Yazdırılabilir Görünüm
Bolu Belediye Başkan Yardımcısı
Sayın İhsan Ağcan
Bolu İl tarım Müdürü
Sayın Mehmet Altın
İki Nizipli Boluda önemli ses getiren projelere imza atmaktalar.
Burada kısa kısa bunlara değineceğim.
Bolu Tarım İl Müdürü Mehmet Altun ile sohbet
Tarım ve Hayvancılık
Orhan YILMAZ
17 Eylül 2008 Çarşamba 16:20:39
1
Bolu Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, arkadaşımız Çağlar Akay ile uzun bir sohbet yaptı. Altun, “Hedefimiz, Bolu’nun sınırlı tarım arazisini en verimli şekilde kullanmak” dedi.
Bolu Tarım İl Müdürü Mehmet Altun ile gerçekleştirdiğimiz röportajda Bolu’muzun tarımda geldiği noktayı ve gelecek hedeflerini konuştuk.Çağlar Akay:Sayın müdürüm, Bolu’da tarım, halkın %80inin geçimini sağladığı, toplam gelirin ise %40′ını oluşturan bir alan. Siz Bolu’muzu tarımda hangi noktada görüyorsunuz?
Mehmet Altun:Bolu tarımda sınırlı bir alana sahip, yaklaşık 1.400.000 dekarlık bir tarım alanımız var. Bu sınırlı alanı en verimli şekilde kullanmak gerekiyor. Bolu geneline baktığımız zaman yem bitkileri, patates üretimi, Kıbrıscık’ta ise meyvecilik yine Mudurnu ve Göynükte de kısmi olarak sebzecilik ve meyvecilik yapılmakta. Şu anki alanla ilgili bir milyar dört yüz bin dekarlık alanın daha fazla veriminin alınması ile ilgili çalışmaların artırılması gerekiyor. Birim alanda fazla verim alamadığımız müddetçe bunların rantabl (verimli) kullanıldığını iddia edemeyiz.
“Verim için toprak analizi yapılmalı”
Ç.A.:Toprak analiz sonuçları hakkında bilgilendirmede bulunabilir misiniz?
M.A.:Öncelikle toprak analizi çok önemli. Çiftçi ürün elde etmeden önce mutlaka toprak tahlili ile ilgili il müdürlüğümüzdeki toprak tahlil laboratuarımıza başvurması lazım.. Aksi takdirde fazla veya eksik miktarda kullanacağı gübre, üretimin artışına değil aksine azalışına sebebiyet verir. Müdürlüğümüzdeki laboratuarımız tüm çiftçilerimizin hizmetindedir.
“Kırsal kalkınma projeleri desteklenecek”
Ç.A.:Köylü ve çiftçi eğitimi konusunda yine AB’ye uyum çalışmaları bağlamında çiftçilerimizin bilinç düzeyi nedir?
M.A.: Çiftçi ve köylü eğitimi tabii farklı şeyler. Bu zaman zaman karıştırılmaktadır. Türkiye’de her köylü çiftçi olarak görülmektedir. Öncelikle bunun tanımını değiştirmek gerekiyor. Çünkü AB’ye baktığımız zaman çiftçilikle uğraşan, tarımla uğraşan nüfus %3-4′lerde. Bunların da çoğunluğu ciddi anlamda birer işletmeye sahipler. Gerek hayvancılık gerekse tarım alanında olsun profesyonelce üretim yapan kişiler. Bu %3lük kesim nüfusun geri kalanını rahatça destekleyebilmektedir. Ülkemizde bir dekarı olan da çiftçi olarak gözükmekte, 500 dekarı olan da çiftçi olarak gözükmektedir. Tarım bakanlığı da son 5 yılda profesyonel anlamda çiftçilik yapanları desteklemek için bir dizi çalışma ve destekleme başlatıyor. Hayvancılık işletmelerinde 100 baş ve üstünü daha ciddi anlamda desteklemekte.
Ç.A.: Özellikle kümes hayvanlarının gübrelerinin kullanılması ve toprağı yakması büyük bir sorun. Bu gübrelerden verimli faydalanabilmek için gübre toplama ve işleme tesislerinde ilerleme nedir?
M.A.:Bilindiği gibi Bolu ciddi anlamda bir broiler yetiştiriciliği alanına sahip. Bugün Bolumuzda 3000 civarında kümesimiz var. Bunun %40′ı da merkezde. Burada da yaklaşık yılda 110 milyon civarı tavuk yetiştirilmekte. Buna artı olarak hindi üretimi de var. Tabi bu durum bir çevre kirliliğine sebebiyet veriyor. Özellikle sektör tavuğu veriyor, civcivi veriyor, ilacı veriyor, hekimi veriyor ve eti geri alıyor. Geriye de onların bakım ücreti ile ilgili bir pay veriyor. Bu, özellikle gübrenin de sahiplenmesi gerekiyor. Gübreyi hem sektörün hem yetiştiricinin ortak sorumluluğu dahilinde bu gübrenin bilinçli bir şekilde ya bir toplama merkezinde toplanarak orada işlenmesi, ya da bulunduğu yerde ilgili kümesin gübreyi orada depolayabileceği bir yer varsa orada bekletmesi gerekiyor. Aksi halde olgunlaşmamış, kompres hale gelmemiş olan gübre bilindiği gibi amonyak içerdiği için toprağa yarardan çok zarar veriyor. Bu çerçevede de sektörle birlikte birtakım çalışmaları nihai aşamaya getirdik. Yerle ilgili sıkıntılar vardı onları da çözüm aşamasındayız. Hatta bir iki yerde çözüm sunduk, en kısa sürede gübrenin işlenip tarıma kazandırılması gerekiyor. Bunun da sektörle ve kurumumuzla beraber çözüme ulaştırılacağına inanıyoruz.
“Varlık sebebimiz çiftçinin kendisidir”
Ç.A.:Bolu için büyük önem arz eden kanatlı sektöründe sektörle, işletmelerle dayanışmanız ne durumda.
M.A.: Bizim varlık sebebimiz sektörün ve çiftçinin kendisidir. Son yıllarda özellikle çiftçi eğitimi ve çiftçiye hizmet de kanuna girdi. Özellikle kanatlı sektörüyle ilgili büyük sorumluluğumuz var çünkü kanatlıyla ilgili yetiştiricilikte yumurtadan civcivine, tavuğuna ve piyasaya arzına kadar Tarım İl Müdürlüğü teknik ekiplerinin denetimindedir bunlar.
“Bolu AB standartlarının ilerisindedir”
Ç.A.: Kanatlı sektörüyle ilgili son olarak şunu soracağım. Bolu’nun Türkiye pazarındaki payı %30 ama baktığımız zaman Türkiye hala AB standartlarının gerisinde. Peki Bolu bu alanda AB’ye göre bu standartların neresinde?
M.A.: Türkiye AB’nin gerisinde ifadesi özellikle uzun süredir kullanılan bir ibare ama artık biz bunu kabul etmiyoruz. Ülkemiz artık gerek teknoloji açısından, gerek tarımsal ve gıda üretimi açısından çok ciddi anlamda bir ilerleme izlemektedir. İlimizde de özellikle bu üretimi yapan kanatlı sektörü, Türkiye’de ilk 3′e giren firmalar. Bunlar çok ciddi anlamda profesyonelce her türlü hijyene uyacak şekilde üretim yapmaktadırlar. Bizim buradaki sektörümüz AB’nin gerisinde değil aksine ilerisindedir.
Ç.A.: Bolu’nun kazandığı ivme ye bakarak bundan sonra Bolu Tarımını nerede görüyorsunuz?
M.A.: Sözlerimin başında da ifade ettim ki bizim çok kısıtlı bir tarım alanımız var. Bu alandan alınan verimin iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Birincisi özellikle bölgedeki mera alanlarının, gerek et gerek süt üretimi açısından değerlendirilmesi için mera ıslah çalışmalarına hız vermemiz gerekiyor. Çünkü hayvancılıkla ilgili ciddi anlamda üretim olması için özellikle yemin girdisini düşürmemiz gerekiyor. Birde mera alanlarının yaygın bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor.
İkincisi yem bitkilerini destekliyoruz. Yemle ilgili tohum dağıtımı yapacağız.
Ç.A.: Sayın müdürüm açıklamalarınız için çok teşekkür ediyorum, iyi çalışmalar diliyorum.
Arıcılık
Bolu’nun doğal yapısı arıcılık için elverişli. Her türlü ekiple destek veriyoruz. Şu an özellikle bal üretim ile ilgili bir alanımız var ve bu alanda üreticilik ile ilgili ciddi şekilde Türk Gıda Kodeksine uygun üretim yapılmakta.
Patates
Bilindiği gibi Bolu’da 100 bin dekar alanda patates üretimi yapılıyor. Ekim – Kasım aylarında her yıl fiyatların arttığını görmekteyiz. Soğuk hava deposu konusunda üreticimizin bir sıkıntısı varsa çözmeye hazırız.
Mehmet Altun Kimdir?
1966 Şanlıurfa’nın Bozova doğumlu.. İlk, Orta, Lise öğrenimini 1976-1988 yılları arasında Nizip’te tamamladı. 1994 yılında Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nden mezun oldu. Aralık 1994 yılında Bolu’da memuriyete başladı. 2002 Yılı Haziran ayında Bolu Tarım İl Müdürlüğü’ne tayin edildi. Eylül 2007 ye kadar GAP Eğitim Yayım Araştırma Enstitüsü Müdürü olarak görev yaptı. 27 Eylül 2007 tarihinde Bolu Tarım İl Müdürlüğü görevine atandı. Evli ve 3 çocuk babası.
Kaynak :http://www.boluolay.com
Bolu İl Tarım Müdürü: "Kuş Gribine Karşı Gerekirse Av Yasağını Uygularız"
Bolu Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, "Kentte, kuş gribine karşı şu anda av yasağı söz konusu değil, gerektiği takdirde uygularız." dedi.
Bolu Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, "Kentte, kuş gribine karşı şu anda av yasağı söz konusu değil, gerektiği takdirde uygularız." dedi.
Tarım İl Müdürlüğü tarafından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ndeki salonda, kuş gribine karşı bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, toplantının açılış konuşmasında, Türkiye'deki kanatlıların üçte birinin Bolu'da üretildiğini bildirdi. "5 dönemde 110 milyon kanatlı üretiliyor." diyen Altun, bu sektörde dolaylı olarak 25 bin kişinin çalıştığını kaydetti. Altun, kent merkezinde ve ilçelerinde kuş gribine karşı bilgilendirme toplantısı düzenlediklerine işaret ederek, şunları söyledi: "Sakarya'da görülen kuş gribi vakasından sonra bilgilendirme toplantılarımıza hız verdik. Bu tür vakaların bir daha yaşanmaması için ilimizde her türlü tedbiri aldık. Köylü ve çiftçilerle değerlendirme toplantısı yapıyoruz." Altun, Bolu'nun kuşların birinci derecede göç yolları içerisinde olmadığını ancak başta Yedigöller olmak üzere göl kenarındaki yerleşim birimlerinde bulunanların daha dikkatli olması gerektiğine vurgu yaptı. Toplantıda, Veteriner Hekim Nihat Altunal, "kuş gribi ve biogüvenlik", İl Sağlık Müdürlüğü'nde görevli Dr Selami Konyalıoğlu da, "kuş gribinin insanlarda önemi" konularında birer sunum yaptı. Toplantıda ayrıca, katılımcıların soruları cevaplandırıldı.
Bolu`da keçi güzellik yarışması düzenlendi
İLİŞKİLİ HABERLER
BOLU(CİHAN)-
Bolu`da, `Dünya süt günü` dolaysıyla keçi güzellik yarışması yapıldı. Yarışmada dereceye giren keçilerin sahiplerine altın verildi.
`Dünya süt günü` dolaysıyla İl Tarım Müdürlüğü`nün önünde bir program düzenlendi. Programa, Vali yardımcısı Mümin Öztürk, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Sezer, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahsin Akduman, Müftü Yaşar Yaprak ve davetliler katıldı.
İl Tarım Müdürü Mehmet Altun, süt üretimini özendirmek ve artırmak amacında olduklarını belirterek, `Bolu`da ciddi süt üretimi var, bunu tüketime yansıtmak istiyoruz.` dedi.
Altun, `Dünya süt günü` etkinlikleri kapsamında süt tüketimini özendirici 35 billboard hazırlayarak kentin çeşitli noktalarına astıklarını söyledi.
Süt tüketimin yaşı olmadığını kaydeden Altun, `Gün dolaysıyla okullarda 5 bin öğrenciye süt ve ayran dağıtımı yaptık.` diye konuştu.
İl Tarım Müdürü Altun, Bolu`da 32 bin keçinin bulunduğunu bunların yüzde 10`nun saanen keçi olduğunu ifade etti.
Altun, saanen keçilerin döl verimi ve yüksek gelişim hızı nedeniyle bir inek kadar verimli olduğunu anlattı.
Etkinlikler kapsamında düzenlenen keçi güzellik yarışmasına 6 üretici katıldı. 8 kategoride değerlendirilen yarışma sonunda Erdoğan Yıldız birinci, Yaşar Özer ikinci, Durmuş Özyaman üçüncü oldu. Dereceye girenlere altın verildi. Ayrıca Karacasu yolunda düzenlenen süt koşusuna katılan ilköğretim okulu öğrencilerinden Mustafa Anıl Erhan birinci, Enes Savaş ikinci, Serkan Bostancı ise üçüncü oldu. Öğrencilere süt ve kupa hediye verildi. (CİHAN
Bolu`da 538 nokta keneye karşı ilaçlanıyor
İLİŞKİLİ HABERLER
BOLU(CİHAN)-
Bolu Tarım Müdürü Mehmet Altun, keneler tarafından bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateş(KKKA) hastalığına karşı 538 noktada ilaçlama çalışması başlattıklarını bildirdi.
Altun, Sultanbeyli köyünde katıldığı ilaçlama çalışmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Tarım Müdürü Altun, Bolu merkez ve ilçelerinde 33 teknik personelin içerisinde bulunduğu 12 ekiple ilaçlama çalışmasını sürdürdüklerini kaydetti. Altun, belirlenen 538 noktada ilaçlama çalışması başlattıklarını kaydederek, `Belirlenen yerlerde 2 ayrı ilaçlama yapılacak. Ancak hastalık riski yüksek olan geçen senede 1 vatandaşımızın hayatını kaybettiği Gerede ilçesinde 3 ya da 4 ilaçlama olacak.` dedi.
Altun, bu sene 6 ton ilaç kullanacaklarını belirterek, şöyle devam etti: `Bolu`da 118 bin büyükbaş, 60 bin de küçükbaş hayvan bulunuyor. Bu hayvanları ilaçlama çalışmamız sürüyor. Ancak ilaçlama yaparken ilaçların sütte daha az kalıntı süresi oluşturmasına dikkat ediyoruz.`
Tarım Müdürü Mehmet Altun, KKKA`nın ciddi takip gerektiren bir hastalık olduğunu ifade etti. KKKA`dan dolayı bugün kadar Türkiye`de 155 kişinin hayatını kaybettiğini aktaran Altun, hastalığa karşı vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğinin altını çizdi.
(CİHAN)
BOLUDA ŞAP KARANTİNASI
Bolu Tatlar Köyü, büyükbaş hayvanlarda şap hastalığı görülmesi nedeniyle karantina altına alındı. Bolu Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, Tatlar Köyündeki hayvan ölümleri nedeni ile köyün karantina altına alındığını ve bu konuda gerekli çalışmaların yapıldığını bildirdi.
Altun, konuyla ilgili şunları söyledi: "Şap hastalığı sadece Bolu`da değil, Türkiye`nin çeşitli bölgelerindede görülüyor. Bolu`da ilkbahar ve sonbahar aylarında şap aşılamasıyapılıyor. Ekiplerimiz köy köy gezerek hayvanlara aşılarını yapıyor.
Hayvan sahiplerinin bu konuya duyarlı olması gerekiyor. Tatlar köyüne aşılamaya giremedik. Çünkü o tarihinde köyde hastalık çıktığı için aşılama yapamadık. Hastalık olan yerde aşılama yapamıyoruz. Böyle durumlarda aşılamaya giderseniz kalan sağlam hayvanlar hasta olur. "Yaşı büyük hayvanlarda ölümün olmadığını ifade eden Altun, "Şap hastalığında daha çok 6 aydan küçük hayvanlar yakalanıyor. Panik yapılacak bir durum yok" dedi.
BOLU (A. A)
Osman kızım Orman mühendisi çıkıyor bu sene, seninle konuşmamız lazım.
17.02.2008
Başkan Yardımcıları yemekte buluştu
Metropol belediyelerin başkan yardımcıları, Keçiören Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Terzioğlu’nun ev sahipliği yaptığı yemekte bir araya geldiler.
Belediye Başkan Yardımcılarının bir araya geldiği yemek Keçiören’de “Estergon Kültür Merkezi” nde bulunan Osmanlı Sofrası’nda gerçekleşti.
Yemeğe Keçiören Belediye Başkan Yardımcısı Tahir Akpınar, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı İsa Varlı, Altındağ Belediye Başkan Yardımcıları Gökalp Yılmaz ve Balamir Gündoğdu, Sincan Belediye Başkan Yardımcıları Abdurrahman Bakın ve Bahadır Can, Etimesgut Belediye Başkan Yardımcıları İhsan Ağcan, Osman Başbozkurt, Nurettin Karabal ve Celalettin Alkan, Mamak Belediye Başkan Yardımcıları Sami Özer, Ahmet Çil ve Nihat Yıldız ile Yenimahalle Belediye Başkan Yardımcıları Aydın Demir, Kenan Yılmaz ve Şerafettin Tekin katıldılar.
(23-05-2009) Belediye Başkan Yardımcıları görev ve yetkileri belirlendi. Yerel seçimlerin ardından Orhan Bozgeyik görevinde kalırken İhsan Ağcan, Mücahit Engin ve İsmail Yamantürk göreve getirilen yeni başkan yardımcıları oldular. Yeni yardımcıların atanması ile birlikte Belediyede ortaya çıkan yetki karmaşası da sona erdi.
Belediye Başkan Yardımcıları görev ve yetkileri belirlendi. Yerel seçimlerin ardından Orhan Bozgeyik görevinde kalırken İhsan Ağcan, Mücahit Engin ve İsmail Yamantürk göreve getirilen yeni başkan yardımcıları oldular. Yeni yardımcıların atanması ile birlikte Belediyede ortaya çıkan yetki karmaşası da sona erdi. Seçimlerin ardından önce Başkan Yardımcılığına getirilecek isimler üzerine büyük spekülasyonlar yapılmıştı. Önceki dönemde başkan Yardımcısı olarak görev yapan Mehmet Özbostancı ve Abdullah Öztürk’ün istifalarının ardından yerlerine İhsan Ağcan, Mücahit Engin ve İsmail Yamantürk getirildi. Başkan Yardımcılarının belli olmasının ardından ise bu isimlerin yetkileri ve görev yapacakları müdürlükler konusunda Bolu Kamuoyunda büyük bir merak başladı. Bu merak, 22 Mayıs’ta, Belediye Başkan Yardımcıları’nın görev, yetki ve birlikte çalışacağı müdürlüklerin açıklanmasıyla son buldu. Express Gazetesi Haber Merkezine ulaşan bilgilere göre; Belediye Başkan Yardımcıları ve görev yapacakları müdürlükler ise şu şekilde olacak;
Başkan Yardımcısı Orhan Bozgeyik;- Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü - Veteriner İşleri Müdürlüğü - İtfaiye Müdürlüğü - Belediye başkanı tarafından verilecek diğer görevler
Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan;- Mali Hizmetler Müdürlüğü - Yazı İşleri Müdürlüğü - İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü - Zabıta Müdürlüğü - Hukuk Müşavirliği - Belediye Başkanı tarafından verilecek diğer görevler
Başkan Yardımcısı Mücahit Engin;- Fen İşleri Müdürlüğü - İmar ve Şehircilik Müdürlüğü - Belediye Başkanı tarafından verilecek diğer görevler
Başkan Yardımcısı İsmail Yamantürk; -Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü - Temizlik İşleri Müdürlüğü - Belediye Başkanı tarafından verilecek diğer görevler Olarak belirlendi.
Etimesgut’ta ‘Ramazan’ heyecanı
Etimesgut Gençlik Derneği, ilçede düzenlediği bir programla Ramazan coşkusunu hem yaşadı hem de ilçe sakinlerine yaşattı.
Etimesgut Gençlik Derneği, kutsal Ramazan ayı nedeniyle ilçede bir program düzenledi. ‘Lalezarda bir gül’ adlı programa Türkiye Gençlik Federasyonu Sosyal Faaliyetlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Berkant Gören, Etimesgut Gençlik Derneği Başkanı Murat Vural, Sincan Gençlik Derneği Başkanı Savaş Tuncer ile Etimesgut Belediye Başkanvekili Ramazan Özışıl, Etimesgut Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan’ın yanı sıra bay, bayan ve çocuk olmak üzere çok sayıda davetli de katıldı.
ETKİNLİKLER ARDI ARDINA GELDİ
İftardan birkaç saat sonra başlayan ve gece geç saatlere dek süren programa, ilk olarak İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlandı. Ardından kısa bir açılış konuşması yapan Etimesgut Gençlik Derneği Başkanı Murat Vural, salondaki tüm konuklara “Hoş geldiniz!” dedi ve kendilerini bu programda yalnız bırakmadıkları için teşekkür etti. Programın sunucusu Osman Arslan’ın seslendirdiği şiiri dikkatle dinleyen izleyiciler, Hamdi Yiğit’in Ezan ziyafeti ile manevi iklimlere yelken açtı. Yine Hamdi Yiğit’in sesinden Esma-ül Hüsna’yı zevkle dinleyen davetliler, Celalettin Ada’nın ilahileri ile coştu. Konuklar, Osman Arslan’ın ağzından Ebu Hubeybi Hazretleri’nin hayatını öğrenme fırsatını da buldu.
ÖZELLİKLE MİNİK DAVETLİLER PROGRAMDAN MEMNUN KALDI
Mesut Şimşek’in seslendirdiği ilahilere salondaki tüm çocuklar sahneye çıkarak tüm içtenlikleriyle eşlik ederken, Türkiye Kur’an- Kerim Okuma Yarışması birincisi Enes Emiroğulları ve Türkiye Ezan Okuma Yarışması birincisi Yasin Gündoğdu’nun muhteşem kıraatleri ile Kur’an ziyafeti çeken konuklar, Sedat Uçan’ın ilahileri ile gecenin sonuna dek hoşça vakit geçirdi.
Esder, İftar Çadırında Fotoğraf Sergisi Açtı
İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu ve Etimesgut Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan kesti.
İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu ve Etimesgut Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan kesti.
Açılış öncesi bir konuşma yapan Mahmut Çelikus, Ramazan ayının rahmet ve bereket ayı olduğunu belirtti.
ESDER'in son 5 yıldır esnaf ve sanatkârların yoğun olduğunu bölgelerde iftar çadırı açtığını belirten Mahmut Çelikus, sözlerine şöyle devam etti: "Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak Ahilikte bir ahlak kuralıdır. Yıllardır iftar çadırı geleneğimizi sürdürüyoruz. Bu yıl da bir farklılık yapmak istedik. Sanatkârlarımızı fotoğrafladık. Hem çadırımıza hem de sergimize Alınteri ismini verdik. Emeği
geçen herkese teşekkür ediyorum."
osman biraz uzun bir konu olmuş ama yine de okudum.eline koluna sağlık.
müslüm'ün kızı unutma bu arada.teşekkürler.
(05-06-2009) Orman Genel Müdürlüğü’nün kuruluşunun 170’nci yılı kutlamaları çerçevesinde “Bolu Ormanları” konulu fotoğraf sergisi açıldı.
Bolu Orman Bölge Müdürlüğü’nde mühendis olarak görev yapan Aykut İnce’nin Becikoğlu Alışveriş Merkezi’ndeki fotoğraf sergisinin açılışına Vali H. İbrahim Akpınar, Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Bolu Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli, daire müdürleri ve davetliler katıldı.
Serginin açılış kurdelesini Vali H. İbrahim Akpınar, Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Bolu Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli ve Ahmet Şerafettin Yamaner kestiler.
Kurdele kesiminin ardından davetliler fotoğraf sergisini gezdiler ve Vali H. İbrahim Akpınar Aykut İnce’den fotoğraflar hakkında bilgiler aldı ve ikramın ardından serginin açılış töreni sona erdi.
Orman Genel Müdürlüğü’nün kuruluşunun 170’nci yılı kutlamaları çerçevesinde Becikoğlu Alışveriş Merkezi’ndeki “Bolu Ormanları” konulu fotoğraf sergisi 04-06 Haziran 2009 tarihleri arası devam edecektir.
Ormanlarımızı objektife yansıyan yüzüyle görelim fotoğraflarda
![]()
Orman Genel Müdürlüğü’nün kuruluşunun 170’nci yılı kutlamaları çerçevesinde "Bolu Ormanları" konulu fotoğraf sergisi açıldı.
Bolu Orman Bölge Müdürlüğü’nde mühendis olarak görev yapan Aykut İnce’nin Becikoğlu Alışveriş Merkezi’nde açtığı sergide, ormanlarımızda çoğumuzun bakıp da göremediği görüntüler objektiflere yansıtılmış.
İnce’nin kişisel fotoğraf sergisinin açılışına Vali Halil İbrahim Akpınar, Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Bolu Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli, daire müdürleri ve davetliler katıldı.
Serginin açılış kurdelesini Vali Akpınar, Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Bolu Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli ve Ahmet Şerafettin Yamaner kestiler. Kurdele kesiminin ardından davetliler fotoğraf sergisini gezdiler. Vali Akpınar, Aykut İnce’den fotoğraflar hakkında bilgiler aldı.
’Bolu Ormanları’ konulu fotoğraf sergisi 6 Haziran’ a kadar devam edecek.
bu güzel ve bir o kadarda önemli bilgiler için çok sağol abi:)
bende yarın mardine gideceğim oranın valisi ile bir foto çektirip onu tanıtırım:)
nizipli olup da böyle bi yerlere gelmiş kişileri gördükçe gurur duyuyorum.allah sayımızı arttırsın böylesi güzel makamlarda...
Bolu'da Amacı Dışında Yapılan Yayla Evleri Yıkılacak
![]()
Bolu Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, Muhtarları, Amacı Dışında Yayla Evi Yapıldığı Takdirde Yıkılacağı Konusunda Uyardı.
Bolu Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, muhtarları, amacı dışında yayla evi yapıldığı takdirde yıkılacağı konusunda uyardı. Altun, Muhtarlar Derneği Başkanı İlhan Çalışkan ve yaklaşık 100 muhtarla birlikte yayla evleriyle ilgili yaşayan sıkıntıların ele alındığı bir toplantı yaptı. Bolu'da yayla evleriyle ilgili sıkıntıların yaşandığını belirten Altun, "Amacımız yayla evlerini amacına uygun olarak kullandırtmak." dedi.
Bolu'nun ciddi bir mera potansiyeline sahip olduğuna vurgu yapan Altun şöyle devam etti: "Çiftçilerimiz yayla döneminde hayvanlarını yaylalara götürüp orada otlatıyorlar. Böylelikle bir nebze de olsa bahar ve yaz aylarında yemi daha ucuz elde etmiş oluyorlar. Yayla evlerinden hayvancılık yapan kişiler istifade edecek. Yoksa bu işin önüne geçemeyiz. Bundan sonra amacı dışında yayla evi yapılırsa yıkıma gidilecek." Altun, Tarım Bakanlığı'nın yayla evleriyle ilgili bir çalışmasının olduğunu da açıkladı. Altun, ayrıca yayla evleriyle ilgili bir anket hazırladıklarını ve muhtarlara sunduklarını dile getirdi. (CİHAN)
Faydalı nesiller yetiştirmesini ümit ediyorum
![]()
- Tarih : 06-06-2009
Bolu Müftülüğü Diyanet Vakfı Şubesi tarafından yaptırılan Sandallar Bölge Yatılı Kız Kur'an Kursu binasının temel atma töreninde konuşma yapan Vali Halil İbrahim Akpınar; "Faydalı nesiller yetiştirmesini ümit ediyorum" dedi. Arsası hayırsever vatandaş Mehmet Acar tarafından bağışlanan ve Bolu Müftülüğü Diyanet Vakfı Şubesi tarafından yaptırılan Sandallar Bölge Yatılı Kız Kur'an Kursu binasının temel atma töreni, yapıldı. Törene Vali Halil İbrahim Akpınar, Vali Yardımcısı İsmail Atasoy, İl Müftüsü Yaşar Yaprak, Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
"KISA BİR ZAMANDA İHTİYACIMIZI GİDERECEK"
Törende bir konuşma yapan İl Müftüsü Yaşar Yaprak; "750 metrekare inşaat alanı olan bu binamızda, zemin katın üzerinde iki katımız olacak ve çatı altında çok amaçlı salon olarak 435 metrekarelik bir salonumuz olacak. 2247 metrekarelik inşaat alanı bulunan, kütüphanesi ile 96 kişilik yatılı modern şekilde inşa edilecek kapasitesi ile 8 adet sınıfı, misafir hanesi, 80 metrekare üzerindeki spor salonu, kantin, yemekhane ve 500 metrekarelik iç bahçe donanımıyla, kısa bir zamanda ihtiyacımızı gidermek üzere hemşehrilerimizin ihtiyacına sunmuş olacağız" dedi.
"İLİMİZE HAYIRLI OLSUN"
Vali Akpınar ise yaptığı konuşmada; "Temelini atacağımız bu binamızın ilimize hayırlı olmasını, vatana, millete, insanlığa faydalı nesiller yetiştirmede herkes için bir fayda sağlamasını ümit ve temenni ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun. Hayırseverimize de teşekkür ediyorum. Allah razı olsun" dedi.
Arsayı bağışlayan Mehmet Acar'a Vali Akpınar tarafından bir teşekkür plaketi verildi. Vali Akpınar, İl Müftüsü Yaşar Yaprak ve diğer katılımcılar tarafından Sandallar Bölge Yatılı Kız Kur'an Kursu'nun temeli atıldı.
Tarım İl Müdürü Mehmet Altun yaptığı açıklamada, ''Patates üreticilerine patates taşıma ve satış sertifikası verilecek'' dedi.
Patates üreticilerinin yeni yasa gereği sertifika sahibi olmaları gerektiğini söyleyen Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, ticari amaçlı patateslerin izlenebilirliği hakkında yönetmenlik gereği tüm patates üretim alanları (Tarlalar) kayıt altına alınarak patates satış ve nakillerinin belge ile yapılacağını belirtti. Altun, “Patates üretim alanlarında görülen karantinaya tabi zararlı organizmaların temiz yerlere bulaşmasını önlemek, üretim alanları ve depolama yerlerinin kayıt altına alınarak patateslerin dolaşımının izlenmesini, herhangi bir karantina organizmasının tespiti durumunda kaynağının belirlenerek, gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak amacıyla hazırlanan yönetmenlik kapsamında, üretici patates üretim izin belgesi almak zorundadır” dedi.
SERTİFİKA OLMADAN NAKİL VE SATIŞ YOK
Patateslerin nakilleri için Tarım Müdürlükleri'nden patates taşıma ve satış sertifikası belgesinin verildiğini sözlerine ekleyen Mehmet Altun, “Bu belge olmadan Ziraat Odaları'nca düzenlenen 'Müstahsil Yol belgesi' düzenlenmeyecek. Patates taşıma ve satış sertifikası olmadan patateslerin bir yerden diğer yerlere nakli ve satışı yapılmayacak. Sevk ve taşıma irsaliyeleri düzenlenmeyecek” diye konuştu.
(29-04-2009) Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Şaban Çetizli, Tarım İl Müdürü Mehmet Altun’a, süt üreticilerine vermiş olduğu destekten dolayı bir teşekkür ziyareti gerçekleştirdi. Bolu Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Tarım İl Müdürü Mehmet Altun’u makamında ziyaret eden Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Şaban Çetizli, Altun’a hizmetlerinden dolayı bir teşekkür plaketi verdi. Mehmet Altun’un Süt Üreticileri Birilği’ne her zaman destek olduğunu ve bu desteklerinin ileride de devam etmesini arzuladığını söyleyen Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Şaban Çetizli sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye genelinde herkes tarafından takdir edilen 5 Tarım İl Müdürü var. Mehmet Altun’da bunlardan biri. Tarım ve hayvancılık alanında yapmış olduğu çalışmalardan dolayı genel merkezimiz tarafından ödüllendirilmeye layık görüldü ve bu plaketi kendilerine vermek amacıyla Bolu’ya geldim. Ayrıca 21 Mayıs Dünya Süt gününde Bolu’da ne yapabiliriz diye karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Kendilerine yapmış olduğu hizmetlerden dolayı çok teşekkür ediyorum.” Mehmet Altun’da ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getirerek şunları söyledi; “Bolu’da 19700 süt üreticisi var, bunlar küçük ve parçalı durumda. Sütünü direkt piyasaya süren 4200 üretici var. Hedefimiz bu sayıyı artırmak. Bolu’da örgütsüz süt üreticisi kalmamalı. Yapmamız gereken sütün kalitesini artırmak, süt üreticisini bulunduğu yerde doyurmamız lazım. Biz her zaman süt üreticilerinin arkasındayız. Kendilerine teşekkür ediyorum.
Altun Urfa'da çağrı yaptıAltun deneyimlerini Urfalılarla paylaştı...
25 Haziran 2009 Perşembe // Güncel![]()
Bolu Düzce Bölgesi Veteriner Odası Başkan Mehmet Altun Beyaz et sektöründe Türkiye’nin en ünlü firmalarının tavuk ihtiyacını karşılamak amacıyla Şanlıurfalılara kümes hayvancılık sektörüne girmelerini önerdi.
Şanlıurfa Eski Tarım İl Müdürü Bolu Düzce Bölgesi Veteriner Odaları Başkanı Mehmet Altun Şanlıurfa’da beyaz et sektörünün yaygınlaştırılması yönünde çeşitli girişimlerde bulunuyor.
Dün sabah Cevahir Konuk evinde bir basın toplantısı düzenleyen Mehmet Altun Şanlıurfalılardan kümes hayvancılık sektörüne girmelerini istedi.
Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik ile Şanlıurfa Veterinlerler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz’ünde katıldığı basın toplantısında konuşan Mehmet Altun “Daha iyi bir gelir elde etmek isteyen Şanlıurfalılar kümes hayvancılık sektörüne girmeli. Bu sektör Bolu ve çevresinde çok yaygın. 50 bin adet tavuk yetiştiren bir kümesin 45 gün sonraki kazancı 30 bin TL. Hükümetinin açıkladığın teşvik yasası Şanlıurfa öncelikli illerin başında yer alıyor. Batı ve İç Anadolu Şanlıurfa nın bu konumuna gıpta ile bakıyor. Beyaz et sektörü Şanlıurfa ya ilgi gösteriyor. Bolu da bulunan beyaz et sektörünün önde gelen firmalarıyla sürekli temas haldeyim. Şanlıurfalılar kümes kurarsa yem ve veteriner hizmetlerini bu firmalar verecek. Şanlıurfalıların kümeslerinde yetiştirdiği tavukları 45 gün sonra bu firmalar alacak. Beyaz et sektörü 197 ülkede 17. Sırada firmalar buradan ürünlerini çok rahatlıkla orta doğuya pazarlayabilecek. Kurulacak kümeslerin masrafı buradan elde edilecek gelirle 2-3 yıl içersinde amorti edilir “ dedi
Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Melik ise Şanlıurfa bitkisel ve hayvansal üretimde payını almalı Türkiye nin yıllık mısır üretiminin dörtte biri Şanlıurfa da üretiliyor. Beyaz et sektörünün Şanlıurfa ya gelmesi için çaba sarf ediyoruz” dedi.
Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Adullah Açıkgöz de Beyaz t sektörünün Şanlıurfa ya gelmesi durumunda orta doğunun yakın olmasından dolayı Pazar sıkıntısı yaşamayacağını söyledi.
İşte bize böyle yöneticiler lazım, allahtan bir kaçtane hemşerimiz varda başımız dik yürüyoruz, başarıların devamını diliyorum.
Burada zaman zaman yazılanları duyurmaya devam etmeye çalışacağım.
Ağcan: Esnaf ayrımı yapmıyoruz
07.07.09 Bolu WEB
http://www.boluweb.com/haber.asp?id=5192
Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, son günlerde yaşanan Pazaryeri esnafıyla ilgili olarak, esnaf ayrımı yapmadıklarını söyledi.
Son günlerde, Pazaryeri esnafı ve yaşanan sorunlarla ilgili olarak Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, Düzceli, Ankaralı ve Sakaryalı esnafı gibi, dışardan gelenlerle ilgili bir handikaplarının olamayacağını belirterek, şunları söyledi: ''Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her esnaf bizim için kıymetlidir, değerlidir. Bunlara ayrı muamele, ayrı bir işlem yapmamız söz konusu değildir. Ruhsatsız ve yer tahsisi yapılmamış 15 kişi var. Zabıta ekiplerimiz bunları uyardı. Sizin burada yer tahsisiniz yok. Tezgâhınızı yola açıyor ve yaya trafiğini engelliyorsunuz, Pazaryeri olarak burayı kullanamazsınız denildi. Bu uyarıların yapılmasına rağmen, sanki Düzcelilere yapılan ayrı bir muamele varmış gibi lanse etmek suretiyle, toplumu, kamuoyunu yanlış bilgilendirdiler.''
Bolu'da Çiftçilere Tarımla İlgili Kitap Dağıtıldı
Resmi büyütmek için tıklayın
Denizbank'ın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Birlikte Yürüttüğü, '1.000 Köye 100.00 Kitap' Projesi Kapsamında Bolu'da Çiftçilere Tarımla İlgili Kitap Dağıtıldı.
Denizbank'ın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü, '1.000 Köye 100.00 Kitap' projesi kapsamında Bolu'da çiftçilere tarımla ilgili kitap dağıtıldı. Tarım İl Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen törene, Vali Yardımcısı Burhan Terzioğlu, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Yamantürk, Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Emin Semercioğlu, Denizbank Şube Müdürü Nilgün Özerdoğan ile çiftçiler katıldı.
Hemşerilerimizin başarılarını takip ediyoruz.
tarımla ilgili,başarılı çalışmalar her zaman ilgi alanıma girmiştir.hele bu çalışmaları yapan kişilerin yurdum insanı olması ve yurdum için yapması ayrı bir değer taşır.
teknolojinin bir kabus gibi bastırdığı dünyamızda nefes alacağımız,ekeceğimiz,biçeceğimiz alanların kalması ve bunların savunulması elbette dünyanın en hayırlı uğraşıdır.sevgiler.
http://www.boluweb.com/haber.asp?id=5356
06.08.2009
Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan'ı telefonla arayarak kendisini başkomiser olarak tanıtan kişi,bir hasta için 350 TL istedi. Yardımcı olabileceklerini söyledikten sonra telefonu kapatan İhsan Ağcan polisi arayınca, sahte başkomiserin foyası ortaya çıktı. Parayı almak için belediyeye gelen dolandırıcıyı, polis gözaltına aldı.
Dün, Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan'ı telefonla arayan bir kişi, kendisini Bolu Emniyet Müdürlüğü'nde görevli başkomiser Mustafa Çınar olarak tanıtarak, bir hasta adına yardım topladığını, Vali'nin 500 TL yardımda bulunduğunu, Belediye Başkanından da aynı şekilde yardım beklediklerini söyleyerek, 350 TL istedi. İhtiyaç sahibi kişiye yardım edebileceklerini söyleyerek, tekrar kendisini aramasını isteyen Ağcan, telefonu kapattıktan sonra ilk iş olarak Emniyet Müdürlüğü'nü aradı. Ağcan, Mustafa Çınar isimli kişinin İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli olup olmadığını sorunca, dolandırıcının foyası ortaya çıktı. Bunun üzerine polisler, suçüstü yapmak için belediyeye geldiler.
SERİ NUMARASI ALINMIŞ PARALARI ALIRKEN, SUÇÜSTÜ YAKALANDI
Nizipli uyanıktır yemez böyle şeyleri.
(23 Şubat 2010) Başkan Yılmaz: “Allah bizi onların şerrinden korusun”
CHP Bolu İl Kongresi öncesi yaşanan bayrak krizinde tansiyon giderek artıyor. Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz gazetemize yaptığı açıklamada, “Bayrak ve pankart asmak için izin, CHP il yöneticileri tarafından Cumartesi günü alınmıştır. Valilik Cumartesi günleri çalışıyor da biz mi bilmiyoruz? Diyecek başka bir şey yok. Allah yollarını açık etsin ve onların bu gücünden ve şerrinden de bizleri ve diğer partileri Allah korusun”dedi.
19 Ocak Cuma günü CHP'ye ait bayrak ve pankartlar zabıta ekipleri tarafından indirilmiş ve gerekçe olarak da izin alınmadığı ifade edilmişti. CHP il yöneticileri, devreye Vali H. İbrahim Akpınar'ı sokarak bayrakların yeniden asılmasını sağlamış ve Başkan Alaaddin Yılmaz da bu iznin yasa dışı olduğunu gazetemize yaptığı açıklamada değerlendirmişti. Dün gazetemize gelen Başkan Yılmaz, verilen olur belgesini ise Vali Yardımcısı Cemal Polat adına vekilinin imzaladığına dikkati çekti. Yılmaz, “Valiler adına, vali vekillerinin resmi evraka imza attığını hep görürüz biliriz de, vali yardımcısının vekili olduğunu bu resmi yazıdan görmüş olmanın hayretini yaşıyoruz. Bu vesile ile devlet kurumlarımızın Cumartesi günü de çalıştığını görmüş olduk. Bunu benim anlamam, algılamam mümkün değildir. Tek başına iktidar partisi olarak ben böyle bir güce sahip değilim. Diyecek başka bir şey yok. Allah yollarını açık etsin ve onların bu gücünden ve şerrinden de bizleri ve diğer partileri Allah korusun” dedi.
Özcan: İhsan Ağcan görevden alınmalıdır
Kongre öncesi yaşanan bayrak krizinin sorumlusu, Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan oldu. CHP İl Başkanı Tanju Özcan, dün düzenlediği basın toplantısında, Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan'ın görevden alınması gerektiğini söyledi.
Giderek tırmanan bayrak krizinde sular durulmuyor. Konu, dün CHP il binasında düzenlenen basın toplantısında da gündeme geldi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan CHP İl Başkanı Tanju Özcan, “Bolu Belediyesi'ne dışarıdan getirilen memur başkan yardımcısı nezaket kurallarını aşmış ve CHP'ye karşı düşmanca bir tutum sergilemiştir. AKP Bolu İl Başkanı Ali Ercoşkun'a bile 'hangi sıfatla beni arıyorsun' diyen Ağcan'a Sayın Ercoşkun'un bile sözünü geçiremediğini söylemesi düşündürücüdür. Zabıta tarafından bize bayrak asılmasıyla ilgili bir olarak izin kağıdımız olup olmadığı sorulmuştur. Ben de bunda hukuken bir eksiğimizin olmadığını, mülki idare amirliğinin haberi olduğunu ve Bolu Valisine sözlü olarak bilgi verdiğimi ifade ettim. Zaten biz Sayın Baykal'ın geçeceği yerlere bu bayrakları asmıştık. Daha sonra ise bayraklarımızın zabıta ekipleri tarafından indirildiğini ve bu direktifi de Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan'ın verdiğini öğrendik. O sırada aradığım insanlar arasında cep telefonu tek açık olan Ali Ercoşkun'du. Ona konuyu anlattım, kendisi de Ağcan'ı arayacağını söyledi. Daha sonra Ercoşkun'u aradığımda, İhsan Ağcan'ın kendisini hangi sıfatla aradığını söylediğini belirterek Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan'a sözünü geçiremediğini bana ifade etti” dedi.
CHP ÇALIŞANA ENGEL ÇIKARMAYA DEVAM EDİYOR.
Ağlamayan çocuğa meme vermezler
Bolu İl genel meclisinin dün gerçekleştirilen oturumunda meclis üyeleri ile Bolu il tarım müdürü Mehmet Altun arasında önce ödenek arkasından da tarım müdürlüğünün çalışmaları yüzünden kısa süreli bir tartışma yaşandı.
İl Tarım Müdürü Altun 2010 yılı için 750 bin TL isterken, Tarım İl Müdürlüğü’ne 2010 yılı bütçesinden aktarılacak olan rakam 252 bin TL olarak öngörüldü. Konu görüşülmek üzere Çevre ve Sağlık Komisyonu’na havale edildi. Bolu il tarım müdürü Mehmet Altun rakamın daha da yukarı çekilmesi gerektiğini söyleyerek komisyondan gelecek olan rakamdan umutlu olduğunu söyledi.
Bolu İl genel meclisinin dünkü oturumunda Bolu İl Tarım müdürü Mehmet Altunla meclis üyeleri, AK Partili Fehmi Çınarla da CHP’li meclis üyeleri arasında Sebene verilecek olan tarım desteği yüzünden tartışmalar yaşandı. Bolu il tarım müdürü Mehmet Altun’un ülkede ki tarım sektörünün büyümesine rağmen kendilerine verilen ödeneğin her yıl aynı seviyede kalmasının sıkıntı yarattığı ile ilgili serzenişlerine cevaben konuşan AKP’li il genel Meclis üyelerinin “Sizin bu konuda ki çalışmalarınızı samimi bulmuyorum” biçimindeki ifadeleri meclis salonun da sert rüzgârların esmesine neden oldu. AK Partili Zeki Ozulluoğlunun “Müdürü beyin İl özel idarede alınan kararlar olduğu gibi Meclisten geçiyor söylemi ve bize yüklenmesi bizi üzdü. ‘Yeterli desteği il genel meclisinden göremiyoruz’ söylemi haksız bir söylemdir Ben şuan ilçe tarım müdürlüklerinin iş yapmadığını düşünüyorum. Sizin Mengen’de 1000 tarım gönüllüsü dediğiniz projeyi tarım il müdürlüğü yapmadı o projeyi biz yaptık” demesi ile daha da gerginleşen ortam üzerine konuşan Altun “Bugün bizler çok kıt kanaat imkânlarla çalışıyoruz. Geçen sene 250 bin TL verilmişti bu rakamlarla binlerce çiftçimizi istifade ettirdik ama yeterli değil. Kırsalda yaşayan çiftçilerimiz sizin desteklerinize muhtaçtır. Hepimizin ortak eksiği olduğunu düşünüyorum ve bunu düzeltmemiz gerektiğini temenni ediyorum” diye konuştu.
İhracattaki paya dikkat etmek lazım
İl Genel Meclisi bütçe görüşmeleri kapsamında dün yapılan toplantıda Tarım İl Müdürü Mehmet Altun bir sunum yaptı. Sunumu esnasında ilimiz tarımı ve projeler hakkında bilgiler veren Altun, İl Özel İdaresi tarafından ihtiyaç duyulan ödeneğin geçmiş yıllarda tam olarak verilmediğini bu yılki bütçe düzenlemesinde Bolu tarımı için daha çok ödenek verilmesini istedi. İl Tarım Müdürü Altun 750 bin TL destek isterken, Tarım İl Müdürlüğü’ne aktarılacak olan bütçe 252 bin TL olarak öngörüldü. Tarım İl Müdürlüğü bütçesi ile ilgili madde ise İl Genel Meclisi üyelerince oylanarak Çevre ve Sağlık Komisyonuna havale edildi.
Toplantıda sunum yapan İl Tarım Müdürü Mehmet Altun, “Çok dar bir alanda tarım yaptıklarını ifade ederek; “Tarım deyince; bitkisel üretim ve hayvansal üretimimiz var. Ama bu dar alanda bizim tarımımız iyi paslaşıyor. Alanımız 1.5 milyon dönüm ama yine pek tarıma el verişli olmayan yerlerde de yine tarımın bir parçası olan hayvancılık yapılıyor. Bugün Türkiye’de protein kaynağı bir et iki beyaz et. Eğer ülkemizde beyaz et üretiminin 3 milyar dolarlık bir potansiyelinin olduğunu düşünürsek, Bunun yaklaşık 1 milyar dolarlık bölümünü ilimizdeki kanatlı sektörü gerçekleştiriyor. Bu sektörde de yaklaşık 10 bin kişi istihdam ediliyor ama buna nakliyecisini, yemcisini de eklediğimiz zaman bu sektörden yaklaşık 50 bin kişi ekmek yiyor. İlimizde nüfusumuzun yaklaşık 3/1’i kırsal kesimlerde yaşıyor. Hatta şehirde yaşayanların çoğunun da kırsal kesim ile bağlantısı var. Son 3-4 yıla baktığımızda 2002 yıllarında tarımın ihracattaki payı 4 milyar dolar iken, şu an 11 milyar dolar. 2002 yılı öncesinde tarıma verilen destekler 1.8 Milyar TL iken şu an yaklaşık 4.5-5 milyar dolar yani yaklaşık 4 kat artmış durumda.”dedi.
“Tarıma ayrılan pay arttırılmalıdır”
Konuşmasının devamında tarım sektörünün son 6 yılda 4 kat büyüdüğünü fakat İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi’nin buna ayak uyduramadığını söyleyen Altun, “Ama bu hıza bakıldığında dört kat artmışken, ilimizde Özel İdaremiz ve İl Genel Meclisimiz buna ayak uydurabilmiş değil. Bu bilinçli yapılan bir hareket değil elbette bütçe kaynakları böyle bir durumu ortaya çıkartmıştır. Benim talebim şudur. 2002 yılı öncesindeki özel idare ya da meclisimizin tarıma ayırmış olduğu bütçeyi bir kez daha gözden geçirmek gerekir. Biz çok değil 4 kat artıştan ziyade daha önce meclisimizin vermiş olduğu destekleri talep ediyorum. Belki daha önce verilen rakamlar yerinde kullanılmıyordu. O zamanlar belki 1 milyon TL para veriliyordu, bu belki bir iki köye hayvancılık destekleme amacı ile veriliyordu. Bugün bizler çok kıt kanaat imkanlarla çalışıyoruz. Geçen sene 250 bin TL verilmişti bu rakamlarla binlerce çiftçimizi istifade ettirdik ama yeterli değil. Kırsalda yaşayan çiftçilerimiz sizin desteklerinize muhtaçtır. Hepiniz de kırsaldan geliyorsunuz, aslında sizler kırsalı temsil ediyorsunuz. Ben en az benim kadar sizin de heyecanlı olduğunuzu ve desteklemek istediğinizi tahmin ediyorum. Ama her ne hikmetse aramızda bir iletişimsizlik mi var, birbirimizi çok iyi anlıyoruz ama Özel İdareden gelen rakam burada onaylanıp geçiyor. Burada demek ki bir eksiklimiz var ama bu hepimizin ortak eksiği ve bunu düzeltmemiz lazım. Geçenlerde ilimiz çiftçisinin büyük ölçüde istifade ettiği hububat tohumunu gerçekleştirdik daha önce 150 tondu 500 tona yükseltildi ve bu sizin çabalarınızla oldu.”diye konuştu.
“Verdiğiniz parayı gram gram kullanıyoruz””
Buğday tohumu ile ilgili sembolik olarak 150 bin TL konulmasına rağmen çiftçileri istifade ettirdiğini söyleyen Altun, “Buğday tohumu ile ilgili 150 bin liralık sembolik bir rakam koydunuz o para ile biz 500’ün üzerinde çiftçiyi istifade ettirdik. Buradan da 49 bin TL’lik bir rakamı nakliye ile ilgili kısmından tasarruf ettik. Bugün bir olur alıp bu parayı da 2010 yılı projelerinde kullanacağız. Şundan emin olun ki vermiş olduğunuz her rakamı gram gram ölçerek kullanıyoruz. 2010 yılında da hububat tohumunu sizlerin desteklemesini istiyoruz. Buradan aldığımız parayı herhangi bir köyümüze değil, herhangi bir çiftçimize değil, herhangi bir kooperatife birliğe değil, parayı toplamda ilin tarımsal verileri öncelikleri göz önünde bulundurarak projeler hazırladık paraları oraya aktaracağız. Yani bizim harcayacağımız para ile ilimizdeki bütün çiftçiler istifade edecek.”dedi. Ayrıca toplantıda CHP’li üyelerle İl Genel meclis üyesi Fehmi Çınar arasında Seben’e verilen desteklerle ilgili olarak kısa atışmalar da yaşandı.
Bolu da bir hüzün oluştu.
Yüce Allahım her zaman hayrlısını versin.
Kardeşim İhsan Ağcan bir sıkıntı içinde.
Elbete ki biz
onun her zaman yanındayız.
Bu sıkıntılı süreçten kendisi alnın akıyla çıkacaktır.
İhsan Ağcan Kardeşim
yaklaşık 9 aydır bulunduğu cezaevindeki tutukluluk
hali ilk mahkme ile sona eriyor.
Bugün ilk mahkme ve tahliye kararı kendisine verildi.
Elbette ki
şeriatın kestiği parmak acımaz.
Ancak bir insanın 9 ayda ancak bir mahkemeye çıkması da
kabul edilmez.
Bizi tek sevindiren
İhsan Ağcan ın her hangi bir suç işlememiş
olması ve
ve geçte olsa tahliye edilmesidir.
Tüm ailesine
geçmiş olsun diyoruz.