-
Unutulan Sünnetler
Sünnet; sözlükte "yol, gidiş, tabiat, alışılmış yol" anlamına gelir. İslâm dininde sünnet, Hz. Peygamber'in söz, fiil ve takrir ahlaki ve fiziki vasıflarının bütünü akla gelir. Hz. Peygamber'in sözlü sünnetine "hadis-i şerif", diğer davranışlarına da "sünnet" denilmiştir
Arkadaşlar, "Unutulan sünnetler"i gündeme getirelim ve gerçekten unutulan sünnetlerimizi hayatımıza taşıyalım.Bildiğimiz sünnetleri burda paylaşalım...
-
sabah evden besmele ile çıkmak ve işlere besmele ile başlamak
-
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Ya Ali, yemeğe tuz ile başla!) [Şir’a]
(Yemeğe tuz ile başlayıp tuz ile bitirenin vücudundan Allahü teâlâ yetmiş hastalığı giderir.) [R.Nasıhin]
-
sadaka vermeyi de ekleyebiliriz unutmayalım gülümsemek de bir sadakadır.
-
Ziyaretleşin, hediyeleşin. çünkü ziyaret sevgiyi perçinler, hediye de kalpteki kötü duyguları söker atar.”
Kütüb-i Sitte, Muhtasarı Tercüme ve şerhi, Prof. Dr. İbrahim Canan, 16. cilt, Akçağ Yayınları, Ankara, s.239
-
cuma günü beyaz yada yeşil giyinmek,güzel koku sürünmek,yastıksız uyumak,sağ tarafına dönük uyumak...
-
tırnak kesmeye şahadet parmağından başlamak ..
-
takke kullanmak sürme çekmek unutulmuş sünnetlerdendir... takke kullanan pek nadirdir...
-
Müsliman bir başkası için yaşayandır.Ben yemiyeyim kardeşim yesin,ben giymiyeyim kardeşim giysin.Selamlar
-
Bir hadiste, (Terk edilip, unutulmuş bir sünnetimi meydana çıkarana, yüz şehid sevabı verilir) buyuruluyor. Günümüzde terk edilen sünnetler hangileridir? Bilirsek başkaları yapmasa da biz yapıp şehid sevabına kavuşuruz.
Aksıran Elhamdülillah demiyor. Başkası, dinde öyle bir şey olmadığı halde, çok yaşa diyor. Halbuki elhamdülillah demesi sünnet, bunu duyan müslümanın da yerhamükellah demesi farzdır.
-
peki kardeş daha sonra hapşuran kişinin tekrar yehdine ve yehtikimullah demesi sünnet mi farz mı?
-
hakkını helal et kardeş ben bilmiyorum sorunun cevabını.
hapşırma esnasında vücutta birikmiş bazı zararlı toksinlerin dışarıya çıkması ve vücudun rahatlaması söz konusu olduğu için, bu nimete karşılık Allah’a hamd etmek gerekir. Böylece Allah’a şükür edilmiş olur.
-
hapşurmak
merhaba, neti araştırdım en güzel bilgi aşağıda galiba ama genede senin soruna cevap bulamadım üzgünüm hocalarımız bu konuya el atarsa sevinirim.
Aksıran Elhamdülillah der. Selam verenin selamını almak farz olduğu gibi, aksırana da Yerhamükellah demek Hanefi’de farzdır. Bu farz-ı ayn değil, farz-ı kifayedir. Yani bir toplulukta bir kişi aksırıp da, Elhamdülillah derse, oradakilerden birinin Yerhamükellah demesi farzdır. Bir toplantıda, bir kimse aksırıp Elhamdülillah dese, oradaki biri, Yerhamükellah demezse, hepsi günah işlemiş olur. Biri derse diğerlerinin de söylemesi gerekmez. Söyleseler de zararı olmaz, iyi olur. Hadis-i şerifte, (Selamı ve teşmiti yayın!) buyuruldu. (İbni Asakir) [Teşmit; aksırıp da, "Elhamdülillah" diyene, "Yerhamükellah" diyerek hayır ve bereketle dua etmektir.]
Aksırınca Elhamdülillah demeli, bunu duyan müslüman da, Yerhamükellah demeli! Daha sonra aksıran Yehdina ve yehdikümullah demeli! Oradaki başka biri de bunu söyleyebilir. Üçe kadar aksırıp da (Elhamdülillah) diyene hemen cevap vermek farzı kifayedir. İşitenlerin cevabı geciktirmesi haramdır. Her aksırdıkça, Elhamdülillah diyene, üçe kadar Yerhamükellah demek farzı kifayedir, üçten fazla aksırana Yerhamükellah demek ise müstehabdır. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Allahü teâlâ aksırmayı sever, esnemeyi sevmez.) [Buhari]
(Aksıran hamd etmemişse, hatırlatmak için Elhamdülillah de! Çünkü aksıranın hamd etmesi her derde devadır.) [Deylemi]
(Aksıran, "Elhamdülillahi Rabbil âlemin" veya "Elhamdülillahi alâ külli hâl" desin. Yanındaki de "Yerhamükellah" desin.) [Taberani]
(Müslümanın müslüman üzerindeki beş hakkından biri, aksırıp Elhamdülillah diyene, Yerhamükellah demektir.) [Buhari]
(Aksırıp da, "Elhamdülillah" diyene "Yerhamükellah" demek farzdır.) [Buhari]
(Aksırınca "Elhamdülillah" diyen göz ağrısı görmez.) [Taberani]
(Aksıranı teşmit etmek, diş ve kulak ağrısından korur.) [Şir’a]
(Aksırandan önce, "Elhamdülillah" diyen yan ağrısı görmez.) [Taberani]
(Aksırınca "Elhamdülillah alâ külli hâlin minel hâl" demek 70 derde devadır.) [Hatib]
(Dua ederken aksırmak, duanın kabulüne işarettir.) [Taberani]
(Konuşurken aksırmak, o sözün doğruluğuna şahittir.) [Hâkim]
(Aksıranı 3 defaya kadar teşmit et. Daha sonra ister et, ister etme!) [Tirmizi]
(Üç defadan fazla aksıran nezle olmuş demektir.) [Ebu Davud]
(Kuvvetli esnemek ve kuvvetli aksırmak, şeytandandır.) [İ. Sünnî]
(Namazda aksırmak şeytandandır.) [Tirmizi]
-
Eshab-ı kiram kamis denilen ayağa kadar uzun olan gömlek, yani entari ile namaz kıldıkları için ayakları örtülmüş olurdu. Ayaklar örtülü kılınan namaz çok sevaptır. (Halebi, Berika, Hadika)
Namazı, çorap veya mest ile kılmalı, çıplak ayakla kılan Yahudilere benzememeli. Hadis-i şerifte, (Yahudilere benzememek için namazları, nalın ile kılın) buyuruldu. Resulullah ve Eshab-ı kiram, nalın ile namaz kılarlardı. Nalınları temiz idi ve kirli nalınla mescide girilmezdi. Nalın, terlik gibi, mest gibi bir ayakkabı çeşididir. (Redd-ül muhtar)
-
çok güzel ve anlamlı bilgiler acaba bunların kaçını yapyoruzzzz?oturup düşünmek lazımmm
-
ayakkabıyı giymeden önce ters çevirip içinde bişey varsa boşaltıp öyle giymekde unutulmuş sünnetlerden....
-
Üzümü ağzına teker teker koyarak yerdi. ( Taberani )
-
yemekten önce midenin bir kısmını su ile doldurmak,bir kısmını yemekle ve geri kalan kısmını da boş bırakmak.tabi bunu nasıl ayarlıyacağız diyorsanız;yemekten önce bol su için ve sofradan doymadan kalkın zaten sağlıklı olan da buymuş.ayrıca yemekten sonra su içmek de zararlıymış. üstad da yemekten 2 saat sonra su içermiş
-
Şu beş şeyi hiçbir zaman yanından ayırmazdı; Ayna, sürme kabı, tarak, misvak ve ustura.
-
Yatarken sağ tarafına yatmak
Abdestli yatmak
-
Biri seslendiğinde seslenene doğru bütün vücudu ile dönmek
-
ayakkabı giyerken oturarak giymek
-
takke ile WC ye girmek.
ben bunu araştırdım. pis kokular insanın saçını döküyormuş ama kafada takke olunca buna engel oluyormuş.
-
bi yerde gördüm toplu halde atıyorum...
CEVAP
Sünnet iki türlüdür:
1- Sünnet-i hüda [Müekked sünnetler],
2- Zevaid sünnetler.
Unutulmuş bir sünneti meydana çıkarmak, çok kıymetlidir.
Unutulan müekked sünnetlerden bazıları şunlardır:
1- İki kişi de olsa farz namazı cemaatle kılmak.
2- Namazları sarık veya takke ile kılmak,
3- Abdestte, eli ve ayakları üç defa yıkamak,
4- Abdest alırken başı kaplama mesh yapmak [Maliki ve Hanbelî'de farzdır.]
5- Misvak kullanmak,
6- Kuşluk, Evvabin, Teheccüt Tehiyyet-ül-mescid, Sübha namazı kılmak,
7- İstişare ve istihare yapmak,
8- Aksırınca Elhamdülillah demek.
9- Ödünç verirken iki şahit bulundurmak veya senet yazmak. Buna vacib diyen âlimler de olmuştur.
10- Sünnete uygun selam vermek,
11- Cuma günü gusletmek,
12- Duada elleri sünnete uygun açmak,
13- Faydalı işe başlarken, Besmele çekmek,
14- Yatağa abdestli girmek,
15- Biri ölünce veya kötü bir haber duyunca, (İnna lillah ve...) demek sünnettir.
-
Zevaid sünnetlerden bazıları şunlardır:
1- Sakalı bir tutam yapmak,
2- Bıyıkları kaşlar kadar uzatmak,
3- Yemeğe tuz ile başlamak, tuz ile bitirmek,
4- Sofrada sirke bulundurmak,
5- Gece ibadet edenler için Kaylule yapmak [öğleden önce az biraz uyumak],
6- Teke riayet etmek. [1–3–5–7 gibi]
7- Müslümanın evine sağ ayakla girip sol ayakla çıkmak. Camiye de böyle girip çıkılır. Mubah olan yerlere sağ ayakla girilip sağ ayakla çıkılır. Tuvalete, sol ile girilip sağ ile çıkılır.
8- Kesilen tırnaklarla saçları ve çekilen dişleri defnetmek [gömmek] sünnettir.
9- Cuma günleri ziynetli elbise giymek.
10- Yemeklerden önce ve sonra elleri yıkamak. Yemekten önce yıkanan elleri kurulamamak sünnettir. Yemekten sonra yıkanınca kurulamakta mahzur yoktur.
-
-
-
bunu hiç duydun mu? Resulullah efendimiz nar meyvesini içindeki zarı ile yediğini? bunların hepsi unutulan sünnetler arasında. peynir ile cevizi birlikte yemek nar meyvesini zarı ile yemek bunlar vucuda çok büyük şifalar. saygılarımla...