Not: Bu tarif alýntýdýr.
Nizibimizdeki aþure tarifi daha farklýdýr. Çünkü Nizipte yapýlan aþurede evde bulunan tüm yiyeceklerden bir çimdik (tutam) mutlaka katýlýr. Aþure tarifini bilen bacýlarýmýz yada kardeþlerimiz, Nizip halkýnýn ananevi usulune göre nasýl piþiriliyorsa burada bizleri bilgilendirebilir. Ben Niziplilere 19 OCAK Cumartesi günü Aþure Gününü hatýrlatmak için yazdým. Yapanlar birer tabak sevgili adminimiz Hacý Mehmet Akpek gardaþýmýza birer çanak, tabak yada külek veya satýlda getirirlerse hem kendileri hemde biz MÜRÝTLERÝ afiyetle yeriz. Tabi bu arada getiren tüm Nizipli hemþerilerimize ve gönül dostlarýmýzada dualarýmýzý esirgemiyeceðimizi de hatýrlatalým... Hadi Aþure çorbasý yapalým yaptýralým.......
Bir kaþýkta kýrk tane/TARÝF
Dostluðun, barýþýn ve paylaþýmýn simgesidir Aþure... Birçok tatlý ve tuzlu gýdanýn bir arada piþirilmesi ile hazýrlanan bu geleneksel ve çok renkli tatlý artýk çoðu yabancý ülkelerde dahi tanýnýp biliniyor.
Kurban bayramýnýn ardýndan Muharrem ayý'nýn 10. günü Aþure günüdür.Yapýmý emek ve sabýr isteyen geleneksel ve oldukça sevilen bir tatlýdýr Aþure.Geçtiðimiz yýllarda Fransa'da düzenlenen 'Uluslararasý Gýda Fuarý'nda 'Dünyanýn en iyi on iki tadý' arasýnda 'Altýn Sial' ödülü alarak önemli bir platformda yerini almýþtýr.
Tarihteki anlatýlarla günümüze kadar gelen ve adeta 'Dostluðun,Barýþýn ve Paylaþýmýn Simgesi' olmuþtur. 10 sayýsýnýn tüm semavi dinlerde önemli olaylara tekabül etmektedir.
Urfa'da ateþe atýlmak istenen Hz. Ýbrahim( A.S.) bu ateþten Muharrem ayýnýn 10. günü kurtulmuþ olmasý...Yakub peygamber'in oðlu Yusuf'a Muharrem ayýnýn10. günü kavuþmasý...Aþere lafzý Arapça'da 10 sayýsýný ifade ediyor...
Aþure tatlýsýnýn ilk ortaya çýkýþý ile ilgili bir çok rivayetler vardýr. Nuh( A.S.)ve yanýndaki inananlar Tufan'dan sonra gemiden Muharrem ayýnýn 10'unda çýkmýþlar.Ogün Allah'a þükretmek için Nuh (A.S.) ve yanýndakiler oruçlu imiþ.Ýftar için gemide arta kalan malzemelerle bir çorba piþirmiþler. Bu çorba çeþitli bakliyat ve kuruyemiþlerden 40 çeþit malzemenin piþirilmesi sonucu ortaya çýkmýþ.
Günümüzde, piþirilen aþure malzeme yönünden ilden ile ,yöreden yöreye farklýlýklar göstermektedir.Bazý yöreler de Kurbanýn kuyruk yaðýndan ilave edilerek ,bazý yörelerde 12 çeþit hususi kuru meyveden hazýrlamak gelenektir.Denizli 'de ise aþurenin yanýnda keþkeðin yer almasý adettir.
Aþure ayý olarak da bilinen Muharrem ayýndaa genellikle bütün evlerde aþure yapýlýr.
Gelen misafirlere ikram edilir,komþulara daðýtýlýr.Güzel bir paylaþým örneði sergilenir.
Kimi,rivayete sadýk kalarak 40 çeþit malzeme ile hassasiyetle hazýrlar bu özel tatlýyý.Kimi,buðdayý pirinçle karýþtýrýr, kimi þeker yerine bal ve pekmezle tatlandýrýr,þifa niyetiyle.Kimi de mevsim meyveleri ile süsler,gül suyu ile aromatik farklý bir tat katar.Fakat her halukarda aþure, ana malzemeleri ile birliði ve beraberliði simgeleyen özel ve alternatifsiz bir tattýr.
Bizde bu özel tatlýyý ikram edemesekte ,en azýndan tarifi ile de olsa okuyucularýmýzla paylaþalým istedik.
AÞURE
MALZEMELER:
2 Su bardaðý aþurelik buðday
1 Su bardaðý nohut
1 Su bardaðý fasulye
1/2 Çay bardaðý kýrýk pirinç
750 Gr. toz þeker(Damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
1 Çay bardaðý doðranmýþ kuru incir
1 Çay bardaðý küp þeklinde doðranmýþ kuru kaysý
1/2 Çay bardaðý kuru üzüm
1Portakal kabuðu rendesi
10 Adet tane karabiber
10 Adet karanfil
1Fiske tuz
1/2 Çay bardaðý pekmez(Arzuya göre)
ÜZERÝ ÝÇÝN:
Tarçýn, file fýndýk, kuþ üzümü, kavrulup öðütülmüþ susam,kýyýlmýþ kaysý,nar taneleri
YAPILIÞI:
Nohut ve fasulyeleri ayrý kaplarda yýkayýp, üzerlerini geçecek þekilde sýcak su ilave edip en az 12 saat bekletin.
Buðday ve kýrýk pirinçleri yýkayýp (1 bardak buðday için 5 bardak su öneririz)10 bardak su ilave edin buðdaylar hafif yumuþayýncaya kadar piþirin.
Diðer tarafta;nohut ve fasulyeleri ayrý ayrý kaplarda haþlayýn.Fazla suyunu süzüp buðdaylý karýþýma ilave edin. Bu karýþýmý da iyice yumuþayýncaya kadar piþirin.
Daha sonra, Kayýsý,kuru üzüm,incir,hafif kýrýlmýþ karabiber ve karanfil, tuz ve portakal kabuðu rendesini ilave edip karýþtýrýn.(Damak zevkinize göre çeþitleri farklýlaþtýrabilirsiniz)
Biraz daha piþirdikten sonra þekerini ve arzuya göre,pekmezi ilave edip koyu bir kývama gelinceye kadar piþirin.Ocaktan alýn.Hafif ýlýklaþýnca kaselere paylaþtýrýp üzerini göz ve damak zevkinize göre süsleyip servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
NOT:Ýsteðe göre bakla, kestane,fýndýk, fýstýk da ilave edebilirsiniz.Baklalar akþamdan bol su ile haþlanmalý ve nohut ile birlikte aþureye eklenmelidir.Kestane ve kuruyemiþleri ise (haþlanmýþ veya közlenmiþ kestane kullanýlmalýdýr)diðer kuruyemiþlerle beraber ilave edebilirsiniz.Aþureye gül suyu ilave etmek istersenizocaktan aldýktan hemen sonra 2-3 çorba kaþýðý ilave edebilirsiniz
![]()