Not: Bu hikaye gerçek yaþam öyküsü olup ibret alýnacak bir hikaye olduðu için buraya ekledim. Örnek alýnsýn Abdullah Palaz gibi seri kaatil olunsun diye deðil. Ayrýca bu kitabý Antepte ve internette çok aradým bulamadým. Yayýnevi kapandýðý için basýlmýyormuþ, eðer elinde olan varsa bana verip okutacak olurlarsa çok sevinirim. Ben bu yazýyý bir solukta nefesim kesilerek okudum. Bakalým sizlerde okuyup benim gibi beðenecekmisiniz. Forum yazýnýn tamamýný kabul etmediðinden bölümler halinde ekleyeceðim . Eðer istek ve talep olursa yazýnýn kalanýný bölümler halinde yayýnlyacaðým....
Abdurrahman ÖRSKIRAN
Bu hikayede okuyacaklarýnýz Abdullah Palaz'ýn gerçek hayat hikayesidir..
Kýrka yakýn ceza evinde ve elli yýla yakýn yatmýþ olman Abdullah Palaz(antep canavarý) olarak tanýnan abdullah dayýdan iyi kim bilebilir ceza evlerini?toplam 43 kiþiyi öldürmüþ olan abdullah dayýnýn hayatý gerçekten ibret verici.. çünkü hiç kimse durup dururken bir baþkasýný öldürmez.. iþlenmiþ olan yüz *******in doksanýný inceledegimizde tek suçlunun öldüren olmadýgýný görürüz.. insanlara ellerinden gelen her türlü kötülügü yapýp onlarý madur etmekten zevk alan yeterince namussuzun var oldugunu hepimiz bilmekteyiz..
biz dönelim yine ceza evlerine ve abdullah dayýnýn cezaevlerinde maruz kaldýgý haksýzlýklardan bazýlarýný kendi aðzýndan dinleyelim..
SÜRGÜNLER
abdullah dayý, Konya ceza evine geldiiginde namý kendinden önce gelmiþti. ardýnda yedi ******* vardý.ama onun adýna faili mechul *******lerde anlatýlýyordu. bu durumda abdullah palaz 10-15 kiþinin katili olarak görünüyordu ve adý konya ceza evinde "antep canavarý"na çýkmýþtý..
konya ceza evi, aðasý bol bir ceza evi idi.. yerli mahkumlar ile yabancý mahkumlar arasýnda oldum olasý bir sürtüþme vardý.. yerli mahkumlar yabancýlara heme hemen hiç bir hak tanýmýyordu.. bu durum abdullahýn yapýsýnda olan bir insan için kabul edilecek bir durum degildi.. yerli mahkumlar idare ile de iþ birligi yapýyor ve cezaevini cehenneme çeviriyorlardý.. ama abdullah gibi bir mahkumun geliþi yerlileri rahatsýz etti.. ondan hem çekiniyorlar hemde ona bir seyler yapýp sindirmek gerektigine inanýyorlardý..
abdullah dayý anlatýyor;
ama benimde bir seyler yapmam gerekiyordu.. yerli konyalý efeler çok kalabalýklar. hepsi ayný koguþta kalýyor, voltaya hep birlikte çýkýyor, hiç açýk vermiorlardý. bundan daha kötüsü ise henüz dýþardan hiç bir alet getirtememiþtim..
bende silah olarak hiç bir alet yoktu ama, param boldu.. bununla birseyler elbette yapacaktýk.. biz yedi antepli bize karsý olan kýskýrtmalara, hareketlere hiç aldýrmadan günlerimizi geçiriyorduk.. voltaya birlikte çýkýyoruz birlikte oturup birlikte kalkýyoruz.. efelerde durup dururken bize saldýramýyorlar. çünkü namýmýzý biliyorlardý.. benim silahsýz olmayacagýma inanýyorlardý.. onlarýn hesabý beni yanlýz sýkýstýrýp iþimi bitirmekti.. ben ortadan kalkarsam çok ünlü bir mahkum hallettikleri için onlarýn namý artacaktý.. benim hesabým ise onlarýn tümünün iþini bitirmekti.. kaç kiþilerse kaç kiþiler kalabalýklarsa kalabalýk..
konyaya geliþimin on beþinci gününde bir gardiyan ile dostluk kurdum.. oradan buradan laflarken sonunda buna çýkarýp elli lira verdim.. "aman agam" dedim. "ne olur bana yedi býçak birde ateþli silah getir. korkma seni ele vermem, bu silahlar gelince sana ayrýca yüz lira daha veririm.."biraz nazlandý höngör möngör etti, ama ben býçaklar gelince veririm dedigim yüz lirayýda çýkarýp verince "peki " dedi, "yarýn silahlarý elinde bil. ama beni ele vermeyeceksin..senin yigitligine güveniyorum..koskoca antepli abdullah'sýn sen.."
hemen ertesi gün silahlar geldi.. yedi anteplinin her biri artýk silahlýydý.. býcaklarýmýz var dý ki nasýl; her biri sögüt dalý gibi sürmene býçaklar.. ben daha o gece planý yaptým.. arkadaslara planý anlattým..
"sabaha karsý bunlarýn kogusunu basacagýz.. kapýlarýný patlatacagýz.. dikkatli olun yataklarýndan kalkmadan bastýrmamýz gerekiyor.. yanlýz ölüm istemiyorum.. parmak iþi (santim iþi) yapacagýz.. göz dagý verecegiz bunlara.. ölüm olursa bizi burdan gene sürerler.. yaralamada kalýrsak sürmezler.. onlarda bizim üstünlügümüzü kabul ederler.. iyi bir düzen kurarýz içerde kimseyi esdirmeyiz.. kumarý *****ý yasaklarýz.. fakirin elinden tutarýz.. önden ben dalacagým içeri..siz girinceye kadar ben en efelerinden 3-4nü haklarým..geri kalanlarýda siz içeri girince birlikte yýkarýz"
sabaha karsý bizim kogusun kapýsýný yavasça acýp dýsarý çýktýk.. bu yerli efelerin yattýgý kogusun önüne geldik.. onlar kendilerini emniyete almýþlar,koguþ kapýsý içerden sürgülü.. benimle birlikte bir arkadas daha gerilip kapýya yüklendik kapý anýnda patladý.. ilk içeri ben daldým.. kalýn deve tüylü paltomu sol koluma doladým.. onunla bir kalkan gibi gögsümü koruyacaktým.. þimdi bu konyalý efeler gafil avlanmýþlardý...
daha ne oldugunu anlamadan uyku sersemi býcagý yiyorlardý.. ben en dipteki ranzaya varýp bir altta bir üstte daldýrdým býçagý.. onlar daha "ah anam yandým" derken bu seferde tam karsý ranzanýn üstünde ve altýnda yatanlar yediler býçagý.. ama öylesine daldýrýyordum býcagý ölümüne degil.. parmak iþi yaný. ben dipte iþi bitirirken arkadaslarda içeri dalmýþlar. kapý yanýndaki ranzadan iþe baþlamýslar.. onlarda ayný benim gibi parmak iþi yapýyorlar.. bacaklarýna buduna koluna dalýna.. bir bagýrtý bir cayýrtýki görmeye degerdi yani.. o konyalý efeler kaçacak delik arýyordu.. yaralananlar sanki çok agýr yara almýþ gibi yerlerinden kalkmýyor ölü numarasýna yatýyolardý.. bir býçak daha yememek için bu yola baþvuruyorlardý.. iþ bittiginde yaralanmayan kimse kalmamýþtý.. koluma doladýgým paltomu omzuma attým.. kogusun ortasýna geldim.. yaralý konyalý efeler yataklarýn üzerinde yatýyorlardý.. hiç birisi yerinden kýpýrdayamýyordu.. bunlara dönüp;
"bakýn" dedim.. "yaptýgýnýz iþler hep yanlýstýr.. yoksulu kimsesizi ezersiniz.. idare ile iþ birliigi yapar ceza evini cehenneme cevirirsiniz.. bizim gibi yabancýlara hiç bir hak tanýmak istemezsiniz.. bunlar yanlýstýr.. bu size bir ders olsun.. bir dahakine iþi böyle ufak býrakmayýz.. can alýrýz bunu iyi bilesiniz.. sonra sunuda unutmayýn.. biz buraya camiden gelmedik..bizim hepimizin sýrtýnda idamlar var.. tek durun bundan sonra.. "
sonra arkadaslarýmý önden cýkarýp arkadan ben cýktým. bu düelloda yerli efelerin yattýgý kogusta onbeþ kiþiden onbeþide yaralandý.. bizim hiç birimizde sýyrýk bile yoktu..
biz kogusumuza girdigimizde idare kapýsý açýlýp içeri gardiyanlar ve jandarmalar doldu.. bagýrmalarýn seslerin geldiði yöne dogru kostular.. tabi yaralamalarý yapanlar ortada yoktu.. vurulanlarýn ifadesine göre kogustan bizi aldýlar.. biz býçaklarý çoktan kaybetmiþtik.. çiviydi dedik, þiseydi dedik,býcaklarý vermedik..
vermedik ama bu davranýsýmýz idarenin üstünde kötü bir tesir yaptý..aletleri vermemeiz onlarýn disiplinini kýrdýgý gibi, bu aletler bizde oldukca baþka hadiselerde yapacagýmýzdan korkmuþlardý.. bizde bunu anlamýstýk.. bize bir seyler yapacaklardý ama ne?....
....ben bunun hesabýný yapýyordum.. bizim yedimizi birden alýp kapalýya götürürler, orada yýkarlar bizi.. bunu isteseler yapabilirlerdi.. ama yapmýyorlardý..
bir hafta idare bizim üstümüze gelmedi.. bizde hiç gürültü patýrtý yapmadan oturuyorduk.. vurdugumuz konyalý efeler ise öteleri bereleri sarýlý kimi dolasýyor, kimileri ise(yaralarý birazdaha agýr olanlar) koguþlarýnda yatýyordu..
ceza evindeki diger mahkumlarýn bize karsý degiþik bir tavýrlarý olmadý. ne yaptýgýmýzdan ötürü bizi destekleyenler var nede bu yüzden bize kýzan..
öyle garip bir durumdaydýk yani.. ne olacagýný bilemiyorduk..
sonunda ne olacagýný gördük.. ben bu konyalý efeleri öldürmezde iþi yaralamada býrakýrsak bize sürgün çýkmayacagýný hesaplamýþtým.. sürgün çýkmayýncada yaptýgýmýz olaydan sonra cezaevinde hakimiyeti elimize alýrdýk.. ama biz olayda kullandýgýmýz aletleri vermeyince; þisti þiþeydi falan deyince, idare iþi baþka türlüçözememiþ ve bizim hepimizin sürgününü çýkarmýþtý.. olaydan bir hafta sonra her zamanki gibi gece yarýsý kogusumuzun kapýsý açýldý.. hepimiz dýþarýya çýkarýldýk ve tepeden týrnaga arandýk.. sürgünümüz afyona çýktý.. biz antepli yedi kiþiydik, bize karsý çýkmayan bizlerden yana gözüken beþde konyalý arkadas bizim aramýzdaydý..
*************AFYON CEZA EVÝ****************
abdullah kendisi ile birlikte sürgüne giden onbir arkadasý ile afyonceza evine geldiðinde gördüki afyon ceza evi konyadanda beter.. berbat bir ceza evi. yabancýyý yanlýz mahkumlar degil idarede sevmiyor.. haksýzlýklar diz boyu olmuþ.. yerli mahkum acýmasýz alabildiðine yabancýlarý ve yoksullarý eziyor.. idare ise abdullah ve arkadaslarýna müthiþ düþman.. sanki bütün ceza evi bir yana abdullah ve arkadaslarý bir yana olmuþ.. idare tüm disiplinini ve acýmasýzlýgýný onlara gösteriyor.. abdullahsa idarenin gözünde tam bir canavar..
yani bir adam öldürmüþüz adýmýz canavara çýkmýþ.. ada neden adam öldürmüþüz soran dinleyen yok.. sanki ceza evlerinde benden baþka adam öldüren yokmuþ gibi,bu ceza evinin idarecileri yanlýz beni katil görüyor.. oysa bu haksýzlýklar, insanlarýn eziliþi beni hep can almaya icbar etmiþ.. þimdide afyon ceza evinin idaresinin bu tutumu beni icbar ediyor.. birseyler yapacagým onlara ders verecegim ama neyle? elimde hiç alet yok.. üstelik ikigünde bir bizi donumuza kadar arýyorlar.. diger mahkumlara böyle bir muamele yok.. yanlýz bize yapýlýyor.. buda bir haksýzlýk elbette.. yerli mahkumlar benim ünümden adama akýllý rahatsýz. bunu hissediyorum ben. benim silahsýz oldugumuda cok iyi biliyorlar.. þimdi iþ kalýyor bunlarýn hep beraber benim üstüme çullanmalarýna.. ceza evlerinde çok deneyimlerim olmustu.. bunlar fýrsat kolluyorlar, mutlaka dalacaklar bana..böylecede hem idarenin hem diyer mahkumlarýn gözünde büyüyecekler.. onlar bu hesabý yaparken,bende boþ durmuyorum tabi.. bende baþka hesaplar peþindeyim..çünkü kavga kaçýnýlmazdý.. bunu biliyorum önemli olan hazýrlýksýz yakalanmamaktý...
Ceza evinde antepli bir basçavuþ vardý. benim adýmý duymus e benimle iftihar ediyor.. hemþeriyiz çünkü.. ama yanýma pek sokulamýyor. idareden korkuyor. çünkü idre bana öylesine hasým bir tavýr takýnmýs ki;idareden birisinin bana slm bile vermesi yasak edilmiþ durumda.. buda zulümün baska bir sekli.. ben idam altýnda yatýyorum. insanlarla konusmaya, dertleþmeye, dostluk kurmaya ihtiyacým var.gncecil bir insaným.insanlarýn benimle konusmasý engellenebilir mi? engelleniyor iþte.. bunu yapan kim? kýçý kýrýk bir müdür.. böylece üstekilere yaranacak aklý sýra.. gün olur bunlarýn hesabý sorulur elbette. bu benim hemþerim bascavuþ bir gün gelmiþ, nöbetci kulübelerini denetliyordu.. bende voltadayým. hemen yanýna gittim..
"selamýn aleyküm hemserim"
"aleyküm selam." dedi.. baþ çavuþ ama yan gözlede etrafý kolaçan ediyor, gören varmý diye..
dedim;"bak hemþerim, beni tanýyorsun, adýmýda biliyorsun.bunlar, bu yerli mahkumlar çok kalabalýk, birkaç kiþi olsa ben onlarýn hakkýndan gelirim. ama 50-60 kisi varlar. idarede onlara destek veriyor.. bunlar beni öldürecekler.. senden hemserilik adýna rica ediyorum, bana alet getir. getirde bak ozaman, Anteplilerin namý ne olur?"
bu iþ 1940 yýllarýnda oluyor. ben ozaman sevimli, tatlý bir yigidim. 17-18 yaslarýndayým.. yüzüme bakan beni seviyor. yaptýgým iþler yaþýma göre daðlar kadar büyük.. O nedenle , böyle zamanlarda yardým istedigim kiþiler bana hep imkan tanýrdýlar.. þimdi, Antepli çavuþ da bana sevgi duyuyordu, imkan tanýmak istiyordu. ama korkuyordu..
"bak hemþerim" dedim."bende bir toplu igne bile yok. Öbürleri misellah adamlar. Yabancýlara, yani bizlere infaz vermiþler. Allahtan revamýdýr bu? toplu ignesi bile olmayan bir kiþinin , silahlý bu kadar çok adam tarafýndan öldürülmesi dogrumu?"
B u sözlerim üzerine baþ çavuþ yumuþamýþtý.. ancak benim param yok istediginiz silahlarý nerden alayým gibi laflar etti..
"para kolay hemserim" dedim."sana istedigin kadar para veririm. sen bana on iki býçak birde ateþli silah getir"
ben buna ozamanýn parasýyla iki tane onluk birde reþat altýný verdim. iki gün sonra da çifte namlulu belçika tabanca ile on bir tane býçak geldi.. býçaklar bursa yapýsý, týð gibi, ustura gibi. biz bu silahlarý alýnca bambaþka bir güce sahip olmustuk. silah büyük güçtür. haþa Allah gibidir silah. Allah gibi can alýr. ben bir boþ tabanca ile elli kiþiyi susta durdururum. silah cezaevinde olunca, hükümdür, hakimdir.. Tanrýnýn buyrugudur.. silahýn yüzü soguktur ama sah***** sýcaktýr. yavuklu gibidir sah*****..