Çördüğün ne işe yaradığı, aynı zamanda literatürdeki ismini bilen varsa yazarsa sevinirim, genelde mercimekli köfte ile birlikte yendiğini biliyoruz ama nelere faydalı olduğunu bulmamız için latince yada literatürdeki ismini bilmemiz lazım.
![]()
![]()
Yazdırılabilir Görünüm
http://www.bahce.biz/bitki/baharat/b...corduk_otu.htm
Burada bütün bilgiler var.
Müslüm abi bu aynı değil gibi...
resimler uyuşmuyor fakat çiçekli halini görmediğim için aynısı veya değil diyemiyorum
teşekkür ederim
Abi taze dolmada da güzel olur. Botanikçiler bilirler fotoğrafını görseler.
siz bunun çördük olduguna eminmisiniz yanlısınız var sanki çünki çördük otunun latincesi Hyssopus officinalis...
Eminim diyemem ama yıllardan beri biz bunu çördük diye biliriz özellikle bu mevsimde (heryerde olmaz) bahçemizden toplar bir sene boyunca da kullanırız, zamanında birileri çördük demiş...
şimdi kalkıpta kırk yıllık çördük diye bildiğimiz bu ot'a başka isim aratma bize secretgaden :)
kasım abi bilmiyorum ama çördük deyince eflatun çiçekli bir bitki çıkıyo ve bu ikisi hiç birbirine pek benzemiyo sanki:)
Rahmetli babaannem çok severdi, mevsimi geldimi gözleri fıldır fıldır ederdi, mutlaka küçük bir dürüm yapardı çördükle...
Ben nedense hatırlayamadım bu çördüğü.
mercimekli köfteyle mi yenir yoksa bizim bildiğimiz üzere yağlı köfte ile mi yenir? dalından koparıp taze taze yağlı köfte ile yemeyi çok şeye tercih ederim.
Çördük kepir yerlerde olur.Özellikle fıstıklık ve zeytinliklerde bu mevsimde çıkar..Taze tomurcuk bağ yapragından kapama yaparlar halis zeytinyagından çördükte koyarlar merçimekli köfteylede yenir.Ayrıca kuruturlar kışın dolmaya köfteye konur bir çeşit baharattır benim bildigim çördük..
ben bundan küçükken çok yedim mayhoş bir tatı var
Çördük'le ilişkili mahalli bir deyişimiz bile var; Ötme çördük, seni de gördük !
Mhmut abi bunu kemal cengiz beyin, Nizip deyişleri konusunada ekliyorum, müsadenle
köfteyle daha bir lezzetli olur. hoş bir aroması vardır. Faydası muhakkak vardır ama bizim bildiğimiz en büyük fayda damakta bıraktıgı tat. :)
Çördük özellikle bahar ayında taze olarak deha sonrada kurutulmuş olarak nizip bölgesinde çok tüketiliyor. Mercimekli köfte, taze dolma ve kapama dediğimiz otla ve taze yaprakla yaptığımız pilavda kullanılır ve çokda yakışır. Ben kurutulmuşunun da kullanıldığını eşimin akrabalarından öğrendim. Kurutulmuşu aynı amaçlarla kullanıldığı gibi sıcak çay şeklinde bazı sancıların iyileştirilmesinde kullanılıyor. Bende öğrendikten sonra denedim ve faydasını gördüm. Ayrıca nizipte üzüm pekmezi yapanların çördükle birlikte bazı baharatları tülbente sarıp kaynama esnasında pekmeze kattıklarını, bunun pekmezin tadını güzelleştirdiğini biliyorum. Bunun yanında son yıllarda çördüğün, şeker hastalığına çok iyi geldiğini duydum yakınlarımdan. Nasıl kullanıldığını billmiyorum ama herhalde çay şeklinde tüketiliyor. Ama bahar ayında bazı yakınlarımın özellikle toplamaya çıktıklarını biliyorum şeker hastalığı için.
Ayrıca bizim kullandığımız çördük resimdeki bitkidir. Bundan kesinlikle eminim. Ama botanikte çördük diye farklı bir bitki varsa bilemem.
Rahmetli babaannem çok severdi,baharda bulursak ona getirirdik hemen küçük bir dürüm yapardı domates çördük vs.Geçen ay annem Nizip'e gitmişti bir kaç dal getirdi ama kurumaya yüz tutmuştu iki kere yağlı köfte yaptık yedik enfes tat vermişti valla...
Corduk nedir? Aciklayacak biri var mi acaba?
Bir sürü açıklama var ya . Okumadınızmı