Yeni kurulan semtlerin arka sokakları labirent gibi, bu nasıl şehirleşme, nizip nizip diyoruz ama, çok kötü bir şehirleşme planı var...
Yazdırılabilir Görünüm
Yeni kurulan semtlerin arka sokakları labirent gibi, bu nasıl şehirleşme, nizip nizip diyoruz ama, çok kötü bir şehirleşme planı var...
Mesela neresi, bir resim çekermisin, zor olmasa gerek.
her yeri neresi iyiki evler okadar birbirine yakınki yan komsunun balkonundan balkonuna konuk oluyorsunuz nizip her yeri aynı NİZİP DE YAKINDA ARAÇ PARK edecek yer bulunmayacak yeni yapılan binarın otopark nereyse yok gibi akşamları binaların önü park yeri gibi bu YAZın Eskişehirdeydim organize sanayii bölgesi dedikleri yerdeydim binalar arasınadai mesafe nizp de olsa o araya dört beş bina daha dikerler hiç bir binanın öünde park yok denecek kadar daha ne yazım GELECEKTE Nizip de YAŞAM ÇOK ZOR olacak. bunlar düzeltilmese yaşam zor. İnşallah ben yanılırım.
eski adana bölgesi yani güney adana yerleşim olrak bakıldığında düz bir arazi buralar eskiden pamuk tarlaları tahıl ambarlarıydı şimdilerde gece kondu çarpık kentleşmeye en büyük örnek 2000 yıllarda itibaren adana yeni Adana dedikleri Dağlara doru Seyhen barajı etrafına doğru yapıalaşma başladı iki arasındaki fark o kadar büyük ki aydınlık ve karanlık kadar aşikar. NİZİP imar ı yeniden gözden geçirilsin geç olmadan yollar geniş tutulsun yoksa gelecekte NİZİP YAŞAM ZOR OLACAK diye düşünüyorum. tabiki yanılmak istiyorum bu düşüncelerim de ........ görünen köy klavuz istemiyor gibi..
nizipte çarpık bir kentleşme olduğuna bende inanıyorum ama...
bu çarpık kentleşmenin hangi dönemde yapıldığına iyi bakmak gerekli diye düşünüyorum... çünkü özellikle fatih sultan mahallesi v.b. yeni yerleşim birimlerinin imarı şuanki belediyeden önce imara açılmıştır. imara açılmış ama keşke açılmayaydı çünkü buraları gördükçe kahroluyorum birz nizipli olarak... eğer maksat şuan ki belediyeyi suçlamaksa ki buda çok yanlış bir düşünce olur kanaatindeyim... saygılarımla...
Hiç dikkatinizi çektimi !
Koca Nizip'de bir tane boydan boya cadde veya bulvar yok.
Çarşı camisinin oradan HaticeiKübra camisinin oraya gitmek bana zor geliyor. Akşam saatinde o trafiğe girmek,
Belediyenin önünden tek sıra adım adım ilerlemek,
Atatürk bulvarı boyunca uygunsuz park edenlerin arasından geçme cambazlığı göstermek,
Biraz yukarı çıkınca, saraç yokuşundan gelenlerle yol kapmaca oynamak,
Metin Özmen cami önünde kırmızıda yakalanıp, araçlar tek sıra hareket edebildikleri için, birkaç ışık süresince beklemek,
Shell petrolün orada sıkışan araçların, ağaçların arasından fırlayan insanların içinden geçmek,
yeşil dalga "iki tarafta birden olmaz efendim" memuri düşüncesine bir Nizip'in katlandığını düşünüp, orada mutlaka kırmızı ışığa yakalanacağını ve en az 3. yeşilde geçeceğini bilmek,
ve Coşkun Özkaya camisi önüne kadar rahat ilerledikten sonra,
Ekmek ve market alışverişi için uygunsuz duranları, hemen çıkacam abi savunması arkasına saklanıp park edenlerin solunda bulunan uygun bir açıklıktan geçebilmeye çalışmak,
ve en önemlisi bunların alternatifinin olmaması bana zor geliyor !
Şimdi diyeceksinizki biz İstanbul'dakiler ne yapalım ya burada yaşasaydın.? Yok kardeşim ben orada yaşamıyorum, ben burayı seviyor ve burada kalmak istiyorum.
Fakat ilçemiz çok çabuk büyüyor;
Gerek imar olarak, gerekse trafik olarak bunun sıkı önlemlerini almamız lazım. Radikal kararlara imza atmamız lazım. Artık daha büyük düşünme ve karar verme zamanıdır. Yoksa 10 yıl sonrasında buralar tam bir çeşmekeş halini alacaktır.
Konu imardan uzaklaşmış gibi görünse de yinede şehrin imar durumunu ilgilendirdiği için bu sorunu da aktarayım istedim.
Sağlıcakla
gelecek kaygısı çekenlerden biride benim nizip de
Şuan en büyük problemlerde biri de bina yapılarının bir birine yakın olması
şuan ki en büyük problem binarın hiç birini,n önün de park alanı yok yola sıfır evler binadan hemen ana yola çıkıyorsun
önün de bahce yok
Nizip böyle ilerlemeye devam ederse kent den ziyade büyük bir KÖY olacak.
park eden araçların yol kenarında değilde neredeyse yolun ortasın da park etmelri
Aslında şehirleşme yeni keşfedilen birşey değil, bu işi başarabilmiş bir sürü şehir var onları örnek alsalar yeterli.
Nizip'te müstakil bahçesi ve otoparkı olmayan kaç apartman var? Normalde yaklaşık bir arsanın 2/3'ünü bahçe yapmanız lazım ki insan gibi yeşil bir kent görünümü kazanılabilsin. Geri kalan yaklaşık 1/3'ünede bina yapılabilir. Bu bahsettiğim kabaca bir oran. Ama neyi kastettiğimi umarım herkes anlamıştır. Binanın altınıda yerin -1 ve -2 katlarını kapalı otopark yapılırsa Nizip'te otopark sorunu kalmaz.
Ayrıca Nizip'te inşaat tekniğinide geliştirmeleri lazım ben yeni yapılan en popüler iş merkezlerinden birinin nasıl yapıldığını tesadüfen gördüm. yerin altındaki istinat duvarını dandik biriketlerle çevirip üstünü kabaca sıvayıp kapattılar. eğer 5 şiddetinde Nizip merkezli bir deprem olsa o iş merkezi büyük ihtimalle komple yıkılır. oradaki ustalara sordum neden böyle diye, birşey olmaz dediler. :-)
Nizip'te bir ara koskoca bir özel hastane yapıldı, ama projede aydınlık koymayı unutmuşlar. ya da cimrilik edip onu da oda yapmışlar. inşaatı önce durdurdular, sonra devam ettirdiler, bitti 3-4 sene kadar önce kulanıma başladı. gelde gülme. :-)
Birde kaldırım ve bisiklet yolu gibi kavramlarda Nizip'te malesef geliştirilmesi gereken konulardan birisi.
Evet bu Nizip inşaatcılarını bende yakınen incelemiştim, evlerin çoğunda temel diye birşey yok, sorduğumda niye böyle zayıf bir temel üzerine yapıyorsunuz diye bana Nizip'in altının tamamen kaya olduğunu kırmak zor olduğundan temel açma çok pahalıya mal oluyor demişlerdi.
Deprem riskini hatırlattığımda, Nizip'te deprem olmaz demişlerdi, ama incelediğimde Nizip'ten de bir fay hattının geçtiğini ama yüzyıllardır uyuduğunu öğrendim, ya bu uyuyan canavar uyanırsa, ben size söyleyeyim Nizip'te yeni binalar hariç hiçbir yapı ayakta kalmaz.
Büyükşehirlerde çözüm olarak Yenişehir namıyla yeni yerleşim planları yapılıyor. Eskyi düzeltmek çok zor.
Sayın başkanım, bu durumun belediyeleri suçlamakla bir ilgisi yok ancak sıkıntı belediyeden kaynaknalıyorsa da onu da söylememiz gerek, yoksa c.özkaya dönemi yeni dönem vs.diye ayırmadım zaten neyse, sadece dikkat çekmek, ve ilgililer okuyosa formları ilgilensinler diye açtım konuyu, balkonda sigaramı içerken görüntü kirliliği hat safhadaydı. ben mimarsinan mah oturuyorum, saf çelik in bulunduğu apt.dan da resimler çektim normalda arka sokaktan bakıldığında , bir sokak var ve bu sokaktan bakıldığında altınbaş lisesiyle birleşmesi gerek ama sokağın ortasına bir apartman kurulmuş kaba inşatı bitmiş oturulur hale gelmiş, bu apt sokağı kaydırmış, sokak L olmuş...resimler yükleyecem zaten, kib.
sayın hocam zaten seçim zamanında sizin gibi herkeste bu konuları güzelce konuşuyorlar... ama bir çok insanımız maalesef balık hafızalı olduğu için bazı yapılan işleri şu yaptı diye diretiyorlar... sitemize girecek bir yabancı şahış bu konuyu okuduğunda hemen diyecek ki şuan ki beled,ye bu şekil yapmış... bende bu kanının oluşmaması ve sezarın hakkının iyi veyahut kötü sezara verilmesi için yazdım... yoksa asla siyasi bir ideolojiyi savunma amaçlı yapmadım... bu benim işimde değil zaten...
diğer taraftan dediğiniz yerleri çok iyi biliyorum bireciğe veyahut o taraflada işim olduğunda o yolları kullanıyorum...
yukarıda coşkun abim yazmış eskiyi düzeltmek çok zor yenişehir oluşturmak lazım diye ... bende bunun için diyorum ki o yerleşim yerinin mazisi nedirki... yeni değil mi? saygılarımla
NOT: asla hiç bir siyasiyi karalamak için bunları yazmıyorum bu iyice biline ve daha güzel bir nizip herkesin hakkı olduğu için yazıyorum... hatam var ise affolla...
İyide madem bunların herkes farkında neden belediye hala düzgün bir imar durumu çıkarmıyor, bari bundan sonraki yapılaşma düzgün olsun.
benim tesbit ettiğim sadece 3 resimler
Ben sadece tek resim gördüm
son resimdeki sokağın devamı, ikinci resimin devamı....sokağın ortasında bir apartman yapılmış...
eski nizip myo nun güneyinde durarak etrafa bi bakarsanız ,imar planının ne kadar berbat olduğunu görürsünüz.caddenin ortasında apartmanlar,caddeler yamuk yumuk vs...
yine kız meslek lisesinden ptt cadesine giden yol nizipin en işlek caddesi taşıt trafiğine kapatılmalı ve güzel bir düzenleme yapılmalıdır veya bu cadde sadece geliş diğer taraftaki (okyanus,müftülük cami nin olduğu )cadde ise gidiş olarak düzenlenmelidir.
türk telekomun sebze haline giden civarındaki cadde genişletilmeli eskiantep yoluna bağlanmalıdır
cmhuriyet mah. kız mesleki lisenin karşısındaki esnafın yoğun olduğu bu yerlerde araç trafigine kapatılsa nasıl olur. buralarda yürümek nereyse zor aşağı yukarı giden motorsiklet sürücülerinin yüzünden esnaf bunlarda şikayetçi her halde diye düşünüyorum
Nizip'te daha öncede tartıştığımız gibi, bazı yolların trafiğe kapatılıp sadece yaya yoluna açılması şart oldu, bu hem esnafı rahatlatacak hemde yayaları, bu konuda hala neden bir çalışma yapmıyor belediye anlamıyorum.
Nizip 'te bir şehir planından ne geçmişte ne de bugün bahsetmek sanırım komik olur.Modern anlamda bir şehir inşa etmek için ilçe nin bence 3/4 ü yıkılmalı.Fırat mahallesinin mazisi kaç yıl pek bilmiyorum.Yalnız yeni yapılan evlerin hepsine kentsel dönüşüm gerekli :)) Demek ki burda bi sorun var...Çözüm de warr tabii...
Allah'tan Yılmaz Hoca'yı Dilemek...