-
ŞAAABAŞ
http://www.medya73.com/images/news/dugun.jpg[/IMG] Halk arasında ’’şabaş’’ veya ’’sobaş’’ olarak bilinen bu terim genelde düğünlerde kullanılır. Lügatta ’’bana yardım et ! bana yardımcı ol ! ’’ manasına gelir.
Yöremizde bir nevi yardımlaşma olan bu faaliyet,uzun zamandır yapılan
bir gelenektir. Evlenen kimseye akrabalarına ve çevresinde tanıdıklarına davetiye göndermesi neticesinde katılım sonucu gelen davetliler imkanı ölüçüsünde para veya altın yardımında bulunurlar,düğün sahibi bunları not eder ve şobaşa gelen davetlilerin ileriki zamanda bu şekil bir düğün yaptıkları zaman,
karşılığını yardım etme şeklinde katkıda bulunur.
Şobaşta dama halılar kilimler serilir. Sofralar açılır , özellikle lahmacun olmak kaydıyla,yemekler yenilir.
Hemen akabinde şobaş yapılır ve yapılan yardımlar deftere kayıt altına alınır. Genelede şobaşta parayı davulcuların en yaşlı olanı toplar.Düğün sahibine teslim eder. Davulcunun bu toplama anında arasıra zıplayıp örneğin;
’’Şabaş Mehmet Akif Akpek şabaaaaaaş...’’ diye bağırması esnasında adı çağrılan şahıs davulcuya muhakkak bahşiş verir. O bahşiş alanın ekmek parası,verenin de
gösteriş simgesidir. Eğer ki davulcu bu zıplama ve bağırma işini birden fazla yaparsa, ismi çağrılan kişinin,düğün sahibine yakınlığı veya memeleketin eşraflarından biri olduğu hemen anlaşılır.
Bu kültürümüzün henüz kaybolmadığı ama ileriki yıllarda kaybolma sinyalleri vermesi de çok açık ve net.
-
Orhan abinin böyle bir konu açması sanırım özellikle biz bekarların işine çok yarayacak, yöremizde bu şabaş kültürünü az çok biliyorduk ama ne yazıkki son zamanlarda pek göremez olmuştuk.
ama orhan abiye teşekkür ederiz ki ne de olsa bekarız ve de evlenme vaktimiz gelmiş durumda,
Bu demek oluyor ki aklımızda bulunsun, evlenirken önce ;
şaabaaaaşş mehmet akif abimize
şaabaaaaşş orhan çelik abimize
demeyi kesinlikle unutmamak lazım, biz unutmayız ama inşallah abilerimiz cömert günlerinde olurlar... hatta kendilerine hesap no bile verebilirim, hatta yanımda kredi kartı için pos cihazı bile taşırım :-))))).
.
-
Güzel bir gelenek . Ama yok denecek kadar azaldı. .
Sebebi ne olaki bu kayboluşun, AB ye girme çabaları olmasın sakın, dahada batılılaşıp elvada kültürüm dermişiz gibi..
Acı bir tanımlama ama gerçek olan bu..
-
Birçoğumuzun islami anlayışlarımızdan dolayı yadırgadımız sabaş olayı aslında islamin özünde var tek farkı keşke verilen yardım miktarı alalen söylenmese daha güzel olacak durumu iyi olan akraba 5 000 ytl verince gariban olan diğeri 250 ytl verince mahcub oluyor yardımın sadakanın gizli olanı eftaldır. evlilik gibi kutsal bir müeessesin yardımlarla kurulması müslamanların tabiatında vardır zaten. .
-
Bumerang abim sen hiç merak etme ben evlenirken bu adeti tekrar canlandıracam ...
abi şuan şabaşlistesinde admin ile orhan abi var senide ekleyeyim mi :-)))
vallaa bu işten bayaaa karlı çıkacam gibi, listeyi doldurma çalışmalarına şimdiden başlamak lazım ....
-
Sevgili Murat Çelik seni net aleminde görmek bizi ziyadesiyle memnun eti. :)))
-
orhan abi lafı değiştirme,
bu arada murat abinin değindiği şey doğru onun için ben hesap no verecem
-
Hadi bakayım gelin araban benden. :)
-
Tamam allah razı olsun ama düğün bittikten sonra arabayı alıp gitmek yok :-))).
Site sakinlerine duyrulur Orhan çelik abimizden o reesimdeki passat araba şaaaabaaaaşşşşş.
-
İboooooo.........
Bende gelecem düğününe Şabaş listene beni de alabilirsin. :).
-
selam Millet .
küçüklüğümüzün Korkulu Rüyasi şapaşlar..
uzak Bir Komşu Veya Tanidiksa Yine Birşeyler Verelim Diye.
elimize Tutuşturulan Az Miktarda Paralarla.
siranin Bize Gelmesini Istemezdik .
yakin Akrabalar Gösteriş Olsun Diye çokkk Azida Yardim Olsun Diye Bilezikler, Dolarlar Takar Biz Ise Yaninda Ezilirdik .
bide Haftaya Veya Yakin Zamanda Düğün Yapacak Kişi Cebinde Ne Varsa Atardi.
haa Bide Aşiretler Zengin önünde Takla Atip Bağirmalar Bahşiş Almak Için Ohiç Sevmezdim..
ama Derdim Bizden Uzak Olsunda Nereye Takla Atarsa Atsin .
ama Hatirlamak Bile Istemediğim şabaşi Güzel Yönleride Yok Değildi Yani .
.
-
kasapoğlu abim, seni unuturmuyum hiç, ekledim bile :-))
Huzeyfe çatlasın .
-
Yaw Hacı Allah hayrını vere emi :))))) Hem düşündürdün hem güldürdün bizleri.
-
Sayın Orhan Bey çok güzel bir konuya temas etmişsin ama hep olumlu yönlerinden bakmışsın.Birde arka pencereden bakmak lazım.Belki bizler hatırlamayız ama büyüklerimizin anlattıkları kadarıyla bu olayın çıkışını bilmek gerekir.Duyduğum kadarını anlatayım..
Ekonomik açıdan oğlunu evermede güçlük çeken bir fakire yardım olsun diye Karşılık beklemeksizin şabaş yapılırmış.Ama bu gelenek zamanla zenginler arasında rağbet görmeye başladı.Hatta toplumda fakir şabaş yapınca kınanır duruma geldi.Kimin düğününe gittiki şabaş yapıyor diye hepimiz içimizden konuşuruz.Eğer kendisinin düğününe icabet etmiş ,kendiside gelenin düğününe icabet etmemişse şabaşa bırakılan para ,altın istenir olmuş,adeta zenginlerin yarış ettiği bir durum haline gelmiştir.Falandan Binlerce dolar,filandan .....Ytl.Sende bir urup atacaksın ezile büzüle o hediyeyi vermeye çalışırsın. Bence bu durum kültür olmaktan çıkmış,gösteriş havasına bürünmüştür..
.
.
-
Kim evlenecek.
kredi kartı geçiyor mu.
.
-
osman abi,
çek - kredi kartı - senet - havale - hepsi geçerlidir :-))))
-
Neydi türküde .
fakirin aracı düz yolda şaşarmış .
zenginin yolu dağ bayır aşarmış .
.
-
Metal kardeşim sen hele hayırlısı ile bul bitanede şabaşta oluruz allahın izniyle, hemde seve seve merak etme.
-
orhan abi nerde eski koy dugunlerı nerde eskı davulcular bı sabas demesıyle koy ınlerdı... .
.
dugunlerın dugun salonlarına tasınmasıyla sabas devrıde eskı gunlerını arar oldu bu konuya degınmen ii olmuş......
-
İBRAHIM ABI SENIN EWLENECEGIN GUN GELSINDE HAYIRLISIYLA.
-
Serdarali kardeşim olaya gerçekten başka bir pencere ile bakmışsın. Evet haklı olduğun noktalar var ama,sonuçta bu bir anane idi ve faydası zararlarından çoktu. Aslında geçmiş zaman eki kullanmam hata çünkü bu faaliyet halen devam ediyor.
-
alıntı:
slymnckr27:
orhan abi nerde eski koy dugunlerı nerde eskı davulcular bı sabas demesıyle koy ınlerdı... dugunlerın dugun salonlarına tasınmasıyla sabas devrıde eskı gunlerını arar oldu bu konuya degınmen ii olmuş......
Nasıl bağırırlardı dimi ?
.
-
alıntı:
"quote" Serdarali demişki:
Sayın Orhan Bey çok güzel bir konuya temas etmişsin ama hep olumlu yönlerinden bakmışsın.Birde arka pencereden bakmak lazım.Belki bizler hatırlamayız ama büyüklerimizin anlattıkları kadarıyla bu olayın çıkışını bilmek gerekir.Duyduğum kadarını anlatayım..
Ekonomik açıdan oğlunu evermede güçlük çeken bir fakire yardım olsun diye Karşılık beklemeksizin şabaş yapılırmış.Ama bu gelenek zamanla zenginler arasında rağbet görmeye başladı.Hatta toplumda fakir şabaş yapınca kınanır duruma geldi.Kimin düğününe gittiki şabaş yapıyor diye hepimiz içimizden konuşuruz.Eğer kendisinin düğününe icabet etmiş ,kendiside gelenin düğününe icabet etmemişse şabaşa bırakılan para ,altın istenir olmuş,adeta zenginlerin yarış ettiği bir durum haline gelmiştir.Falandan Binlerce dolar,filandan .....Ytl.Sende bir urup atacaksın ezile büzüle o hediyeyi vermeye çalışırsın. Bence bu durum kültür olmaktan çıkmış,gösteriş havasına bürünmüştür..
.
. Zengin, fakir hala Şabaş yapanda var yapmayanda
-
görsel bir manzara sunuyor olsa da zamanımızda biraz anlamını yitiren bir gelenek olmuş bence.gönülden ve karşılıksız olmalı,gösteriş için de hiç olmamalı.yoksa bir kaç gevendeyi sevinçten hoplatmak,davuluyla daire çizdirmek filan görsel bir tarafı var elbet.bana göre değil sanki.ama orhanı bir gün şabaş verirkebn izlemek isterim.eyvallah
-
Şabaş bizim kültürümüzün güzelliklerinden.. Aslında kaybolmadı hala var az gözükmesinin sebebi eskisi gibi köy düğünlerinin çok olmamasından kaynaklanıyor bence.. İnsanlar düğün salonlarını tercih ediyor...Tabi buda damlarda halılar atılıp yemekler yendiği günleri özletiyor.. Sizler ne dersiniz..?
-
Bu konuya atfen kendi bölümümde bir konu açtım,sakın okumamazlık etmeyin....Hadi bakayım derhal orayaaaaaaa..................
-
Konuyu saptırma bi dur :)) .
şimdi benim düğünde şaabaşş yok ama takı merasimi var hepinizi beklerim:))) eli boş gelen olursa metalle yalnız bırakırım :)).
-
BİZİM KÖYDE ŞAABAŞ DÜĞÜNLERİN VAZGEÇİLMEZİDİR....
EGER DÜGÜN YAPILIYOSA DÜGÜNÜ YAPAN SİZİN DÜGÜNÜNÜZE GELİP PARA VERMEMİŞSE SİZDE O DEÜGÜNE GİTMESSİNİZ....
İŞİN EN GÜZEL YANI TOPLANAN PARAYLA DÜĞÜN İÇİN YAPILAN MASRAFIN BİR KISMI ÖDENİYODU...HALA ÖYLE AMA ESKİ TADI KALMADI....
HEY GİDİ GÜNLER HEY....
-
Darısı asiciğimin başına olsun....İnşallah o günleri de görürürüz....
-
Orhan Abi gene güzel bir konu açmışsın. Varlıklı aileler Nizip’telahmacun yaptırıp, köye getirirlerdi.Ayrıca kuzu, culluk, tavukya da kaz kesip firik pilavının üstüne koyup, "patata cıvığı" ile servis ederlerdi. En son şabaşlı düğüne Erenköy (Kahtin) de bulunmuştum. Yalnız bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Şabaş iki türlü diye biliyorum. Biri davulcu sizi düğün evinin önünde karşılarken verilen bahşiş, diğeri de Orhan Abi’nin tarifi. Tabi davulcuya verilen parayı davulcu havada salladığı için kişinin namını yürütürdü...
-
Orhan abi güzel bir konu gündeme getirmişsin teşekkür ederim. Arkadaşlar düğün sonrası yapılan şabaşa için yeterince bilgi vermişler. Fakat düğünlerde yapılan diğer bir şabaşa’yıda ben hatırlatayım, .
Düğünlerde bir erkek bir bayanı beğendiğinde erkeğin ailesi, kızın ailesine kızı isteyeceklerini bildirir.(genelde birbirini tanıyan aileler arasında olur.)kız ailesi olumlu cevap verdiği zaman, Genç kız halayın başına alınır, Davulcuya yüklü miktarda bahşiş verilir bu sayede düğündeki misafirler. Şabaşayı(bahşişi)veren aileninHalayın başındaki kızı isteyeceklerini anlarlar. Bu sayede kıza başka talibin çıkmasıda bir nevi engellenmişolur. Düğün bittikten sonra erkek tarafı kız evine gidip kızı isterler..
.
.
file:///C:/Documents%20and%20Settings/Av.Zekeriya/Belgelerim/Resimlerim/twty5on1oj1wf6[/IMG] .
-
işte kültürümüzün yüz tutmaya başladığı anlar bunlar bakın herkes eski günleri nasıl özlüyor acısıyla tatlısıyla gelenek ve göreneklerimiz hatırlanıyor insan aptalın şabaş demesini bile özlüyormuş gün ola devran döne derler buymuş meyer
-
İYİSİYLE KÖTÜSÜYLE BİR KÜLTÜR YERLEŞMİŞ GÜZEL YANLARI OLDUĞU GİBİ KÖTÜ TARAFLARININ OLMASIDA NORMAL. YANLIZ BENİM ANLAYAMADIĞIM ŞEY ŞU 1994 YILINDA NİZİP’E GELMİŞTİM UZAKTAN BİR TANIDIĞIN DÜĞÜNÜNE GİTMİŞTİK DÜĞÜN ŞABAŞLI OLMUŞTU ŞABAŞTAN SONRA DÜĞÜN SAHİPLERİ ŞABAŞ ATANLAR YEMEĞE BUYURSUN DİYE SESLENMİŞTİ.ŞİMDİ SADECE ŞABAŞ ATANLAR MI YEMEK YİYCEK ATMAYANLAR NE OLACAK !!!!!!!!....
-
bizim yörede şabaş. bazı yörelerde hediye. bazı yörelerde yardım gibi kelimelerle söylenir. amaç burada yardımlaşmadır. evlenen kişinin fakir veya zengin olması degildir.amaç kesinlikle ALLAH ın zoruna gitmeyecek olan bir davranışla verilmesidir. günümüzde veya Nizipimizde görüyorsunuz adam bir dügünde hediyesini takacak mikrofondan bagıra bagıra mesela amcasından şukadar gibi seylerin oldugunu görüyoruz. dinimizce bu yanlıştır ama yardımlaşmak dinimizin emridir peygamberimizin {s.a.s} sünnetidir rabbim bizi müslümanlara yardım edenlerden eylesin. orhan bey ALLAH razı olsun kendinize iyi bakın selamlar. not: şabaş kesinlikle karşılık beklemeden yapılmalıdır veya verilmelidir burda amaç yardımlaşmaktır infak etmektir. unutmayınızki veren el alan elden üstündür. herkese teşekkür ederim. .. ismail kaplan / istanbul.
-
<p align="center" .<p align="center" MADALYONUN DİĞER YÜZÜ!!!.<p align="center" BU GÖSTERİŞ KOKAN SÖZDE YARDIMLAŞMA FAKAT CAKA SATMA DAVRANIŞINI HATIRLANMASI UNUTULMAMASI GEREKEN GÜZEL BİR KÜLTÜR ÖRNEĞİ OLARAK SUNMAK SAFLIK OLUR HERHALDE....<p align="center" ÇÜNKÜ YARDIMLAŞMAK, ÖYLE AYYUKA ÇIKARA ÇIKARA ZIPLAYA ZORTLAYA YAPILMASI GEREKEN BİR EYLEM OLAMAZ. SAĞ ELİN VERDİĞİNİ SOL ELİN GÖRMEMESİ GEREKTİĞİ DÜSTURUNU HATIRLAYALIM LÜTFEN...<p align="center" BİRDE KAYIT ALTINA ALINMASI YOKMU ? NE GELDİYSE O TAKILACAK. AL GÜLÜM VER GÜLÜM. SONRA NE DERLER!!!.<p align="center" İNSANLARIN KENDİ ARALARINDA BİRBİRLERİNE PEŞREV ÇEKTİĞİ BU SERAMONİ,NADİDE KÜLTÜR ÖRNEĞİ OLMAK YERİNE,OLSA OLSA BEDEVİ TOPLUMLARIN BİR İLKEL İNSAN DAVRANIŞI OLACAKTIR..<p align="center" YİNEDE TADINIZI KAÇIRMAYAYIM. ŞAAABAAAAŞŞŞŞ :)).<p align="center" .<p align="center" .
-
BİRİSİ ŞU ŞABAŞ ATANLAR YEMEĞE BUYURSUNA BİR CEVAP VERSİN LÜTFEN.ATMAYANLAR YEMEĞE BUYURAMIYORMU NİYE HERKES YEMEĞE BUYURSUN DENİLMİYOR.M.KÜÇÜK
-
orhan abi şaabaş hakında bizi bilgi sahibi ettin allah hayrını vere