Peçiç,yazın sıcak akşamlarında balkonlarda,damlarda,piknik alanlarında,özelliklede karpuzatanda gruplaşarak oynanan zevkli bir oyundur.
Yazdırılabilir Görünüm
Peçiç,yazın sıcak akşamlarında balkonlarda,damlarda,piknik alanlarında,özelliklede karpuzatanda gruplaşarak oynanan zevkli bir oyundur.
ilk defa senden duydum ben bu oyunu hiç karşılaşmadım paylaşım için teşekkürler
Bende bu oyunu büyüklerimden öğrendim.dayımla ve annemle oynaması çok zevkli oluyor.
iyi güzel bir gün ayrıntısıyla öğretirsin sen ozaman herkes duymuş olur
walla bende yenı duydum
ben buradan öğretememki,uygulamalı olması gerekiyor.Nizip'te bu oyunu çok iyi bilen abilerimiz ve ablalarımız var.bilenlerden öğrenebilirsiniz.
kilisli amcada taşları satılıyor.
vay be basak kılıslı amcada satıldıgına da bılıyonıyı walla bılgılerın ıcın saol
Kış akşamlarında çok oynardık. Artık vakit bulamıyoruz.
valla bu oyunu bilmeyen arkadaşlar sizler yani nesilsiniz galiba :D:D:D
ben bu oyunu halen oynarım valla tabgiki oyunun en zevkli yanıda taşın kubura girmesi ve taşın içeri girmeden kırılmasıdır.
admin abi eğer nostalji yapalım diyorsan bizde var getireyim oynarız :D
12 - 21 - 8 - 6 - 4- 3- 2- gibi sayılar vardır. O boncuklar ne taşı bilemiyorum.
abi 21 değil 25 sayısı var :D
abı bıze ogretsenıze ya merak ettım sımdı
çok güzel bir oyundur ben bu oyunu okulda bayan hocalarla oynardım:) işte eğitimde oyun öğretmekte vardı bizde:D ah ahh
peçiç:
urfalı insanların bildiği, kızma birader oyununun biraz modifiyeli versiyonudur. zarlar bildiğimiz zar değildir. it boncuğu denilen ve denizden çıkan bir taştır. oyuncu sayısı konusunda çok rahat bir oyundur. 20-20 bile oynanabilir. bizim ailenin favori oyunudur ayrıca
PEÇİÇ TAŞI (COWRIE)
Bu doğal deniz ürünü taşı oyun boncuğu, yele taşı, dikim taşı, cowrie taşı olarak vs. yerlerde kullanılmaktadır.
Hint Okyanusu'ndan, Güneydoğu Asya ve Batı Afrika sahillerinden çıkmaktadır.
Eski zamanlarda Peçiç taşları bugünkü dolar gibi çok değerliydi. Aslında halen dünyanın bazı bölgelerinde, Batı Afrika'da(özellikle Nijerya'da) para yerine, Orta Asya'da elbise dikiş yerine tutturucu olarak, insan saçlarında örgü içine, atların yelelerinde, kuyruklarında, eyer ve üzengilerde, kılıç kalkan gibi savaş aletlerinde, halen süs eşyası olarak Orta Asya'da, Batı Afrika'da ve Ortadoğu'da çeşitli oyunlarda taş olarak kullanılmaktadır.
Her ne kadar Peçiç taşları Güney Asya ve Afrika kıtasının bir sembolü ise de eski Çin'de para olarak kullanıldığını eski resimlerden ve üzerindeki çince para yazısından anlaşılmaktadır. Sayılabilir ilk metal para ve bozuk paradır. Çin'de bronz veya bakırdan Peçiç taşları da yapılmıştır.
Peçiç taşlarıyla ilgili birçok hikaye vardır ki büyüklerinize alçak gönüllülüğü, küçüklere saygılı olmayı öğretir. Peçiç taşı bugün dahi insanlara nitelik ve güç kazandırdığı gibi uğur getirmektedir.
:) Gökhan abi bilgileriniz için çok teşekkür ederim.
kızma bıraderı bende bılıyorum ona yakınsa oynayabılırım
:D aslında NİZİP'te peçiç boncuğuna çoğu kişi it boncuğu diyor:D .ben demiyorum ama.:D
demıyon ama demıs kadar oldun degılmı :D :D ;)
Basak bu oyunu bende çok severim.özelliklede karşı taraftakinin taşını kırmak:D (oyundan çıkarmak:D
çok zevkle oynanan bir oyun...
ellerine sağlık teşekkür ederiz...
EH' bu oyunu tandıra oturup oyniyacan yorum..Selamlar
oooo olsada oynasak yav peçiç.hele oyunun sonuda kubura dustunse Allah kurtarsın cıkamazsın bir daha bekle ki 12 25 gelsin.
Saygılarımla...
aha 25 aha 12 aha iki 25 aha birdaha 12 aha kırdım seni cıllıma
ama güzel bir oyun gerçekten
Cıllıma olacakki oyunun tadı çıksın kardeş.
peçiç oyununu ilk defa duydum
benim icin dünyanin en zevki oyunu.Yillardir oynamadim....
:Dbaşakcım sizin grup nasıl yenildi ama oh sayenizde kolaları içtik kola bedava olunca çok güzel oluyor:cool:
bakın hile derseniz bizim nizipli_mehmetle beni yan yana oynatın oyun türü hiç farketmez okey, pişti peçiç kimse kutulamaz benim canımdır o ya çok iyi anlaşıyoruz nizipte pek oynama imkanımız yok ama ıspartadayken neredeyse hergün oynuyoruz daha bir kere yenildik onda da hile yapmadık diye
ben bu oyunu oynadım çok zevkli ve eylenceli bi oyun :D
bu konu tozlanmışşşş burda
süper bi oyunnn 12-25-8 PENK oo mükemml bi oyun hele rakpin taşını kırmak kadar zevkli bişe yok...bide cıllarlarsa tam tadı gelirrrrr
ahhhhhhh ahhhhhhh...ey gidi günler eyyy az mı oynadımmmm....başak kardeş saolasın paylaşım ve resimler içinnn....
daha bide kadınlar ortaya bişe yatırıyolar...ojesine,tokasına,şarpasına(eşarp)
daha neler nelerrrrr
ABİ BU PEÇİÇDEN ÇEKTİĞİM KADAR HİÇ Bİ OYUNDAN ÇEKMEDİM.ANNEM,TEYZEM,YENGEM,ANNEANNEM HERKES OTURUR OYNARLARDI.BİDE HİÇ KALKMAZLARDI BAŞINDAN...BİDE TAŞI ATARLAR 12 YADA 8 GELİR AYNEN BÖYLE 1-2-3-4-5-6-7İİİİİİİİİİİİİİİİİİ ALAHHH BUDA 8....TAŞINI KIRDIM İŞTEE.....TAŞI KIRILACAK KİŞİDE RAKİP KIRMADAN YERİNDEN ALIRKİ O TAŞI KIRAMASIN SİNİRLENSİN DİYE...AMA GÜZEL Bİ OYUN ASLINDA...