BÝR DERDÝM VARDIR YÜREÐÝMÝN BAÞINDA
SÖYLEYEMEM ÝÇÝN ÝÇÝN YER BENÝ
Türküler! Dinlenildiðinde kimi zaman keyiflendiðimiz, kimi zamanda gamlandýðýmýz yada daha baþka duygularla büründüðümüz türküler. Hatta kendimizi içinde buluruz kimi zamanda. Kýsaca dinleyenler bir þeyler ararlar ve çýkarýrlar türkülerden.Türkülerinde dili vardýr çünkü.Bu konuda birþeyler çaðrýþtýrýr,bir þeylere konudur çok kez.Acýnýn,sevincin,arzunun,özlemin,tutku ve duygularýn hep konusu olmuþtur türküler.Dolaysýyla türküler birþeyler çaðrýþtýrýr insanlara konusu kapsamýnda.Ýþte yukarýda ki baþlýktaki dizelerde olduðu gibi.Bir Derdim Vardýr Yüreðimin Baþýnda / Söyleyemem Ýçin Ýçin Yer Beni.Bu iki dize Barak yöresinde söylenen bir türküden alýnmýþ bir bölüm.Baraklý ozanlar sazlarý ve yorumlarýyla bu türküyü söylerken insanlarýn duygularýný kabartýrlar adeta.
Türkülerin dili derken bu türküyü örnek aldým incelemek için.Çünkü bu türkünün musiki deðerinin yanýnda anlam,muhteva ve vermek olduðu mesaj kýsaca onun türkü dili ilginç geldi bana.Dertli bir insan düþünün ki derdini söyleyemeyen.söyleyememenin ötesinde onu yüreðini baþýnda tutacak ve adeta bir sýr gibi saklayacak.Bu dert bedensel bir maraz deðildir þüphesiz.Onun dýþýnda bir sýkýntý,bir sorun olur,özlem olur arzu olur kýsaca yaþamsal bir dert.Ýlginç olan bu girdaptaki bir insanýn bu yönünü dýþa vuramamasý.Aksine onu kendisine dert edinecek dediðimiz gibi yüreðinin baþýndada bir sýr gibi saklayacak.
Toplumlarýn Türküleri,Öyküleri,Þiir,Destan,Anlatým ve Efsaneleri onlarýn Sosyal EkonomikKültürel yönleri itibarýyla önemli ip uçlarý verirler.Tarih,Sosyoloji gibi bilim kollarý bu saydýðýmýz noktalardan aldýðý bilgi kýrýntýlarýný bir araya getirerek diðer verilerle birlikte olaylarýn Tarihi ve Sosyolojik yönlerini þekilendirirler.Özellikle toplumlarýn Sosyoloji analizi bu açýlardan deðerlendirilir.Bu veriler doðrultusunda söz konusu türkünün diline dönersek onun mal olduðu toplumun sosyolojik özelliði hakkýnda ip uçlarý yakalayabiliriz.Bu ve benzeri durumlardaki
kiþi yada toplumlar tepki vermekten,kendilerini ifade etmekten,sorun,sýkýntý ve duygularýný dýþa vurmakta kararsýz,mütereddit ve çekingen davranýrlar.Yine sosyolojik,psikolojik bir çok nedenleri vardýr bunlarýn.Devlet otoriteleri,eðitim olgularý gibi.Yeri gelmiþ hemen belirtmek gerekir ki asýl olan soran,sorgulayan,istemesini bilen,derdine ve sorunlarýna çözüm arayan birey tipidir.Günümüz eðitiminin bireyde yaratmak istediði davranýþ alýþkanlýklarýnýn baþýnda bunlar gelir.
Türkülerin dili derken bunlarý tespite çalýþtýk bu kýsa analizimizde.Baþtada dedik ya önemli ip uçlarý verir Türkülerin dili.Çünkü her Türkünün bir öyküsü ve her öykününde bir türküsü vardýr.Dilini çözerde izini sürerseniz size birþeyler çaðrýþtýrýr dünden bu güne.Daha nice Türküler varki yaþanýrlarý anlatýr gibi.