Sevgili aþk-ý muhabbet,
sizcede uygunsa þayet,
bahsettiðiniz o þiirlerden,bir demet
sunabilirmisiniz acaba?
Sevgili aþk-ý muhabbet,
sizcede uygunsa þayet,
bahsettiðiniz o þiirlerden,bir demet
sunabilirmisiniz acaba?
Keþke züleyhanýn yusufu olsaydým
Faniden BAKÝ'nin sonsuz umaný olsaydým.
Mecnun olsaydým, leylayý vesile kýlýp MEVLA'yý bulsaydým.
Hallac-ý mansur olup En'el HAKKI haykýrsaydým.
Herþeyden önemlisi O'na layýk bir kul olsaydým.
Ý.Pala
Sevgiler...
Sevgi Þifadýr
Derler ki: "Sevgi, ruhlar arasýndaki benzeþmeden dolayý oluþan imtizac ve kaynaþmadan ibarettir. Nitekim bir suyu diðer bir suya karýþtýrýnca birbirinden ayýklamak imkansýzdýr. Bu nedenle iki þahýs arasýndaki sevgi öyle bir noktaya varmaktadýr ki, birisi diðerinin acýsýný duyar olur; onun haberi olmadan yakalandýðý hastalýða yakalanýr." Sevgi ayný kaderi paylaþmaktýr. Öyle bir paylaþma ki iki tarafýn kalbine huzur ve ferahlýk getirsin; hastalýklara deva olsun. Çünki paylaþýlmayan sevgi yalnýzca bir dert ve acýdan ibarettir. Eðer eþit bölünmezse, gönlü, sevginin diðer yarýsý olan dert istila eder. Hani ayet-i kerimede buyurulduðu gibi: "Sizi bir tek nefisten yarattý ve kendisiyle durulup yatýþmasý için ondan da eþini var etti (A'raf, 189)"
Sevenin ruhu sevilene meyilli yaratýlmýþ olup kendisini ona yakýn hisseder. Sevilen bu yakýnlýðý duymuyorsa eðer, arada sevgiyi perdeleyen maddî yahut manevî engeller var demektir. Engeller sevenin yüreðine, sevginin ikizi olan acý biçiminde yansýr. Sevilenin bu sevgiye karþýlýk vermesi; ancak engellerin ortadan kalkmasýyla mümkündür ve o vakit, acý da birden bire sevgiye dönüþür. Diðer bir ifade ile sevgi eþit bölününce, acý alýr baþýný gider. Kalpler karþýlýklý ayný sevgi ile dolunca dert hafifler, sevinç çoðalýr. Kullarýn rýzkýný paylaþtýran Allah, sevgiyi de onlar arasýnda eþit paylaþtýrmýþtýr; çünki.
Seven iki kiþiden birinin baþýna gelen, hastalýk veya esenlik, diðerinin de baþýna gelmeyince aradaki gerçek sevgi anlaþýlamaz, acý kendini gösterir. Hani eski bir þairin dediði gibi: "Rabbim! Þayet aramýzdaki sevgiyi bölüþtürmeyeceksen, bari onun yokluðuna da yanabilecek katý bir yürek nasip et bana."
Eðer sevgili hasta iken hasta olmuyorsak gerçek sevgiyi ve sevinci tadamayýz. Sevgilinin hastalýðýna ziyarete gidince hastalanan âþýk, elbette sevgilisi ziyaretine gelince onu görür görmez iyileþecektir.
Ýskender pala
Cok karisik
Mor dünya gökyüzünü kiskanirmi$casina vurur kendini buLutLarin bo$Luguna,-
Sanýrým Haklýsýnýz,bu mevzular zaten oldu olasý karýþýk mevzulardýr.bizlerin buradaki çabasý,karmaþýk olan bu hususlarý detaylý bilgiler sunarak,bildiklerimizi birbirimizle paylaþarak ortak bir paydada karar kýlmaktýr.Aþk üzerine epey kafa yoran yazarlarýmýzdan iskender palaya Aþkýn kitabý varmýdýr diye soran kiþiye,þu cevabý vermiþtir:
"Pek çok kitabý yazýldý. Mesela, Divan þairleri hep aþkýn kitabýný yazdýlar. Ama hiç kimse bir formül getiremedi. Bu bakýmdan aþkýn kitabý yalan. Herkese göre bir aþk kitabý var. Benim aþkýmýn da senin aþkýnýn da kitabý yazýlamadý daha." buradan da anlýyoruz ki,Aþk dibsiz bir kuyu...
Ask herkesin kendisine göre bir durumdur, her birimiz aski baska tanimlar, yasamlarinda yaptiklari deneyimlerden, yaptiklari yanlis ve dogrulardan kaynaklanan tecrübelerden dolayi, anlatilamaz, diyemeyiz yani ask budur diye.
Yazilan yorumlarin hemen hemen hepsini okudum, ve iyice bir düsündüm, ne kadarda dogru. >>Ay, corbayi ne kadarda güzel iciyor<< Bu örnek tam yerinde olmus, ekstra anlayabilenlere, ama ne kadar aptal oldugunu ancak okudugumda farkettim. Asik olunca, karsidaki insanin hatasini görmezsin, buda dogru. O karsidaki insan, belki senide incitiyor, ama bunun farkina vardiginda cok gec olmus oluyor, sonunda üzülen, hep asik olan.
Baska sevgilerde teselli arayanlarda var. Onlarda, bir ihtimal, belki asik olurumdiyorlar, oysaki, kendilerini asik etmisler bile, aradiklari tesellide------noluyor sonunda?? Sonunda yine asik olan aci cekiyor,ama elinde degil.
Benim gözümde ask/sevgi,
önce asik olurum, sonra severim. Sevmeye baslayinca, o ask yok oluyor ama hala var, sevgi olarak, her ikiside birbirine baglaniyor.
Afedersiniz, konudan ciktim, kusura bakmayin
ZUHAL ABLACIMMM aþk GEÇÝCÝÝÝÝ sevgi KALICIDIR die düþünüyorummm
Fevzi abi, dogru, ask gecici AMA asik olmamak elde degil, engelleyemiyorsun kendini, olmuyor iste. Sonrada üzülüyor asik olan, cünkü o kadar deger veriyorki karsidaki insana, degmiyor bile belki o insan.
Asik olmayacaksin aslinda, kalici olan sevgi oluyor, ama elde olmayan , olamayan bir hamle bu, evet HAMLE.
Evet,sanýrým yavaþ yavaþ taþlar yerine oturmaya baþladý.En azýndan yapýlan yorumlardan anladýðým kadarýyla hepimiz aþkýn geçici olduðunu kýsa süreli de olsa,insana bir takým güzellikler yaþatýðýný,ancak gerçekle yüzleþince,gerçeklerle karþý karþýya kalýnca onun ne denli aldatýcý bir þey olduðunun farkýna varýldýðýný,gerçek ve kalýcý olanýn sevgi olduðu hususunda hemfikir olduðumuz kanaatine vardým.Ama zuhal hanýmýn da ifade ettikleri gibi,yaþananlarýn elde olmayan nedenlerden dolayý vuku bulduðunu,duygularýn ön plana çýktýðýný belirtmiþler.bu tesbitleri de yüzde yüz doðrudur.Ama þunu da ifade edyim:Burada Bizim bir diðer gayemiz de,yaþanmýþ olan bu tecrübeleri gelecek kuþaklara aktarmak suretiyle,en azýndan onlarýn ayný þeyleri yaþamamalarýný saðlamaktýr.muvaffak olabilirsek ne a'la.Ama bu hususta pek de ümitvar olduðumu söyleyememe...
Bir sitenin düzenlediði ankette þu soru sorulmuþ,sizce Aþk yalan mý?
verilen cevaplar þöyle sýralanmýþ:
kesinlikle hayýr %51,..
kesinlikle evet %27,..
evet %11,..
hayýr %9,..
Anam aþk,
babam aþk,
Peygamberim aþk,
Allahým aþk,
Ben bir aþk çocuðuyum,
Bu aleme aþký ve sevgiyi söylemeye geldim.”
Mevlana
Aþk, iyi geceler öpücügünü uzun tutmaktir. Beklentidir.
Aþk, delicesine flört ederken yanindakinin hiçbir sey yapmama hakkini teslim etmektir. Saygidir.
Aþk, zaaflariniz oldugunu ortaya çikarir. Kabullenmektir.
Aþk, simdi zamani degil diyeAþk, sevgilinizin ne oldugunu bütün çiplakligiyla görmektir. Gerçektir.
Aþk, saatin kaç oldugunu bilip aldirmamaktir. Nesedir.
Aþk, sizi kucaklayan kollarin, gittikçe daha çok sarilmasidir.Mutluluktur.
Aþk, gecenin bir vaktinde sen uyu, benim gitmem gerek dediginizde,uyanik kalip seni biraz daha görmeyi tercih ederim cevabini almaktir. Sicakliktir.
Aþk, tanidiginizi zannettiginiz insanin yeni yanlarini kesfetmektir. Tazeliktir.
Aþk, uyandiginizda rüyanizi yaninizda bulmanizdir. Düslerin gerçek olmasidir.
beklemeyi bilmektir. Sabirdir.
Aþk, rüzgarin agaçlarin arasinda dolasirken çikardigi sesi dinleyip sevgilisinin yaninda olmadigina hayiflanmaktir.Yalnizliktir.
Aþk, asla anlatilmayacak hikayelerdir