Çam Kese Böceði Çam aðaçlarý üzerindeki beyaz pamuksu týrtýl keseleriyle kendini belli eden Çam Kese böcekleri, aslýnda bir kelebek türüdür ve bu kelebeklerin týrtýllarý ülkemizdeki orman zararlýsý böcekler açýsýndan önemli bir yer iþgal etmektedirler.
![]()
Üst üste birkaç yýl bu zararlýnýn tahribatýna uðrayan aðaçlarda boy büyümesi gerilemekte ve hacim kaybý olmaktadýr... Çamkese böceðinin tahribatý kýþ aylarýnda, yani aðacýn geliþme dönemi dýþýnda olduðu için herhangi bir ölüm söz konusu deðildir. Ancak yoðun ve arka arkaya birkaç sene devam eden tahribat aðacý zayýf düþürerek kabuk böcekleri ve diðer sekonder zararlýlarýn gelmesine zemin hazýrlamýþ olur.
Çamkese böceði kitle üremesi yaptýðýnda ibrelerin tamamýný yok ederek aðacý çýplak hale getirir. Týrtýllar keselerini genellikle tepe sürgünlerine yakýn dallara veya tepe sürgününün bulunduðu dal çatallarýna yapar. Ýlk 3 gömlek deðiþimine kadar devamlý sürgün deðiþtiren zararlý kýþlýk kesesini ördükten sonra bir daha kese deðiþtirmez ve onu barýnak olarak sonuna kadar kullanýr. Zararýný bu keseden çýkýp dolaþarak yapar ve ayný keseye döner.
![]()
Çamkese böceði yumurtalarýný 2 veya daha fazla ibreyi birleþtirmek suretiyle, genellikle aðacýn alt dallarýna bir mýsýr koçanýný andýrýr þekilde dizeler halinde býrakýr. Koçanlarda enine 10, boyuna ise 20-30 adet yumurta olmak üzere toplam 150-300 adet yumurta bulunur. Yumurtalarýn üzerleri dýþ etkenlere karþý korumak için pullarla kaplanýr. 25-40 gün süren yumurta dönemi sonunda yumurtadan çýkan týrtýllar gövdesine nazaran büyük baþlý, 6 sý torosid olmak üzere 16 ayaklýdýr.
Týrtýllar genellikle geceleri beslenirler. Kapalý havalarda gündüz de beslendikleri görülmüþtür. Isý 6 °C nin altýna düþtüðü zaman yuvalarýndan çýkmazlar.
Olgunlaþan ve krizalitleþmek için mutlaka topraða inen týrtýllar, kendilerine kestane renginde oval birer koza örerler. 4 ay devam eden krizalit dönemi sonunda, yani Eylül ayýnda ergin.hale geçerek topraktan çýkarlar.
Mücadelesi:
Çamkese böceði ile mücadele yöntemleri kýsaca mekaniksel, kimyasal ve bu ikisinin kombine edilmesi demek olan entegre mücadele ve ayrýca biyolojik mücadele olmak üzere gruplandýrabiliriz.
1- Mekaniksel savaþ: Keseleri aðaç üzerinden kesip toplayarak yakma, yumurta koçanlarýný toplamak suretiyle yok etmek, krizalitlerini topraktan çýkarýp toplayarak yok etmek ve nihayet keseler içersine petrol dökmek suretiyle öldürmek þeklinde uygulanýr.
2- Kimyasal savaþ: Çamkese böceði ile mücadelede en uygun zaman týrtýllarýn l. ve 2. stadlarda, çok küçük ve korumasýz olduðu, parazit ve yýrtýcýlarýn ise henüz doðada bulunmadýðý evrede yapýlan ilaçlama kesin netice vermektedir. Ýlaçlama, yaðýþsýz ,açýk mümkünse çok hafif meltemli bir havada yapýlmalýdýr. Bunun için yerel meteorolojik durum iyi takip edilmelidir. Kimyasal mücadelenin en büyük sakýncasý çoðu zaman faydalý böceklerinde yok edilmesidir.
3- Biyolojik savaþ: Bu yöntem, gerek yapay olarak üretilen gerekse doðada mevcut organizmalarýn korunmasý þekliyle çoðaltýlan canlýlardan yararlanarak, zararlý böceklerin populasyonunu azalt*mak ve onlarý zararsýz halde baský altýnda tutabilmek yöntemidir. Biyolojik mücadelede; virüslerden baþlamak suretiyle bakteriler, mantarlar, protozoerler, nematodlar, akar ve örümcekler, binlerce yýrtýcý ve parazit böcekler, böcekçil kuþlar da çok özel ve önemli bir yer iþgal eder. Bu konuda ülkemizde de 1973 yýlýnda buyana sürdürülen çalýþmalardan olumlu sonuçlar alýnmaya baþlanmýþtýr.
![]()
Kaynak: http://www.ogm.gov.tr/bilgi/camkese.htm