Gelen maili sizinle paylaşmak istedim. Umarım faydalı bir gelişmeye daha imza atmış oluruz.
Yazdırılabilir Görünüm
Gelen maili sizinle paylaşmak istedim. Umarım faydalı bir gelişmeye daha imza atmış oluruz.
İnşallah öyle olur abi eskisi gibi orda piknik yapabileçeğiz, yüzebileçeğiz, balık tutabileçeğiz...
Maille ilgili ""Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim."" artık bilgileri iletiriz ;)
GÖKHANCIĞIM SEN KEBANDA BALIK TUT EN İYİSİ.NİZİP ÇAYINDA ZOR ARTIK.KENDİNE İYİ BAK.
Abi benimde ümidim yok..... :((
![]()
GAZİANTEP VALİLİĞİ.
İl Çevre ve Orman Müdürlüğü.
SAYI : B.18.İÇO.27.00.02-2734 27/09/2006.
KONU :Nizip Çayı.
Mehmet Akif AKPEK (www.Nizip.com)
Cumhuriyet cad. No.3.
Nizip-GAZİANTEP
.
İLGİ: Çevre ve Orman Bakanlığımızın 20.09.2006 tarih ve 11655 sayılı yazısı
İlgi yazı ile Bakanlığımıza yöneltilen sorular çerçevesinde Müdürlüğümüzce yapılan çalışmaların bildirilmesi istenmiştir. İlimiz Başpınar mevkiinde faaliyet gösteren Organize Sanayi Bölgesindeki tesislerden çıkan atık sular Aktoprak ve Sam Köyü arasından geçen Samözü Deresine verilmektedir. Samözü Deresi sırasıyla Sam, Dülük, Karahöyük Beylerbeyi, Etebek, Bedir, Suboğazı, Y.Savcılar, A.Savcılar, Tokdemir, Boyluca, Adaklı, Salkım, Tatlıcak, Çanakçı, Kıratlı, Turlu, Kıncakent, Akçakent, köyleri Nizip ilçesi, Mağaracık Köyü ve Narlıtepe köylerini izleyerek Hancağız Barajına ulaşmaktadır.
Organize Sanayi Bölgesinden kaynaklanan kirliliğin giderilmesi için İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüzce yapılan çalışmalar sonucunda, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı kredi desteği ile OSB Müteşebbis Teşekkül Heyetinin sorumluluğunda yapılan arıtma tesisi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı nezdinde yapılmıştır. 2003 yılı sonunda çalıştırılmaya başlanan Arıtma Tesisi; Fiziksel Ön Arıtma, Kimyasal Arıtma, Biyolojik Arıtma, İleri Arıtma ve Çamur kademeleri içermektedir. Kademeli olarak planlanmıştır. Müdürlüğümüzce zaman zaman Arıtma tesisi çıkışından alınan numune sonuç değerleri, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğin' de belirtilen deşarj değerleri arasınd altında kalmaktadır.Ayrıca Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Evsel ve Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi Atıksu Laboratuarında yapılan arıtma tesisi çıkış suyu analizleri de günlük olarak yapılmakta ve Müdürlüğümüzce kontrol edilmektedir.. OSB atık sularının arıtmadan çıkıp dereye döküldüğü noktadan itibaren Nizip İlçesine kadar olan güzergah üzerinde yapılan incelemede daha önceden OSB'den çıkan endüstriyel atık suların arıtılmadan yıllarca Samözü Deresinden geçmesi sonucu oluşan dere tabanındaki dip çamurlarından dolayı, şu an OSB'den çıkan söz konusu arıtılmış atık suların Samözü Deresinde görüntü olarak yine arıtılmamış izlenimi verdiği görülmüştür. Kanalın bir defaya mahsusen tamamen temizlenmesi sonucunda Samözü Deresinden akan suyun daha berrak ve temiz bir görünümde olacağı beklenmektedir Bu konuda DSİ ve Müdürlüğümüzce sürdürülen ortak çalışmalar devam etmektedir. Nizip İlçesinde bulunan fıstık kavlatma tesisleri, zeytinyağı fabrikaları denetlenerek Nizip Belediyesinden atıksu Bağlantı Kalite Kontrol izni almaları istenmiştir. Nizip'in atıksularının arıtılması amacıyla fiziksel ve biyolojik arıtma tesisinin ihalesi 1987 yılında yapılmış olmasına karşın halen çalıştırılamamaktadır. Arıtma Tesisinin devreye girmesi halinde bile, Nizip'te bulunan çok sayıda sabun, zeytinyağı ve fıstık fabrikalarının atık sularının arıtılabilmesi için Biyolojik Arıtma Tesisine ek olarak Kimyasal Arıtma Tesisine ihtiyaç duyulmaktadır. İkinci öneri olarak da söz konusu tesislerin arıtma tesisi olan OSB'ne taşınması uygun olacaktır. Bu konu ayrıca Nizip Belediyesine bildirilmiştir.
Birecik barajından Hancağız Barajına su takviyesi yapacak olan YS ana kanalına su verecek olan "Belkıs Pompa İstasyonunun" acilen devreye girmesi gerekmektedir. Hancağız barajındaki su seviyesinin düşmemesi için motopompların alınarak BirecikBaraj gölünden beslemenin acilen başlaması için yazımız DSİ bölge müdürlüğüne gönderilmiştir.
Bilgilerinize rica ederim.
Miktat ALAN
Vali a
ValiYardımcısı
Çevre ve orman bakanlığına, GOSB nin atıklarının Nizip çayına neden akıtıldığını ? Atıkların arıtılması için ne gibiprojeleri olduğunu ve bu çayın Fırat'tan beslenilmesi düşünülüyor mu ? gibi soruları bir dilekçe ile yöneltmiştim. Gelen cevabi yazıyı yukarıya aktardım ve önemli bulduklarımın altını çizdim. Konuyla ilgilenen, şehrinin doğal hayatının korunması için mesaj esirgemeyenve çaba harcayanhemşerilerime duyurulur.
Saygılarımla...
Yani yukardaki cevaba inandınız mı? Sahsen ben kontrollerin gunluk olarak yapıldığına Türkiye gibi bir ulkede yaşadığım için inanmıyorum. Organize sanayi bölgesinin atık suları Nizip Çayına veriliyormuş ama temizlenerek veriliyormuş. Oyle olsa bile Cayın hala kimyasal zehir dolu olduğunu kendi ifadeleriyle belgeliyorlar zaten.O çayın suyuyla sulanan ne kadar bahce bostan tarla varsa, fabrikaların binbir çeşit kimyasal atıklarıyla beslenmiş oluyor. Kimyasal sıvılarla beslenen sebze ve meyveleri yiyenbiz Nizipliler acaba bunun etkilerini ne zaman gorecegiz ya da ne kadar goruyoruz.Ilk baştakim izin vermiş buna hayret!...
NİZİP ÇAYININ ÇÖZÜMÜ OLMALI Nizip’imizin o güzelim eski Antep yolu üzerindeki köylere ve Karşıyaka’ya uğrayan Nizip çayının artık o Antep sanayinin ve Nizip sanayinin kimyevi atıklarından kurtarmanın zamanı gelmedi mi?Her geçen gün ekolojik dengeye darbe vuran kimyevi atıkların Nizip’e akmasını engelleyelim…
Anlatılana göre balık çıkarmış eskiden Nizip çayından ama şimdi suya ELİ DEĞEN hasta oluyor...
Karpuzatan denen Nizip’in en gözde piknik alanımızın yanından bu atık sular akıyor ve bu yere hafta içi ve hafta sonu halkımız pikniğe gidiyor ve bu pisliğe maruz kalıyor...
Bu böyle olacağına Nizip çayının temiz aktığı zamanlardaki gibi temiz kokularda ak pak sulardan halkımız yararlansa kötü mü olur? Hatta eskiden orda çeyiz için yorganların yünü yıkanırdı ama şimdi suyun kirliliğinden kimse elini bile vurmaya korkar oldu!
Yeşil Nizip’in adı Nizip çayından gelmekte idi. Hem ilçemizin ismini kaybettik hemde Nizip çayını…
Nizip çayı, Nizip sınırları içinden geçerken birçok bahçeye, sebze ve meyve tarlalarına hayat vermekteydi... ve de görüyoruz ki orda ki birçok bahçe sahibi hemşerilerimiz Nizip çayından faydalanmak yerine bahçesine kuyu açtırıyor.
Suan ise durum ne bırakın sudan faydalanmayı, o halde akması bile insan sağlığını için zararlı!!!
Herhalde durum onu gösteriyor ki bizim bu kadar sorumsuzluğu ve vurdum duymazlığımız ancak ilerde olmazsa olmaz olan suyu bulamayınca aklımız başımıza gelecek…
Ben görmedim ama birçok büyüğüm bundan 15 sene evvel Nizip çayında su kaplumbağası, su yılanı dâhil birçok canlı türünün barındığını bizzat gördüklerini söylediler, şuan ise sadece bir tek canlı tür yaşıyor o da MİKROP!
İşin başka bir yüzüne gelelim…
Nizip’te yetişen sebze ve meyveler Nizip çayının aktığı mevkide yetişiyor yani yediğimiz her gıda ürünle birlikte vücudumuza kimyevi atıklar giriyor. Belki şuan fark etmiyoruz ama ilerleyen yaşlar bu kimyevi atıklar çeşitli hastalıklara sebep olacaktır!
Çözümüne gelince bu fabrikaların sahipleri ve Antep belediyesi bu akarsuya bir arıtma tesisi yapmalılar…
Ve ondan sonra Görün, Yeşil Nizip’i görün...
Demek ki üç sorunumuz var:
1- Gaziantep organize sanayinin kimyasal atıklarını bize neden geliyor.
2- Nizip deki sanayi atıklarının boyutu ne aşamada.
3- Evlerimizin ve köylerimizin kimyasal atıkları nereye akıtılabilir.
Çözüm çok zor olsa da :
1- Gaziantep Organize sanayi atıklarını başka şekilde eritsin, doğaya zarar vermesin.
2- Baraj gölünden de buraya takviye yapılsın.
Kirliliğin azı çoğu yoktur unutmayın! Azlar bir gün çoğalır ve sizi yok eder!!!
Not:Nizip çayının çözümü olmalı konudan derlenmiştir...
Gökhan seni azminden dolayı tebrik ederim...
Sevgili gökhan Nizibin eski çayının resimleri olsaydıda siteye atsaydık, inan ben yazın görünce o çirkinliği gözlerim yaşardı.Selamlar
bu Nizip cayı nerede acaba ?????
çözülmasi lazım kokudan o tarafa gidilmiyor fabrıkalardan cıkan pislikler yag kokuları Nizipi boyuyor gece olunca yangın havası veriyor güzelım havaya
Bu konu yıllardan berivar.tabi çaresi var çoook kolay ama bize göre sadece diyeceğimiz atık arıtma merkezi lazım. bence çaresi şu an yok gibi atık arıtma kolay işdeğil para gidecek kim yapacak. zaten çay denilenecekbişey yokki atık akıntısı bacalarıda unutmayalım odaçaydan sonra geliyor.
Gökhan dokuyucunun Nizip çayının çözümü konu başlıklı yazısını zeugma gazetede okuyabilirsiniz gazeteyi gazete ana bayiiinde bulabilirsiniz..
isyan27 kardeş güzel bir konuya daha değinmiş gerçekten pacalardan çıkan zehirli atıklar GÜzel ilçemizi zehirliyor...
Acaba filtre takılı mı fabrikalarımızda..