Çevremizdeki tarihi kalýntýlarý veya gezilebilecek mekanlarý tespit etmek adýna bir dizi çalýþma yapýyoruz. Bu pazar Maðarcýk höyüðü denilen yýðýnaðý ve çevresini gezip fotoðraflayalým istedik. Ýbrahim Þimþek ve Halil EKER hocamýda yanýma alýp kardeþi ile beraber yola koyulduk. Ben höyüðün altýnda bir maðara olduðunu sanýyordum fakat yanýlmýþým. bu güne kadar kapsamlý bir araþtýrma yapýlmadýðý ve çevremize ilgisiz kaldýðýmýz için kendime hayýflanmadým da deðilim. En uzaktaki tarihi mekanlara bile üþenmeden giden ben yanýbaþýmýzdaki deðerlerimizden habersizdim.
Tanýtýmý iyi yaparsanýz, deðerleriniz deðerlenecektir.
![]()
![]()
Bu anlayýþla gezimize höyükle baþladýk. Daha tepeye çýkarken ayaklarýmýz altýndaki küp parçalarýný tek tek bir araya biriktirmeye baþladý Halil hocam. Anladým ki tarihin deðerini ancak ona ömür vermiþ olanlar bilir. Ben anlamsýz ifadelerle bakarken, "Bunlar dedi Mehmet bey, bunlar ancak bir araya getirilince bir anlam kazanýr. " her taraf bu parçalarla doluydu. Üzeri kapalý kuyu benzeri yerleri sordum. "Onlar maalesef kaçakçý sondajlarý" dedi. Yani zamanýnda kaçakçýlar buralarda çukurlar açmýþlar ve üzerlerini örtmüþler. Kapsamlý araþtýrma yapmak lazým, höyüðün yapýsý nasýldýr? Ýçinde neler var falan... Ben G.antep'teki resmi yetkililere bir sorayým." dedi. Getireceði bilgileri merakla bekleyeceðiz.
Kasým Böler beyin uyarýsýyla maðaranýn ve deðirmenin diðer tarafta olduðunu öðrendik. Vakit geçirmeden o tarafa yönelip en azýndan fotoðraflayýp arþivimize aktarmak için arabamýza bindik.
Zor bir patika yoldan 2 km içeride deðirmen kalýntlarýyla karþýlaþýnca doðrusu heyecanlanmadým deðil.
![]()
![]()
![]()
Burasý yýllarca Nizip halkýna hizmet etmiþ, belkide daha eskilere. Deðirmenin yapýsý hala belirgin þekilde duruyor tabi restore edilmesi mümkün deðil. su yollarý, kuyular deðirmenin yerleþtiði yapý vs.. rahatlýkla görülebiliyor. Aslýnda güzel bir piknik alaný bile olabilir. Burasýný yeterince fotoðraflayýp kayda aldýktan sonra hemen yukarýdaki maðaraya yöneldik.
![]()
Maðaranýn önünden Nizip çayýnýn Sonbahar benzeri görüntüleri seyretmek ne kadar zevkli olsa da kokusu bir okadar tiksindiriciydi.
Mümkün olsa da berrak bir su aksa þurada...
Pýrýl pýrýl...
Ýçinde canlýlar türese... Balýk bile tutsak olta ile.
Çevresindeki aðaçlar bu kirliliðe raðmen oz aman nasýl güzel olurdu acaba ?
Hayal mi ?
Devam edelim ozaman !
Yaklaþýk 70 mt yukarýda sýðýnaðýn, siz deyin maðaranýn, halil hocam desin süryani kilisesinin kapýsýndayýz. Giriþi birkaç açýdan fotoðraflayarak, meraklý gözlerle içeri dalýyoruz. Çünkü Halil hocam heyecanlý bir ses tonuyla bize sesleniyor "Siz gelinde buradakini görün" merakla içeri dalýyoruz ve çeþitli zamanlarda insanlarýn ! Çeþitli zaman diyorum çünkü tahminimize göre süryanilerin sýðýnaðý olan bu mekaný belkide kurtuluþ mücadelemiz sýrasýnda kahraman büyüklerimizde bir müddet kullanmýþlardý.Halil hocamýn kardeþinin maðaranýn dar dehlizlerinde ýþýldakla yol almaya çalýþmasý bizi ürküdüyor ve ona seslenip yukarý çaðýrýyoruz. Ýçeriyide yeterince fotoðrafladýktan sonra dönüþe geçip Nizip çayý arýtma tesisinide fotoðraflayýp dönüyoruz. Deðerli hocalarýma teþekkürlerimi arz ediyorum.
![]()
![]()
![]()