BEBEKLERDE 1.AY GELÝÞÝMÝ
Ýþte bebeðiniz nihayet evde! Ýlk iþiniz onu yeni yerine yerleþtirmek olacaktýr þüphesiz. Yeni doðum yapan kadýnlar genelde iki durumla karþý karþýyadýr: ya akrabalardan gereðinden fazla(!) yardým teklifi gelir veya yeterli yardým alýnamaz. Doðrusu ise sadece bir kiþinin sizinle kalýp yardým etmesi (yardýmcýnýz, ya da ailenizden birisi) ve diðerlerinin bebeði sadece görmek için gelmesidir.
Gelen misafirlerin öneri ve tavsiyelerini gülümseyerek ve teþekkürle cevaplamalýsýnýz ancak size verilen her tavsiyeyi uygulayabilmeniz mümkün deðildir. Her ne kadar sizi düþünüyor olsalar da siz doðru hissettiðiniz þeyleri yapmalýsýnýz. Eðer endiþeleriniz varsa, bunlarý doktorla veya çok güvendiðiniz biriyle paylaþýn. Ailenizin normal karþýlayacaðý, fakat sizi endiþelendiren bazý aksilikler yaþayabilirsiniz. Ancak unutmayýn ki “standart bebek” diye bir þey yoktur. Bebeðinizin beslenme, uyuma veya aðlama alýþkanlýklarý arkadaþlarýnýzýn bebeklerinden çok farklý olabilir.
Sonraki üç hafta boyunca, bebeðinizin görünüþü deðiþmeye devam edecektir. Doðduðunda, örneðin, gözleri muhtemelen birbirine yakýndýr ve þaþý bakmaktadýr. Bebek kýsa bir sürede 12 adet olan göz kaslarýný kontrol etmeye baþlayarak, bakýþlarýný istediði gibi odaklamayý öðrenir. Ve bu arada bebeðinizin ileride göreceðiniz kiþilik özellikleri de ilk sinyallerini verir: sessiz veya gürültülü; ya da hareketli veya sakin.
Ayýn ortalarýna doðru bebeðiniz artýk muhtemelen beslenme zamanlarýný bir düzene koymuþ olacaktýr. Eðer þanslýysanýz, ay sonuna doðru bebeðiniz geceleri aralýksýz 6 saat uyur. Ancak bu dönemdeki bebeklerin çoðu, gece-gündüz, her iki üç saatte bir emzirilmek ister; bu yüzden rahat bir uyku çekememek sizi korkutmasýn. Yakýnda uyuyabileceksiniz! Uzmanlar bu dönemdeki bebeklerin, uygun zamanlarda beslenmek yerine aç olduklarýnda beslenmeleri konusunda hemfikirdirler; bu yüzden bebeðiniz eðer sabahýn üçünde beslenmek istiyorsa, bu ihtiyacýný karþýlamanýz gerekmektedir.
Bebekler bu ilk dönemlerde fazla hissedilmeyen bazý hafif uyarýlara odaklanýrlar ve yüksek sesler, karmaþýk görüntüler ve buna benzer dýþ olaylara karþý algýlarýný kapatýrlar. Bu yüzden bu dönemde bebek uyurken evi sessiz tutmaya çalýþmak yersiz bir çabadýr. Bunu yapmak onun þimdiden sessiz bir ortam aramasýna ve hayatýnýn sonraki bölümlerinde sesli ortamlarda uyumakta zorlanmasýna neden olur