-
bak?n gelmeyim yan?n?za,e?er gelirsem pahal?ya patlar.
az kald? ben de yazaca??m.
selamlar,sevgiler
?hsanc???m,bir kuru selamla olmaz bu i?ler.yazsana!hem içimizde siyaseti en iy bilen sensin.e?er yazmazsan seni malamat eder ve cinlikteki belgeleri(!) açıklar?m
-
caan?m karde?lerim,nas?ls?n?z?
duydum ki caan?m karde?im ahmet'im üzülmü?.??mdi ben size ne diyeyim?yani biraz bo? b?rakmaya gelmiyorsunuz,hemen birbirinize üzülüyorsunuz.üzmeyin beni,yoksa kendimi intihar ederim.hayat?n?z boyunca üzülürsünüz.
ahmetçi?im,bu eylemlerden vazgeç.yoksa ben de tek ki?ilik dev kadromla (kilomu kastettim) eylem yapaca??m.ya evine (pardon,sitene) dön,ya da bulundu?un yeri haber ver gelip seni alay?m.yoksa zay?flamak için rejime ba?lar?m haberin olsun!!!!!!!
osman karde?im yazd?klarında kötü bir niyet yok ama ahmet karde?im al?nm??.bence biraz hakl?l?k pay? da var.sen en k?sa zamanda onun gönlünü almaya çal??.yoksa i?imiz zor.
dostlar?m,ben osmana bir ceza vermeyi tekliflerinize sunuyorum.önce akl?mdaki cezay? açıklamak istiyorum:
sabahleyin:ci?er dürümü,ci?er kavurma,nohut dürümü,ayran ve kaçak demli çay.
ö?len:lahmacun,patl?can kebab?,ac?l? ezme salata,adana,ku?ba??....
ak?am:sabahleyin ve ö?len vakti verilen cezaların birle?imi ve iste?e ba?l? özel yemeklerin yan?nda,baklava,dondurma.
?unu da unutmadan söyleyeyim ki bunların paras?n? osman ödeyecek
bu cezaya destek veren arkada?lar?m?n desteklerini bekliyorum.e?er osman gelmezse bizler faturay? onun adresine yollayal?m.
ayr?ca osman bu cezalar? çekerken her ihtimale kar?? yan?m?zda birkaç imam arkada??m?z?n bulunmas?nda fayda görüyorum.hem osman için hem de bizler için.
ahmetci?im,bence osmana k?zma.bir art niyeti oldu?unu dü?ünmüyorum.?imdi o kafay? yemi?tir ben bu karde?imi niye üzdüm diye.biliyorsun garibim zaten felsefeci,yani akl?n? zor zaptedenlerden (aman osman?m sen de bana k?zma,maksad?m?z muhabbet,zira malumun felsefeci mennan için de ayn? ?eyleri söylerdik).hem onun yap?s? kimseyi k?rmaya elveri?li de?ildir,inan bana ?imdi o çok üzülmü?tür.bence sen de bir ceza belirle de bu konuyu tatl?ya ba?layal?m.hele sen bir he de,...
ömerim,caan?m karde?im,fatih soyar?k,akçakentli,camiam?z? en az bizler kadar bilen,(anlad???m kadar? ile) tasavvuf ehli bir karde?imiz.kötü bir amac?n?n oldu?unu dü?ünmüyorum,maksad? muhabbet.hem onun hocalar hakk?nda söyledi?i ?aka dolu sözleri,hat?rlarsan,sezer de söylerdi.tamamen iyi niyetli bir karde?imiz.
fatih bey,mehmet özel,uzun boylu s?k s?k gözlük kullanan,espirili,eski?ehir'de esnafl?k yapan bir karde?imiz.saçlar? dalgal?.Nizipte ailesi olmayan bir karde?imiz.kökü gevenceli,bizim ömer k?l?çparlar karde?imizin biraz akrabas? olur.bütün aile bireyleri eski?ehir'de.
neyse caan?m karde?lerim,bu yazmaya çal??t???m (bugün için) üçüncü yaz?.?n?allah bunu göndermek nasip olacak.
sizleri allah r?zas? için seviyorum.kendinize çok ama çok iyi bak?n.
e?er sürç-? l?san ett?mse affola.maksad?m,muhabbettir ?u fani dünyada.
selemlar,sevgiler.
-
can karde?ler?m,dostlarim hep?n?z? ayri ayri saygi,sevg? ve muhabbetler?mle kucakliyorum.ba?rima basiyorum.
uzun zamandir s?z? buradan aralikli da olsa okuyordum,zaman zaman gözler?m
ya?ararak,zaman zaman duygulanarak,zaman zaman da kahkahalarla okuyordum.
ama s?ze katilamiyordum,
sa?olsunlar yusuf ve ömer ?n sayes?nde adete s?zlerle bulu?tum.
can dostlar
benden?z ?u anda ankara et?mesgut beled?yes?nde beled?ye ba?kan yardimcisi olarak görev yapiyorum.
tüm dostlarin,can karde?ler?m?nankaradan em?rlerın? bekler?m.kucak dolusu saygi ve sevg?ler?m? sunuyorum.allaha emanet olunuz
-
vay ihsan karde?im ho? geldin.vallahi sevindim.rabbim devam?n? nasip etsin.daha geçen hafta mehmet özel ile senden konu?tuk.
dedi?im gibi vallahi sevindim.
osman karde?im nerdesin?yoksa sen de bana m? k?zd?n?e?er cevab?n evet ise elimden kurtulamazs?n haberin olsun.ben ahmet karde?im gibi eylem yapmam.yaz?lar?mla sizleri
alem-i internete car?s ederim.akl?nda kals?n.ya yaz ya da yaz.ahmet karde?im'den de ayn? davran??? bekliyorum.geçi onun inatç? oldu?unu en iyi bilenlerdenim.yapar?m derse yapar.ama bu eylemi bizleri üzecek.buradan ça?r? yap?yorum:lütfen............................................
yoksa elimdeki seninle ilgili belgeleri reha muhtara veya yenisi olan fatih altayl?ya yollar?m.gerisini siz dü?ünün.
neyse caan?m karde?lerim,kol k?r?l?r yen içinde kal?r misalini unutmayal?m lütfen.ama ?unu söyliyeyim hiç biriniz beni k?zd?ramaz.en güzel örne?i ömer karde?im.bana öyle güzel cümleler kullan?r ki yusuf olsa ba??n? al?r gider.ama ben hepinizi çok seviyorum.hem de allah r?zas? için.
neyse,san?r?m haftaya mehmet özel ile yine görü?ece?iz.çünkü kay?nçosu ?zmirde asker.san?r?m s?k s?k gidip gelecek.eh ne yaps?n
caan?m karde?im,nede olsa içi?leri bakanl???n?n yak?n? (?aka ?aka)
?imdilik allah'a emanet olunuz.rabbim yar ve yard?mc?n?z olsun.selamlar,sevgiler
-
kadim dost sana k?zmak diye bir ?ey var m??
sen ve erol benim için en eskimeyen iki karde?siniz. ?hsan bey karde?im de aram?za döndü?üne göre benim keyfime daha ne denir. ahmet bey için yazmad?m derken bir makalem yay?nland? ancak mehmet akif di?er bir makalemle onu yer de?i?tirse diye dü?ünüyorum (en do?rusunu kendisi bilir) ama sen yinede makaleler bölümünden okur ve yorum yazarsan sevinirim makalem nam?k kemal'in osmanl? tarihi hakk?nda. 20 haziran? bekliyoruz. ön sayfada olmad??? için göremedin. ömer ve yusuf karde?lerim ikinizin ad? birlikte an?l?yor re?at aran?za yokmu acaba. 20 haziran? bekliyoruz. ya benim için özel bir yeri olan emin karde?imden haberiniz var m?? duaların? bizden in?aallah eksik tutmuyordur. kndisinin sesini duymak isterdim bende telefonu yok email adresime telefonunu gönderen olursa seviniri. 20 haziran? bekliyoruz.
selamlar ve sayg?lar .
-
dostlar,
ben size sn.?lhan yard?mc?n?n bir yaz?s? ile tekrar merhaba diyorum.
""gönül erimez
â??kların gönlünde üzüntü ile sevgi, hasret, umut, k?skançl?k, sevdâ ate?i olan gönül;
arapça "kalb", farsça'da "dil" sözcükleri ile e? anlaml?d?r. gönül; zaman zaman "bülbül", zaman içinde de "papa?an" olur. merhâmeti olmayan sevgililer; â??kların gönüllerini "ni?angâh" olarak kullan?r. sevgilinin sitemi ile k?r?labilen gönül; "s?rça, kâse, kadeh, sâ?ar, câm" gibi nesnelere benzetilir.
kâbe bütün müslümanların maddesel beytûllâh?d?r. yani allah'?n evi? allah'a yak?n her sofi'nin gönlünde dünya kaygulesi ile hayat mücâdelesi yoktur. her türlü kötü duygular, dünya tutkular?, makam/?öhret/?an/para/mekân/mülk/?ehvet edinme istekleri beytûllâh'a, gönüle s??maz. "gönül k?rmak, beytûllâh'? y?kmak gibidir." görü?ü ne büyük iddiâ, ne güzel bir görü?tür. gönül'den ba?ka hiçbir yere s??mayan o'nun makam? k?r?l?r m??...
?nsano?lunda hak tecellilerine açık olan zirve, gönüldür. gönüllerin bu tecellilere, dolay?s?yla da allah (c.c.) sevgisine mahzar olmaların?n en zâhir emâresi ise, o sinelerde yüce yarat?c?'ya duyulan a?k ve i?tiyâkt?r.
"his, duygu, a?k, gönül" dörtlüsü; yitirdi?imiz cennet'i bulabilme yolunda, allah'?n bize ihsan etti?i bir burak't?r. bu burak'a binenlerin ?imdiye kadar yolda kalanlar? olmam??t?r.
"gül açar gülde/söz biter dilde/var ise elde/gitmeyen gönül" dizelerinde ?âir; gönlün ayd?nl???n? dile getirir.
"ellerin semâya, dillerin duâ'ya, gönüllerin mevlâ'ya yönelsin" duâs? zirveleri gösterir, hedefi tayin eder.
"gönül ba??, gönül avc?s?, gönül toklu?u, gönül belâs?, gönül eri, gönül ferahl???, gönül toklu?u, gönül borcu" gibi terim/sözler; bizim kültür dünyam?z?n, edebiyat?m?z?n, folklor da?arc???m?z?n incileri aras?nda yer al?r.
"bu çe?me nas?l çe?me/su içecek tas? yok/k?rma insan gönlünü/yapacak ustas? yok" diyen "çar?kl? erkân?harp"; gönlünün k?r?laca??ndan endi?e eder amma, gönül k?r?lmaz, gönül erimez. kimsenin buna gücü yetmez?
dünya klasikleri aras?nda yer alan wilde'?n "mutlu prens" isimli bir hikâyesi vard?r. hikâyeler masallar gibi de?ildir; olmu? veya olabilir özellikleri, hayata bakan gözleri de?i?tirebilir. özet halinde size bu hikâyeyi anlatmak istiyorum. "havalar so?umu?, göçmen ku?lar s?cak ülkelere dönmek üzeredir. nilüfer'e â??k olup, ondan kar??l?k göremeyen bir ku?; bir yanda göç eden arkada?ların?, öte yanda çetin hava ?artlarında nas?l ya?ayaca??n? dü?ünürken, kent meydan?nda yükselen heykeli görür. gecenin so?uk ayaz?nda, heykelin parmaklar? aras?na tünerken, yüzüne bir ya?mur damlas? dü?er. gökyüzünde bulut yoktur, ya?mur da ya?mamaktad?r; "bu damla nereden geldi?" derken, ikinci, üçüncü damlalar dü?meye ba?lar. bacaklar? aras?nda durdu?u heykel a?lamaktad?r.
"-ne oluyor, sen kimsin, neden a?l?yorsun" diye seslenir küçük ku?.
"-ben mutlu prensim, sana hayat?m? anlatay?m" der ve anlat?r:
"ben bir zamanlar sarayda ya?ayan mutlu bir prenstim. günlerim e?lence içinde geçiyor, halktan ve gerçek hayattan uzak, saray duvarlar? aras?nda ömür geçiriyordum. ölünce buraya heykelimi diktiler. bütün vücudum alt?ndan, gözlerim elmastan yap?lm??t?r. k?l?c?m?n kabzas?nda da yakut bir ta? var, ama mutlu de?ilim. kentin ortas?nda bir dilim ekmek için a?layan çocuklar?, so?uktan titreyen insanlar? görüyorum. yüre?im yan?yor, onlara yard?m edemiyorum. bunun için a?l?yorum. ?u anda aç ve hasta bir çocuk ate?ler içinde yan?yor, annesinden bir dilim portakal istiyor. ancak annesinin ona nehir suyundan ba?ka verebilecek bir ?eyi yok."
mutlu prens gözya?ların? durdurmaya çal??arak minik ku?a seslenir:
"-benim için bir ?ey yapar m?s?n?. k?l?c?mdaki yakut ta?? al ve onlara götür." küçük ku? istemeye istemeye ta?? alarak, hasta çocu?un evine götürür. çocuk ve annesi bitkin bir halde uyumaktad?r. ku? yakut ta?? avuçlar? içine b?rakarak döner. geceyi prensin yan?nda geçirdikten sonra, gündüz kenti son bir defa görmek ve nehirde y?kanmak için oradan ayr?l?r. ku?u gören bir zooloji profesörü ?a??r?r, ertesi gün gazeteye onunla ilgili bir makale yazarak ?a?k?nl???n? anlat?r. ak?am üzeri minik ku?, prense "ho?ça kal" demek için heykele döner. prensin, minik ku?tan bir iste?i daha vard?r:
"-yard?ma ihtiyac? olan bir genç yazar var. roman?n? bitirmek için so?uk odas?nda, masas? ba??nda, titreyerek çalışıyor. lütfen sol gözümdeki elmas? çıkar?p ona götür." küçük ku? elmas? alarak, yoksul yazara götürür, masas?na b?rakarak geri döner. yazar uyand??? zaman elmas? görür ve hayranlarından birinin b?rakt???na karar verir.
havalar iyice so?umu?, minik ku? titremeye ba?lam??t?r. art?k ne olursa olsun, memleketine dönmeye karar vermi?tir. son olarak mutlu prense giderek ayr?lmak isterken yine rica ile kar??la??r:
"-?u anda sokakların birinde, yoksul kibritçi bir k?z çamurlara dü?mü?, a?l?yor. bütün paras?n? kaybetmi?, e?er satt??? kibritlerin paras?n? eve götüremezse, ailesi onu dövecek, eve sokmayacak. sa? gözümdeki elmas? çıkart?p ona götür" minik ku? bu yalvar??a da dayanamayarak, elmas? alarak kibrit satan k?za götürür. küçük ku? mutlu prensin yan?na dönerken, kenti izlemektedir. bir yanda inan?lmaz bir yoksulluk, ac?, keder, çile, üzüntü; öte yanda görkemli bir zenginlik. dünya iki ayr? parçadan olu?mu?, birinin di?erinden haberi yok. bir yanda sefahat, öte yanda sefâlet.. minik ku?un yüre?inde garip bir mutluluk duygusu meydana gelir. mutlu prensin yan?na giderek, onunla kalaca??n?, kör gözleri ile onu yaln?z b?rakmayaca??n? anlat?r. o günden sonra küçük ku?, mutlu prensin alt?ndan yap?lm?? gövdesinden parçalar alarak yoksullara da??tmaya ba?lar. onun hem gözleri, hem de yüre?i olmu?tur. ?ve bir gün gelir, so?uk bir ak?amüstü küçük ku? ölmek üzeredir. mutlu prens onun gidece?ini dü?ünür, onu sevgiyle kucaklar. bu s?rada minik ku? son nefesini vererek yere dü?er. ertesi gün belediye ba?kan? ve konsey üyeleri kenti dola?maya çıkm??lard?r. mutlu prensin solgun, silik, hatta çirkin görünüme bürünen heykelini görürler. bacaklar? aras?nda ölü ku?u da görünce hiddetlenen ba?kan:
"-hemen bu ku?u çöpe at?n, heykeli kald?rın, yerine benim heykelimi yap?n?" tart??malar uzun süre devam eder, kavga bile olur. küçük ku?un ölüsünü çöplü?e atarlar. heykeli yerinden kald?r?p, parçaların? eritmek isterler. ne yaparlarsa yaps?nlar heykelin kalbini eritemezler. (hikâyeyi yazan adama göre) tanr? bütün bunlar? izlemektedir. meleklere kentten iki de?erli ?ey getirmelerini ister. ku?un ölü bedeni ile mutlu prensin kalbini götürürler. bu ku? cennet bahçesinde ?ak?yan ku?tur, prensin kalbi ise cennetin özel bir kö?esinde sakl? durmakta, iyili?i temsil etmektedir." (kaynak: ?nsanca varolmak sanat?. prof. dr. ayhan aydin. alfa yay?nlar?-eylül 2001 s.71-75)
bu bir hikâye. hem de bat?l? bir yazarın hikâyesi. tanr? inanc? olan, cennete inanan bir yazarın. ?yili?in, yok olu?un trajik sonuçlarına dikkati çekmek isteyen yazar, temel ahlak kuralların?n yok olmas? yan?nda, insanl?k onuru, erdem, ya?ama hakk? gibi temel ahlak kurallarından da bahsediyor. ö?retim görevlisi prof. dr. ayhan ayd?n da kendi görü?lerini dile getirerek; günümüz insan?n?n sevgiden mahrum b?rak?ld???n?, insanların birbirine muhtaç oldu?unu, ba?kalarına ilgi gösterilmesi ve sevgi ili?kileri kurmas? gerekti?ini ifade ediyor.
elbette; dünyan?n mayas?nda do?ruluk, sevgi, insanl?k, güzel hasletler var oldu?undan, f?trat dini bunu emretti?inden, er/geç bu mayaya dönülecek, insanl?k hüsrândan kurtulacakt?r.
evet; gönül üzerine say?s?z atasözü, ?iir, deyim, mani, bulmaca, terim ve vecizeler vard?r. yaz?m?z?, bayburtlu â??k hicrâni'nin bir ?iiri ile bitirelim;
yine dalgaland?, dalgay-? sevdâ,
bahri kafkaslara dalg?nd?r gönül.
galiptir orada yaz?lan perde,
bugün bizim ba?lar solgundur gönül.
bir bina kurmu?tur, binas? doksan,
?çinde dolanan sunas? doksan,
elâ göz üstünde sürmesi doksan,
zülüfler rengine uygundur gönül.
bilinmez *****? peymân-? mi'raç,
muhammed ba??na yakuttan bir taç
kâtip yaz, derdime göndersin ilâç,
bu a?ka dü?eli yorgundur gönül.
nedir bu ahvali bize bildire,
sürûr verip gaml? gönlüm güldüre,
kim okuyup, bu manay? kim vere;
bugün sevdi?inden darg?nd?r gönül.
hicrân vücuduna sor ki ne oldu,
kara baht?m akt? akt? duruldu,
perli çarka kolum tak?p yoruldu,(perli: perili)
çökmü? da?lar gibi durgundur gönül.
her türlü "solgunluk, uygunluk, yorgunluk, darg?nl?k, durgunluk"lar içerisinde gönül; s?rça kö?k, câm, kâse, ni?angâh, bülbül, papa?an olsa bile, erimesi mümkün de?ildir, eritilemez? çünkü o, oradad?r..."
selamlar,sayg?lar
-
sevgili karde?im formdaki yaz?n çok güzel,bu ay?n 20 sini bekledi?imizi de?di.felsefe karde?im,ahmet bey karde?imiz yirmi haziran sonras? yaz?s?n?,makalesini yazd? sen bu s?caklarda nohut dürümü ile buyam(meyan) ?erbeti ara dur.selamlar
-
bu gün ahmet karda??m?n sayesinde yine 17''sindeyiz.
re?at çetinkaya bu numara senin de?il mi? bir yaz? e?er müsaitsen.
güzel günler için ahmet beyin yaz?s? bir harika bir s?cak havada meyan ( muharreme göre buyan) ?erbeti gibi geldi. yani sevgiyle kalmak. sadece müslümana has bir meziyettir. tan?mad??? bir insana yard?m etmek korumak kimsenin hakk?n? yememek yanl??l?kla veya elinde olmayan bir nedenle hata edip tövbe eden insan yine müslüman. ba?kalarında hakka riayet arayan adalet arayan yard?m arayan iyilik arayan yan?l?r. sadece müslüman olunca insan iyi olur ac?r sever sevinir. allaha inanmayan ki?i asla do?ru yolda de?ildir. müslüman olmayan ki?i asla merhamet etmez. edemez. afrikada insanlar her gün biraz daha aç hasta sefil. dünyan?n her yan?ndafakirlikdahada artmakta.hz. ?sa''n?n geli?inden 9.yy''ye kadarbenzer durum ya?an?yordu t?pk? bugünkü gibi. o zaman roma imparatorlar? vard?. roma içinde en çok kan ve göz ya?? olan imparatorluk. ozamanda devletler zay?f tüccarlar güçlü idi. o zaman da tek süper güç vard?. ve dünyan?n nimetleri sadece bir imparatorlu?un ve tüccarların elindeydi. di?er devletler nevard?nede yoktu. halklarına, egemenliklerine, paralarına k?sa hiç bir?eylerine sahip çıkam?yorlard?. ozaman insanlar aç kalmamak için romaya esir asker oluyorlard?. roma gücünü devam ettirmek için daha çok sava??yor sava?t?kça gücü y?pran?yordu. gün geldi allahson peygamberini gönderdi her ?ey allak bullak oldu. roma ve onun peykleri yok oldu. ortaya yeni milletler veyeni devleter çıkt?. ne ingitere ne fransa vard?. hepsi ortaya çıkt?. zülüm son peygamberle durdu, sonra bir gün muaviye diye bir adam tekrar zülmü yeryüzüne tekrar k?ral yapt?. bazen yav diyorum ne çözülmü? tarihte kimler gelmi? kimler geçmi?. adalet hak ve (hürriyet he nedemekse) ne durumdaym??. ?yilik kalb a?k sevgi ne demekmi?. roma 9 yy insanl??a karanl??? ya?atm??. fransa cumhurba?kan? geçen çıkm?? biz bizans?n çocuklar?y?z diyor. refanslar? kan ve gözya?? imparatorlu?u olan adam. bu güne ne dersi ald?k sahi hangi dersler geli?ti. adalet dersi yok hak dersi yok vicdan dersi yok.bize laz?m olan derslerin hepsi zay?f. bir karne yapsayd?k insanl??a ortaya nas?l bir karne çıkard?. ahmedim sahi sana sevgi ve merhamet peygamberinin en büyü?ü hz. ?sa nas?l y?prand? desem ne dersin. o açlara yemek verir hastalar? ve ölüleri iyile?tiridi. gitti?i her yere hayat getirirdi. onun söylediklerine kaç ki?i iman etti. sahi benim mesalabir sevdi?im insan? öldü bilsem mezara götürmeye kalksam a?l?yor olsam ve hz ?sa gelse o sevdi?im insan? iyile?tirse bana güzel ?eyler söylese hiç bir kar??l?k beklemeden. benim onun söylediklerine tavr?m ne olurdu acaba. o ça??n insan? size ben okuyunca bu gün bile ac?yorum. o gün ders alamayanların çocuklar? bu günde ders alm?yor.
sahi dünya tarihinde de?i?en ne. ben bir ?ey anlam?yorum ya siz.
selamlar ve sayg?lar
Edited by - felsefefe Tarih: 22 Haz 2005 19:10:37
-
dostlar daha önce bu yaz?y? 17 may?s ta yazm??t?m.ama yinelemek gerekti?ine inanarak yeniliyorum.
"“kendi kendimizle yar??tay?z gülüm ya ölü y?ld?zlara hayat? götürece?iz yada dünyam?za inecek ölüm…" naz?m h?kmet’ in en sevdi?im dizelerinden biridir bu, sanki ya?ad???m?z ?u günleri anlat?yor . belki naz?m ba?ka bir anlamda söyledi ama bana ?unlar? anlat?yor: kendi kendimizle yar??? insanl???n bugün ki durumu gibi görüyorum; kar??m?zdaki en büyük engel yine biziz. “bize bizden ba?ka dost yok bize bizden ba?ka dü?man.” ölü y?ld?zlara hayat? götürmek; yolumuzu gerekti?i gibi sürebilmek, betonla?an yüreklerde fidanlar ye?ertmek, di?er inanç sahipleri ile ayn? haklar? kazanmak. bunlar? yapabilmek bizim birli?imizden geçer. dünyam?za inecek ölüm bunlar? yapamazsak e?er. ?çime kara bulutlar? yakla?t?ran bizlerin bölünmü?lü?üdür. belki de çok seslili?i çok ba?l?l?k olarak alg?l?yoruz. birimizin ak dedi?ine di?erimiz kara diyor. yolumuzun önderleri ; bize yolu ö?reten,gönlümüzde ???klar yakan, insan sevgisi, ho?görüsü en bol olmas? gereken önderlerimiz… onlar dahi kendi aralarında bir birlik kuram?yorlar. hac? bekta? veli “aslanlarla ceylanlar dosttur kuca??m?zda” demi?ti. ?imdi bizim ceylanlar bile dü?man olmu? birbirine. bir dü?ünün bizler kendi arkada? guruplar?m?z içinde bile bir birlik kuram?yoruz yani bölünmü?lük yediden yetmi?e hepimizde var. “a?aç demi? ki baltaya sen beni kesemezdin ama neyleyeyim sap?n benden.” bizler kendi yolumuzu, özümüzü baltalamaktan vazgeçmedi?imiz sürece bugünkü yerimizden ileri gitmek bir yana daha da geri gideriz. kendimi çözümün bir parças? olmad???m için hep bir parça sorun olarak gördüm. en büyük eksikli?i kendimde buldum… tabi ki bu sözlerim umutsuzluk üzerine kurulu bir bina de?il temelinde görece?imiz güzel günlerin inanc?yla insan sevgisi var. umutsuzluk elbette küçük yüreklerin i?i bir ?eyleri ba?aran insanlar ona gerçekten inananlard?r. gerçek olan tüm ???klar sönse bile bir ???k yakmakt?r. bizlere dü?en önce kendi içimizdeki karanl??? daha sonra da etraf?m?z? ayd?nlatmak. ?çinde ???k olmayan etraf?na ???k saçamaz. t?pk? “gözlerinde ya? olmayan?n yüre?inde gökku?a?? olmayaca??” gibi... ama yinede ne olursa olsun umutsuz de?ilim... elbet birgün gülüm elbet birgün... selamlar,sayg?lar...
-
selamun aleyküm.
arkada?lar kusura bakmay?n ?imdiye kadar siteye yazam?yordum çünkü ?ifreyi kaybettim.yeniden üye olarak cevap yazmak istedim.in?aallah bundan sonra devaml? yazar?z.muharrem arkada??ma sonsuz...?sevgilerimi sunar?m.di?er arkada?lar çabuk yoruluyor herhalde ara vermek zorunda kal?yorlar.4/5 günde bir cevap yaz?yorlar.
selamlar sevgiler.
-
sevgili arkada?lar aras?ra yaz?n?z? görmek ne güzel. ben burada ahnet karada?'?n her gün yazaca??n? beklerken sadece 1 yaz?y?yla bizi uyutmas?n? hazmedemiyorum. devaml? ve en az haftada bir yaz?y? kendilerinden bekliyoruz. yok faruk karde?ime ay?p olacak. ?imdi ben yazaca??m onun yerine kabul etmeyecek.
selamlar sayg?lar
-
benden de sana sonsuz selamlar yusufcu?um.ayr?ca ömer k?l?ç'a ve ömer k?l?çparlar'a da sonsuz selamlar.bunlar? bir kenara yazd?m.hay?rl?s? ile ?u i?im bir hal yoluna girsin o zaman ben sizlere neler neler yapaca??m.
hepinize yürekten selamlar.
-
dostlar,bugünü ya?amak ve tad?n? çıkarmak ad?na çok sevdi?im bir yaz?y? (sn.fatma gencebaya a?t) sizlerle payla?mak istedim.
‘’bugünün’’ zevk?
nedense insanlar daha sonra fark?na var?yorlar bir zamanlar yasad?kların?n öylesine anlaml?, öylesine güzel oldukların?... sonra da içten çekilen bir ‘’aaah’’ dolduruyor eksik kalan bir seyleri(!) acaba dolduruyor mu? ne yaz?k ki geçmi?in unutulmazl???, gelece?in kayg?s? derken, bir de bak?yorsunuz ki bugün çoktan bitmi?, hiçbir ?ey b?rakmam?? size yasamaya dair... siz yorgun dü?mü?sünüz, bu h?zla ak?p giden zamandan... duyguların?z ?a?k?nl?k içerisinde k?vranmaya ba?lam??. hep bir eksiklik olmu? ve bu eksiklik öylesine büyümü? ki sizi bir tela? kaplam??: bugünün zevkini çıkaramama tela??...
öyle bir an geliyor ki bazen al?p ba??n?z? gitmek istiyorsunuz,uçurumların kenarında oturmak, çimenlerde doyas?ya ko?mak, yar üstüne söylenmi? bir sözü hayk?rmak, sulara dal?p hiç yüzünüzü çıkarmadan yüzmek geliyor belki içinizden. sonra da bak?yorsunuz elleriniz ve kolların?z ba?l? olmad??? halde, sizi bunlar? yapmaya engel olan bir ?ey var: denizin mavili?inden mi ürküyorsunuz? hay?r. yoksa çiçeklerin sonsuzlu?u mu korkutuyor sizi? hay?r bilemediniz, her ikisi de de?il bizi engelleyen. ?çimizdeki sese uymamam?z. ne diyor içimizdeki ses?’’ ?imdi s?ras? m? bunlar? yapman?n? daha yap?lacak bir sürü ?ey var. hem yarın ne güne duruyor?’’ i?te bu ses bugünde, ?u anda ya?anacakların büyüsünü bozmaya yetiyor. asl?nda öyle güzel ki bugünü ya?amak: duyguların, payla??mların, isteklerin en yo?un, en renkli ve en canl? an?d?r ’’ ?u an’’. bir ?eyler isteniyorsa ?u an ya?anmal? ki mutluluk ço?als?n, ya?am tatlans?n. onların geçmi?te ya?anmas? ya da gelecekte ya?an?yor olmas? bize ne kazand?r?r ki? ah bir de en güzel duyguların?z? gelecek için saklaman?z ve göz ya?ların?z? en çok geçmi? için dökmeniz yok mu? ??te bu bugünü, ?imdiyi,?u an? çok yaral?yor siz fark?nda olmadan.
bugünü ya?amak, i?te ?u anda duyguların?za izin vermek ve bu zamanda mutlu olma, onlardan yararlanmak asl?nda öyle kolay ki... sadece hiçbir ?eyin ‘’ ?u andan’’ daha güzel bir zamanda ya?ayamayaca??n?z? bilmeniz yeterli. bak?n ?öyle bir hayat?n?za geçmi?te ya?ad?kların?z size mutluluk veriyor ; ama siz bu mutlulu?u ?u an fark ediyorsunuz. bu neye yarar ki? önemli olan o anda hissetti?iniz mutluluktu. kaç?rd?n?z bunu ne yaz?k ki? üzgünüz elimizden bir ?ey gelmiyor bunu geri getiremeyiz, ama üzülmeyin hala ya?ayaca??n?z ve mutlu olaca??n?z ‘’bu günler’’ var elimizde. tabii onlar? yarın yapmayacaksan?z ya da dün yapmad?ysan?z. unutmay?n ömür dedi?imiz ?ey hayata verilmi? en güzel arma?and?r. ve bu arma?an zaman?nda ya?an?rsa çok de?erli olur."
selamlar sayg?lar
-
dostlar,m.halit umar''?n dostluk ve sevgi üzerine yazd??? yaz?y? sizlerle payla??yorum.
hep dü?ünmü?ümdür, dostum diyebileceklerim kimlerdir benim? kime ´dost´ derim ben? geriye bakt???mda hay?flanmamak elde de?il, ne kadar az dostum var gerçe?i söylemek gerekirse. ya kaybettiklerim?
sorar?m size nedir dostluk, kimdir dost?
yan?t?mda salt sözlüklerin tan?mlarından yola çıkmamam laz?m. ama benim dost denince anlad???m herkesçe anla??lan m?d?r? büyük olas?l?kla ki?i yapar bu tan?m? ve kavram?n? kendine göre, üstelik bilinçd???ndaki dürtüleriyle. görecelidir dostlu?un tan?m?; güzel´in tan?m?, normal´in tan?m? gibi... söyleyin bana normal insan nas?l biridir? ya güzel? peki öyleyse nedir bu i?in k?stas?, nas?l edinir insan dostunu, nas?l olu?ur dostluklar? nas?l sevgiler a?ar s?n?rlar? da, dostun için yapamayaca??n bir?ey kalmaz olur? be?endi?in, sevdi?in ki?i senin için ideallerin en önde geleni oluverir? ke?ke bilseydim yan?tlar? da sizi meraktan kurtar?p yaz?verseydim hepsini ?urac?kta... ama gel gör ki bu i? hiç de o kadar kolay olmayaca?a benzer.
dilimizdeki bir deyi? ´dostunu dü?man?n? tan?´ der. demek ki dostluk kar??t? bir olay daha var, bu do?rudan dü?manl?k olmasa bile. ya?am?nda büyük bir bahts?zl?k eseri hiç görmeyenleri ele alal?m. do?u?tan körleri yani. merak etti?im, bu ki?iler ????? ve renkleri nas?l alg?larlar? hatta alg?layabilirler mi dersiniz? ku?kusuz olanak d??? bir ?ey bu. onların ya?am? karanl???n içinde ve karanl???n kendisidir bize göre. tan?mların?z nas?l ve hangi sözcüklerle olursa olsun bunlar ?????n kar??t? olan karanl?ktan ba?kas?n? alg?layamayanlar için büyük bir anlam ta??maz. ya dostluk ögesinin kar??t? nedir? basitçesi dostsuzluk. biraz daha geni?çesi, bir dostu kaybetmek olamaz m?? siz bir dostunuzu kaybettiniz mi hiç? san?yorum, i?te buradan yola çıkarsak belki biraz daha mant?ksal bir iz sürmü? olaca??z. do?rudan ula?amad???m?za dolayl? bir yöntemle varmak k?sacas?.
büyük bir üzüntüyle söylemem gerekir ki ya?am?mda dostum diyebilece?im az say?daki ki?iler aras?ndan dostlukların? tek yönlü yitirdiklerim oldu! sizin de olmu?tur. nedenlerini, y?llar boyu dü?ünmü? ve elle tutulur bir yan?t da bulamam???md?r.
oysa ben, onlar için, bütün dostlar?m için, kayıts?z ve kurals?z verici olmu?umdur; asla bir kar??l?k beklemeden ve severek. onlar için yapamayaca??m hiçbir ?ey kalmam??t?r. de?il alk??, ödün veya ödül beklemek, bunlar akl?m?n ucundan bile geçmemi?tir. kap?m, evim oca??m, kalbim gibi hep açık olmu?tur da hiç beklenmedik bir anda ve hiçbir görünür neden olmaks?z?n karanl??a gömülmeyi ye?lemi?lerdir. neredeyse ölümle özde?ebilecek bir yoklu?u ve bunun verece?i ac?y? bana hak görmü?lerdir, o kaybetti?im dostlar?m. demek ki onlar benim üzerine titredi?im, varl???yla huzur bulup onurland???m dostlar?mken ben onlar için s?radan biri olmaktan öteye geçememi?im de bundan haberim yokmu?! bir kalemde silivermi?ler o kutsal dostlu?u, en ac?mas?z biçimde ve belki de ´oh´ dercesine. kap?ların? ve kalplerini kapay?vermi?ler bana. onulmaz boyutlarda bir ac?... bir dostun, ya da bir sevgilinin, kayb?ndan do?an ac?y?, ku?kusuz en iyi, onu yitirenler bilir. hani ?u bo?azlarında soluklar? dü?ümlenen, gözp?narlar? dolu dolu olanlar... dünyas? y?k?lanlar...
dostlukların temeli, sa?lam olmal? elbet. ´temelsiz dostluklar k?sa ömürlü olur´, dedi, bir can dostum. ya ne ola ki, nas?l ola ki dostlukların temeli? bu temelin ölçütü nedir? bence sa?lam temelleri her iki ki?inin beraberce atmas? gerekiyor. birinin temeli sa?lam, di?erinin heran y?k?lmaya hazırsa k?sa ömürlü oluyor i?te dostluklar ve her tür ili?kiler. at?lmaya, sat?lmaya neredeyse hazır. ho?una m? gitmedi en do?al bir davran???, bozuk para gibi harca dostunu! ama... zarar? yok diyorum. elbette sa?lam temellere oturan, her türlü anlay??, ho?görü ve sevgiyi içine alan, de?er veren, verici oldu?u ölçüde doyuma ula?t?ran, sayg?n, bir ya?amboyu sürecek nice dostluklar, a?klar da vard?r.
sonradan üzülmek istemiyorsan?z, elinizde tuttu?unuz ?u kristal dostluk barda??n? ne olur k?rmay?n..."
selamlar sayg?lar
Edited by - Ahmet karada? Tarih: 28 Haz 2005 11:36:19
-
dostlar birde prof. dr. ahmet ?nam (odtü felsefe bölümü ba?kan?)mutluluk b?r b?lg? ???d?r isimli yaz?s?n? sizler için buraya aktar?yorum.belki ele?tirece?iniz çok nokta olur,belki de kat?laca??n?z...
"son zamanlarda s?k s?k kendime söyledi?im bir söz: "mutsuzluk ahlâks?zl?kt?r." ahlâk ya?am?n?n hedefi mutluluktur; mutluluk ahlâk?na göre ya?amal?y?z anlam?nda söylemiyorum bu sözü. "mutluluk", "mutsuzluk" kavramlarından, ça??m?z insan?n?n ço?unlukla anlad???n? anlam?yorum. bu kavramların farkl? yorumlarına gerek duydu?umuzu dü?ünüyorum.
ak?ll? mutsuz, ***** mutlu mu olur ?
al???lagelmi? bak??la, dü?ünen, ara?t?ran, soru?turan, ele?tiren insan?n mutsuz olmas? gerekti?ine inan?l?r. dünyadaki gidi?e "akl? eren" insan, oradaki ak?ld??? ak???, haks?zl???, sömürüyü, ac?y?, ileti?imsizli?i, k?sacas? dünyadaki cehennemi görür ve mutsuz olur. ayd?n mutsuzdur; gördü?ü kar??s?nda; gördü?ünü düzeltmeye çabalamas?ndaki yetersizli?i kar??s?nda. dü?ününce mutsuz olur insan; bir anlamda nas?l dü?tü?ünü görmü?tür, kendinin ve insanl???n. dü?ünüyorum: o halde mutsuzum der.
mutsuzluk dünyay? de?i?tirmenin bir gerekçesi olur; yaln?z gerekçesi de?il, itici gücü, enerjisi. mutsuzlar, dünyaya isyan edip, dünyay? de?i?tirmeye, dönü?türmeye çabalayacaklard?r. mutsuzluk, uyumaman?n, uyan?kl???n, isyan?n, ele?tirinin bir itici gücüdür. mutsuz, bilinçlidir, bilgilidir, asidir.
oysa, mutlu, tam bir *****t?r. dü?ünme gücünden yoksun, bilgisiz oldu?u için mutludur. ayd?n mutlu olamaz; o denli çok kayg?s?; içinden bir türlü çıkamad??? kendisine, düzene, düzenin de?i?tirilmesine ait s?k?nt?lar? vard?r ki, mutlu olmas? olanaks?zd?r. bo? kafal?, ya?amay? yüzeyden alan, sorumsuz, bencil insanlar mutluyum diye dola??rlar. ne kadar kapsaml?, ne kadar derin dü?ünürseniz o kadar mutsuz olursunuz.
??te yukar?da mutluluk ve mutsuzlukla ilgili saptamalara kar?? çık?yorum. "ak?ll? mutsuz, ***** mutlu" sav?n?n ya?ama beceriksizliklerinin bir avuntusu olabilece?ini dü?ünüyorum. mutsuzluk görüntüsünün, saplant?s?n?n ya da avuntusunun "gerçekle" yüzle?mekten bir kaç?? oldu?unu dü?ünüyorum.
mutluluk bilinç ve yürek i?idir.
dünyada bir zulüm, haks?zl?k, sömürü düzeni oldu?u bana açık geliyor. mutsuz olmam?z, kah?r çekmemiz için ne çok sebebimiz var! olup bitenin, ac? verici durumu kar??s?nda mutsuz olmak daha insana yak??an bir ?ey de?il midir? de?ildir! mutlu olmak, insan olma sorumlulu?u ta??yan herkesin bir sorumlulu?udur. burada, "?i?e yar?ya kadar dolu" demi? mi oluyoruz, "yar?ya kadar bo? olan ?i?e"ye? mutlu olma bir çe?it aldanma sonucu mu elde edilecektir? avunma, aldanma, görmezlikten gelme, sorunlardan kaçma yoluyla "mutluluk oyunu" oynamaktan söz etmiyorum.
aldanma sonucu "mutluluk" sözde mutluluktur. mutluluk bir bilgi i?idir: fark etme, ay?rt etme, yarg?lama; dü?ünebilme i?idir! dürüstlükle ba?ar?l?r.
?nsan?n ard?nda oldu?unu söyledi?i mutlulu?un, sorunlardan, ac?lardan, kayg?lardan azade bir ruh haliyle ya?anmas? gerekmez. gerçekle yüz yüze, onun sorunlar?yla içice oldu?unuz halde mutlu olabilirsiniz.
önce ?u soru: neden ard?nday?z mutlulu?un?
gerçekçi oldu?umuz, gerçe?i anlamaya, yorumlamaya, sorunlar?yla ba? etmeye çabalamak için. ara?t?rmak için. mutsuzdan ara?t?rmac? olmaz. mutsuzdan devrimci olmaz. mutsuzdan ba?kald?r?, umut, dü? bekleyemezsiniz!
kar?? çık??lar? duyuyorum: mutsuz bilenmi?tir, ödün vermez, kavgaya, sava?a, mücadeleye, zulüm görmeye hazırd?r. kelle koltu?unda yürür mutsuz. mutlu, yitirmek istemedi?i mutlulu?u için korkakt?r, ödünler verir; dünyadan ho?nuttur, merak etmez, ö?renmez, kendini a?mak istemez.
??te tam da bu noktada kar?? çık??lara kar?? çık?yorum! böyle *****, böyle eblek, böyle sorumsuzdan mutlu insan çıkmaz! mutluluk bir bilinç i?idir, yaln?z bilinçli olmakla kazan?lmaz mutluluk, yürek i?idir ayn? zamanda. mutluluk, uyu?ukluk, tembellik, atâlet de?ildir. hamarat ruhların i?idir. ac? çeken, ac? çekmi?, duyarl? insanların. mutluluk bir haz hali de?ildir. ac? yoklu?u hiç de?il!
mutsuzluk ya?ama beceriksizli?idir
mutluluk iç ve d?? özgürlü?e kavu?abilmede bir dönüm noktas?d?r. ?ç dünyam?z?n, dü?ünce ve duygu dünyam?z?n ba??ms?zl???, insanlarla kurdu?umuz ikili ili?kilerin, toplumsal ili?kilerin özgürle?ebilmesinde katk?s? olan bir güçtür. kendimizi ve dünyay? de?i?tirebilme gücü. telos''umuza, hedefimize, amaçlar?m?za, dü?lerimize, ütopyam?za bizi ula?t?rabilme gücü. bu gücü anlayamamak, bu güce bigâne kalmak elbette sorumsuzluktur. güzel, hakça bir dünya için çal??mamak demektir. elbette ahlâks?zl?kt?r.
mutsuzluk kendimizle yüzle?ebilme cesareti için gereklidir. gerçekle, d???m?zdaki ve içimizdeki gerçekle, tarihle, kültürle kar??la?abilmek için. y?lg?nl???, tembelli?i, kolayc?l??? yenebilmek için. mutlu insan, iç dünyas?nda gezebilen, içinde kolayca dola?abilen; kendini tan?maktan ürkmeyen özerk bir insand?r. mutlu, gerçekli?in kar??s?na çıkard??? sorunlarla kar??la?abilme gücü ta??r.
mutlu, kendini, gerçekli?i ya?amaya hazırd?r: elbette öteki insanlarla birlikte. mutlu, birlikte ya?amaya, payla?maya açar kendini. mutluluk, ya?amaya hazır olmad?r: geçmi?i üstlenip, ele?tirip, eleyip, yorumlay?p, gelece?e do?ru yürüyebilme durumudur. tek ba??na mutlu olunmaz; birlikte olunur. payla?mayla olunur. ortal?k güllük, gülistanl?k oldu?u için de?il; sava?ta, kavgada, ku?kuda, zulüm görmede de mutlu olunur.
mutlu, duyguların?, akl?n?, bedenini bir bütün halinde ya?ar. duygu ve akl?yla ileti?ime geçer; onlar? tan?r. bedeninden gelen enerjiye haberlere, uyar?lara açıkt?r.
mutlu, dinlemeye, anlamaya, söyle?meye hazırd?r: kendiyle ve öteki insanlarla. taktik uygulayan; insanlar? s?n?fland?r?p, damgalayan, denetleyip, elinin alt?ndan b?rakmayan, mutlu olamaz. mutluluk umut; mutluluk, içimdeki "daha var" diyen sestir.
mutlu, kendini "a?mak", ö?renmek, üretmek ister. mutluluk, olanakların? gerçekle?tirmeye çal??mada yatar. mutsuz, olanakların? ke?fetse de, gerçekle?tiremeyendir. mutsuzluk, insan?n ya?ama beceriksizli?idir. kendini gerçekle?tiremeyen, dü? kuramayan, görü?lerini açık açık dile getiremeyenden mutlu olmaz.
mutlu insan dünyay? de?i?tirecek insand?r
mutluluk, edilgenlik demek de?ildir. tembellik hiç de?il. mutlulu?un, dünyan?n sonu oldu?unu söyleyen masallarla kültürümüze geçti?ini görüyoruz. mutluluk, öykülerin, romanların, filmlerin sonunda yer alabiliyor. sonlara t?k?lm?? bir ya?am biçimi de?ildir oysa; somut ya?am alan?nda ortaya çık?yor. mutlu insan dünyay? de?i?tirecek insand?r:ya?amaya, kavgaya, dü?ünmeye, üretmeye hazır bir insand?r.
mutluluk bir haz hali de?ildir. bir karakterdir. mutlu insan bu ahlâki karakteriyle, ba??na gelmi? ve gelecek olanlar? ya?ar. mutlu insan, zulüm çekmi?, i?kence görmü? biri de olabilir. mutlu insan yerinde duramaz, etkindir; sorumludur: mutlu insanlardan söz ediyorum. dünyaya bir bak?? biçimi, bir ya?am biçimi oluveren mutluluk, a??r bir sorumluluk ta??r. çünkü, mutluluk "hazır olma" durumudur; mutlu insan, gerçekle?tirece?i tasar?ların?n alt?nda ezilmez.
gelip geçici bir hâl de?il de bir karakter oluveren mutluluk, bize ya?am boyu destek oluverecek bir güçtür.
yan?l?r m?y?z mutluluk konusunda? zaman zaman. neyin mutluluk, neyin mutsuzluk oldu?unu anlamak, hangilerinin mutluluk karakterine (ahlâk karakteridir!) uygun oldu?unu önceden söyleyebilmenin zorluklar? var. bize mutluluk gibi görünen, öteki insanların mutsuzlu?u olabilir. oysa, dünyadaki sorunlar? ele alman?n, tav?r koyman?n, gerçekli?e yönelmenin, kimi eylemlerin çekirde?ini ta??yan bizim karakterimizdir. karakterimiz mutluluk karakteri ise gelip geçici mutsuzluklar?m?z? görmezden geliriz, onlar? simyac? gibi mutlulu?a dönü?türmeye çal???r?z.
siz kendinizi "mutlu", "karakterli" biri olarak görüyorsan?z; kendinizle bar???k, gelece?e ili?kin tasar?mlar ta??yan bu karakterinizle dünyan?n zorluklar?yla ba? etmeyi biliyorsunuz demektir.
bu yaz?y? elbette kendini sorgulayan bir mutsuz, bir ahlâks?z yazd?."
selamlar sayg?lar
-
dostlar,hani sn.osman demir bey bir ?eyler yazm??t? ve bende ona sitem ederek birkaç gün yazmama karar? alm??t?m ya.
??te söylenilmesi gereken ?eyleri farkl? bir biçimde söylemek üzerine k?sa bir hikaye.
önemli olan, anlat?lmak istenen seyi en iyi ?ekilde anlatmak oldu?una göre,
her ?eyin daha iyi anlat?labilece?i bir yol vard?r.
yeter ki onu bulmaya, uygulamaya ve ufkumuzu bu do?rultuda geni?letmeye
u?ra?al?m...yada sözümüzün nereye ve nas?l gidece?ini hesap edelim...
newyork''ta, brooklyn köprüsü üzerinde dilenen kör bir dilenci birgün, bir
?airin dikkatini çeker.
dilencinin boynunda as?l? bir tabela vard?r. ?air, dilenciye günlük
kazanc?n?n ne kadar oldu?unu sorar.
dilenci de sekiz dolar kadar oldu?unu söyler.
bunun üzerine ?air, dilencinin boynuna as?l? tabelay? ters çevirerek
bir?eyler yazar; ''?imdi buraya senin kazanc?n? artt?racak bir?eyler
karalad?m. bir hafta sonra yan?na geldi?imde bana sonucu söylersin'' der ve
oradan ayr?l?r.
?air, bir hafta sonra dilencinin yan?na u?ray?p kendini tan?t?nca dilenci;
'' bay?m size ne kadar tesekkür etsem azd?r. bir haftada kazanc?m ikiye
katland?. çok merak ediyorum tabelaya neler yazd?n?z?''
bunu üzerine ?air gülümser ve: tabelada "do?ustan körüm, yard?m edin"
yaz?yordu.
bense "bahar gelecek, ama ben yine göremeyece?im diye yazd?m" der.
selamlar sayg?lar
-
dostlar,
erciyes üniversitesinden sn.osman utkan bey'e .
bu bölümü okudu?unu ve takip etti?ini biliyorum.
osman bey sizin yaz?ların?z? da bekliyoruz.
selamlar sayg?lar
-
dostlar ve bugünkü yazaca??m son konu,gerçekler de?i?mez de?i?mesi gereken biziz olsun istedim.
frank koch, denizcilik enstitüsü’ne ait bir dergide ?u hadiseyi anlat?r:
e?itim filosuna ba?l? iki sava? gemisi, günlerdir kötü hava ?artlarında manevra yap?yordu. ben en öndeki gemide görevliydim. hava kararm??t?. köprüde nöbet tutuyordum. ara s?ra yo?unla?an sis nedeniyle görü? mesafesi k?sayd?. dolay?s?yla komutan köprüde kalm??, bütün faaliyetleri denetliyordu.
karanl?k çöktükten k?sa bir süre sonra , iskele taraf?ndaki nöbetçinin sesi duyuldu:“i??k! sancak taraf?nda”
komutan seslendi: “ düz mü gidiyor, k?ça do?ru mu?”
nöbetçi: “düz ilerliyor komutan?m” diye cevap verdi. demek ki gemi ile tehlikeli bir çarp??ma rotas? üzerindeydik.
komutan emir verdi; gemiye mesaj gönder! “çarp??ma rotas?nday?z. rotan?z? 20 derece de?i?tirmenizi öneriyoruz”
kar??dan ?u mesaj geldi:“ rotan?z? 20 derece de?i?tirmeniz önerilir”
komutan; mesaj gönder! “ben komutan?m. rotan?z? 20 derece de?i?tirin.”dedi.
kar??daki “ben deniz onba??y?m. rotan?z? 20 derece de?i?tirirseniz iyi olur.” diye cevap verdi.
komutan iyice hiddetlenmi?ti. h?rsla emretti : mesaj gönder! “ben bir sava? gemisiyim. rotan?z? 20 derece de?i?tirin “
kar??dan cevap geldi “ben bir deniz feneriyim !”
biz rotam?z? de?i?tirdik.
stephen covey’e göre ilkeler deniz fenerindeki kayalar gibidir. ?lkeleri çi?neyemeyiz, onlara sadece çarpabiliriz.
selamlar sayg?lar
-
selamlar.
sevg?l? arkada?lar ahmet karde??m?ze tesekkür eder?z y?ne b?rb?rınden güzelüç yazi yazmi?.bana göre üçü b?rb?rınden güzel.e?er ?nsanlar mutluluk kavramlarini sadece madd?yat üzerıne kurmadiklari sürece hayattan ve yaptiklari ??ten,çevreden mutlu olmalari vekend?s?yle bari?ik b?r?ek?lde ya?amalari ?ç?n h?çb?r sebep yoktur.öneml? olan k???n?n bunlari b?lmes? ve hayatinin her safhasinda uygulayab?lmes?d?r.ahmet karde??me sonsuz tesekkürler.d??er karde?ler?me sonsuz saygi ve selamlarimi gönder?yorum.
-
dostlar hastanede i?ler o kadar çok inan?n zaman bulam?yorum bu gün mesai çık???n? in?aallah sizlere ay?rmaya çal??aca??m .ahmet bey karde?im o kadar çok ve o kadarda güzel konular buluyorki hangisine kat?laca??m? ?a??rd?m inan?n cevap vermek için ö?len yeme?ine gitmedim.dosluk üstüne bende bir mesele anlatay?m
osmanl? pa?alarından birinin yahudi olan bir hizmetkar? varm??.bir gün bir toplulukta yahudi hizmetkar pa?an?n tam kar??s?nda durup,pa?aya ba? ve göz i?areti ile sessiz bir ?ekilde ima ederek pa?a,pa?a diye i?aret,i?mar etmeye çal??m?? pa?a saga,sola bak?n?p bir ?ey anlamay?nca hizmetkarda i?aret ve ikaz?nda ?srar etmeye devam etmi?. pa?ada bu hal ve harekete k?zarak, ulan ne söyleyeceksen söyle insan? delledirme diye k?z?nca,yahudi hizmetkar korkulu ve titrek bir ses tonuyla :
- pa?am ?alvarın?z?n dü?meleri açık deyince;
pa?a alayl? bir eda ile ülen yahudi dost olsan ba?a bakars?n,dü?man olsan aya?a.yahu senin ne oldu?un belli de?il demi?. selamlar
-
he he he ta?lar? yuvarlay?n bakal?m ama cüssem büyük oldu?undan nas?lsa direnebilirim.
ben en kibar cinsinden söyledim daha da sert söyleyebilirim. neyse yeterki sizin de sesinizi duyal?m bana ne derseniz deyin. benim yazaca??m birkaç konu vard? ama ?imdi toparlayamad?m. birikiyor yazaca??m
selamlar ve sayg?lar
-
dostlar,
sadece tek cümle yaz?yor ve takdiri sizlere b?rak?yorum.
yorum yok...
selamlar,sayg?lar
-
heh .heh. heh..........can?m osman?m vallahi sana ta? atmad?m gerçi kö?ker sevdi?i gönü( ayakkab? yapmak için ) yerden yere vururmu?, sen, ya nohut dürümsüz kald?n, yahut meyan ?erbetini fazla kaç?rd?n durumunu hiç iyi görmüyorum ahmet bey karde?imiz on dörtlü gibi tak?r tak?r sayd?r?yor sende t?k yok.notlar?m? kaybettim diye yazm??s?n.muharrem karde?imse(nasraddinhocan?n heybe i?i gibi)ben size yapaca??m? bilirim diyor.
-adam?n biri ben halepte k?rk ar??n atlad?m demi?.demi?ler karde?im halep burda de?il ama ar??n burda hadi gel atla.adam;
-karde?im ben halepte atlar?m demi?. selamlar sevgili karde?lerim
-
dostlar,yorumsuz olarak yazmaya devam ediyorum.dostluk
· felaket kabar?k dost say?s?n? s?f?ra indirir
· ?yi dostluklar, hesaps?z kurulur.
· felaketin bir iyili?i varsa, hakiki dostlar?m?z? tan?tmas?d?r.
· hakiki arkada?l?k, s?hhatten farks?zd?r, k?ymeti, ancak elden gittikten sonra anla??l?r.
· hiçbir arkada? arkada?l???n? ispat edene kadar gerçek arkada? de?ildir.
· bir dostun üzüntüsünü herkes payla?abilir. ama bir dostun ba?ar?larına içtenlikle sevinmek bir ruh hasleti gerektirir.
· kusurların?z? söyleyebilecek arkada? bulun.
· gerçek arkada?l?k iki bedende ya?ayan bir ruhtur.
· hakiki arkada?l?k s?hhatten farks?zd?r. k?ymeti elden gittikten sonra anla??l?r.
· ?yi arkada?, güzel koku satan gibidir. sana, koku sürmese bile yan?nda bulundu?un müddetçe güzel kokusundan faydalan?rs?n.
· ay?ps?z dost arayan dostsuz kal?r.
· dostluktan sayg?y? kald?ran, onun en büyük süsünü kald?rm?? olur.
· dost kötü günlerde belli olur. ?yi günlerde ise yüzlercesi bulunur.
· yaln?z kendi nefsini dü?ünüp dost arayan, hizmetçi ar?yor demektir.
· ?nsanların en acizi dost edinmeyendir. bundan da acizi ise dostunu yitirendir.
· zay?fların kini, dostluklar? kadar tehlikeli de?ildir.
· gerçek dostlar, iyi günlerde davet edilince sizi ziyaret eder. kötü günlerinizde davet edilmeden gelirler.
· dostunuzu s?k s?k ziyaret edin, çünkü üzerinde yürünmeyen yollar, diken ve çal?l?klarla kaplan?r.
· her ?eyin yenisi dostun eskisi makbuldur.
· baki'ye dostlar? sorar; "kaç çe?it dost vard?r?" diye. baki, "üç çe?it dost vard?r" der: * bir dost vard?r g?da gibidir, sen onu hergün arars?n. * bir dost vard?r ilaç gibidir, gerekti?inde arars?n. * bir dost vard?r hastal?k gibidir, o seni arar.
· e?er bir s?rrın, s?r olarak kalmas?n? istiyorsan?z, kendinizin bile bilmemesi gerekir.
· dostun att??? ta?, ba? yarmaz.
· dostluk, birlikte oldu?unuzda hiç söz etmeseniz bile, ne kadar güzel sohbet etti?inizi dü?ünmektir.
· felaket, kabar?k dost say?s?n? s?f?ra indirir.
· ?yi dostluklar, hesaps?z kurulur.
· felaketin bir iyili?i varsa, hakiki dostlar?m?z? tan?tmas?d?r.
selamlar sayg?lar
-
dostlar,bu yaz?da sn.?smail bingöl''ün dotsluk ve türküler isimli yaz?s?d?r.
"akl?m?z yeni yeni erme?e, e?yan?n, insan?n ve çevrenin ne olup, ne olmad??? hususunda dü?ünmeye, kavrama aç?m?z? geni?letmeye ba?lad???m?z y?llarda, etkilendi?imiz seslerden biri de, anadolu''nun dert kokan, çile kokan, ac? kokan, hüzün kokan, insanl?k kokan türküleri, â??kların yürek da?lay?c?, gönül ba?lay?c? na?meleri, deyi?leriydi.
uzak geçmi?imizde ya?ananlar? bugüne ta??yan türküler... ruhumuza aksettirdikleriyle bazen ne?elendiren ve ço?u zaman da hüzünlendiren türküler... türkülerimiz... "anadolu insan?n?n söyleme?e mecbur oldu?u" ezgiler... niye derseniz; çünkü ne yemen''in yüreklerde açt??? yaralar kapanm??t?r daha, ne de çanakkale''nin... allahüekber da?larında so?u?a ve yoklu?a kurban verdi?imiz binlerce civan?n kokusunu duymak mümkündür o civardan geçerken... ve de di?er sava?larda, y?k?mlarda, yang?nlarda, depremlerde kaybettiklerimizin ac?lar? hâlâ tazedir yüreklerde...
bu co?rafyada, gerek kendi dü?üncesizli?imizden, gerekse ba?kaların?n dü?manl???ndan ötürü rahata ve huzura hasret kald???m?z için hüzünle ortak olmu?uz adeta... hüzünlü yüreklerin tercüman? ise türkülerimiz olmu?.
ve bugün; geçmi?te ya?anan her olay?n canl? ?ahidi gibi aram?zda dola?an türkülerimize birileri kayıts?z kalsa bile; onların dilinden anlayan ve onlara dünyalarında yer ay?ranlar ço?unluktad?r yine de...
onlar ki; ne söyleyeni belli, ne de yazan?... bir kervan ki; en az binlerce y?ld?r insan?m?z?n hissiyât?n? dile getirmekte ve dü?üncelerine kaynakl?k etmektedir. hepsi de birbirinden güzel na?melere, birbirinden manâl? sözlere sahip bu halk ezgileri; dinleyenini bir ba?ka etkiliyor, söyleyenini bir ba?ka...
halk irfân?n?n adeta üzerlerine titreyerek ba?rında saklad???, büyüttü?ü ve bugüne getirdi?i türkülerimizin her birinde bir dram, her birinde ölümsüz bir sevda, her birinde cihan? a?latacak koskoca bir hüzün gizlidir. yak?landan... y?k?landan...savrulandan... kavu?andan... kavu?amayandan... geriye kaland?r onlar... sönen ocaklar? anlat?r, yanan yüreklerden söz ederler. ezilen de vard?r içinde, ezen de... zalimde boy gösterir aynas?nda, zulmü de... mazlumun ah?ndan da bahis açar, adaletin nas?l tecelli etti?inden de... dolay?s?yla; anlayarak, dü?ünerek, kendini vererek dinleme çok önemlidir türküleri...
yaral? yüreklerin ürünü olan türkülerin ne dedi?ini, ac?n?n fark?nda olanlar daha iyi anlar. zira; ac? insan? olgunla?t?r?r, dü?ündürür; dü?ünmek ise insan? insan eder. onun için dinlemesi de tahammül ister, söylemesi de... kuru bir gönülle söyleme, ta? gibi yürekle dinleme hiç bir anlam ifade etmez. zaten böylelerinden de bu i?i yapmalar? beklenemez.
as?rlar öncesinde yüreklerden kopup gelmi? bu halk verimlerinde; herkes bir kö?eden, herkes bir yandan, herkes bir yöreden, herkes bir bucaktan ses veriyor; varoldu?unu, ya?ad???n?, hâlâ ayakta oldu?unu ve hâlâ unutulmad???n? ispata çalışıyor sanki...
"dostun dü?man olmad? ki bilesin." diyen bir türküde, dosttan görülen ihanetin büyüklü?ünü bütün ç?plakl???yla görmek mümkün...
ba?kalarından görülen kötülükler, ihanetler neyse ne de... ?llâ dosttan görülen en küçük bir kötülük, insan? derinden üzmeye yeter de artar bile... onun att??? gül dahi olsa, dostunu incitir de ondan... bir türküde de söylendi?i gibi:
"?u kanl? zalimin etti?i i?ler,
garip bülbül gibi yaralar beni.
ya?mur gibi ya?ar ba??ma ta?lar,
?lle dostun gülü yaralar beni."
hallac-? mansur''u da, dâra çekmeleri de?il, dostunun att??? gül incitmemi? miydi? ve a??k veysel''e o me?hur "kara toprak" ?iirini söyleten dostların?n ihaneti, vefâs?zl??? de?il miydi acaba?
"dost dost diye nicesine sar?ld?m,
benim sad?k yârim kara toprakt?r."
ozan, ihanet hançeriyle kendisini s?rt?ndan vurmayacak olan?n yaln?zca kara toprak oldu?unu anlam?? ve s?rt?n?, çekinmeden yaln?zca ona dayayabilece?ini ö?renmi?tir.
bir yazarın da dedi?i gibi;
"ama art?k kimse ?a??rm?yor, ilk b?ça?? s?rt?na saplayan dostuna. ne var ki; belki de s?rt?n? yaln?zca duvarlara teslim etmen gerekiyor: yorgun ve bilgedir onlar ve hiç ihanet etmezler."
bu söyleyi?te, a??k veysel''e kat?lman?n oldu?unu i?aret etmeye bilmem lüzum var m?? ve devam ediyor yazar dostluk üzerine dü?üncelerini ortaya koymaya :
"?nsan?n tükendi?i, çözüldü?ü ve bitti?i noktada plastik çiçekler gibi, plastik dostluklar boy veriyor. monoton, s?radan, sahte bir “merhaba”dan olu?an dostluklar bunlar.(...)göz göze gelmiyor art?k insanlar. çünkü birbirlerinin gözlerinde ihaneti okuyorlar. (...) her gün birbirinin aç???n? ar?yor, “dostlar”. ve asla affetmiyorlar, ilk hatas?n? yakalad?klarında dostların?n, birer k?l?ç gibi kulland?klar? i?neleri ac?mas?zca sapl?yorlar birbirlerine. ve dostlar çiçek vermiyor birbirlerine bu kirlenmeler ça??nda."
erol anar''?n bu cümlelerinden sonra bir de, son y?llarında ahbaplar? ço?al?p dostlar? azalan ve "dünyada en üstün de?erin ?iir, dostlu?un da ?iirden daha de?erli oldu?unu" söyleyen ?air yahya kemal''e kulak verelim:
"ufuk, ufuk diyorlar: nedir ufuk? bir bo?luk nihayet. ne kadar bakarsan bak, görsen görsen kendini görürsün içinde. as?l ufuk nedir bilir misiniz? bir dostla bir masada kar?? kar??ya oturur, gözleri gözlerinizde konu?ursunuz: ??te o dost insand?r ufuk."
türkülerden söze girdik ve yitip giden, kaybolan bir ?eylerin de etkisiyle türkülerde anlat?lan dostlu?a tak?ld? kalemimiz... oradan da, dostluk üzerine kelâm eden ki?ilerin sözlerine...tabii bo?una de?il bu tak?lmalar?m?z... ki?i eksikli?ini ya da azl???n? hissetti?i ?eylere daha çok tak?l?r duydu?u rahats?zl?k sebebiyle... ama, yazar oktay akbal''?n da dedi?i gibi;
"önemli olan ?u, tek bir dostunuz bile varsa bilin de?erini. küçük çıkarlar, geçici amaçlar için bozuk para gibi harcamay?n. “dünyada dost vard?r.” ilkesini yaratmaya çal???n. gücünüz yetti?ince."
?nsan her zaman, ba?lad??? konuyu i?leyerek sonuçland?ram?yor yaz?s?n?...t?pk? bizim bu yaz?m?zda oldu?u gibi... fakat, yazd?klar?m?za ?unu da ilave etmeden söze son verme taraftar? de?iliz:
riya kokan dostlukların ve riyakârl?kla dolu yüzlerin egemen oldu?u bir dünyada ya?aman?n zorlu?unu en çok çekenler, herhalde "dostluk" kelimesi kendileri için anlam ifade edenler olsa gerek."
selamlar,sayg?lar
Edited by - Ahmet karada? Tarih: 28 Haz 2005 17:54:50
-
allahu tealan?n ilk yaratt???, muhammedin nurudur.
allahu tealan?n ilk yaratt??? , muhammedin ruhudur.
sev?ili karde?lerim aff?n?za s???narak yaz?yorum,zira bizler kahve kö?elerinden mevlan?n lutfu keremiyle buralara geldik.lütfen kusurumuz olursa ho? görünüz.
bir hadisi ?erifte efendimiz ?öyle buyuruyor. allahu teala buyurdu :
hiç bir ?ey yok idi yal?n?z benvard?m, ben kendi kendi nurundan ey habibim senin nurunu yaratt?m ve senin nurunu ar?? alaya ast?m uzun zaman sana nazar ettim senin nurundada bütün mükevvetat? yaratt?m buyurmu?.sonra insan? ç?n ç?n öten kuru bir balç???n içine koymu?.?nsana , kendi nurundan göz vermi? filimibitmez onu gönül evinin penceresi yapm??.ak?l vermi? rabbini bulsun diye zeka vermi? mucitlik yaps?n ihtiyac?n? görsün diye vucut vermi? içinde or?anlar vermi? ya?as?n diye,yedi?inden tat als?n ?ükretsin diye.kalp vermi? en önemlisi kalbin içine gönül koymu? içi sevgi dolsun ve tecelligah olsun diye.ahmet bey karde?im gönülle ba?lad? allah ondan raz? olsun bizde devam edelim dedik çok önemli bir konuya temas etti?i için kat?lmadan edemedik.
kalp ba?ka gönül bakad?r.ikisi ayn? de?ildir.kalp insan?n içinde hayvani bir uzuvdur.gönül manevi bir letaiftir ve makam? kalptir.?eref ve büyüklük bak?m?ndan gönülden daha büyük ve ?erefli daha eftal bir mahluk yoktur.tarif edilecek bir cisim de?ildir.kalbin kö?elerinden bir kö?ededir. kalbe ilahi tecelliler zuhur etti?i zaman i?te o gönül denilen ?ey titremeye ba?lar.??te gönül evi titrerse mevla o gönüle rahmetini indirir.gönülü alimler ?öyle tarif etmi?.yumurta gibi içi nur dolu bir ?i?e gibidir demi?ler.bu s?rça saray? kim y?karsa mevla ona kadaplan?r zira mevlam?z hiç bir ?ey beni ihata edemedi insan gönlü hariç buyurmu?.
hz mevlana bu i?i ?öyle izah etmi? hele bir bak?n dünyan?n her yerinden bütün ba?lar gönülde allah muabbet ve inanc?yla kabeye döner.kabeyi ortadan al?r kald?r?rsan ba?lar ba?lara gönüller gönüllere döner gönüldede allah var buyurmu? ve çok güzel izah etmi?.?imdi her ?ey allahtan bir parça oldu?una göre kar??daki insan? veya mahluku nas?lk?r?p incite biliriz nas?l küçük göre biliriz,nas?l insan kabi gönlü k?rabiliriz mümkünmü
??te doslar mevla insanlar? bu gönüllerle me?rep me?rep yaratm?? kimin ruhi insan?kime yak?n ise dost olmaya arkada? olmaya çal??m??.ahmet bey karde?imiz dost ve doslu?un ölçülerini çok güzel anlatm?? bizede yazacak pek bir ?ey b?rakmam??.?ki sahabi tart???r durur di?er sahabilerde onlar? sakinle?tirmeye çal???rken tam o s?ra pey?amberimiz gelir,tebessüm ederek ?öyle buyurur siz o iki ki?iyi kendi haline b?rak?n onlar ruhlar alemindeykende hep tart??t?lar buyurmu?.karde?lerim kim ruhlar aleminde kime yak?n arkada? ve dost oldu ise yer yüzüne gelirken öyle geliyorlar.
dost bulmak çok zor insan hayat?nda kamil ve salih dost bir tane olur.ikincisi olmaz digerleri sade dost ve arkada?t?r.ben 45 y?l?k dünya ya??mda bir tane bulabildim.zira dost o kimsedirki senden zahiren haberi olmadan sen uyuyamazsan gece oda uyuyamaz,sen hasta olursan oda hasta olmu? gibi ac? çeker sen sevinirsen oda sevinir.dost insan? sadece allah için sever .sevgili pey?amberimiz ?öyle buyurmu?:
?u üç ?ey üçü bir arada bir müslümanda çok zor bulunur1-allah için dost 2-?man(takva ehli) kad?n 3-helal r?z?k
sevgili ahmedim dost çok zor bulunur 30-40 y?ll?k emek laz?m allah resülü o kadar y?ld?z?n içinde kendine dost edindi?i sahabenin say?s? bellidir. vakit kalmad? ak?am oldu arkas? yarın diyerek hepinizi sevgi ve muhabbetle kucakl?yorum
-
dostlar,sn.ay?e solak'in dostluk üzerine yazd??? denemesini sizlerle payla??yorum.
"öneml? olan dostu kaybetmemek
dostluk, sevgisi sönmü? ?u ça?da k?ymetini bilmedi?imiz de?erlerden biri... t?pk? sevgi, inanç, karde?lik gibi... sa?l?k gibi, ?ükrünü hakk?yla eda edemedi?imiz nimetler gibi...
k?ymetini bilmedi?imiz, hatta öyle ki aray?p da bulamad???m?z bir de?er dostluk...
önceden “dost bulmak kolay, önemli olan o dostu kaybetmemek” derken, art?k bu söz “dost bulmak zor, onu kaybetmemek, dost kalabilmek daha da zor” ?eklinde hayat?m?zda yank?lan?r oldu. çünkü art?k menfaatlere endeksli ili?kilerimizde güven duygusu tarumar oldu. oysa menfaatlerin oldu?u yerde hangi güzel duygu, hangi de?er varl???n? sürdürebilir ki?..
gerçek sevgi ve dostlukların oldu?u yerde menfaatler olur mu hiç?
tabi ki bu güzel de?erlerin bulundu?u yerde “ben” diye feryat edenlerin menfaatlerinin bulunmas? mümkün de?il. çünkü dostluk “ben” de?il, “biz” diye feryat eder. çünkü dostluk payla?makt?r. sevgiyi, mutlulu?u, sevinci, ac?y?, kederi, hüznü payla?makt?r. ayn? bardaktan suyu payla?mak, bir ekme?i ikiye bölüp payla?mak, sevgi dolu bir yüre?i payla?mak, ayn? fikri, ayn? zikri, ayn? davay? payla?makt?r dostluk.
dostluk hiçbir kar??l?k beklemeden payla?mak, hiçbir kar??l?k beklemeden verebilmektir, sende ne varsa dostuna...
t?pk? hz. ebu bekir gibi dostuna, dost bildi?ine kendini adayabilmektir. dostluk, ebu bekir’in rasulullah’a (s.a.v.) muhabbetindeki yegane s?rrın ad?d?r. dostluk, medine’ye te?rif eden rasulullah’? misafir etmede yar??an ensar heyecan?n?n ad?d?r.
ve bütün bu vefakâr davran??ların temelinde bulunan en yüce dosta dost olabilmek arzusu, ?brahim halilullah makam?na ula?abilme gayesidir dostluk...
dostluk sayg?, sevgi senfonisi içinde edebin ba?tac? oldu?u, özveri, fedakârl?k ve bütün güzellikler ad?na ne varsa harmanlan?p gönülden gönüle sunulan en güzel senfoni ve ashab-? suffe karde?li?inin günümüzde yank?lan???n? bulan kutlu bestedir. e?er ki, bugün bu kutlu bestenin yank?s?n? gönüllerimizde duyam?yorsak, asr? saadetin alt?n sayfalarına alt?n harflerle kaz?nm?? bir hazine olan ensar ve muhacir karde?li?ini, dostlu?unu kavrayamay???m?zdand?r.
dostluk, bizden olmayana, bizim gibi dü?ünmeyene yüre?imizin kap?ların? kapamak de?il, hatalar? olanlar? hatalarından dolay? yaln?z b?rakmak de?il, günahlar? olanlar? kendi terazimizde yarg?lamak de?il.
dostluk bizden olmayana bizdeki güzelleri gösterebilmek, bizim gibi dü?ünmeyenlerin de dü?üncelerini dinleyebilmek, hatalar? olanlara yanl??ların? gösterebilmek, günahkâr olanlara “gel beraberce, tevbe edelim, bir daha dönmemecesine.” diyebilmektir.
dost, dostlar, günah?yla sevab?yla bizden olan, gönül bahçelerimizin kap?ların? sonuna kadar açt???m?z yegane insan veya insanlar...
dostlar ?rmak gibidir. kiminin suyu az, kiminin çok. kiminde ellerin ?slan?r yaln?zca, kiminde ruhun y?kan?r boydan boya...
evet dostlar ?rmak gibidir. kiminde ellerimiz ?slan?r, kiminde ruhumuz y?kan?r.
ya biz, bizler nas?l dostuz? dostlar?m?z?n sadece ellerini mi ?slat?yoruz, yoksa ruhunu y?kayabiliyor muyuz? e?er ki dost dedi?imiz insan? her?eyi ile kabul edebilmi?sek, güzel yönlerine güzellikten bakabiliyor, hatalarına birlikte yan?p, birlikte a?lay?p, birlikte düzeltme yoluna gidebiliyorsak, dost ac? söyler ama do?ru söyler ho?görüsüyle hareket edebiliyorsak ve k?r?lmadan, gücenmeden bütün açık yüreklili?imizle konu?abiliyor, birlikte dertlerimize çareler arayabiliyorsak, dostun ruhunu y?kayan ?rma?? olabilmi?izdir.
hayat?n bütün zorluklarına kar?? bir cephede sava?an askerlerin edas?yla omuz omuza verebiliyorsak, kar??m?zdaki insan?n derdi ile dertlenip, en ufak hüznünü, ac?s?n?, bütün azalar?m?zda hissedebiliyorsak, sevinçlerine kendi sevinçlerimizden daha co?kulu ç??l?klar atabiliyorsak dostluk merdiveninin basamaklarından emin ad?mlarla çık?yoruz demektir.
dostluk ipek böce?i hassasiyeti ile ezeli ve ebedi karde?lik ba??n? örebilmek. evet bu güzel de?eri olu?turabilmek ipek böce?inin ipe?i olu?turmas?ndaki hassasiyeti ister. çünkü güzel olan her?ey gibi de?erli olan her?ey gibi dostluk da zor i?tir, hassasiyet ister.
onun içindir ki, dostlara en güzel duygularla uzatt???m?z çiçeklerin ellerimizden kald?r?mlara dü?mesi ve dostlar taraf?ndan çi?nenip geçilmesi kadar ac? vermez hiç bir ?ey...
onun içindir ki dost vurgunlar? kadar hiç bir ?ey kanatmaz insano?lunun yüre?ini...
gelin dostlar, sevgisi sönmü? ?u ça?a inat dostlar?m?za, dostluklar?m?za sahip çıkal?m.
gelin en güzel duygular?m?z? yükledi?imiz bir tebessüm ile ilk kar??la?t???m?z dostumuza b?rak?verelim can-? gönülden...
gelin yüre?imizdeki dostane sevgilerimizi söyleyelim dostlar?m?za... en az?ndan “dostlu?un için minnettar?m” diyerek gönüllerinde meltem rüzgarlar? estirelim.
gelin dostlar?m?za dualar edelim g?yab?nda, rahman?n bile geri çevirmedi?i, anne duas? kadar içten dualar...
gelin zahiri ve batini mesajlar gönderelim dostluklar? anlatan...
mesela “dostluk a?lamaksa, yüre?indeki yas? payla?maksa, üzüldü?ünde s?cak bir kucaksa ve dostun için ate?e at?lmaksa, dünya durana dek, bu ruh ölene dek dostumsun.” diye seslenen...
mesela:
“bizim ömrümüzde bir ?rmak vard?r.
köpüklerinde hayallerimizi yüzdürdü?ümüz
bizim ömrümüzde dostlar?m?z vard?r
günlerimiz ayr? geçti?inde üzüldü?ümüz” diye hasretlerimizi ifade eden...
gelin en çok sevdi?imiz, dostluklar ad?na söylenmi? bir melodiyi dostlar?m?z?n gözlerinin içine bakarak bir kez daha terennüm edelim beraberce.
bir k?v?lc?m dü?er önce, büyür yava? yava?
bir bakars?n volkan olmu? yanm??s?n arkada?
dolduramaz bo?lu?unu ne ana ne garda?
bu en güzel, en s?cak duygudur arkada?.
ortak olmak her sevince, her derde, kedere
ve yürümek ömür boyu beraberce elele
olmas?n hiç, o ta içten gülen gözlerde ya?
yollar?m?z ayr?lsa bile seninle arkada?.
evet arkada? kim oldu?umu, ne oldu?umu
nereden gelip nereye gitti?imi sen ö?rettin bana
ellerimden tutup karanl?ktan ayd?nl??a sen çıkartt?n.
bana yürümeyi ö?rettin yeniden elele.
ve daima ileriye
bir gün, bir gün birbirimizden ayr? dü?sek bile
biliyorum hiçbir zaman ayr? de?il yollar?m?z
ve ayn? yolda yürüdükçe gün gelir ellerimiz
yine dostça birle?ir ayr?lsak bile kopamay?z.
m?sralar?yla yeniden yank?s?n? bulsun dostlar?m?z, dostluklar?m?z gönüllerimizde...
dile?imiz o ki ba?ta yüce dosta dost olabilmek.
ve yine bir dostun temennilerinde oldu?u gibi:
“ebedi bir ülkede daimi dost kalabilmek” dileklerimizle...
selamlar,sayg?lar
-
dostlar,sn.o.seyfi arın?n dost isterdim ?iirini okumaya ne dersiniz... (san?r?m sistemden kaynaklanan bir nedenle nesir halinde görüntüleniyor)
"ben dost isterdim, gelirken gülsün, giderken a?las?n.
s?r küpünü çifte keten ipli?i ile ba?las?n.
hayat karmakar???kt?r, onda a?lamak da var gülmek de...
bu uzun yolculuk da yan?lmak da var dü?mek de...
dost dosta a?lar bir gün ayr? yatarsa
kim s?zlamaz kalbe i?ne batarsa
dost dosttan iyi niyet ister
dost dü?en dosttan nas?l diyet ister
devran kanc?kt?r hep ba?a çorap örmek ister
dost dostu her zaman ayakta görmek ister
dost, dost yoluna kum, çak?l, sermez do?rudur, yar?m ak?l her i?e ermez"
selamlar,sayg?lar
edited by - ahmet karada? tarih: 29 haz 2005 15:34:59
-
dostlar,dostluk üzerine söylenilen bir kaç sat?r daha var ki sizlerle payla?mak istiyorum.
"hayatta üç arkada? vardir, biri ekmek gibidir her zaman ararsin , biri ilaç gibidir gerekti?inde ararsin, biride mikrop gibidir o gelir seni bulur."
selamlar sayg?lar
Edited by - Ahmet karada? Tarih: 29 Haz 2005 15:41:48
-
evet ne yazmal? mesele ne?
?imdi akl?m?z? beynimizi elimizi kolumuzu ab sard??? için onun hakk?nda bizim görü?ümüz biliniyor ama farkl? dü?ünmememiz gerekenler insanlarla fark? dü?ünüyor farkl? dü?ünmemiz gerekn insanlarla ayn? dü?ünüyor.
burada beni bir ?a?k?nl?k al?yor haniyanl?? otobüse binen otobüs yolcusu var ya onun gibi. koltu?unuzda ba?ka birisi oturuyor ve siz yolculardan hiç birini daha önce hiç görmemi? siniz. ama otobüs sizin yolculuk yapt???n?z araç san?yorsunuz oysa sizin otobüsünüz yan tarafta duruyor onlarda sizi ar?yorlar kalkmak için.
ulusalc? grup var hepsi ab ye kar?? (do?u perinçek) ama bazen onlar? dinlerken kendimi çimdikliyorum nas?l olurda ben bu adam gibi dü?ünebiliyorum aman allah?m nas?l bir ?ey bu. daha ba?ka gruplarda var. hiç birisi bana benzemiyor ama benim gibi yada ben onlar gibi dü?ünüyorum.
kendimi s?k?yorum görü?lerim yanl?? diye. yok görü? ve tak?ld???m konular hep aç??a çık?yor. ab bize herhangi bir ?ekilde ve herhangi bir konuda yarar sa?lamayacak.
niye sa?las?n. adamların tarihi bizden farkl? onlar bizimle sava?m??lar biz onlarla.
adamların sevdi?i insanlar bizden farkl?. adamların çal??ma hayatlar? bizden farkl? velhas?l benzer taraf?m?z hiç yok.
as?l meselelerden birisi de güçlü türkiyenin hiç kimsenin i?ine gelmemesi
yani masaya yumru?unu masaya vuran türkiye ne abd''nin ne ab''nin nerusya''n?n ... k?saca hiç kimsenini?ine gelmemekte. ald??? kararlar çal??malar ve bize dayatmalar? da sistemli olarak bizim zay?f kalmam?z üzerine. ?imde biz bu ülkelerden herhangi birinin tavsiyesini ciddi bir ?ekilde al?p kendimize uyarlad???m?zzaman onların istedi?i gibi zay?f kalmaya raz? olmaktay?z.
tar?m politikan ?u olacak
e?itim poltikan bu olacak
sanayi politikan ?öyle olacak
savunma politikan orada dur hiç savunma politikan olmayacak.. nas?l yani... ?ey yani senin kendini savunmana gerek yok. sen savunman? siyasi yapacaks?n. ..... buraya iyice dü?ünelim.
daha ba?ka bir sürü ipe sapa gelmeyen emir ve direktifler.
sonuç sonuçta ?unu diyecekler.
rahmetli iyi emir kuluydu ne dedikse he dedi ama ölü bir türkiyeyi daha çok seviyoruz. t?pk? ölü osmanl?y? akbabaların didikledikleri gibi...
tüm bunlara dur demek kolay mesele kendi bar???m?z? sa?lamak.
halk?m?z? tekrar motive edip ikna itmek.
ama biz yerine nelerle u?ra??yoruz.
bir ba?örtüsü saçmal??? çıkm?? (kime ne zarar? varsa)
bir kuran ö?retmeme saçmal??? çıkm??(kime ne zarar? varsa)
kuvvetlerimiz ayr?lm?? hiç kimse ülkeyi dü?ümüyor.
vatanda??n as?l problemeleri kimseyi ilgilendirmiyor.
abuk subuk adamlar ülke hakk?nda ahkam kesiyor ama
ne i?sizlik ne gelir da??l?m? ne artan ithalat belas?n?ne üretimdeki verimsizli?ineeldeki kaynaklar? ülke için yaral?hale getirme i?evini yapm?yor.
ba?? kapal? olman?n yada açık olman?n kime faydas? vezarar? var.
meselesi buadam?n.
aziz dostlar kim ne dü?ünürse dü?ünsün biz önce halk?m?z? sonra tüm insanl??? dü?ünelim.
?thalata hay?r yerli üretime evet. kendi ürünlerimizin kalitesini artt?rmaya. çok yat?r?m yapmaya çokçal??maya do?ru çal??maya rü?vet yememeye evet.
yoksa ülke elden gidiyor haberimiz olsun
selamlar ve sayg?lar
edited by - felsefefe tarih: 29 haz 2005 18:26:27
Edited by - felsefefe Tarih: 29 Haz 2005 18:37:27
-
sevgili osman bey karde?im,do?ruyu dü?ünenin kim oldu?u önemli de?il veya do?ru söyleyenin kim oldu?u ne fark eder önemli olan?n söylenen sözün do?ru olmas?.
mecnuna diyorlar gel sana leyladan daha güzel,daha zengin,daha nesep sahibi kad?n bulal?m b?rak ?u leylay? kendini harap ettin,peri?an ettin denilince.mecnun;
-ben a?k ?arab? içiyorumha alt?ndan,ha gümü?ten,ha camdan,hada tahtadan veyahut kabaktan bir bardakta içmi?im ne fark eder,benim gayem a?k ?arab? içmek demi?.
can?m osman?m bende sencileyin iman?m ile asbiyetim aras?nda gidip geliyorum.dü?ünüyorum daha dün gibi cüce re?it pa?an?n osmanl?y? harap etti?i gülhane hatti hümayunu ,ogünle bu gün aras?nda ne fark var dü?ünüyorumda hiç bir fark bulam?yorum
ogün yabanc?lara ticaret yapmak,birinci s?n?f osmanl? vatanda?? olmak dahil ,arazi al?p satmaya kadar her türlü imtiyazlar batilila?ma ad? alt?nda yap?ld?.bu gün avrupa b?rl??? ad? alt?nda yap?l?yor.benim topraklar?m demokrasi ad?na sat?l?rken 11 milyon insan?n niye ?ehit dü?tü?ünü bir gazi evlad? olarak utanarak dü?ünüyorum.bat?l?la?ma ad? alt?nda yap?lan ve verilen imtiyazlardan sonra osmanl? y?k?ld?, ?imdi karakara ülkemi dü?ünüyorum.
bir tarafta amerika kürt devleti kurarak yava? yava? ülkemizi az?nl?klar ad? alt?nda parçalamak ister,di?er taraftan avrupa birli?i ad? alt?nda hiristiyan misyonerleri ülkeyi parçalamak ister dahas? ve en kötüsüde insanlar?m?z? (trabzondaki bayrak olay?nda gördük) bir iç sava??n parçalanman?n e?i?ine çekmek isterler, bilemiyorum her gün istanbuldan kaç casus girer, tekrar kaç casus çıkar dü?ünmek bile beni korkutuyor.me?hur ?ngiliz casusu lavresin nizibinaril köyünde en az üç ay imaml?k yapt??? ve o günün gazi antep müftüsünün mason loncas?na çal??t???n? ben unutsam tarihin unutaca??n? hiç zandetmiyorum.
doslar?m a?aç?n kurdu bedeninde olurmu?.avrupal? eniyimser dahi dü?ünsek ?artl? imtiyazl?k ile görü?me sürdürürken,benim ülkemin topraklarında ekip biçecek tekrar kendi ekip biçti?ini t?pk? bir tüccar gibi tekrar kendi ülkesine satacak.biz bu seneryolar? koç holdikte saba holdinkte dyo boya sanayinde gördük.
yine amerika bize f16 sava? uça??n? satarken elektronik sistemsiz satt? bizde ba??ra ba??ra ?srailden almak zorunda kald?k. aman...........yazmakla bitecek gibi de?il karde?lerim korkar?mi?in sonuna geldik allah devlete zeval vermesin allah iyi insanlar? eksik etmesin
selamlar
-
"font-size: 9pt; font-family: arial; mso-fareast-font-family: "times new roman"; mso-ansi-language: tr; mso-fareast-language: tr; mso-bidi-language: ar-sa" sevg?l? n?z?pl? hem?er?ler?m;b?ld???n?z g?b? ça?imizda en çok ?stenen ?eylerden b?r tanes? b?r ün?vers?teye yerle?mek bunun ?ç?n ö?renc?ler gençl?klerın en ver?ml?ça?larini ders çali?arak okul,ev,dersane üçgen?n ?ç?nde b?r hayat sürüyorlar.ün?vers?tey? kazandiklari zaman her ?ey?n b?teçe??n? saniyorlar ama gerçek hayat orda ba?liyorlar fak?r a?lelerın çocukalri ev sorunu hayatta kalmak ?ç?n b?r?lerın?n kend?lerın?e yapaça?i yardimlari bekl?yorlar ama yardim yapacak k??? olmayinca bazi gruplarin sank? b?r tav?an m?sal? ö?renc?ler?m?z? akbaba g?b? üstlerıne ü?ü?üyorlar.burs vereceklerın? ama kar?ili?inda türlü türlü u?ra?lar yapmalarini ?st?yorlar. bu gençler?mzde artik ba?ka n?r terc?hler? kalmadi?i ?ç?n kabul etmek zorunda kaliyorlar.gördü?ünüz g?b? oklua g?tme amaci sadece okumak olan gençler?m?ze ne oldu bazi gruplarin elamani oldular .bu böyle olaça?ina telev?zyonda b?r acikli olay oldu?u zaman gözler? ya?aran s?z n?z?pl? hayirsever vatanda?larimiz ??md? b?rl?k olma zamanidir geleçe??n aydin,hür bey?nler? ?ç?n bu gegnçlere sah?p çikalim..öner?lerın?z? veele?t?r?lerın?z? bekl?yorum..
-
sevgili karde?lerim gökhan talebemiz çok güzel bir konuya temas etmi? bize bir hizmet penceresi açm?? e?er Nizipteki karde?lerimiz bu i?in ucundan tutup kald?r?rda bize fakir ve ihtiyaç sahibi karde?lerimize yard?m için bir dernek kurarsa bize lider olurlarsa bu karde?lerimiz kimseye a??z açt?rmadan yard?m görüp okumu? olurlar
hayd? n?z?pte bulunan karde?ler?m b?ze l?der olun
l?der ve yönet?c?
yönetici insanlar? çal??t?r?r lider onlara ilham verir
yönetici kudrete bel ba?larlider iyi niyete
yönetici korku uyand?r?r liderden sevgi yay?l?r
yönetici ben der lider b?z der
yönetici kimin hatal? oldu?unu gösterir liderkimin de?il neyin hatal? oldu?unu gösterir
yönetici nas?l yapt?r?laca??n? bilir lider nas?l yap?laca??n?
yönetici say?? görmek ister lider say??y? hak eder
öyleyse bir l?der olyönet?c? de?il
haydi Nizipli karde?lerim l?der olmaya biz yönlendirin t?pk? gökhan karde?imiz gibi.... hepinize selamlar
-
herkes pamuk eller (ben dahil) cebe desin
zaman?nda bizde ayn? zor ?artlar alt?nda okuduk
zor y?llar? unutmayal?m
Edited by - felsefefe Tarih: 03 Tem 2005 13:09:11
-
merhaba can dostlar?m,nas?ls?n?z?
kusura bakmay?n fazlaca ran?zda olam?yorum.zira fazlas? ile me?gulüm.malum tedavi ile bo?u?uyoruz.anlay??la kar??layaca??n?z? umuyorum.
fatih karde?imizin teklifine tamam diyor ve hemen kabul ediyorum.yeterki birileri bizlere önayak olsun.ayr?ca gökhan dokuyucu karde?imize de tesekkür ediyorum.?n?aallah muvaffak oluruz.
hepinizi sayg? ile selaml?yorum.selamlar,sayg?lar
-
k?ymetli dostum ?ükür yüzünüzü gösterdiniz 27 hazirandan buyana her gün sitede gözlerimiz seni ar?yor,?n?aallah ve hay?rl?s? ile gitti?in yerlerden iki gider üç gelirsiniz.güzel allah?m yar ve yard?mc?n?z olsun. bu i?in ba?ar?lmas? siz karde?lerimin dua ve yard?mlar? ile olacak olup; bütün gayret gerçek bir dost ahmet bey karde?imiz ile içi insan sevgisi doluolan Nizipli karde?lerime dü?üyor, onların yürümesi bizi yürütecek gayret ve çal??ma o karde?lerimize yard?m edip onlar? h?zland?rmakta bize dü?üyor.zira 1000 insan yard?m etse en az elli ö?renciyi imkan sa?lam?? oluruz.yard?mla?ma derne?i olmassa gelir toplamakta ve da??tmakta çok zorlan?r?z ve kal?c?da olmaz e?er uzun zaman ya?amas?n? istiyorsak dernek ?art, mevla hepimizin yar ve yard?mc?s? olsun selamlar
-
bunlar böyle faruk karde? yaz geldimi yazmazlar.
sende bakars?n gelecekler diye.
k???n pek d??ar?ya çıkmad?klar? için nisbeten sesleri geliyor.
havalar ?s?n?nca kaybolup gidiyorlar.
ne diyelim bilmiyorum.
-
sevgili osman bey karde?im ne deyim bilmiyorum in?aallah nohut dürümü s?ras?na girerlerde,s?ra onlara gelirse nohut bitsin.
lahmacun yeyip amel olsunlarda,abi hastanede çalışıyorsun ne yapal?m diye sorsunlar.
ne deyim biliyorum, in?aalah davet edilirlere 5 tepsi patl?can kebab? gelir tam yiyecekken zarars?z bir i? için evden ça??r?rlar.
allah onlar? makam cennetine koysun,koysunda ac? biber vermesin, sana yalvar?p als?nlar , daha ben onlara ne diyeyim.
mevla onlar? bursaya elime dü?ürsünde sabaha kadar onlar? aç susuz b?rakay?m.
karde?im osman.bunlar sudaki tuzmu yoksa sabunmu da böyle eriyip gidiyorlar.yoksa yaz?n zergillilerin yapt??? gibi anaç tavuklar? öldüde yumurta üstünde kurkmu yat?yorlar? ah bende onlara beyle selam gönderiyorum.
-
az kald?,bu sözlerinize yak?nda cevap verece?im.
selamlar,sayg?lar
-
haks?zm?y?m arkada?lar? ihalelerim var yeni ek bina in?aat?yla u?ra??yorum,yinede sizleri unutmuyoruz her gün sitede gözümüz sizi ar?yor.osman karde?im sizlerden vefal? çıkt?
bekle dost kap?s?n sad?k dost isen,
gönüller tamiri ehli dil isen,
sevda sahras?nda mecnun de?ilsen
ne leylay? ça??r ne gülü incit.
hepinizi sevgi, say?? ve muhabbetle selaml?yorum,kusura kalmay?n hakk?n?z? helal edin ne yapal?m sevmeye insan bulam?yoruz,insan enflasyonunda kalan fakir olduk vesselam