Antep fýstýðý kalp dostu...
http://eglence.superonline.com/2007_...T23989_22.html
![]()
Baskýn düzeyde tekli doymamýþ yað asitleri içeren Antep fýstýðýnýn, kalp rahatsýzlýklarýyla iliþkilendirilen risk faktörlerini indirgemede olumlu sonuçlar gösterdiði bildirildi.
Celal Bayar Üniversitesi Akhisar Meslek Yüksekokulu Öðretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuþoðlu, 'Yeþil Altýn: Antep fýstýðý Teknolojisi, Kimyasý ve Kalite Kontrolü' konulu araþtýrmasýnda, Antep fýstýðýnýn 'nut' grubu olarak adlandýrýlan gýdalar arasýnda önemli yer tuttuðunu ifade etti.
ABD’de tüm ölümlerin yaklaþýk yüzde 40’lýk dilimine koroner kalp hastalýklarýnýn yol açtýðýný, koroner kalp hastalýklarýnýn hem erkekler hem kadýnlar için ciddi tablolar oluþturduðunu vurgulayan Tokuþoðlu, koroner kalp hastalýklarýyla iliþkilendirilen en ciddi risk faktörünün yüksek kolesterol olduðunu bildirdi.
Tokuþoðlu, diyet ve egzersizle yüksek kolesterolün düþürülmesinin kalp rahatsýzlýklarýndan korunmada etkili olduðuna dikkati çekerek, þunlarý kaydetti:
'Yüksek kolesterol, kalp rahatsýzlýklarýyla iliþkili baþlýca risk faktörüdür ve yaklaþýk 100 milyon yetiþkini etkilemektedir. Saðlýklý bir diyetle ve egzersizle yüksek kolesterolün düþürülebilmesi, düþük kalp rahatsýzlýklarý riski açýsýndan önemli olmaktadýr.
Doymuþ yaðlarca yüksek olan diyetlerin kalp rahatsýzlýðý olaylarýnda artýþla iliþkilendirildiði kabul edilmekte iken, son kanýtlar tekli doymamýþ yað asitleri ve azalan kalp hastalýklarý riski arasýnda pozitif yönde iliþki olduðunu ortaya koymaktadýr.
Antep fýstýðýný da içine alan kuru yemiþlerle yapýlan araþtýrma bulgularý, ’nut’ grubu da denilen söz konusu gýdalarýn tekli doymamýþ yað asitlerince zengin olduðunu göstermektedir. Baskýn düzeyde doymamýþ yað asitleri içeren Antep fýstýðý kalp hastalýklarýyla iliþkilendirilen risk faktörlerini indirgiyor.'
Tokuþoðlu, Amerikan Gýda ve Ýlaç Dairesi, Antep fýstýðýnýn de içerisinde yer aldýðý ’nut’ grubu kuru yemiþlerin ilgili saðlýk iddialarýný doðrulayýcý açýklamalar yaptýðýný, bu gýdalarýn tüketiminin koroner kalp rahatsýzlýklarý riskini düþürmede rol oynadýðýný rapor ettiðini belirtti.
Amerikan Kalp Birliði’nin de kalorilerin yüzde 20’sinin tekli doymamýþ yað asitlerinden alýnmasýný, tekli doymamýþ yað asitlerinin de zeytin yaðý, balýk, legume ve kabuklu yemiþler (nutlar) aracýlýðýyla alýnmasýný önerdiðini vurgulayan Tokuþoðlu, bu diyet tercihinde Antep fýstýðýnýn önemli yer tuttuðunu ifade etti. Tokuþoðlu, kalp saðlýðý diyetinde yer alacak kuru yemiþlerin hem kalori açýsýndan istenilen skaladaki yað yüzdesinde kalori almayý hem de doymuþ yaðlarla yer deðiþtirmeyi saðlayabilen gýda olarak önerildiðini belirterek bu gýdalar içinde baskýn düzeyde tekli doymamýþ yað asitleri içermesi dolayýsýyla Antep fýstýðýnýn önemli yer tuttuðuna iþaret etti.