-
Nizip’in din büyükleri
Abdullah hocamı içinizde tanıyan varmı bilmiyorum ama,O 'nu tanımanızı çok isterdim.O anlatılmaz yaşanır....
İster ayaklı kütüphane deyin,ister canlı islam tarihi... Ne derseniz deyin kendisine...''O '' ,çevre halkının en sevilen,en sayılan Abdullah hocasıdır. Bir başkadır onun ağzıyla dinlemek Hz.Ömer'i , Hz.Ebubekir'i...
Asr-ı saadeti anlatırken sizde yaşarsınız o anları,o meşaketleri,o çileleri... Ebedi hayata göç ettikten sonra değil,yaşarken kıymetini bilmek lazım Abdullah Çoban hocamız gibilerinin,yaşarken oturmak lazım dizinin dibıne, gözlerinin içindeki heyecanı farkederek,anlattıklarını yaşamak için.
Alimlerin değerini öldükten sonra değil,yaşadığı esnada kıymetini bilelim diyor,herkese hayırlı ramazanlar diliyorum.
Bu vesile ile Abdullah hocamın da ellerinden öpüyorum...
-
ABDULLAH hocamız gerçektende dedigin kadar var gerçekten çok mübarek bir insandır.Bide bi hocamız daha vardı ismini tam çıkaramadım ama soy ismi şahindi galiba molla şerif de olabilir ismi bu insanların kıymetini bilmek en önemliside dualarını almak lazım
SELAMETLE...
-
Bahsettiğiniz Hoca Şerif hoca değilmi?
Ayrıca Cemil hoca,M.Emin Damar Hoca.İ.HALİL Erdoğan,emekli müftü Salih hoca,Rıfat hoca,Ramazan Tarhan abimizin kayınpederi vs. vs. Nizip'imizde ilmi deniz derya olarak kabul gören bir çok hocalarımız mevcut. Yaşadıkları esnada kıymetlerini bilmek lazım. Aslında İlim için Çin'e gitmemize gerek kalmıyor,Rabbim Çin'i taaaa yanıbaşımızda tutuyor..
-
Bencede nizibimizin çok güzel ve kaliteli hocaları var bunları bir araya getirip bir medrese kurmak lazım.:-)
SELAMETLE...
-
Orhan bey, ilçemizin değerlerini bulup bize tanıttığınız için teşekkür ederim. Hocamla tanışmak ve hayır duasını almak isterdim.
-
Emrin olur abi,yeterki siz isteyin.
-
Yine iki güzel insan...
Ali Rıza Gürses-Mahmut kuzudişli
files/pictures/5/4/20061012003946_2655_1.JPG[/img]
-
pic_pop.asp?mode=12&cid=1428
Molla Şerif Şahin hocam. Yarabbi ondan razı ol. Okul yıllarında yanında gidip, hadis ve fıkıh okurduk.
Şu anda gözleri çok zayıf olduğu için pek dışarı çıkamıyor. Ama ibadetlerini tam olarak yapıyor. Yanına sık sık soru sormak için gidip geliyorum.
Rabbim onun hürmetine bizleride bağışlasın.
-
Orhan abicim öncelikle Allah senden razı olsun bize bu kıymettar şahsizyetleri tanıttığın için.bayramdan önce Nizip'e geliyorum.Hocamla ben de tanışıp duasını almak isterim...
Selametle...
"Kalbin neredeyse hazinen oradadır."
-
pic_pop.asp?mode=12&cid=1429
Emekli Nizip Müftüsü M. Salih İLHAN (ortada)
Hocamız 1974lerde uzun yıllarNizip müftülüğü yaptı.
Aslen Bitlis'lidir, ancak emeklisinden sonra Nizip'imize yerleşti.
Yaşı 80 'in üzerinde, hala kendisinden istifade ediyoruz.
Ziyaret etmek isteyenler Merkez müftülük camiinde öğle ve ikindi namazına
kılarlarsa görebilirler.
Rabbim Bunların hürmetine bizleride affetsin
Sağda: takkeli olan: Ahmet Hoca. Solda: Mürşit hocaefendi.
Her ikiside Gaziantep'in değerli alimlerindendir.
Edited by - İ.H.Er. on 10/12/2006 02:05:10 AM
-
-
maşaallah,bugüzel zatların hepsinin ellerinden öpüyorum.inşallah bir gün abdullah hoca gibi mubarek bir zat ile tanışmak ve de ellerinden öpmek bize de nasip olur.
abi tam karizma be abdullah hoca,şu duruşu bakışa oturuşa maşşşaaaaaaaaaaalaaaaaaaaahhhhhhhhh
kurban oldugumALLAH nazardan sakla.yarabbii bu ne azamet.
STAR YARABBİ!!!!!
-
bilgin zaane kardşim siz abdullah hocamı tanıyorsunuz sanırım,mumkunsae Nizipte oldugumuz bir zaman diliminde ellerimden tutun ve de hocamındizinin dibine götürün beni,bu feyzi bu aşkı almak istiyorum
maassalam
-
http://www.milligazete.com.tr/newman/gfx/report/dinedonunce1.jpg[/IMG]
MEHMET EMİN ER HOCA(CEMİL HOCAMIZIN KAYINBABASI).
Medreselerde Okuduğu İlimler.
1. Kur’ân-ı Kerim,.
2. Tecvid,.
3. Tefsir,.
4. Fıkıh,.
5. Ferâiz,.
6. Sarf,.
7. Nahv,.
8. Mantık,.
9. İstiâre,.
10. Vadc,.
11. Münâzara,.
12. Beyân,.
13. Meânî,.
14. Bedic,.
15. Usûlu’d-din (Akâid),.
16. Usûlu’l-fıkh,.
17. Usûlu’l-hadis,.
18. Kelâm..
.
Ders Aldığı Bazı Hocalar.
1. el-ـstâz el-âlim el-âmil el-müftî Molla Hasan el-Tahvîkî: Mardine bağlı Derik müftüsü idi. Sarf iliminde hocası olmuştur. .
2. el-ـstâz el-âlim el-âmil Molla Rasul: Siirt’in Garza kazasındandı. Nahv ilminin bazı konularında ondan ders almıştır..
3. el-ـstaz el-âlim el-âmil Molla Abdussamed: Siirt’in Garza kazasındandı. Nahv ve Sarf ilimlerinde ondan ders almıştır. .
4. el-ـstâz el-âlim el-âmil Molla Abdullah: Aslen Van iline bağlı Serhad’dandı. Sonra Diyarbakır’a taşınmıştır. Mantık, Vadc, İstiâre, آdâb, Meâni, Beyân, Bedîc, Usûlu’d-din ve Usûl-u Fıkıh ilimlerinde hocası olmuştur. En çok bu hocanın yanında ders okumuştur. Molla Abdullah, Bedîüzzaman’ın medrese arkadaşıydı, ondan çok bahsederdi..
5. el-ـstâz el-âlim el-âmil Molla Abdulhâlim: Halebe bağlı Amud kazasından idi. Fıkıh ve bazı Nahiv meselelerinde hocası olmuştur..
6. el-ـstâz el-âlim el-âmil Molla Şeyh Abdurrezzak: Mardin’in Halili kِyündendi. Şeyh Ahmed Haznevî’nin halifesiydi. Bazı Nahiv meselelerinde hocası olmuştur..
7. el-ـstâz el-âlim el-âmil Molla Hâfız Hacı Haydar Efendi: Ondan Kur’ân-ı Kerim dersleri almıştır. .
8. el-ـstâz el-âlim el-âmil Molla Şeyh Zeynelâbidin: Siirt’in Fursa kِyündendi. Şeyh Hazin’in torunuydu. Tecvid ve Mahâric-i hurûf (Arapça harflerin telaffuzu) ilimlerinde hocası olmuştur. .
9. el-ـstâz el-âlim el-âmil Molla Şeyh Şerefuddin Fursâvi: Siirt’in Tillo’ya yakın Fürsa kِyündendi. Siirt’te mukimdi. Kelam ilminde hocasıydı. .
10. el-ـstâz el-âlim el-âmil Molla Şeyh Muhammed Macşuk: Şeyh Macsum El-Nurşînî’nin oğluydu. Bitlis’in Nurşin kِyündendi. Kelam ilminde hocasıydı. Şeyh Ahmed Haznevî’nin halifesiydi. Mekke’de vefat etti. Cennet-i Muallâ’ya defin edildi..
1- Şeyh Ahmed-i Şorşubî. Diyarbakır’ın Şorşub kِyündendi. Medresesi müsâit olmadığı için yanında az bir müddet ders aldı. Şeyh Ahmed 80 yaşlarında olduğu halde ders verirken hep diz üzerinde otururdu. Molla Abdüssamed’in kayınbiraderiydi..
Tasavvufta ـstadları.
1. Şeyh Ahmed Haznevî: Şu anda Suriye’de bulunan Hazne’dendi..
2. Şeyh Muhammed Saîd Seydâ: Cizre’liydi. Kendisinden icâzet almıştır. .
3. Şeyh Mahmud Sami: İstanbul’dandı..
Allah hepsine rahmet eylesin ve hayırla mükafatlandırsın. .
.
Talebeyken Bu Hocalardan Okuduğu Muhtelif İlimlere Dair Kitaplar.
1. Emsile (Sarf).
2. Binâ (Sarf).
3. Maksûd (Sarf).
4. ‘خzzî (Sarf).
5. Birgivî’nin ‘Avâmili (Nahv).
6. İzhâr (Nahv).
7. Kâfiye (Nahv).
8. Curcâni’nin ‘Avâmili (Nahv).
9. Zurûf (Nahv).
10. Terkîb (Nahv).
11. Sa’dullâh (Nahv).
12. Şerh’ul-Muğnî (Nahv).
13. Merâh (Sarf) .
14. Dinkûs Şerhu’l-Merâh (Sarf).
15. Hallu’l-Ma’âqıd (Nahv).
16. Sa’dullah şerh’ul-Enmûzec (Nahv).
17. Netâic Şerhu’l-Izhâr (Nahv).
18. Câmi Şerhu’l-Kâfiye (Nahv).
19. İsâgûci (Mantık).
20. Husâm Kâti (Mantık).
21. Muhyiddin (Mantık).
22. Fenârî (Mantık).
23. Kavl-i Ahmed (Mantık).
24. Risâlât-i ‘Isâm (İstiâre).
25. Risâle-i Ebî Bekir-i Sûri (İsti’âre).
26. Risâle-i Semerkandî (Vadc).
27. Risâle-i Ebî Bekir (Vadc).
28. Velediyye (آdâb).
29. Uluğ (آdâb).
30. Mes’ûdî (آdâb).
31. Abdulğafûr (Nahv).
32. Abdulhakîm (Nahv).
33. Şerh-u Şemsiye (Mantık).
34. Muhtasaru’l-Ma’âni (Me’âni, Beyân, Bedic).
35. Mahallî Şerh-u Cem’ il-Cevâmic (Usûlu’d-Din ve Usûlu’l-Fıkıh).
36. Şerhu’l-Akâid (Kelam).
37. Multekâ (Fıkıh).
38. Minhâc (Fıkıh).
39. Celâleyn (Tefsir) .
40. Ferâiz (Miras Hukuku).
41. Karabaş (Tecvid).
42. Cezerî (Tecvid).
.
Bu Kitaplardan Talebeyken Ezberledikleri.
1. Emsile.
2. Binâ.
3. Maksûd.
4. ‘İzzî.
5. Merâh.
6. ‘Avâmil.
7. İzhâr.
8. Kâfiye.
9. Avâmilu’l-Curcâni.
10. Zurûf.
11. Terkîb.
12. İsâgûcî.
13. Risâlât-i Ebi Bekir (Vadc).
14. Risâlât-i Ebî Bekr (İstiâre).
15. Karabaş.
16. Ferâiz.
17. Velediyye.
.
İcâzet Verdiği Talebelerden Bazıları.
1. Musa el-Mardinî el-Fârûkî,.
2. Muhammed Kudsî Hâlidî,.
3. Muhammed Silvânî,.
4. Receb Derviş Hasenî,.
5. Mahmud Sünicî.
6. Muhammed Câvidî,.
7. Muhammed Şerif Bozovalı.
8. Reşid Besni,.
9. Seyyid Abdurrahman Berzencî (Iraklı)..
.
Müellifin Diğer Eserleri.
Muhammed Emin Er Hoca Efendi eserlerini, İslamî ilimlerin yaygın olarak kullanılan dili olan Arapça ile kaleme almıştır.
Tespit edebildiğimiz bazı eserlerinin başlıkları şِyledir:.
1. Teshîl’ül-Merâm fi Beyâni’n-Nisâbi ve’l-Fıtrati ve’l-Keffâreti bi’l-Gırâm.
2. el-Huccetü’d-Dâmiğa alâ men Yeca’lü Talâka’s-Selâsi Vâhide.
3. Feydu’l-İlâh fi’d-Dini’l-Mardiyye ‘İndellâh.
4. Hulâsatu’l-Merâm fî Hukûki’l-İslâm.
5. Tenbihu’l-Fâtın ‘ala’l-Fıkhi’l-Bâtın.
6. el-Gâyetu’l-Kusvâ Fi’s-Saâdeti’l-Uzmâ.
7. el-‘Irfan fî Gâyeti’l-Kemâli li’l-İnsân.
8. Nasru’l-Eimme fi Hükmi Te’allümi’l-Ulûm’il-Muhtelife.
9. Hasru’l-Mâkûlât fi Re’yi’l-Felâsife fî Asli’l-Kâinât.
10. el-Fetâvâ’l-Kulyâniyye fi’l-Mühimmâti’d-Diniyye.
11. el-Mesâilü’l-‘Adîde alâ Tertîbi’l-Hurûfi’l-Mucceme.
12. el-Kavlu’s-Savâb fi Zebâihi Ehli’l-Kitâb.
13. Leftetü’t-Tarf fi Ebvâb-i‘İlmi’s-Sarf.
14. Evcezu’n-Nukûl fi Istılah-ı Hadîsi’r-Rasûl.
15. Risâle fi’l-Luhûm ve’l-Ecbân el-Müstevrede.
16. Risâle fi’l-Ferâiz.
17. Risâle fi’l-‘Akide.
18. Risâle fi’l-Kebâir.
19. Risâle fi’l-Vasâyâ (Bir kısmı Feydu’l-İlâh adlı eserde de zikredilmiştir.) .
20. Mektûbât ‘Adide ila’l-Eşhâsi’l-Muhtelife .
21. Menhecu’n-Necât ‘ani’l-Hasâr ile’l-fevzi bi’d-Dâri’l-Karâr.
22. el-I’tısâm fî enne’d-Dîne ‘Inde’llahi’l-İslâm.
23. el-Ğâyetü’l-Kusvâ fi‘s-Seâdeti‘l-Uzmâ.
24. Yâ Sâilen ‘an Akvami‘t-Turuki ve Esmâhâ, Huz Cevaben ‘an Zalike Şâfiyen bi İznillah..
.
Bu eserlerin ilk ikisi Şam’da takriben 1963-1964 yıllarında basılmıştır, diğerleri henüz basılmamıştır. .
.
-
Orhan'cığım desene bizim portrelere rakip bir konu çıktı :))))))
-
Bu arada:bizim ahmer Er'in M.Emin Er Hoca ile uzaktan yakından bir ilgisi yoktur..keşke olsaydı :)))))))
-
sevgilin orhan molla ahmet hocamızı unuttunmu
sonra onun icazetli halifesi Nizip 72 unutma selamlar
-
Allah onların eksikliğini vermesin. Bak ramazan abi yanında bir tane var eteğinden tut eyi yapış ne de olsa soyadı ER. :))
Orhan şu an yanımda senin mesajına epey güldü. O da aynı kanaatte tut diyor eteğinden ama elinde kalmasın. he he he.
-
Amaca hizmet etmek ne güzel. Bunları paylaştığınız ve değerlerimizi tanıttığınız için müteşekkirim.
-
Allah hocalarımızdan razı olsun bizlerede onların yollarından gitmeyi nasip etsin inş. Tabii bizde biraz gayret göstermeliyiz oturarak olmaz okumak lazım sabretmek lazım .
kardeşiminde ellerine sağlık güzel bir çalışma.
http://images.google.com/images?q=tbn:2NZ6oL7s4Wb-_M:
ÖLÜMÜ UNUTMAYIN .
-
http://images.google.com/images?q=tbn:hY01ilhSyQciUM:http://www.dmps.k12.ia.us/images/AkoWeb.jpg[/IMG] Bu siz değilsiniz dimi abi...? Şey yani...! Yok yanii...! Öylesine sordum..
-
eger Suanda Basimiza Bir Fesatilik Bir Fitnelik Bir Kargasalik Gelmiyorsa Degerli islam Buyukleri Sayesindedir...
Onları Yuzu Suyu Hurmetinedir.
Onların Sagliginda Kiymetini Bilmemiz Lazim...
-
Orhan Kardeş Ali Hocamızı unutmayalım diplomasız alim Ali UZUNASLAN .....
-
haci leylek camii....1982 de nizipte yeniyim.saha mahallesinde esnaftan birisi , burda görevli molla (mella)ahmet hoca vardı.hakkında atıp tutuyor,ama neler söylemiyorki:klasik irticacı,rejim düşmanı, kör bıcakla kubilayın başını kesen kötü,kara adam vs vs. ben çocuğum ,korkuyorum. bir kaç yıl sonra mella ahmetle tanışıyorum.yarabbim ne büyüksün;orucunu sadece su ve 2 tane ramazan kahkesi ile açan adam tam bir vakıf,nerdeyse kuru ekmek yiyen ,müezzin maaşı ile aldığı 3-5 kuruşla orda kalan öğrencilere kol kanat geren,mütevazi kanaatkar sıradışı bir insan.karşı propaganda ters tepkiye sebebiyet veriyor ve ben bazı şeyleri sorgulamaya başlıyorm.ne mutlu böyle güzel insanlara ,,,,,,
-
Kardeşler,Nizip sitenizi yeni buldum.Çok duygulandım.Ağlamamak elde değil.Nizip'te yaşayan ve yaşamış alimler,mollalar ve hocalar.Ne güzel bir duygu değil mi?
Bu duyguyu bana tekrar yaşattığınız için Allah(c.c.)razı olsun.Beni tanımak isterseniz:Nizip'te öncede görev yapmış,bir kardeşinizim.Müftülük Merkez Ku'ran Kursun'da görevliydim.Şimdi emekliyim.
-
Şükrü hocam sizi tam hatırlamak isterdik ancak ,biraz daha teferruata girseydiniz keşke. Bu arada hoş geldiniz,sizi sürekli görmek isteriz.
-
Tanışmak:
Orhan kardeşim,1985-1987 tarihleri arası Altındağ(kefercebel) köyünde,1990-1996 tarihlerinde Nizip-Merkez Kur'an Kursunda(Müftülük Cami-i bitişiği) Hocalık yaptım.1996 okulların açılmasıyla,G.Antep Havaalanı yolu üzerindeki Hoşgör Fatih Kur'an Kursuna (Külliye) tayinim çıktı.Orada 7 yıl görevde bulundum ve emekli oldum.Nezir Gül Hocam beni tanır.Görsen belki sizde tanırsınız.
Kur'an Kursunda M.Turan Yalçın Hoca ile birlikte çalışmıştık.Nizipte toplam eski görevle birlikte 11 yıl görevde bulundum.Bilmem kendimi tanıtabildim mi?:)
-
Orhan Bey,çok güzel konulara değinmişsiniz.Allah razı olsun.Molla Ahmet,unutamayacağımız saygıgeğer bir Hocamız.Sarıyerde oturuyor.İstanbulda oturan bir Nizip'li imam kardeşimizle umrede karşılaştık.Molla Ahmet ve M.Kuzudişli hocalarımıza selam gönderdim.İkisi de Sarıyer'de imamlık yapıyorlar.
-
1991yılında leylek camisinin orada (polen) Mahmut abinin TÜĞSAŞ gübre bayisi vardı bende yanında çalışıyordum. Molla Ahmet hocada o zamanlar Leylek camiinde Hacı hoca imam kendiside müezzin olarak görev yapıyordu, daha sonra imamlık sınavları açıldı ismini burdan vermek istemediğim birisi sanırım hocama bir güzellik yaptı ve köyün birisine imam olarak atandı,Temiz iyi birisiydi Allah c.c selamet versin keşke bir fırsat olsada ziyaret edebilsek.