CEPLÝ KANGURULAR
"Hiç hayvanda cep olur mu?" diyebilirsiniz. Fakat, gerçekten de kangurunun karnýnda "kese" denilen ve yavru kangurunun beslenmesinin, korunmasýnýn ve geliþmesinin saðlandýðý bir bölüm bulunur.
Cebin içinden kafasýný çýkarmýþ yavrunun çok sevimli ve þefkat uyandýran bir görüntüsü vardýr. Bu yavru, o cebe henüz 1 cm. iken annesinin rahmini terk ederek, yani daha hiçbir organý geliþimini tamamlamadan, 3 dakikalýk bir yolculuk sonucunda ulaþýr.
Annesinin kesesinin içinde dört farklý meme bulunur. Bu memelerden birisinde, kývamý ve ýsýsýyla kendisi için özel hazýrlanmýþ bir süt vardýr. Diðer üç memede ise yeni doðmuþ bir bebek için deðil, yaþý daha ileri bir yavru için hazýrlanan süt bulunmaktadýr. Bu yavru da birkaç hafta sonra ilk emdiði memeyi býrakacak ve yaþýna göre olan memeyi emmeye baþlayacaktýr. Biraz daha büyüyünce ise bir ötekisine geçiþ yapacaktýr.
Çocuklar, burada kendi kendinize sormanýz gereken bazý sorular var: Öncelikle, 1 cm boyundaki kanguru yavrusu, bu dört memeden hangisini seçeceðini nereden bilecektir? Anne kanguru dört memesinin her birine bu kadar farklý özellikteki sütleri nasýl yerleþtirmiþtir? Dahasý, yeni doðan yavrunun emdiði süt diðer memelerden gelen sütlere göre daha sýcaktýr. Ýçerdiði besinler de daha farklýdýr. Peki, anne kanguru bu meme içindeki sütü nasýl ýsýtmýþtýr? Her yavrunun ihtiyacý olan farklý besinleri sütün içine nasýl yerleþtirmiþtir?
Sakýn unutmayýn, bunlarýn hiçbirini yapan aslýnda anne kanguru deðildir. Anne kangurunun, kesesinin içindeki sütlerin farklý olduðundan haberi bile yoktur. Memelerinden birinin içindeki sütün sýcaklýðýný hesaplayabilmesi mümkün deðildir. Her süte farklý özellik vermeyi ise kendisi hiç beceremez. O hangi sütün içinde hangi besinin olduðunu da hiçbir zaman bilemez. O sadece Allah'ýn kendisine emrettiði þekilde yaþayan bir kangurudur. Yavrusunun ihtiyaçlarý da kendisini yaratan Allah tarafýndan düþünülmüþtür. Sonsuz þefkat ve merhamet sahibi olan Rabbimiz, en uygun yapýdaki sütleri, yavrular için en uygun yere yani annelerinin karnýna yerleþtirmiþtir.
Kanguru yavrusu 6,5 ayý özel kesesinden hiç çýkmadan geçirir. Ardýndan yaklaþýk 8 ayý hem kesenin içinde, hem de dýþarýda dönüþümlü olarak geçirdikten sonra, sürekli dýþarýda kalmaya baþlar.
Bu arada, daha birinci yavru cepten çýkmadan, ona yeni bir kardeþ týrmana týrmana gelir. Her ikisi ayný cepte ve kesinlikle birbirine zarar vermeden uzun bir süre yaþar. Her yavru kendi yaþýna göre besinler içeren sütün bulunduðu memeyi emer. Peki her kardeþ kendisinin emmesi gereken memenin hangisi olduðunu nereden bilir. Cevap çok açýktýr: Allah'ýn ilhamýyla, öðretmesiyle.
Kangurular cüsseleriyle de oldukça dikkat çeker; gövdeleri 1,5 m., kuyruklarý ise 1 m.'dir. Kanguru ailesi arka ayaklarýnýn büyüklüðü sayesinde 8 metrelik mesafeyi bir anda katedebilir. Hýzlý koþarken dengelerini çok güçlü ve iri olan kuyruklarýyla saðlarlar. Peki sizce ayaklarý tesadüfen mi bu kadar büyüktür? Ya da rahatça sýçramak için çok büyük arka ayaklara ihtiyaçlarý olduðunu anneleri mi hesaplamýþtýr? Tabii ki doðru cevap bunlarýn hiçbiri deðildir. Hiçbir þey tesadüfen olmamýþtýr. Herþeyi canlýlarýn ihtiyaçlarýna göre yaratan Allah, kanguruyu da diðer tüm canlýlarý yarattýðý gibi en mükemmel þekilde yaratmýþtýr.