Fýrat'ýn üzerine inþa edilen Türkiye'nin en uzun nehir viyadüðü tamamlandý
Gaziantep-Þanlýurfa Otoyolu Projesi kapsamýnda Fýrat nehri üzerinde inþa edilen, Türkiye'nin en uzun nehir viyadüðünün yapýmý tamamlandý.
Karayollarý 5. Bölge Müdürü Mahmut Çelikcan yaptýðý açýklamada, Gaziantep-Þanlýurfa Otoyolu Projesi kapsamýnda yapýlan ve 'Fýrat' adý verilen viyadüðün, 30 ayak üzerine inþa edildiðini ve bin 197 metre uzunlukta olduðunu söyledi.
Sanat yapýsýnýn Gaziantep-Þanlýurfa Otoyolu Projesi'nin Gaziantep-Birecik kesiminde yer aldýðýný ve Fýrat nehri üzerinde inþa edildiðini belirten Çelikcan, inþaat çalýþmalarý sýrasýnda yaþanan iþ kazalarýnda 4 iþçinin öldüðünü, 7 iþçinin yaralandýðýný kaydetti.
"30 ayak üzerine inþa edilen bin 197 metre uzunluðundaki viyadük, ülkemizde nehir üzerine yapýlmýþ en uzun viyadük" diyen Çelikcan, viyadüðün su seviyesinden yüksekliðinin 15 metre olduðunu ifade etti. Çelikcan, yapýmýnda 94 bin 583 metre küp beton ve 14 bin ton demir kullanýlan viyadüðün maliyetinin 70 milyon YTL olduðuna dikkati çekti.
"GAP Otoyolu" olarak da adlandýrýlan Gaziantep-Þanlýurfa Otoyolu Projesi'nin devam ettiðini vurgulayan Çelikcan, çalýþmalara iliþkin þu bilgiyi verdi: "Ýhale bedeli 167 milyon 88 bin dolar olan ve inþaat çalýþmalarýna 1999 yýlýnda baþlanan Gaziantep-Þanlýurfa Otoyolu Projesi'nin gerekli ödeneklerin tahsis edilmesi durumunda 2008 yýlý sonunda hizmete açabileceðiz. Projenin Gaziantep-Birecik kesimi, 54 kilometre uzunlukta 3 þerit otoyol, 2 þerit ve 9 kilometre uzunlukta baðlantý yollarý, 12 üst geçit, 9 alt geçit ve Fýrat viyadüðünün yapýmýný kapsýyor."
Çelikcan, Gaziantep-Þanlýurfa Otoyolu Projesi'nin bölgenin ekonomik ve sosyal kalkýnmasýna önemli katký yapacaðýný ifade etti. 145 kilometre uzunluktaki Gaziantep-Þanlýurfa Otoyolunun sonraki yýllarda Habur Sýnýr Kapýsý'na kadar uzatýlacaðýný ifade eden Çelikcan, þunlarý kaydetti: "Bu otoyol, bölgeler arasýnda ulaþýmý saðlamakla kalmayacak Güneydoðu Anadolu Bölgesi'nin ekonomik kalkýnmasýna büyük katký yapacak. Otoyol bölgedeki sanayi tesislerinin ham madde gereksinimin karþýlanmasýnda kolaylýk saðlayacak. Ayrýca bölgede GAP projesi sayesinde üretimi artacak tarým ve sanayi ürünlerinin hýzlý, kolay ve daha güvenilir biçimde Ýskenderun ve Mersin limanlarýna taþýnmasýný saðlayacak. Ulaþýmda saðlanacak çabukluk ve kolaylýklar, bölgede turizmin geliþmesine, bölgenin turizm aracýlýðýyla elde ettiði kazancýn artmasýný saðlayacak."
KAYNAK:AA