Hidayetli Bir Ortam .......!...........?
Ellerine saðlýk çok güzel resimler
SOMUNCU BABA CAMÝÝ VE KÜLLÝYESÝ
SLAYT GÖSTERÝYÝ ÝZLEMENÝ ÇOK ÝSTERÝM RUHUMUZU BAÞKA ALEMLERE GÖTÜRDÜÐÜNÜ FARK EDECEKSÝNÝZ....
http://www.hulusiefendivakfi.org.tr/...eki/index.html
Ülkemizdeki tarih ve kültür mirasýnýn korunmasý ve gelecek nesillere aktarýlmasý faaliyetlerine katkýda bulunmak gayesiyle; Vakýflar Genel Müdürlüðünün izni ve Anýtlar Yüksek Kurulunun tasdikli projeleri ile yapýmýna daha önceki yýllarda baþlanan, ” Somuncu Baba Camii ve Külliyesi Restorasyonu” ve ek camii çalýþmalarý tamamlanmýþtýr. Ziyaretçilerin akýn ettiði bu mekan en güzel þekilde tasarlanarak, Külliye þeklinde ziyarete gelen insanlarýn hizmetine sunulmuþtur. Ayrýca, Somuncu Baba Camii ve Külliyesini ziyarete gelen misafirlermize konaklayýp, dinlenebilecekleri, barýnma ihtiyaçlarýný giderebilecekleri bir ortam sunmak amacýyla, Camii ile Çilehane arasýnda çevre düzenlemeleri, perguleler, çocuk parký, restoran ve birçok hizmet gelen misafirler için hazýrlanmýþtýr. Geçen yýl 300.000 ziyaretçinin uðradýðý Somuncu Baba Külliyesi, bu yýl ve özellikle yazýn bir çok ziyaretçinin uðramadan geçmediði nadide yerlerden biri. Külliyemize ait resim ve slaytlara aþaðýdaki linklere týklayarak ulaþabilirsiniz.
![]()
maniye Cami
100'ü aþkýn depremi gördü, duvarlarýnda en ufak çatlak dahi oluþmadý. Süleymaniye, 450 yýldýr tüm ihtiþamýyla ayakta durmaya devam ediyor. Ýþte Sinan Kalfa'nýn muhteþem eseri
olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii, medrese, kütüphane, hastahane, hamam, imaret, hazire ve dükkanlardan oluþan Süleymaniye Külliyesinin bir parçasý olarak inþa edilmiþtir.
Süleymaniye Camii klasik Osmanlý mimarisinin en önemli örneklerindendir. Dört fil ayaðý üzerine oturan caminin kubbesi 53 m. yüksekliðinde ve 26,5 m çapýndadýr. Bu ana kubbe, iki yarým kubbe ile desteklenmektedir. Kubbe kasnaðýnda 32 pencere bulunmaktadýr. Cami avlusunun dört köþesinde birer minare bulunmaktadýr. Bu minarelerin camiye bitiþik iki tanesi üçer þerefeli ve 76 m. yüksekliðinde, cami avlusunun kuzey köþesinde soncemaat yeri giriþ cephesi duvarýnýn köþesinde bulunan diðer iki minare ise ikiþer þerefeli ve 56 m. yüksekliðindedir. Cami, içindeki kandil islerini temizleyecek hava akýmýna uygun inþa edilmiþtir. Camiden çýkan isler ana giriþ kapýsýnýn üzerindeki odada toplanmýþ ve bu isler mürekkep yapýmýnda kullanýlmýþtýr.
28 revakýn çevrelediði cami avlusunun ortasýnda dikdörtgen þeklinde bir þadýrvan bulunmaktadýr. Caminin kýble tarafýnda içinde Kanuni Sultan Süleyman ve eþi Hürrem Sultan'ýn da türbelerinin bulunduðu bir hazire mevcuttur.
Cami süslemeleri açýsýndan sade bir yapýya sahiptir. Mihrap duvarýndaki pencereler vitraylarla süslüdür. Mihrabýn iki tarafýndaki pencereler üzerinde yer alan çini madalyonlarda Fetih Suresi, caminin ana kubbesinin ortasýnda ise Nur Suresi yazýlý bulunmaktadýr. Caminin hattatý Hasan Çelebi'dir.
Evliya Çelebi'nin anlatýmýyla caminin yapýmý þöyle olmuþtur: \"Bütün Osmanlý ülkesinde ne kadar bin mükemmel üstad mimar yapý ustasý iþçiler ve taþçýlar ve mermer iþleyenler varsa hepsini toplayýp üç yýl bütün ayaklarý baðlý forsa temelini yerin altýna indirdiler. Temel kazanlarýn vurduklarý kazmalarýn sesini yeraltýnda dünyayý sýrtýnda taþýyan öküz duyardý...üç senede binanýn temeli yeryüzüne yükselip bina meydana çýktý. Bir yýl o halde kaldý...Bir yýldan sonra Sultan Bayazýdý Veli'nin presesine (hiza ipi) göre mihrab kondu. Dört tarafýna duvarlarýný kubbe aralarýna varýncaya kadar 3 yýl yükselttiler. Ondan sonra metin güçlü dört paye üzerine yüksek kubbeyi yaptýlar. Süleymaniye Camii'nin ne yolda þekillendiði, bu ulu camiin kubbenin mavi tasýnýn ta üst tepesi Ayasofya kubbesinden yuvarlak ve yedi meliki arþýn yüksek cihaný kaplayan bir kubbedir. Bu eþsiz kubbenin dört ayaðýndan baþka camiin solunda ve saðýnda dört tane somaki mermer sütun vardýr ki her biri onar Mýsýr hazinesi deðerindedir...Ama Allah bilir bu kýrmýzý renkli dört somaki sütunun cihanýn dört köþesinde benzeri yoktur, elliþer arþýn yüksekliðinde güzel sütunlardýr...Mihrab ve minber üzerinde olan renk renk camlar Serhoþ Ýbrahim'in iþidir. Her cam parçasýnda nice kerre yüzbin parçanýn renk renk hurda camlarla çiçekler ve Allah'ýn güzel adlarýyla süslenmiþ camlardýr ki, bunlar kara ve deniz seyyahlarý arasýnda dünyaca övülmektedir, felekte bunlarýn eþi görülmemiþtir...mermeri iþleyen üstad ince sütun üzerine bir müezzin mahfili yapmýþtýr ki guya cennet mahfillerindendir...mihrabýn üzerinde Karahisari hattýyla Zekeriya ne zaman bulunduðu mihraba girdiyse onun yanýnda bir yiyecek buldu (Ali Ýmran: 37) ayeti zehebi laciverd ile yazýlmýþtýr.
...Ve mihrabýn saðýnda ve solunda burma, zýh zýh yapma sütunlar...ve yine orada bir adam boyu halis bakýr ve halis altunla cilalanmýþ þamdanlarýn üzerinde yirmiþer kantar kafuri balmumlarý...camiin sol köþesinde sütun üzre bir yüksek makam, Hünkar Mahfili vardýr, ...dört sütun payelerin köþelerinde dört tane aþýrhan maksurecikleri var... camiin iki tarafýnda yan suffalarý var...yine bu suffalara eþ ince sütunlarýn üzerinde deryaya nazýr ve sað tarafý çarþuya bakan katlar...cemaat çok olduðu zaman bu suffalarda ibadet ederler...mübarek gecelerde kandiller yakarlar hepsi yirmi iki bin kandil ve asýlmýþ avizeler. Bu camiin içinde geride Kýble Kapusu tarafýndaki iki payelerde bir çeþme vardýr. ve bazý taklar altýnda Üst Hazine Maksureleri.
Bu caminin içinde ve dýþýnda olan Ahmed Karahisari hattý bugün de ne yazýlmýþtýr ne yazýlsa gerektir. Ýlkin büyük kubbenin ta ortasýnda 'Allah göklerin ve yerin nurudur. Onun nurunun sýfatý sanki içinde bir çerað bulunan bir hücredir. O çerað bir sýrça içindedir. O sýrça kandil de sanki bir inci gibi parýldayan bir yýldýzdýr ki güneþin doðduðu yere de battýðý yere de nisbeti olmayan mübarek bir aðaçtýr, zeytundan tutuþturulup yakýlýr. Onun yaðý kendisine bir ateþ dokunmasa da hemen ýþýk verir ki nur üstüne nurdur. Allah insanlara meseller irad eder. Allah herþeyi hakkýyla bilendir' ayetini yazmada yedi beyzasýný göstermiþtir. (Nur 35). Mihrab üzerindeki yarým kubbenin içinde... (Enam 79) ayeti. Ve dört payelerin köþesinde Allah, Muhammed, Ebubekir, Ömer, Osman, Ali, Hasan, Hüseyin yazýlmýþtýr. Ve minberin saðýndaki pencere üstünde... (Cin 18) ayeti yazýlýdýr. Üst pencereler üzerinde Allah'ýn güzel adlarý yazýlýdýr.
Ve bu camiin 5 kapusu vardýr. Sað tarafta imam kapusu, sol tarafta hünkar mahfili, altýnda vüzera kapusu, ve iki yan kapularý var, sol yan kapu üzerinde (Rad 24)yazýlýdýr, kýble kapusu üzerinde sol taraftaki kitabenin içinde Ketebehu Ahmed el Karahisari sene..deyü tahrir olunmuþtur.
Camii þerifin adý geçen babý saadetlerine ve haremi latifin üç tane yüce kapusuna ayak taþ merdivenle çýkýlýr ve inilir...ve bu avlunun dört yanýna nazýr hepsi.. adet pencerelerdir, demirci ustasý Davudi sanat gösterüp öyle örs vurmuþ ki, bu zamana kadar cilasýna bir zerre toz tesir etmeyüp puladý nahçevani gibi parlak pencerelerdir. Ve bu pencereler üzere bütün camlar...ortasýnda ibret verici bir havuz vardýr... avlunun kýble kapusu bütün kapulardan yüksek bir sanatlý babý saadettir ki yeryüzünde bu kapuya benzer beyaz ham mermer eþikli ve kat kat giriþme zýhlý çengelli ve medeneli bir kapu görülmüþ deðildir, bütün ham mermerdir...Ve bu camiin dört tane minarelerinin evsafý var ki her biri bir ezaný Muhammedi makamýdýr...dört minare on tabaka...sol taraftaki üç þerefeli minareye Cevahir minaresi derler...ve bu camiin iki tarafýnda kýrkar tane abdest tazeleycek musluklarý vardýr.
Temelinin atýlýþýndaki metanet ve köþesinde olan zarafet ve güzellik eserleri ve her türlü sanatlar insaný büyüleyen görünüþü, bu camiin içinde ve dýþýnda vardýr. Hatta bina tamamlanýnca Koca Mimar Sinan þunu der: 'Padiþahým sana bir cami inþa ettim ki kýyamet gününde Hallacý Mansur yeryüzünde Makalidi Cibal Demavend daðlarýný Hallacýn yayýndan pamuk gibi attýðýnda bu caminin kubbesinde Mansur'un yay kiriþi önünde çevgan topu gibi bu rütbe senasýný medh eder...
Mihrab önünde bir ok atýmý yerde bir gülistaný nýsfý cihen hýyaban içinde, Süleyman Han'ýn meþhedi -topraðý nur olsun-bir yüksek kubbe altýnda görülür...
Caminin üç tarafýnda bir kat dýþ avlu daha vardýr ki iki yaný birer at menzili kum sahrasýdýr, türlü türlü ulu çýnarlar, salkým söðütler, servi ve ýhlamur ve karaaðaçlar, dýþbudak aðaçlarý ile süslenmiþ bir büyük avludur ki üç yaný hepsi pencereli duvarlar ve hepsi on adet kapu...Þark tarafýna bakan hamam kapusu..merdivenle hamama varýlýr amma bu tarafta avlunun duvarý olmayup Ýstanbul þehrini temaþa için bir kenarset alçak duvar çekilmiþtir. Cümle cemaat orada durup Hünkar Sarayý, Üsküdar'ý, Boðazhisar'ý, Beþiktaþ'ý, Tophane ve Galata ve Kasýmpaþa ve Okmeydaný boydanboya görülür.
Bu camiin saðýnda ve solunda dört mezhep þeyhülislamlarý içün dört adet büyük medreseler vardýr..ve bir darülhadis ve bir darülkurra ve ayrýca bir týp ilmi medresesi, bir sýbyan mektebi ve bir darüþþifa ve imaret ve bir yemekhane, bir tavhanei müsafirin, gelip gidenler için bir kervansaray, bir yeniçeri aðasý sarayý, bir kuyumcular dökmeciler ayakkabýcýlar ve nýsfý cihen aydýnlýk hamamý tetimmei þuhan bin adet hizmetliler evi...
Süleymaniye Camii tamam oldukta bina emini ve nazýrý ve mutemedinin hisaplarýna göre, 8 kerre 100.000 ve doksan bin üç bin üç yüz seksen üç yük flori.
![]()
Selimiye Camii
Selimiye CamiiAçýklama:Selimiye Camii (Edirne) II. Selim'in emri üzerine Mimar Sinan tarafýndan Kýbrýs'ýn fethiyle elde edilen ganimetlerle eski sarayýn Baltacýlar koðuþunun bulunduðu yerde yapýlan cami. 1568 - 1575 yýllarýnda tamamlanan Selimiye Camii Osmanlý-Türk mimarisinin en büyük eseridir. Üçer þerefeli dört minaresi vardýr. Her minarenin yüksekliði 79,89 m.'dir. Kubbesi 31,28 m. çapýnda olan Selimiye Camii'nin harim tarafýndaki minarelerin þerefelerine ayrý merdivenlerden çýkýlabilmektedir.
![]()
Sabancý Merkez Cami
Sabancý Merkez CamiAçýklama:Sabancý Merkez Camii, Adana þehrinin merkezinde, Seyhan nehri kýyýsýnda yer alan, Türkiye’nin en büyük camisidir. 1998 yýlýnda hizmete açýlmýþtýr. 32 metre çaplý ana kubbesi ile Türkiye’nin en büyük kubbeye sahip camisidir. Caminin proje mimarý Necip Dinç’tir.
20,000 kiþilik cami, son cemaat mahaliyle birlikte 6600metrekareye yayýlmýþtýr; 9 fil ayaðý üzerine oturur. Klasik Osmanlý mimarisi tarzýnda yapýlmýþtýr. Genel görünüm olarak Sultanahmet Camii’ne, plan ve iç mekan olarak Selimiye Camii’ne benzer. Bu nedenle Sabancý Merkez Camii için “Selimiye’nin eþi, Sultanahmet’in kardeþi, Kocatepe’nin çaðdaþý.” denmektedir.
![]()
Prizren Sinan Paþa Cami
Prizren Sinan Paþa CamiAçýklama:Türk Camilerinin Mimari Tarihi:
“Çok sayýda küçük kubbe içeren Osmanlý camilerinin merkezcil yerleþim düzeni ve piramit biçimli kütlesi, en azýndan form olarak, bir Uygur resminde tasvir edilen gök tapýnaðýndan yola çýkýlarak oluþturulmuþ ve 8.-10. yüzyýllarda Kökþibagan’da cami mimarisine uygulanmýþ gibi görünmektedir.
![]()
Kocatepe Camii
Kocatepe CamiiAçýklama:Kocatepe Camii Ankara'nýn Kocatepe semtinde 1967 yýlýnda inþaatýna baþlanýp 1987 yýlýnda Türkiye Diyanet Vakfý tarafýndan tamamlanan camidir.
Kocatepe Camii için ilk önce Mimar Vedat Dalokay'ýn hazýrladýðý proje kabul edilmiþ ve bu projeye göre caminin temeli atýlmýþ ancak daha sonra bu projeden vazgeçilmiþti, ardýndan 1967 yýlýnda Hüsrev Tuðla ve Fatin Uluengin'in çizdiði projeye göre camiinin temelleri atýlmýþtýr. Camiinin inþaatý çok uzun sürmüþtür. 1981'de caminin inþaatýný ve mal varlýðýný Türkiye Diyanet Vakfý devraldý. Ýnþaat'ýn Diyanet Vakfýna devredilmesinden sonra çalýþmalarý hýzlanan Kocatepe Camii 1987 yýlýnda dönemin Baþbakaný Turgut Özal tarafýndan ibadete açýldý.
4500 m² 'lik bir alan üzerinde inþa edilen caminin alt kýsmýnda konferans salonu, kütüphane, otopark, ticarethane ve idari birimler bulunmaktadýr.