Amasý þu: türküdeki gibi bizi güldürmüyor. Çünkü aþaðýdaki haberde yazan proje gerçekleþmeden önce bazý tedbirlerin alýnmasý gerekir.
http://www.nizip.com/showthread.php?...d=1#post121410
Niye mi? Sebebi ise þu:
Bilinçsiz Sulama Harran Ovasý'nda Tuzlanmayý Artýrdý
![]()
Þanlýurfa'da Bilinçsiz Sulama ile Birlikte Taban Suyunun Yükselmesi ve Artan Tuzlanma, Harran Ovasý'ný Tehdit Ediyor. Uzmanlar, Bir Baþka Tehlike Olan Erozyonun Önlenmesi Ýçin Aðaçlandýrmanýn da Þart Olduðunu Söyledi.
Þanlýurfa'da bilinçsiz sulama ile birlikte taban suyunun yükselmesi ve artan tuzlanma, Harran Ovasý'ný tehdit ediyor. Uzmanlar, bir baþka tehlike olan erozyonun önlenmesi için aðaçlandýrmanýn da þart olduðunu söyledi.
Harran Ovasý'nda, yoðun pamuk tarýmý ile birlikte bilinçsiz sulama ve tarým yöntemlerinin uygulanmasý sonucu taban suyunun yükselmesi, tuzlanma, erozyon her geçen yýl artýyor. Akçakale ilçesinde 3 bin 400 hektar tuzlu, 6 bin 700 hektar da aþýrý sulak alan bulunurken, ayrýca 20 bin hektar alan da ikinci ve üçüncü sýnýf tuzlanma tehdidiyle karþý karþýya. Bilinçsiz sulama ve yetersiz tesviye nedeniyle günde 450 ton toprak erozyon yoluyla kaybediliyor. Verimli Harran Ovasý'ný tehdit eden tuzlanma, erozyon ve taban suyunun yükselmesini engellemek için bölgede Köy Hizmetleri Müdürlüðü'nün geçtiðimiz yýl baþlattýðý çalýþmalar sürüyor. Drenaj çalýþmalarýnýn yapýldýðý arazide ayrýca çiftçiler de aþýrý sulama konusunda uyarýlýyor.
GAP projesinin bereket kaynaðý olarak adlandýrýlan Þanlýurfa'nýn Harran Ovasý, Fýrat Nehri suyuyla bereketlenmesi beklenirken yanlýþ sulama ve yetersiz drenaj kanallarý nedeniyle yerini yavaþ yavaþ kuraklýða býrakýyor. Özellikle Harran ve Akçakale ilçelerinde binlerce dönümlük arazi kullanýlamaz hale geldi. Bölgedeki pek çok toprak sahibi, tarým iþçisi olarak batýya doðru göç ediyor. Uzmanlar, Harran Ovasý'nda 150 bin dönüm arazinin tuzlanma nedeniyle kullanýlamadýðýný, bölgenin yüzde 30-40'ýnýn ayný tehditle karþý karþýya olduðuna dikkat çekiyor. Çiftçi yetkililerden yardým beklerken, uzmanlar çiftçiyi çok sulama yerine uygun sulama tekniklerini kullanmalarý konusunda uyarýyor.
Harran Ovasý'nýn Akçakale bölgesinde yaþanan olumsuzluklarla ilgili bir çalýþma yapan Ýl Orman Bölge Müdürlüðü yetkilileri, alýnan tedbirlere ek olarak bölgede aðaç dikilmesinin de faydalý olacaðýný söyledi. Yetkililer, tehlikenin olduðu arazide yapýlacak teknik çalýþmalarýn yaný sýra tuzlanma problemine karþý en iyi çözümün tuza ve soðuða dayanýklý okaliptüs, fýrat kavaðý, ýlgýn, zeytin, iðde gibi aðaçlarýn tarla kenarlarýna dikilmesi olduðunu belirtti.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekaný Prof. Dr. M. Ali Çullu, 1995 yýlýndan sonra kademeli olarak artan taban sularýndan dolayý oluþan aþýrý yüksek buharlaþmanýn toprakta tuzlanmaya neden olduðunu söyledi. Çullu, burada dikkat edilmesi gereken en önemli konunun, taban suyunun yükselmemesi olduðunu kaydetti. "Uygun sulama metotlarý veya drenaj kanallarýný fazla açarak taban suyunu belli bir derinliðin altýnda tutmak gerekiyor" diyen Çullu, "Bunu gerçekleþtirebilirsek, iklim sýcakta olsa hiçbir þekilde tuzlanma olmaz" dedi.
(MD-FÖ-CC-Y) (Ýhlas Haber Ajansý) 09.09.2007
Bu sonuçlarýn Ýlçemiz ve çevresinde yaþanmamasý için çiftçimizin eðitilmesi gerekir. Fazla sulama=verim artýþý olmadýðý çiftçiye aktarýlmalýdýr...