Emailime gelen bu gravürü sizle paylaşıp neresi olduğunu bulmayı umuyorum.
Lütfen bilgisi olan arkadaşlar bizle paylaşsınlar veya email adresime bilgi göndersinler.
Yazdırılabilir Görünüm
Emailime gelen bu gravürü sizle paylaşıp neresi olduğunu bulmayı umuyorum.
Lütfen bilgisi olan arkadaşlar bizle paylaşsınlar veya email adresime bilgi göndersinler.
Gelen mail;
Merhaba,
Ben Yurdumuzdaki bir takım eski yapıları fotograflıyorum.
Nizip hakkında soru sorabilmek için sitenize üye olmaya çalıştım, sanırım bir problem var.
Bulmak istediğim bilgiler Bir zamanlar Nizip’te bulunan, ancak günümüzde yok olmuş olan bir köprü hakkında.
Bu köprüyü fotograflamak için Nizip’e uğradım, ancak köprünün yok olduğu, ve yerine yenisinin yapıldığı bilgisini aldım.
Şehrin sanayi bölgesinde yapımı devam eden (ocak 2007) bir köprü gördüm.
Bu köprü hakkında sitenizde bilgi verebilecek kişiler veya kaynaklar varmıdır acaba ?
Teşekkürler,
İlginize ve çabuk cevabınıza teşekkür ederim,
Gravürü yapanı ve yapım tarihini bilmiyorum. Tahminen 1800 ler olabilir
Gravürde çizilen köprü hakkında bilgisi olan varmı acaba. Nizipte iken sorduğumda, Matbaacı bir bey’e yönlendirildim. Kendisine gravürü gösterdiğimde,
evet böyle bir köprü vardı, ancak yıkıldı, ve yerine yenisi yapılıyor" dedi
tarif ettiği yerde yapılan köprünün fotografı ilişikte.
Eski köprünün yapım tarihi, yapan, kitabesi olup olmadığı, kitabesinin nereye kaldırıldığı, ne sebeple yıkıldığıgibi bilgiler işime yarayacaktır.
Gravür, Nizip için bildiğim tek gravürdür. Neden bu köprü resmedilmiş, önemi nedir bilmiyorum.
Bu konuda verilebilecek bilgiler için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.
ABİ BİRKAÇ KİŞİYE SORDUM ORTAK NOKTA TAŞ KÖPRÜ DENDİ YIKILMA SEBEBİ İSE YAĞIŞLAR SONUCU MEYDANA GELEN SELLER DİYORLAR BU SADECE BURADAKİ KİŞİLERİN DÜŞÜNCELERİ...
SAYGILARIMLA...
Turna’nın oradan durulup çizilmişse karşıdaki Mulla Ahmet camisi olabilirmi acaba ?
Vallahi resmi göz önüne alıp düşünüyorum da bana hayal bir resim gibi geldi.
Arkadaki sıradağlar Nizipte yok ki.
Belki Köylerden biri olabilir.
Akçakent vs.
Abi karşıyaka köprüsüde olabilir,bana köprünün konumu orayı anımsattı.
hem molla ahmet cami o kadar eski değil
resmın bakış açısı karsıyakadan bakılıp çizilmiş gibi.orda kı camii şimdiki kiliseyı andırıyo mimarisi arkadakı daglar da barajın oldugu yerii.....
Sevgili admin ben çocukken söylerlerdi,SAKIN AKÇAKENTİN KÖPRÜSÜ olmasın?Selamlar
YURDUMUN GUZEL YERLERINDEN BIRİ DAHA İSMİ ONEMLI Mİ?............
EVET BANA GÖRE DE AKÇAKENT KÖYÜ VE KOPRÜSÜ.
iLK GÖRDÜĞÜMDE BANA AKÇAKENT KÖPRÜSÜNÜ ANIMSATTI. FAKAT EN SAĞLIKLISI ÖMER ÇEVİKBAŞ AĞABEYE SORMAK LAZIM BENCE.
AKCAKENT köprusu gibi geliyor ama yinede caminin şekil ve konumu iyibariyle akcakent degil biraz gercek biraz hayal galiba
karsı yakanın oradakı kopru olabılır
AKÇAKENT KÖPRÜSÜ OLABİLİR.ÇÜNKÜ ARKADAKİ CAMİİ NİN KONUMU TAM OLARAK AYNI.
http://www.Nizip.com/files/pictures/5/26/20061117173105_1_1.JPG[/img]
Arşivde Nizip’in dağ içerenfotoğraf yalnız bu var. Kamerayı biraz daha sağa kaydırdığımızı hayale edersek bu fotoğraftaki dağlarla çizimdeki dağlar birbirini andıracak gibi geliyor. Admin Abi Mulla Ahmet Cami tespitin isabetli bence. O civarda yaşayan ya da zamanında mahallede yaşamış büyüklerimizi bulabilir miyiz?
Arkadaşlar merhaba,.
Bence burası taşköprü. Turna fabrikasının oradan çizilmiş ve oradan bakıldığında belkıs civarındaki dağların görüntüsü gibi duruyor. Birde ressam belki dağları biraz daha büyük ebatlarda yaparak hayalini canlandırmış olabilir.Birde resmin altında Şanlıurfa-Nizip denilmiş, Şanlıurfa’ya ne zaman şanlı ünvanı verildi belki bu noktadan hareket edilerek daha iyi bir tahminde bulunulabilir..
BEN SİZE BURASI AKÇAKENTİN KÖPRÜSÜ DEDİM. OKADAR.
SELAMLAR
Merhaba,
Site yöneticisinden bu konuyu açmasını rica eden benim,kendisine teşekkürlerimi iletiyorum.
Gravürler üzerinde çalışan biri olarak belirtmeliyimki, gravürlerde temel ögeler dışındaki şeyler çok doğru olmayabiliyor, ayrıca mesafe oranları her zaman doğru değil, daha uzaktaki şeyler daha yakında gösterilebiliyor.
Bu gravürde gerçek olmasını beklediğim 2 şey var.
1) nehir üzerinde 2 gözlü bir eski köprü
2) arka planda KUBBELİ bir cami. Bu cami en az 100 yıllık olmalı, zira 1900 lerden sonra gravür pek yapılmadı, fotograf makinesi kullanıldı.
Eski zamanda kubbeli cami sadece önemli yerlerde yapılan, ve sayıca oldukça az olan cami türü.
Arka plandaki dağlar pek önemli değil, kadrajda boşluk olmaması için daha heybetli çizilmiş olan ufak tefek tepeler olabilir.
Gravür ters basılmışta olabilir (baskı aşamasında filmi ters koyabiliyorlar ve görüntüler tamamen ters çıkabiliyor)
Gravürün adı da pek önemli değil, bu gravür 1998-2000 yıllarında basılmış olan Kültür Bakanlığı yayınlarında yer aldı. Yayıncı gravüre bir isim vemiş. Sadece orijinal adında Nizip olmalı diyebiliriz.
Anladığım kadarı ile 2 köprü üzerinde yoğunlaşıldı. Taş köprü ve Akçakent köprüsü.
Bu köprülerden hala ayakta kalanı varmı ?
Konuya ilgi gösterip yanıt verenlere içten teşekkürlerimi sunarım
M. Fatih Demirhan
Ben zatenAkçekentteki köprü diye başında düşünmüştüm.
Değerli Fatih Demirhan Beyin açıklamaları ile bu görüşüm pekişti.
Ayrıca Coşkun Bey’de eklediği resimle bunu daha da açıkladı.
Ben 20 yıldır görmedim o tarafı o köprü duruyor mu ?
Akçakenti dostlara bende tereddütlü soracağım.
Ayrıca Nizipte tarihi eserler üzerine bir Üniversite yüksek lisans tezi var.
Bu tezde istediğimiz tüm eserler mevcut
Bir ay içinde Nizipteki tüm tarihi eserleri bu tezin sahibinin izni ile yazacağım.
Çok güzel bir yüksek lisans tezi olmuş.
Üniversiteler de Nizip üzerine bayağı araştırmalar var.
Değerli fatih demirhan bey bu kendi bölgemizdeki tarihi eserleri bize hatırlattığınız için çok teşekkür ederiz.
Akçakent köprüsü 20 yıl kadar önce yenilendi. önceki halinide hatırlarım, böyle değildi. Bu çizimin açısı ile bakılıpda görülebilecek bir cami de yok. Hatta köy köprünün hemen yanıbaşında yükselen bir tepenin üzerinde olduğu için bu görüntünün oluşması mümkün değil. Tabi bunlar benim görüşlerim.
Sanayi civarında ve Sn.Demirhan’ın da tespit ettiği Taş köprü olması mümkünsede bana Karşıyaka köprüsü gibi geliyor. Taş köprü 30-40 sene önce yenilendi, 25 yıl kadar önceki selden sonra tekrar yenilendi diye hatırlıyorum. Şimdiki belediyemizde köprüyü genişletiyor.
Karşıyaka köprüsünün eski hali böylemidir ? Araştırmam lazım, tabi oda yenilendi diye biliyorum.
Taş köprü olma ihtimalini görmüyorum daha çok akçakent köprüsü veya karşıyaka köprüsü olarak anımsattı bana, ama tabiki benimki bir görüş çünkü bu yaşımla büyüklerime saygısızlık etmeyeyim.
Latiiiiiiiif bir seste senden gelsin.
Bak çıkamadık işin içinden
alıntı:
"quote" felsefefe demişki:
Latiiiiiiiif bir seste senden gelsin.
Bak çıkamadık işin içinden
Abi Sn.Müdürümünde yaşı gençtir. :)
Ama konu ile ilgili çalışma yapan F.Demirhan abimize şunu söyleyelim ki, bu gravürden veya resimdenşu an eser yok :-))
İki köprünün de bende resmi var
Cemil cahit Güzelbeye ait
gazintep camilerini anlatan kitapta ayrıntılı cami de var
Orada camiler ayrıntılı var
Ancak resimle köprüyü köprüyle camiyi bir araya getiremiyorum.
Edited by - felsefefe on 28.03.2007 23:05:21
arkadaşlar,bende geçmişten günümüze Nizip(işmont) adlı bir kitap var.biraz önce kitaba baktım.
113 üncü sayfadaköprünün resmi var.
Nizip çayı üzerindeki köprülerden biriymiş.
akçakent köprüsü ve akçakent köyü 1950
ahmet tuncel arşivinden
114 üncü sayfada,piknik yapan öğrenciler ve veliler 1948
yıllarına aitmiş.
şimdiki köprü 1969 yılında hacı mustafa akpek tarafından yapılmış.
kitaptan okudugum,
Nizip çayı üzerindeki 5 köprüden biri olan akçakent köprüsüne halk arasında yeşilköprü denirmiş.bu köprüden yalnızca yayalar ve küçük baş hayvanlar geçermiş.büyükbaş hayvanlar çayın sığ yerinden geçerlermiş.1950
Verilen değerli bilgilere ve yüklenen fotograflara bir kez daha teşekkür ediyorum.
Fulya hanım, bu kitabı nereden temin edebilirim acaba ? özellikle fotografları görmek isterdim.
Bu arada Nizip’te iken HDR tekniği ile bir caminin fotografını çekmiştim, kesin emin değilim ama, sanırım yukarıda yüklenen eski fotograftaki cami. Çok güzel bir minaresi var.
![]()
Sn.Demirhan burası benim işyerimin tam karşısındaki Saha camisi
sayın fdemirhan,çekmiş olduğunuz resim.saha caminin yeni hali.önceden etrafı duvarla çevriliydi.bende geçen sene camiyi gördüm.
geçmişten günümüze Nizip(işmont)adlı kitap İ.HALİL İMAMOGULLARI tarafından NİZİP’in tanıtımı için bastırılmış.ücretsiz dağıtıldı.bana çok sevdiğim amcam kitabı hediye etti.çok güzel bir ansiklopedi.bu kitaba öncülük edenden ve emeği geçenlerden ALLAH razı olsun.
fdemirhan,Nizip matbaacılardan izzet çetinel e kitabı sorun belki abimizden kitabı temin edebilirsiniz..
Verdiğiniz bilgilere teşekkürler, böylece bir yanlış düzelecek.
Bu fotografı internette yayınladım
http://galeri.netfotograf.com/fotogr...foto_id=129928
Nizip’ten biraz hızlıca geçtiğim için caminin tarihini bilmiyordum, yanıt verenlerden biri Leylek camisi dedi. Bu caminin tarihi hakkında biraz bilgi sağlayabilirseniz, doğru bilgiyi sağlayabilirz.
Eğer o eski köprü duruyorsa, fotograflamak için tekrar Nizipe gelmem gerekecek. O zaman Matbaacı İzzet Çetinel bey’i bulup kitabı rica ederim.
Köprünün bu günki halinin bir fotografı varmıdır acaba kimsede ? Tarihi hakkında internette herhangi bir bilgi, veya bir fotografınıbulamadım.
Taş köprü için bulabildiğim bilgi şöyle;
"Taş Köprü: Nizip Çayı üzerindedir. 1468’de yapılmıştır. 1942’de Hacı Reşîd Efendi tâmir ettirmiştir. 1953’te sel felâketinde tahrib olunca, halk tarafından tâmir ettirilmiştir. Uzunuluğu 23 m, yüksekliği 4.80 m olup, beyaz taştan yapılan üç ayağı vardır. "
sayın fdemirhan,bendeki kitapta taş köprü için yazanlar;
taşköprü,sanayi sitesine giden yolunçayı geçtiği yerdeki iki köprüden kuzeyde olanıdır.eski kervan yolu üzerindedir.Nizipliler ilk otomobili,iran veliahtının Nizip’ten geçişi sırasında bu köprü üzerinde görmüşlerdir.taş köprü 1942 yılında hacı reşit tarafından adeta yeniden yapılırcasına onartılmıştır.
1946 yılına ait kitapta resmi var.taşköprü ahmet tuncel arşivinden.
file:///C:/Documents%20and%20Settings/y%FCksel/Desktop/NİZİP.bmp
file:///C:/Documents%20and%20Settings/y%FCksel/Desktop/TAŞK%D6PR%DC1946.bmp taşköprü 1946
file:///C:/Documents%20and%20Settings/y%FCksel/Desktop/AK%C7AKENT%20K%D6R%DCS%DC.bmp akçakent köprüsü 1950
Sn.Fulya önce Nizip.com resimler bölümüne veya netteki herhangi bir siteye yükleme yapmanız lazım. Aksi halde burada görünmez :).
TAŞ KÖPRÜ OLMASI MÜMKÜN DEĞİL.TAŞ KÖPRÜ,1946 YILINDA HİCAZDA VEFAT EDEN MERHUM HACI REŞİT DİLBER TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR.YAPILIŞ TARİHİ DE KÖPRÜNÜN ÜST TARAFINDA YAZILI OLMASI GEREKİR.