Tarihi Zeugma þehrinin kalýntýlarýna bakýldýðýnda uzmanlar tarafýndan þiddetli bir depremle sarsýldýðý ve topraða gömüldügü söylenir.Ancak gerek coðrafi yapý ve gerekse bölgede bulunan tepenin volkanik bir patlama sonucu þiddetli bir sarsýntý oluþturabilecegi de uzmanlar tarafýndan dile getirilmektedir.
[justify]
Yeryüzündeki tüm antik þehirler genelde toprak altýnda kalmýþlardýr.Aslýnda þehir veya küçücük yerleþim birimlerini topraðýn altýnda olmasýnýn 2 ana nedeni vardýr.Hiç þüphesiz bunlardan en doðal ve en yaygýn olaný þiddetli depremlerdir.Ýkinci neden ise güçlü ve acýmasýz savaþçý toplumlarýn istilalarýndan korunmak için höyük tipi daðcýklarýn içine sýðýnmalarýdýr.Bazen bu daðcýklarýn tamamý insan eli ile yapýlmýþtýr.Bazen de höyük yapýlmaya müsait tepeciklerden seçilmiþtir.Bu iki seçenek dýþýnda antik yerleþim birimlerinin toprak altýnda kalmasýnýn çok önemli bir baþka nedeni daha vardýr.O da Volkanik daðlarýn patlamasýdýr.
![]()
Bazý uzmanlara göre Zeugma antik þehri bu tip bir patlamanýn sonucu yer altýnda kalmýþtýr.Hem coðrafi konumu hem de hemen yanýbaþýnda bulunan volkanik dað bunun en büyük kanýtýdýr.Jeoloji uzmanlarý daðlarýn yapýsýný incelerken tek baþýna bulunan sivri daðlarýn büyük bir bölümünün volkanik patlamalar sonucu oluþan daðlar olduðunu belirtmektedirler.Bu sebeple daðlarý adlandýrýrken üç kýsma ayýrmýþlardýr. Sýra daðlar,destek daðlar ve Volkanik daðlar..
![]()
Ülkemizde Karadeniz sýra daðlarý ve Toroslar dýþýndaki tüm daðlar normal jeolojik destek daðlarý olarak tanýmlanýr.Volkanik daðlar ise bölge bölge ayrýca tanýmlanmýþtýr.Belirgin volkanik daðlar dýþýnda çok sayýda bilinmeyen volkanik daðlar da mevcuttur.Etrafýnda hiçbir destek dað olmayan Fýratýn kenarýndaki Zeuðma tepesi yamaçlarýna kurulan görkemli þehrin büyük bir volkanik patlama ile toprak altýnda kaldýðý çok büyük olasýlýktýr. Uzmanlarýn görüþüne göre þiddetli bir volkanik patlama merkezine yakýn 5km mesafeye kadar 9 þiddetinde bir depreme denk sarsýntý meydana getirebilmektedir.
![]()
Günümüzde aktif birkaç yanardað dýþýnda volkanik patlamalarýn olduðu daðlar kalmamýþtýr.Zeuðma kazýlarýnda elde edilen bulgular yapýlarýn %70 nin tahrip olduðu,bununda ancak þiddetli bir sarsýntý ile oluþabilecegi öne sürülmüþtür.
[/justify]
![]()