Ýlçemizde bulunan Nizip MYO'nun sorunlarý hakkýnda www.nizip.com ekibi adýna bir araþtýrma yaptým. Bu yazýmda sizlerle bu gözlemlerimi ve sorunlarýn çözümü hakkýnda önerilerimi sunacaðým.
![]()
Üniversite de bir çok sorun bulunmakta bu sorunlarýn büyük çoðunluðu fiziði kýsýmla ilgili.
Bu sorunlarýn baþlýcalarý;
Ulaþým, elektrik, çevre düzenlemesi, su, telefon,yurt vb...
Þimdi bunlarý tek tek inceleyelim;
Elektrik sorunu;
Okula þuan elektrik 2 kablo ile gelmekte yani yetersiz bir durumda ancak yetkili mercilerden aldýðýmýz bilgilere göre elektriðin okula gelmesi ile ilgili her þey hazýr durumda 1 aya kadar bu sorunda ortadan kalkacak. Ve okuldaki incelemelerime göre elektrik panolarý takýlmýþ durumda;
![]()
Telefon sorunu;
Okulda þuan telefon baðlantýsý bulunmamaktadýr ve buna baðlý olarak da internet baðlantýsý yoktur. Öðrenciler ders kayýtlarýný bile yapamakta hocalar notlarý öðrenci otomasyonuna girememektedir. Yetkili mercilerden aldýðýmýz bilgiye göre Telekom bu sorunu bir ay içinde çözüp okula telefon ve Internet baðlantýsýný verecektir.
Ulaþým;
Okula þuanda ulaþmak için [nz]belediye[/nz]nin tahsis ettiði otobüs ile sabah 08:00-12:20 öðlen 13:05-17:20 arasýnda iki seferle öðrenciler okula belediye tarafýndan ücretsiz bir þekilde ulaþým saðlanmaktadýr.
Yeterli mi derseniz tabii ki yeterli deðil çünkü diyelim ki öðlen dersiniz 13:30’da ve bitiþ saati 15:00’da öðrenci derse girip çýktýktan sonra evine gitmek istese gidemeyecek çünkü araç yok!
Belediyedeki yetkilerden aldýðýmýz bilgiye göre yakýn zamanda 25 dolmuþun ihalesi yapýlýp bu soruna kesin bir çözüm olunacaktýr.
Ulaþýmdaki diðer sorunda Üniversiteye gidiþ Yolunun hali;
Üniversiteye gidiþ yolunda Asfaltlama yok, Tabela yok, toz toprak çabasý…
Üniversitedeki yetkililerin dediðine göre okulun giriþi eskiden daha kötüymüþ belediyeden rica etmiþler belediyede gerekli iþlemleri yola uygulayarak toz topraðý bir nebzede olsa azaltmýþ.
Bu þuan için geçici bir çözüm, uzun vadede alýnacak önlemler;
Yollarýn asfaltlanmasý ve kýþýn o yolun çamurundan öðrenciler kurtarýlmalý,
Okulu bulmak için oraya gelen kiþilere kýlavuzluk edecek tabelalar belli aralýklarda yol kenarlarýna konmalýdýr.
![]()
Diðer bir yol sorunu ise aþaðýdaki fotoðrafta açýkça görünmektedir.
![]()
Okulun giriþinde bulunan bu güvenlik kulübesinin iki tarafýnda yol ve bu kulübe ortada olmalý böylelikle ulaþým daha güvenli bir þekilde olacaktýr. Bunun içinde kulübenin sol yanýndaki tepenin düzleþtirmeli ve okula yeni bir yol kazandýrmalýdýr.
Kýsaca tekrar ulaþým sorunu çözmek için yapýlacaklarý özetlersek;
-Yollar asfaltlanmalý(kýsa bir süre içinde olmalý yoksa kýþ geldiðinde o yolun çamuru yüzünden okula ulaþým çok zor olacaktýr.),
-Tabelalar konmalý,
-Okulun giriþindeki kulübenin yanýndaki dað düzleþtirilip kulübe ortada kalacak þekilde çift yönlü bir yol yapýlmalý.
-Üniversite dolmuþlarý en kýsa zamanda hizmete baþlamalý,
Çevre düzenlemesi;
Okul 8-10 yýl önce arazisi belirlendiðinde, okulun yapýlmasý þimdiye kadar yapýlýp etrafý [nz]aðaç[/nz]landýrmalýydý ancak çoðu devlet inþaatý gibi bu da son dakika beklenmiþ ve hiçbir çevre düzenlemesi yapýlmamýþtýr.
Okulun yapýldýðý bölge;
![]()
Fotoðrafta da görüldüðü gibi “NÝZÝP EROZYON KONTROLÜ SAHASI”dýr. Yani bu bölgede toprak kaymasý olma olasýlýðý yüksektir. Bunun içinde yetkililerin bu kontrol sahasýna bol miktarda aðaç dikmesi gerekmektedir. Gözlemlerime göre civarda 1 metre boyunca yetiþmiþ bir aðaç bulunmamakta olanlarda topraðýn verimsizliðinden büyümemektedir. Tabii çözüm yok deðil. Çözüm bu civara 2 metre boyunda [nz]aðaç[/nz]lar dikerek ve sulama iþlemi tam yapýlarak bu sorunda ortadan kalkabilir.
Ayrýca okulun çevresinde gençlerin oturabileceði gölge bir alan bulunmamaktadýr. Tek olan yerde okulun duvarýnýn yaný o da aþaðýdaki fotoðraftaki alandýr.
![]()
Çevre düzenlemesinde büyük görev belediyemize düþmektedir. Ýnanýyorum ki Belediye baþkanýmýz bu konuya gerektiði biçimde hassasiyet göstererek en kýsa zamanda çevre düzenlemesini yapacaktýr.
Su sorunu;
Þuan okulun en büyük ve çözüm bulunmamýþ sorunudur. Ancak çözümü yok deðil. Çözüm okula 1 km mesafede bulunan [nz]kerhiz[/nz] köyünde bulunan belediyenin su þebekesinden okula içme suyu getirmektir.Üniversitedeki yönetim ve belediye en kýsa zamanda bir araya gelerek bu sorunu masaya yatýrmalarý ve çözmeleri gerekir.
Ýþin öðrenciler için maddi boyutuna gelince;
Bir öðrenci ortalama 4 tane küçük su(500ml) su içse 500 bin liradan 2 milyon para etmekte. Ay hesabý olarak 60 milyon eder. Devletin bir öðrenciye verdiði karþýlýklý burs 160 milyon. Öðrenci 60 milyonunu suya verse geriye 100 milyon kalmakta bu para ile ev kirasý mý versin yada karnýný mý doyursun. Kýrtasiye masrafýný saymýyorum bile…
Yurt sorunu;
Ýlçemizde nerdeyse 10 yýla yakýndýr üniversite bulunmakta ama ne hikmetse bir yurt hala yapýlmamýþtýr. Öðrenci olan bu sorunu çok iyi anlar. Ev sorunu hallolmayan bir öðrenci derslerinde baþaralý olamaz…
Nizipli vatandaþlarýmýzda kendilerince haklý sebeplerden dolayý özellikle erkek öðrencilere ev vermemekte verenlerde astronomik rakamlarda vermekte.
Sevgili hemþerilerim iþin eðitim boyutu bir yana maddi boyutuna bakarsak bir öðrenci ilçemize ayda ortalama 400 milyon býrakmakta. 5 bin öðrenci olsa ilçemize gelen sýcak para ortada…
Biz öðrencileri baþýmýzýn üstünde aðýrlamalýyýz. Çünkü ilçemize yeni iþ imkanlarý ve sýcak para getirmekte.
Þimdi iþin eðitim boyutuna bakalým;
Ýlçemizde bir üniversite olmasý gençlerimizin kültürel alanda bir adým önde olmasý demektir. Üniversiteli gençler eðer iyi bir þekilde deðerlendirilirse ilçemizin eðitimli birey oraný büyük oranda arttýrýr diye düþünüyorum. Ülkemizde þuan öðrenci güçü kullanýlmamaktadýr. Eðer kullanýlsa eminim ki hani her elektronik aletin arkasýnda yazan “MADE ÝN CHÝNA” yazýsý “MADE ÝN TURKEY” olur. Nasýl mý;
Ýki vardiyalý sistemle(birinci öðretim ve ikinci öðretimin çalýþacaðý bir sistem) bir elektronik fabrikasý açýlsa ve öðrenciler bu fabrikada askeri ücretle çalýþsa hem öðrenciler kazanýr hem ülke…
Yurt sorunun çözümü için; Sayýn Milletvekilimiz [nz]Mehmet SARI[/nz] bir basýn açýklamasý yaparak üniversitemize 2009 yýlýnda bir yurt yapýlacaðý bildirmiþtir. En kýsa zamanda çalýþmalara baþlanacaðý yetkilerden aldýðýmýz bilgiler arasýndadýr.
Görüldüðü üniversitenin bayaðý sorunu bulunmakta ancak çözümleri içinde somut adýmlar atýlmakta. Ýnanýyorum ki bu sorunlar üniversite yönetimi ve yetkili diðer kurumlarýn ortak gayretiyle seneye biter. Bu üniversitede okuyan Üniversiteli gençlerimiz hak ettiði gibi güzel bir üniversite ortamýnda öðrenim hayatlarýna devam ederler
Ve ayrýca Nizipli gerçekten hayýrsever vatandaþlarýmýz, [nz]Ticaret Borsasý[/nz] ve [nz]Ticaret Odasý [/nz]sayesinde okulun etrafýna üniversitemiz için ek binalar ve sosyal tesisler yapýmýnda yardýmcý olacaklarýna inanýyorum.
Yeri gelmiþken söyleyeyim;
Okulun eski binasý Nizipli bir hayýrseverimiz tarafýndan G.antep üniversitesine verilmiþti ama ne hikmetse bu hayýrsever 2 yýl önce bu okulu MEB bünyesine verilmesi için okulun boþaltýlmasýný isteyen bir gerekçe ile okulu mahkemeye vermiþ. Ve sonunda Okul boþaltýlmýþ böylelikle gençlere hala yapýmý devam eden þuandaki yerinde eðitim verilmeye baþlanmýþ çeþitli yokluklarla. Bunun yorumunu siz deðerli okurlarýma býrakýyorum…
Yazýma son vermeden baþýmdan geçen kýsa bir olayý size anlatayým;
Ýki yýl önce Fýrat Üniversitesinde okurken Prof. Dr. Asaf Varol hocamýz sýnýfta;
Bu sýnýfta Antepli olan var mý diye sormuþtu. Tabii benim hocam dedim.
Hocamýn söylediði sözü aynen naklediyorum; “Sizi tebrik ediyorum evladým dün Kilis’te bulunan üniversitede bir konferansa katýldým ve okulun siz Antepliler tarafýndan ne gayretle yapýldýðýný öðrendim. Gerçekten siz kurtuluþ savaþýnda verdiðiniz o kahramanlýk örneðini Ülkemize eðitim kurumlarý açarak da veriyorsunuz” demiþti.
Biz Nizipliler olarak üzerimize düþen görevi inþallah layýðýyla yaparýz ve Nizip dýþýna gittiðimizde göðsümüzü gere gere ben Nizipliyim, Ben Antepliyim deriz…