Bu yöntem yüzyýllardan beri ülkemizde uygulanmaktadýr. Salamuranýn önceden hazýrlanýp zeytinler üzerine su verilmesi þeklinde uygulanmakta, böylece hem kaliteli sofralýk zeytin elde olunmakta, hemde üretim süresi kýsalmaktadýr.
Bu yöntemde zeytinler beton, polietilen, polyester ve fiberglas tanklarda salamuraya konulabilir. Fakat, salamura tanklarý hangi tür maddeden yapýlmýþ olursa olsun, yükseklikleri 2 m civarýnda olmalý, içerisine konulacak zeytin yüksekliði 1,80 metreyi geçmemelidir.
Zeytinler üzerine 10 bome (%10 luk salamura) olarak hazýrlanan tuzlu su verilir ve zeytinler salamuraya býrakýlýr.
Salamura, zeytin danelerini tamamen örtmelidir. Üst kapak ile sývý yüzeyi arasýnda hava boþluðu kalmamalýdýr.
Zeytinler salamuraya konulduktan sonra salamuradan daneye tuz geçiþi baþlar ve bome 5-6 ya kadar düþer. Bome areometresi ile sýk sýk salamuranýn tuzu kontrol edilerek düþen tuz ilave edilmeli, salamuranýn tuz derecesi 10 bomede tutulmalýdýr.
Salamuraya konan zeytinlerde 2-3 gün sonra fermantasyon baþlar. Fermantasyonun saðlýklý yürüyebilmesi için salamuraya % 1-2 oranýnda önceki yýldan kalma iyi bir salamura veya bir miktar ekþi yoðurt katýlabilir.
Fermantasyonda zeytin danesinde bulunan þekerler laktik asit bakterileri tarafýndan laktik asite dönüþtürülür. Oluþan laktik asit zeytinleri bozulmadan muhafaza eder. Ýyi bir muhafaza için salamurada % 0,9 oranýnda laktik asit bulunmalýdýr.
- Havalarýn ýsýndýðý aylarda zeytinlerin bozulmamasý için tuz derecesi 12-13 e yükseltilebilir.
- Fermantasyon sýrasýnda salamuranýn üst yüzeyinde oluþan maya ve küflerin temizliði, salamuranýn sirkülasyonu (devridaimi), tuz, asitlik kontrolleri yapýlmalýdýr.