![]()
Avukat Mustafa adlı üyemiz tarafından sitemize gönderilen,Nizip'imizin 80 yıl öncesine ait bu karesi acaba şimdinin neresi ? Tahminler :)
Bunlarıda Pala Abi gönderdi. Aynı kaynaktan alınan bu fotoğrafların nereler olduğuda önemli.
![]()
![]()
![]()
Yazdırılabilir Görünüm
Yakar petrolun oralar olabilir mi?
daha detaylı tahminler :)
hangi yol nereye çıkyor
Karşı sokak oradan istiklal okulmu ne oraya çıkıyor belediye garajının tam karşısı
Harika bir fotoğraf, teşekkür ederim. Böyle fotoğraflar geldikce tüm yorgunluğumuz gidiyor. mevkiyi tam olarak tahmin edebiliyorum ama sizlerden neler gelecek merak ediyorum.
memet abi ya senin iş yerinin bulundugu cadde ya da uzun carşi
Abi bana da uzun çarşının orlar gibi geldi...
hatamımız olursa af ola kilese caminin önündeki yola benziyor düzlük camii ve muhtemelen minareden çekilmiş bir foto
uzun çarsıya benzıyor veyada hamam camının arka tarafları eski saber kimyanın oldugu yerlerde olabılır
sakın kaymakamın evinin arka tarafı olmasın :D
şaka bir yana ben de admin gibi doğru tahmin etiğime inanıyorum ama bakalım neler gelecek...
Gözüken minare çarşı cami galiba ,yan tarafta daş baş dagının uzantısımı.Selamlar
Mehmet söyle artık neresi burası. İlerdeki minare şıhlar camisinin minaresi değilmi.
Bence Görünen minare Pazar Camii Mahallesi Hamam Camii ni minaresi.....
Senin dükkanın oldugu cadde desem Leylek cami nerede ?
Acaba Kaymakamlıga giden cadddemi?
BENCE ;
leylek camisinin üstünden veya minaresinden , şimdiki akiş'e doğru çekilmiş şekli. sağda görülen 2 katlı bina bence ezicilerin yıkık vaziyette duran binası bence. şimdiki franca fabrikasının karşısındaki içerideki yıkık ev fotograftaki 2 katlı ev olabilir.
Bence kenan bey doğru tanımlamış.
Peki ozaman kilise niye gözükmüyor
bilirsem ödül var mı ödül :confused::D
Arkadaşlar ben sanki o arkadaki cami değilde hatırladığım kadarıyla Ülfet fabrikasının öyle bi gözetleme kulesi vardı bu yer taşbaşa giderken eski tren köprüsünün olduğu yer.yol uzantısıda şimdiki uzun çarşıdan gelen yol diye düşünüyorum
Bence gözüken minare Hamam camisinin minaresi olamaz çünkü;
Hamam Camii, 1925 senesine kadar Helvacı Hoca’nın nezdinde camii ve arabî harflerle eğitim veren okul olarak kullanılmıştır. 1959 senesinde Hacı İbrahim Zade Asaf Oğuz Bey ve Hayırsever Cemiyeti tarafından belediyemizden tekrar 150 liraya satın alınarak tamir ettirilmiş, minaresi yaptırılmış ve Müslüman halkımızın hizmetine tekrar camii olarak açılmıştır.
Gözüken minare Şıhlar camisinin minaresi diye düşünüyorum
Şıhlar camii 1292 yılında inşa edilmiş, (Miladi 1875 - 1890 yılları)
Ancak daha arkada olan (kuzeybatıda) minare hangisi çıkaramadım... eğer o minare şıhlar camisinin minaresi ise, paralellik açısından Mustafa bey'in tahmini daha doğru gibi, yani şimdiki uzun çarşının olduğu yol olduğunu varsayarsak şıhlar camisi aşağı yukarı aynı o yolun bitiminde... değil mi..?
Ben Tarihe dikkat etmemiştim....
Bu fotoğraf 1930 lu yıllara ait.Ülfet ise Demokrat Partinin iktidarı zamanında Cevdet San'ın girişimleriyle yapılmış.Ülfet fabrikasının gözetleme kulesiyle falan alakası olması imkansız.Evlerin damındaki tahtlara bakılırsa mevsim yaz,ama damlardaki budamdan getirilmiş ağaç dalları yakıtlara bakılırsa kış hazırlığı yapılmış, yaz bitmiş sonbahar.Evlerin penceresinin konumuna bakılırsa kuzeyden güneye doğru çekilmiş.Arka planda Taşbaş dağı da görünmediğine göre Hamam camisi olma ihtimali zayıf.Resmi yaşayan büyüklere gösterip sormalı.
Bence Eski hastanenin oralardan bir binadan çekilmiş olmalı.
Çünkü O tarihte Ülfet diye bir şey yoktu.
Çok güzel bir fotoğraf...acaba karşı dağlar taşbaş mı :)
minaresi görlen yer leylek cami veya şıhlar cami olabilir
Sevgili arkadaşlar eski nizip yani 1900 lerden sonraki batıda şimdiki Tren yolu diger taraftan kilisenin oraya kadar oradan yukarı dogru arık başı mahallesi az miktarda evler
Doguda eski hastaneye çıkmadan güvenal yokuşuna kadar güneyde hammal şihonun kahvesine dogru kuzeyde eski birecik yolu asfaltına dogru olan yerler diger raraflar sumaklık zeytinlik büyüklerimizden dinledigim kadarıyla şimdiki çarşı cami ile cumhuriyet okulunun bulundugu alanlar ile şimdiki belediyenin ve eski bedestenin bulundugu yer ile şehir merkezi sınırlı kalmış mesale şimdiki çarşı caminin üstünde doguya dogru şimdi oturulan açık alanın oldugu yerde bir hamam varmış esnaflar varmış zandederim Selamlar
İlk cami leylek camisi değilmi.
Valla bence taşbaş dağı ve etrafı görünmediğine göre ; ver sırtını kiliseye ,sağınada taşbaşı aldınmı kalanı da bu alanı verir. Hani bu alan biraz diğer yerlere göre çukur olduğuna göre minaresi görüren ilk camide saha camiisi olur.
Solunda kalan alan ise şimdiki islim sayın ilkokulu ve doğuya yani şıhlar mahallesi arasında ve ak-iş'e doğru uzanan olan alan kalır.
Ayrıcada fotoğrafta tepe mahallesi ve karşıyaka çıkmamış.
molla ahmet cami olursa fotoğrafın çekilen yerin ancak güneydoğunun rampasına düşer.ozaman kiliseninde görünmesi gerekir fotoğratfta.
Arkadaşlar ben o cami gibi görünen yerin cami değilde eski güvenalın orda elektrik idaresi varmış,onunda bir su deposu varmış ora diye duydum.bide palanın gönderdiği resimlerde belediye bahçesi denilen yer şimdiki çarşı camisinin meydanıymış
![]()
Buradaki resimdeki yarım minareli camii, Leylek camisi. Beriye doğru gelindiğinde sağdaki iki katlı bina ise Sabun Masmanası, şimdiki Saray Franca fabrikasının bitişiği. Orada bulunan sokak yıllar sonra rahmetli Osman Sayın tarafından yol genişletilmesi nedeniyle yıkılmıştır.
Kuvvetli ihtimalle İkinci olasılık ise Kebapçı Uğur Ustanın oradan aşağı inen cadde olma ihtimali var. Sağdaki iki katlı taş bina Buğday arasası şimdiki Eyüp Fındığın masmanasının olduğu yer ihtimali fazla. Aşağıdaki camii ise Saha camiisidir. Bilmem yanılıyormuyum....
pekiii bu resmin kliseden çekilme ihtimali olabilirmi acaba.vay bee.nizip böyleymiş haaa
Pala'nın gönderdiği resimlerde aynı yıllara ait resimler.O yıllarda Nizip'i fotoğraflayan kimmiş bu güne kadar bu resimler nerede saklanmış acaba.Bu resim kiliseden güneye doğru çekilmiş olabilir.
gözüken cami saha camisidir.minarenin altındaki siyahlık caminin damına-molla ahmet camiindeki gibi kubbe yok-çıkışı sağlayan minaredeki bir nevi kapıdır.ve kapılar daima kıbleyi yani güneyi gösterir.dolayısı ile leylek cami yahut civarından saha cami görüntülenmiş..arkadaki tepe taşbaş değil.ama şaşırtıcı olan husus çarşı camiin minanesi uzak mesafe gibi gözükmesi...onuda eski zaman fotoğraf teknolojisi diyelim...tabii bunlar tahmin ..doğruluğunu şu an nizibte bulunan dostlar minaredeki güneye bakan ,dama açılan kapıdan teyit ederlerse bizde bilgilenmiş oluruz
Çarşı camisinin minaresi daha sonra yaptırıldı