna baþlanmasý, saðlýk personeli yetiþtiren kurumlarýn öðrenci kontenjanlarýnýn artýrýlmasý, Hýfzýssýhha’nýn yeniden yapýlandýrýlmasý, ilaç takip sisteminin kurulmasý ve Aile Hekimliðinin yaygýnlaþtýrýlmasý.
Saðlýk alanýnda yeni yýlda Türkiye’yi önemli geliþmeler bekliyor. Program''da saðlýk alanýnda yeni yýlda gerçekleþtirilmesi planlanan hedefler þöyle dile getiriliyor.
HASTANE YÖNETÝMLERÝ ÖZERK OLACAK
Hizmet kalitesinin artýrýlmasý amacýyla hastane yönetimlerinin idari ve mali açýdan özerk yapýya kavuþturulmasý planlanýyor. Bu kapsamda, Maliye Bakanlýðý, DPT, Sosyal Güvenlik Kurumu ve üniversitelerin iþbirliðiyle, kamu hastane birliklerinin pilot uygulamasý hakkýnda kanunun tasarýsýnýn TBMM''de kabulünü takiben 3 ilde pilot uygulama baþlatýlacak. Saðlýk Yayýncýlýk
Öte yandan, ulusal saðlýk bilgi sistemi de etkin hale getirilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu''nun iþbirliðiyle Saðlýk Kodlama Referans Sistemi''nin, taný kodlama sistemini, týbbi cihaz ve malzeme kodlama sistemini kapsayacak þekilde geliþtirilmesi saðlanacak.
Aile hekimliðine geçiþ yapan illerde aile hekimliði bilgi sisteminin kullanýmý saðlanacak.
Tele-týp servisleri arasýnda yer alan tele-radyoloji ve telepatoloji servisleri ile ilgili ''tele-týp protokolü'' hazýrlanacak. Tele-týp projesinin pilot uygulamasýna baþlanacak.
Vatandaþlarýn, aile hekimleri aracýlýðýyla ve telefonla doðrudan hastanelerden randevu alabilmesi saðlanacak. ''Hastane Randevu ve Sevk Entegrasyonu Sistemi''nin pilot uygulamasý ise dört bölgede baþlatýlacak.
ÖÐRENCÝ KONTENJANLARI KADEMELÝ OLARAK ARTIRILACAK
Baþta hekimler olmak üzere Türkiye’de saðlýk personeli açýðýnýn giderilmesi amacýyla eðitime devam eden üniversitelerin kontenjanlarýnýn kademeli olarak artýrýlacak. Týp fakültelerinin kontenjan artýþýna yönelik yatýrým ihtiyaçlarýna da cevap verilecek. Saðlýk personelinin sürekli eðitimi ile mesleki yeterlilikleri geliþtirilecek ve öðrencilerin, temel saðlýk hizmetlerine yönelik becerilerini artýracak þekilde eðitim verilmesi amacýyla müfredat düzenlenecek.
HIFZISIHHA’DA ÖNEMLÝ DEÐÝÞÝKLÝKLER YAÞANACAK
Refik Saydam Hýfzýssýhha Merkezi yeniden yapýlandýrýlacak. Buna göre, halk saðlýðýný korumak, hastalýk risklerini azaltmak ve önlemek için hastalýk etkenlerini tanýmlamada ve kontrol etmede referans düzeyde hizmet sunacak baðýmsýz, uluslararasý benzerlerine denk bir kurum oluþturulmasý için gerekli mevzuat çalýþmalarý tamamlanacak. Bu kapsamda Hýfzýssýhha Mektebi de saðlýk enstitüsüne dönüþtürülecek. DPT, Devlet Personel Baþkanlýðý, YÖK ve üniversitelerin iþbirliðiyle Hýfzýssýhha Mektebi''nin saðlýk politikasý üzerine araþtýrma ve geliþtirme yapacak bir kurumsal yapýya dönüþtürülmesi için ilk aþamada teþkilat kanunu hazýrlanacak.
HASTA HAKLARI VE HASTA MEMNUNÝYETÝ
Saðlýk hizmeti sunumunda hasta haklarý ve hasta memnuniyeti esas alýnacak, hekim seçme uygulamasý yaygýnlaþtýrýlacak ve hasta haklarý konusunda toplum bilinçlendirilecek.
Ayrýca, üniversiteler baþta olmak üzere saðlýk ve sivil toplum kuruluþlarýnýn iþbirliðiyle týpta kötü uygulamalardan doðan sorumluluklarýn belirlenmesi ve bu tür uygulamalarýn engellenmesine yönelik idari ve hukuki düzenlemeler yapýlacak.
ÝLAÇ TAKÝP SÝSTEMÝ KURULACAK
Maliye Bakanlýðý, TRT, Sosyal Güvenlik Kurumu, meslek ve sivil toplum kuruluþlarý iþbirliðiyle maliyetlerde etkinliðin saðlanmasý amacýyla, öncelikle saðlýk kurumlarýnýn ilaç alýmlarýnda ve tüketiminde farmaekonomik ilkelerin göz önüne alýnmasýna iliþkin gerekli düzenlemeler yapýlacak. Bu kapsamda ''Ýlaç Takip Sistemi'' kurulacak. Sosyal Güvenlik Kurumu, Hacettepe Üniversitesi ve Türk Eczacýlar Birliði iþbirliðiyle ülke çapýnda geçerli bir takip sistemi kurulmasý ve her ilaç kutusunun merkezi bir sistemde izlenmesini saðlayacak sistemin hazýrlýk çalýþmalarý yapýlacak.
BÝRÝNCÝ BASAMAK SAÐLIK HÝZMETLERÝ GÜÇLENDÝRÝLECEK
Baþta koruyucu saðlýk ve ana-çocuk saðlýðý hizmetleri olmak üzere birinci basamak saðlýk hizmetleri güçlendirilerek yaygýnlaþtýrýlacak.
''Bebek Dostu Saðlýk Kuruluþlarý Programý'' tüm saðlýk kuruluþlarýnda yaygýnlaþtýrýlacak. Þu anda devam eden ''Yeni Doðan Tarama Programlarý''na iþitme ve görme taramalarý eklenecek.
Öncelikle okul çaðý çocuklarýna iliþkin olmak üzere saðlýklý beslenme, fiziksel aktivite ve obezitenin önlenmesine yönelik programlar hazýrlanacak ve standartlara uygun olmayan katký maddeleri ihtiva eden gýdalarýn okul kantinlerinde satýþýnýn önlenmesine ve bu gýda maddelerinin reklamlarýnýn içeriðine yönelik hukuki düzenlemeler yapýlacak.
Ülke genelinde 2008 yýlý sonunda yüzde 95 baðýþýklama oranýna ulaþýlacak, yüzde 90''ýn altýnda aþýlama oraný olan yerleþim yerinin kalmamasý saðlanacak. Aþýlamada, kalite ve güvenliðin saðlanmasý amacýyla tüm illerde aþý soðuk oda yapýmlarý tamamlanacak. Her kente il içi nakillerde kullanýlmak üzere aþý daðýtýmýna mahsus soðutuculu araçlar temin edilecek.
Þu an 49 ilde devam eden ''intiharýn önlenmesi ve krize müdahale programý'' ülke genelinde yaygýnlaþtýrýlacak, ''ulusal ruh saðlýðý eylem planý'' hazýrlanacak. Toplumun aðýz ve diþ saðlýðýnýn iyileþtirilmesine amacýyla 20 adet ''Aðýz ve Diþ saðlýðý Merkezi kurulacak.
ÝLK YARDIM HÝZMETLERÝ GELÝÞTÝRÝLECEK
Programa göre, hizmet alýmý yoluyla helikopter ve uçak ambulans temin edilecek. Þu an mevcut olan 4 adet deniz ambülanslarýnýn sayýsý 10''a yükseltilecek.
Ýllerin kriz merkezleri ve 112 istasyonlarýnýn iletiþim alt yapýsý geliþtirilerek koordinasyonlarý saðlanacak ve þiþme çadýr tipi mobil acil saðlýk ünitesi sayýsý 11''e yükseltilecek.
Vatandaþlarýn ilk yardým konusunda becerilerinin artýrýlmasý amacýyla mevcut ilk yardým yönetmeliðinde gerekli düzenlemeler yapýlacak ve eðitimler artýrýlacak. 2011 yýlýna kadar toplumun en az yüzde 10''una ilk yardým eðitimi verilecek.
Öte yandan, Tarým Bakanlýðý, Milli Eðitim Bakaný ile Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü Ýçkiler Piyasasý Düzenleme Kurumu (TAPDK) ve üniversitelerin iþbirliðinde, ''Tütün Mamullerinin Zararlarýnýn Önlenmesine Dair Kanunda'', tütün ürünlerinin paketlerinin üzerindeki saðlýk uyarýlarýnýn kullanýlmasýna ve tütün ürünlerinin reklamý ve sponsorluðuna iliþkin gerekli deðiþiklikler yapýlacak. Kapalý mekanlarda sigara kullanýmýnýn engellenmesine yönelik yaptýrýmlar etkinleþtirilecek.
Alkol ve Madde Baðýmlýlýðý Tedavi Merkezi (AMATEM) sayýsýnýn ve niteliðinin artýrýlmasý, personel eðitimi, teþhis ve tedavi kýlavuzlarýnýn hazýrlanmasý ve Madde baðýmlýlýðý Tedavi Merkezlerinden veri toplama sisteminin geliþtirilmesi saðlanacak. Ýstanbul, Gaziantep, Mersin, Kocaeli ve Konya''da AMATEM açýlacak.
AÝLE HEKÝMLÝÐÝ 59 ÝLE YAYGINLAÞTIRILACAK
Hükümetin 2008 yýlý programýna göre, 2. basamak saðlýk hizmetleri baþta olmak üzere saðlýk hizmetlerine eriþim olanaklarý da iyileþtirilecek. Saðlýk Bakanlýðý tarafýndan Saðlýkta Dönüþüm Programý çerçevesinde hayata geçirilen ve þu an için 12 ilde uygulanan Aile Hekimliði sistemi, 2008 yýl sonu itibariyle 59 ile yaygýnlaþtýrýlacak.
Yüksek güvenlikle adli psikiyatri hastanelerinin kurulacaðý iller ve buna iliþkin proje hazýrlýklarý yapýlacak. Hasta odalarýnda, yatak sayýsý düþürülecek ve içerisinde banyo-tuvalet, telefon,televizyon, hemþire çaðrý sistemi ve hasta baþý ünitesinin bulunduðu nitelikli bir yapýya dönüþtürülecek.
Hastane içinde ve çevresinde özürlü hastalarýn eriþiminin kolaylaþtýrýlmasýna yönelik düzenlemeler yapýlacak. A ve B tipi kan merkezleri ile kan istasyonlarý yýl sonuna kadar yeni mevzuata göre uyumlu hale getirilecek.
Saðlýk personelinin yurt çapýnda dengeli bir þekilde daðýlýmý saðlanacak. Saðlýk kuruluþlarýnýn, hedef, nüfus, hizmet bölgesi, fiziki yapý ve hizmet sunum özelliklerini esas alan bir personel daðýlým planý çalýþmasý yapýlacak.
Saðlýk kuruluþlarý ve üniversitelerin iþbirliðiyle, saðlýk merkezlerinde ''Teþhise Dayalý Týp Uygulamalarý'' yaygýnlaþtýrýlacak.
Engin Kahraman - 27.11.2007
Saðlýk Haber Dergisi