Nizip Eðitim-Birsen ,Eðitim ve Dayanýþma Der.ile Birey Rehabilitasyon merkezince ortaklaþa düzenlenen “Eðitim ailede baþlar” konulu konferans eðitimci-yazar Esan Gül tarafýndan verildi.
Nizip Belediye Salonunda yapýlan konferansa çoðunluðu öðretmen olmak üzere çok sayýda davetli katýldý.Saat.19.00 da baþlan konferansa projeksiyon destekli baþlayan Gül,sade ve mütevazý anlatým tekniði ile çocuk eðitimini ,bolca örneklerle anlattý.
Çocuk eðitiminin özel bir ilgi,birikim ve sabýr iþi olduðunu belirten Gül,”çocuklar söylediklerimizden çok yaptýklarýmýzý örnek alýyorlar.Mesela,yalan söyleme diye tenbih ettiðimiz 6 yaþýndaki bir çocuðumuza bir telefon geldiðinde;”oðlum,telefonu aç,eðer filanca kiþi ise,”babam evde deðil” de.”diye söylersek,çocuk yalan söylemeye alýþmýþ olur.
Çocuklarýmýzýn televizyona mahkum edilmemesini tavsiye eden Gül,bazý zararsýz gibi görünen çizgi filmlerin ,çocuklarýn yaþýna uygun olmayan davranýþ kalýplarýný empoze ettiðini veya farklý bir dini sevdirdiðini ifade ederek;”Bazý anneler kendi ev gezmeleri,gün vb. etkinlikler uðruna çocuklarý ihmal etmekte,televizyona veya bilgisayar oyunlarýna baðýmlý kýlmaktalar.Çocuklarýmýzý mutlaka iyi gözlemlemeli,onlarýn seviyesine inerek dinlemeliyiz.Bu þekilde sorunlarýný anlarýz.” Dedi.
Çocuk eðitiminin en önemli aracýnýn sevgi olduðunu ifade eden Esan Gül hoca,Peygamberimizden çarpýcý örnekler vererek izleyenlere etkili bir mesaj verdi.Peygamberimizin “Birbirinizi sevmedikçe iman etmiþ olamazsýnýz” hadisine yeni bir ufuk açarak;”Birbirimiz sevmeye neden eþimizden baþlamýyoruz?Neden çocuklarýmýzý sevmekten baþlamýyoruz? Onlar bizim hayatýmýz,onlar bizim sevap kaynaðýmýz.Çocuk anne-babanýn sevgisi nisbetince saðlýklý geliþir” dedi.
Her türlü davranýþý sevgi ile örerek çocuða kazandýrabileceðimizi ifade eden Gül,sonuç olarak anne babanýn eðitim düzeyinin ,inaç ve bilgi donanýmlarýnýn çok önemli olduðunu ve mutlaka ebeveynlerin de kendilerini geliþtirmeleri gerektiðini belirterek bu alanda yapýlan etkinliklerin,konferans ve seminerlerin önemine iþaret etti.
Soru –cevap bölümünde dinleyicilerden gelen sorulara da cevap veren sayýn Gül,bir soru üzerine özürlü ve bakýma muhtaç çocuklarýn kesinlikle ayýrýma tabi tutulmamasý gerektiðini,ama özel bir ihtimamýn da þart olduðunu belirtti.
Konferansýn bitiminde Memursen baþkaný M.Nezir Gül tarafýndan plaket verilen Esan Gül,çocuk eðitimi konularýnda yazmýþ olduðu kitaplarýný imzalayarak okuyucularýyla sýcak bir diyalog ortamý oluþturdu.Programa katýlan eðitimciler,konferansýn yaralý geçtiðini ve Nizip halkýnýn,anne-babalarýn bu tür etkinliklere daha fazla ilgi göstermelerini beklediklerini ifade ettiler.