Zeytinlerin çiçek dönemi oldukça hassas olan bu zaman içerisinde zeytin bahçelerinde zorunlu olmadıkça herhangi bir iş yapılması tavsiye edilmez.
Herşeyi bir başka güzel olan zeytin ağacının çiçekleri de bambaşka...![]()
Yazdırılabilir Görünüm
Şu güzelliğe bakın.
Zeytin çiçeğinin de bir şekilde tüketimi ve faydaları var mı acaba???
kurban olduğum ya ne kadqar güzel duruyor.yaz kış yeşil.muhteşem bir bitki.yeşil zeytin bi başka güzel hele zeytin yağı her derde deva.muhteşem bi sanat..
24 sene Nizipte oturdum, dedem Hacıbekir Hüseyin'in zeytinliklerinden zaman zaman da zeytin toplardık yemek için... Ama herhalde unutmuşum ki hiç zeytinin çiçeğini hatırlamıyorum.Ne kadar güzelmiş.
Bu yıl zeytin ağaçlarında Maşaallah görülmemiş şekilde bir çiçek ve meyva tutumu var, eğer kuraklık ve sıcaklık aşırı derecede olumsuz etki ederek zarar vermezse bölgemizde tarihi bir rekolte yaşanır.
Keşke sulama yapılabilse özelliklede damla sulama..!
Sulama işi halka tam anlamıyla anlatılamıyor, hala sulamaya karşı çıkanlar var.
Müslüm abi çiftçi sulamanın önemini biraz geç olmakla birlikte kavradı ama bu defa da yeterli su yok!!!
Şu Fırat gürül gürül akarken sulama projeleri son üç dört yıl içerisinde bir arpa boyu yol alamadı..!
Bu kadar para, zaman, emek harcanarak belirli bir aşamaya gelen sulama projesi zamanında yapılan yanlış projelendirme sonucu su pompalama ve terfi ettirme aşırı şekilde maliyetli olduğu için daha hiç kullanılmadan tadilat gerektiriyor hemde büyük çapta...
Bu tadilatı yapmak yerine şimdi terfi istasyonlarının sayısı azaltılarak maliyeti düşürmek hedeflenmiş durumda ancak bu seferde projenin kapsama alanı daralıyor.
bu sene nizipte iyi zeytin var.yağımız bol olacak yani inşallah.fiyatı da uygun olur heralde böylece
Bu sulama kanalı meselesinde ben bir sabote sezinliyorum, projeyi kim çizmiş bunun hiçmi hesabı kitabı yapılmamış, Türkiye hayatında ilk defamı sulama projesi yapıyor anlamadım.
01 Haziran 2009 günü saat 21:30 da NRT de "SULAMA" konusunu hiç dile getirilmeyen yönleri ile ele alacağız, DSİ bölge MD.lüğü yetkilileri, projeyi yürüten firma yetkilileri, (belki Milletvekilimiz Mehmet SARI) ve çiftçilerin katılacağı programda sulama ile ilgili hemen herşeyi konuşmaya gayret edeceğiz.
İşte sulamanın önemizi arz eden 2001 ile 2009 yılları arasındaki Nizip'in metrekareye aldığı yağış miktarını kilogram olarak gösteren tablo
2001-2002 = 420kg
2002-2003 = 359kg
2003-2004 = 425kg
2004-2005 = 336kg
2005-2006 = 333kg
2006-2007 = 275kg
2007-2008 = 218kg
2008-2009 = 227kg
Hiç olmazsa radyodan da verseler, biz tv yi seyredemiyoruz.
Bursanın İznik,Gemlik ve Orhangazi ilçelerinde de malümunuz zeytincilik yapılıyor, buradaki bazı arkadaşlardan zeytinliklerini suladıklarını duyduğumda şaşırmıştım doğrusu... Birde sulama yapılan zeytinliklerde sebze meyve ektiklerini gördüm yani hem zeytin bahçesi hem tarla! çok garip gelmişti bana yanlız bir kez sulana zeytinin artık sürekli sulanması gerektiğini duymuştum.
Mahmut bey zeytin bitkisinin yıllık su isteği normal şartlarda 700 kg civarında bu rakamın üzerine çıkıldığında zeytin zarar görüyor ancak altındaki hemen her rakama kendini alıştırıyor böyle bir özelliği var yoksa ortalama yıllık 300 kg yağış alan bölgemizde zeytin ağaçlarının yetişmesi mümkün olmazdı...
Eğer yıllık yağış dışında siz zeytin ağaçlarınızı sularsanız ağaç, meyvadan yaprağa hatta yeni sürgünlerine kadar yaptığınız sulamanın etkisiyle gelişiyor sürekli taze sürgün veriyor suyu kestiğiniz andan itibaren normal şartlara yaz sıcaklarında yakalanırsa taze sürgün ve diğer aksamları yaz ortasındaki bu değişikliğe ayak uyduramayarak strese giriyor durum halk tabiri ile yaklaşık böyle.
Yani sularsanız sürekli sulayacaksınız yoksa hiç sulamayacaksınız doğrumu anlamışım.
Böyle demiyelim de düzenli sulayamayacaksak yani mesela bu günlerde sulama yaptınız 2 ay durup tekrar bir sulama daha sonra bir daha yapmadınız bu uygulama yanlış,
Biraz hesap kitap yaparak, yine örnekleyecek olursak;
diyelim ki bu yıl 250 kg yıllık yağışımız var, zeytinin yıllık su ihtiyacınıda asgari şartlarda 400-500 kg (üstü bize lüks gelir diğer türlü 550 kg ın üstüne çıkmak lazım) kabul edersek aradaki farkı 150-250kg lık yağış eksiğini imkanlar dahilinde 6-10 düzenli sulama ile dağıtırsak elde ettiğimiz verim ve gelişme inanılmaz olur.
Bunu da yapamıyorsak yaz aylarında 30 günü geçmeyecek şekilde düzenli sulama ve her sulamanın 3-4 gün sonrasında sulanan toprakta yarıkların oluşmaması için çapalama yapmak kaydıyla yapılan sulama da faydalı olmaktadır.
Netice itibarıyla bir yada iki defa yapılan sulamanın karşılığını ağaçtan alamayız zararı olmasada yapılan masrafa göre istenilen netice alınamaz bu nedenle düznli olmak kaydıyla sadece yaz aylarında sulama yapacaksak asgari üç yada dört defadan aşağı olmamalı.
Cümleleri biraz yuvarlak kullandım... çiftçilerimizin zaten imkanları kısıtlı muhakkakki alt yapı olmadan taşıma sistemi ile yapılan sulama çok masraflı olmaktadır dolayısıyla tümden sulamadan vazgeçmek doğru olmaz.
konu guzel resimler harika bu cicekler işallah hasata dönüşür çifcinin yüzü güler
Sularken çiçek zamanına dikkat etmek gerekirmi abi ?
zeytin çiçeğini ilk defa ve sayenizde görüyorum.teşekkür ediyorum.
Benim bildiğim konu değil tabi, bende buradan duyduğumu naklettim buranın bir avantajı yağmurun bol olması ve İznik gölüne bitişik zeytinliklerin olması tak pancar motorunu, tak on metre hortum, sula babam sula Nizip için aynı şey söz konusu değil tabi.
Çiçek zamanı mümkünse içine dahi girilmemeli (vasıta ile) bu dönemde zeytin ağaçları çok hassasdır, ani hava değişiklikleri, toprağı sürme, sulama, budama, kuru dal ayıklama v.b işler ya öncesinde yapılmalı yada ertelenmelidir.
Çiçeklenme dönemi sadece zeytin için değil yılda bir defa çiçek açarak meyvaya yatan tüm bitkiler için bu geçerlidir. (domates, patlıcan salatalık v.b bitkilerde çiçeklenme ve meyva verme aynı zaman dilimlerinde olabildiği için bu türler de istisnadır)
çocuklugumuzda zeytin toplarken sırıkla vururduk nakadar yanlışmış yav agaçlara verilen zarar ege bölgesinde adamlar zirayi aletlerle agaca zarar vermeden yapıyorlar.bilimsel yapıla bilir.