<p align="left" http://www.hurriyet.com.tr/_newsimages/1612577.jpg[/IMG] Zeugma Antik Kenti''''ndeki kurtarma kazýlarýnda gün ýþýðýna çýkarýlan savaþ tanrýsý Mars heykeli, sergilendiði alanda lazer güvenlik sistemiyle korunuyor. Hurriyet 01.06.2006
Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Mehmet Önal, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, bronz Mars heykelini, Zeugma Antik Kenti''''nin Birecik Barajý göl sularý altýnda kalan bölümünde 2000 yýlýnda yürüttükleri kurtarma kazýsý sýrasýnda bulduklarýný anýmsattý. Mars heykelinin Gaziantep Arkeoloji Müzesi''''nde korunan ve sergilenen en önemli birkaç eserden biri olduðunu vurgulayan Önal, ”Çok deðerli olmasý nedeniyle bu eseri korumak için lazer güvenlik sistemini tercih ettik. Esere fazla yaklaþýlýnca alarm sistemi devreye giriyor” diye konuþtu. Mars heykeli ile Zeugma Antik Kenti''''nin simgesi haline gelen ”Çingene Kýzý” mozaiðini de lazer güvenlik sistemiyle koruduklarýný belirten Önal, þunlarý kaydetti: “Bakanlýðýmýzýn müzelerdeki eserlerin sayýlmasýna iliþkin genelgesi bize de ulaþtý. Bizim müzemizde 90 bin eser var ve hepsi envantere kayýtlý. Bu eserlerden 5 binini sergiliyoruz, diðerlerini koruyoruz. Müzemizde sergilediðimiz en deðerli eserler Zeugma''''dan kurtarýlan 550 metrekare mozaik, 120 metrekare duvar resmi, 2 bin 500 kil mühür baský ve savaþ tanrýsý Mars heykeli.” Eserlerin sergilendiði salonlarý deðiþik açýlardan güvenlik kameralarý aracýlýðýyla izleyerek kayýt yaptýklarýný bildiren Önal, her salonda güvenlik görevlisi bulundurma olanaðýna sahip birkaç müzeden biri olduklarýný belirtti. Müzecilik çalýþmalarý kapsamýnda Gazianteplileri tarihi ve kültürel mirasý sahiplenmeleri konusunda bilinçlendirmeye çalýþtýklarýný ifade eden Önal, “Biz müzeciler tarihi ve kültürel mirasýn korunmasýndan birinci derecede sorumluyuz. Ama tarihi ve kültürel mirasýn korunmasý, toplumsal bir görevdir” dedi.
MARS HEYKELÝ
Kurtarma kazýlarý sýrasýnda bulunan Mars heykeli, Zeugma''''dan kurtarýlan en deðerli eserlerden biri kabul ediliyor. Savaþ tanrýsý Mars''''ýn bronzdan yapýlmýþ çýplak heykelinin gövdesi (S) hareketi yaparak ayakta duruyor. Dirseðinden bükerek yukarý kaldýrdýðý sað eli bir mýzrak tutar gibi iþlenen Mars, sol eliyle de kývrýk dallý bir çiçek tutuyor. Savaþ ve bereketi simgeleyen dünyadaki bilinen tek Mars heykeli olan eserin, MÖ 2. yüzyýldan günümüze kaldýðý ifade ediliyor. Mars haykeli, sýrt üstü yatar pozisyonda, üzerine düþen aðýr cisimler nedeniyle sol kolu kýrýk, göðüs bölümü yanýk ve ezik, eli ise parçalanmýþ halde bulunmuþtu. Heykel, 2001 yýlýnda Ýtalyan Dr. Roberto Nardi baþkanlýðýndaki ekip tarafýndan yapýlan ve yaklaþýk bir yýl süren çalýþma sonunda sergilenmeye hazýr hale getirildi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi''''nde kendisi için özel olarak hazýrlanan bölümde teþhir edilmeye baþlandý..