nizip sivesi ve kayseri bünyan
bi kac kelimenin ayni olmasindan sonra bu iste bir gariplik var dememle basladi arastirmalarim...
ve insanlarin genel fiziki tipleri niziplilere benzemesiylede daha da heyecanlandim
ve en az bizim sivemizdeki kelimelerin hemen hemen hepsiine yakininin hic dokunulmadan ayni sekilde bünyan da da konusuldugunu görünce konuyu buraya acmaya karar verdim
simdi onlardaki kelimelerin ve orada kullanilan anlamlari bizim niziple ne kadar da ayni oldugunu karsilastirmak icin erinmeyip yazacagim asagiya
zemheri (soguk kis günleri ),yunak (yün yikanan yer), yumak (yikamak) , yolah(patika yol)
yogun (kalin siskin) ,yirik (yipranmis ), yilismak (cirkin cirkin gülmek ),yildir yildir (piril piril) ,yelpik (kötü kötü öksürmek) ,
yekinmek (kalkmak) yazma (bas örtüsü), yaylim yeri (otlak yeri), yavsah (bit yavrusu) yarpiz(kir nanesi), yar (ucurum)
yassilamak (düzlemek), yampiri (egri bügrü), yalbirdak(baldiri ciplak),yalama(bozulmus),üvez(sivrisinek türü),uckur(salvarin bagi)
,tuturuk(tuturuk iste),tuman (uzun don)tohac(camasir yikamakta kullanilan odun),tohlu (erkek koyun) taman (demin)
$ellek(odun kümesi ),suvarmak (bahce sulamak),sumsuk(yumruk),söbe(oval yuvarlak ),soyha(ölen kisiden kalan esyalar)
sohu (dibek ta$i)SIRIH (uzun degnek)sIndI (makas),kayGI (tasa),sin(mezar),saya(elbise),SASI (bozulmus kokar ),
bar(kir),sal(camasir yikanan yassi ta$)pürcek (sac demeti ), pöc (kuyruk kemigi) ,pin(kümes)pantol (pantolon),
ötürüge düsmek amel olmak (ishal olmak),öndüc(ödünc),niynemeli(ne eylemeli) mitil(ici köpürme yünden yorgan )
malamat(rezil),kurum( duman bulasigi , is)köynek (ic camasir)kizinmak (isinmak),ki$iflemek (gözetlemek),
kertik (iz) kepir (kepir i$te)kavurga (misir ,bugday patlagi)kancik (di$i) it dirsegi (arpacik hastaligi )KALIN (baslik parasi ),
heral(herhalde),hecin(erkek deve),ha$at etmek(perisan etmek),haral (büyük cuval),güvea(damat),gu$aane(tencere)
,gövermek(yesermek),gidi$mek(ka$inmak),gevrek(kizarmak ),gav gibi (hafif),gada(dert) ,eprimek(eriyecek gibi olma),
enik (köpek yavrusu ),elöpen(kertenkele)ekseri (SIK SIK )egle$mek (beklemek)küncü (susam),dulda(gölgelik yer)
duluk (kulak memesinin alt tarafi) ,dö$ürmek (toplamak)dö$ (gügüs)dombalak (takla a$mak) ,dingelmek (ayakta durmak )
direzin sökmek (GIDIP GIDIP GELMEK ),daditmak (tattirttmak),sohum(lokma ),degirmi(yuvarlak ),dabaz olmak(alerji olmak ,ka$inti )
cörten (su olugu ),cömce(kepce),cövdürmek (i$emek),cingi (ates parcasi),CIKIN (bohca),cigrimek(haz etmemek),
cemkirmek (saygisizca konusmak ),cebis(yavru keci ),cavsitmak (karardan dönmek ),cardak (yüksek eyvan),
CAPIT (bez parcasi ),culluk (hindi)cavlamak (kavlamak ),cag$amak (bozulmaya yüz tutmak ),BILDIR(gecen yil),berkitmek (saglamlastirmak )
berk (saglam ),belemek (bulamak )mabal (vebal)AVSIN (efsun),ARINMAK (temizlenmek),ahey aheyy(iclenme ünlemi ),
a$$IK kemigi (ayak ta bir kemik ),aralikh(salon) ,acer(yeni )AGIZ (yeni dogmus hayavanin ilk sütü )abdal(gevende)davar(koyun kuzu)Sohranmak(kizarak konusmak ),zibarmak(uyumak),kekil(kahkül),horanta(aile).yiritmek(sac kestirmek )
not : bende bazi harfler olmadigi icin I yerine i yaziyorum ve cengelli c yapamiyorum görevli arkadas özellikle c harflerindeki hatalari düzeltirse sevinirim
H.Kalkan (almanya)
15 aralik 2009
evet arkadaslar bunlar konusulanlarin icinden sectigim benim bildigim nizipce kelimeler
tabi daha devam edecegim bu konuyu arastirmaya
ama benim nizip konusmalarina olan merakim olsada büyüklerim kadar bilemem tabiki...
bu konuyu daha da kapsamli arastirmak icin sizlerden de yardim bekliyorum özellikle tarihi .
yorumlari ise müslüm abiden.:))bekliyorum
belki bir sonuca ulasirsak elimize ne gecebilir bilmiyorum ama kökümüzü daha net ögrenmis oluruz...
galiba biz bünyanlilara atalardan bir geliyoruz....cok yakin akrabayiz diyorum ben