KADÝR HOCA
Benim zihnimde kalan Kadir Hoca, sürekli tebessüm eden bir yüz, kendinden emin bir yürüyüþ, çok uzun olmasa da iri bir vucud, çoðu zaman eli arkasýnda bir þahýs.
Bundan yirmi sene öncesine uzanabilenlerin kolayca hatýrlayacaklarý bir zattýr Kadir Hoca.
Kadir Hoca, göreve baðlýlýðýn bir adýdýr. En son ana kadar görevden ayrýlmadý. Tam kýrk yýl hocalýk yaptý. Hem de hoca maaþlarýnýn çok düþük olduðu uzun dönemlere raðmen. Ve hiç izin kullanmamak þartýyla…
Kadir Hoca, gayret ve çabanýn adýdýr. Ellisine merdiven dayadýðý bir dönemde hafýzlýða baþladý ve bunu baþarýyla tamamladý.
Kadir Hoca, kitap sevmenin bir adýdýr. Ne zaman fýrsat bulsa, daha doðrusu uyku ve yemek gibi zorunlu haller dýþýnda hep okurdu.
Kadir Hoca, ilim için tevazunun adýdýr. Kendisinden yaþça çok küçük olmasýna raðmen müezzini M. Emin Damar’dan Arapça okumuþtur.
Ve Kadir Hoca, cenaze techiz, tekfin, teþyi’, telkin ve taziyenin adýdýr.
Bu sonuncusu bazýlarý için bir dedikodu meselesi olsa da, o bunu bir vasiyet olarak algýlamýþ, hocasýnýn bir emri gereði çekinmeden yapmýþtýr. Talebe iken hocasý ona þöyle demiþti: “Oðlum! Bir cenaze kýlýnmaz, temizlenmez ve öyle kalýrsa, bunun vebali o þehirdeki herkesin boynunadýr. Sen sakýn bu iþleri ihmal etmeyesin.”
O cenaze iþlerinden dolayý para istemez ama ne verirlerse de itiraz etmezdi. Fakirlerden ise para almamaya gayret ederdi.
Oðlu Abdullah anlatýyor: Bir gün fakir bir adamýn cenazesine gider. Ýþ bittikten sonra cenaze sahibi gelerek, borcunun ne olduðunu sorar. Kadir Hoca da, fakir olduðunu bildiðinden bir þey gerekmediðini söyler. Ama adam önceden hazýrladýðý parayý cebine koyar. Hoca da evden çýkar. Ancak az sonra bir elin daha cebine girdiðini hisseder. Hiç bakmadan, ‘Ben demin aldým, saðolun’ der. Fakat eve gidip de cebine baktýðýnda, hiçbir þey göremez, çünkü ikinci adam bir yankesiciydi.
…
-Hocam ben dua bilmiyorum, namaz kýlayým mý?
-Elbette yavrum. Dua bilsen de bilmesen de kýlacaksýn, Rabbinin huzuruna çýkacaksýn.
…
Yasin Yiðit anlatýyor: “Ben ilk ezanýmý Kadir Hoca’nýn yanýnda okudum. Ben ezan okurken, o da benim yanýmda durdu. Bunu yanlýþ okuma ihtimaline binaen yapmýþtý. Ve benim baþýmý, ezan boyunca hep okþadý. Bu ezanýmý ve tavrýný asla unutamam.”
…
Kadir Hoca bir gün camide Kuran okumaktadýr. Onu camide gören hýrsýz, bir þeyler aþýrmak amacýyla tarlasýna gider. Fakat o da ne? Karþýsýnda hocayý görür. Bir þey yapamadan ayrýlýr. Ama merakýný yenemez tekrar camiye gelir bakar ki Hoca camide Kuran okuyor. Bu iþe bir anlam veremez.
Belki de Kuran’ýn bir koruyuculu idi.
…
Hoca da insandýr. Cemaatinden biriyle namaz çýkýþý tartýþýr. Ancak adam haddini aþar. Tüm cemaatin önünde gerçekleþen bu durum hocanýn zoruna gider. Biraz sonra karþýlaþtýðý emniyet müdürüne dert yanar. “Hocam sýkma canýný. Sen iki þahid getir, ben onun ifadesini alýr, gereken uyarýyý yaparým.” Kadir Hoca, “Tamam” der.
Olaya þahid olan cemaatten kime söylese, kimse gelmez þahidlik yapmaya.
Olayý duyan iki kulüpçü/kumarbaz, Hocaya gelerek þahidlik yapabileceklerini söyler. Ve doðruca emniyete giderler.
Emniyet Müdürü, hocanýn yanýnda iki kulüpçü görünce þarýrýr:
-Bu ne hocam? Senin þahidin iki kumarbaz, nasýl oldu bu iþ?
Hoca hayýflanýr:
-Müdür Bey, demek ki cemaatimden dini bütün iki kiþi varmýþ, ben ne yapayým?
…
Bu yazýyý hazýrlamak için görüþmeye gittiðim oðullarý Abdurrahman ve benim Ýmam Hatip’ten arkadaþým Abdullah Kýzýltaþ’tan aldýðým teknik bilgiler þöyle:
Kadir Hoca’nýn dedesinin aslen Halep’ten gelme ihtimali yüksek. Babasý Özyurt/Delbir’e gelmiþ. Sonra da Nizip’e. Hem babasý hem de kendisi Cumhuriyet Ýlkokulundan mezun. Askerlikten sonra hocalýða baþlýyor. Fevkani, Ýstasyon ve Þýhlar Camiinde görev yapýyor.
Ýki evlilik yapan Hoca’nýn on dört çocuðu olur.
1991 yýlýnda bir sabah namazý vakti uyanýr hoca. Tüm çocuklarýna teker teker uðrar, onlarý okþar, sever. Daha namaza çok vakit vardýr. Her zamanki gibi cüzünü okumaya baþlar ve dalar bir uykuya. Ama bu uyku ahirete açýlan bir pencere olur kendisi için. Vefat etmiþtir.
Allah rahmet eylesin.
Not: Hocamýzla alakalý hatýra ve sözü olan arkadaþlar, yorum ekleyebilir veya mail adresime not gönderebilirler. Sevinirim.
mehmetnezirg@mynet.com