-
Can dostum k?smet olursa pazar gününden itibaren yazmaya ba?layaca??m.Zira s?k?nt?lar diz boyu.Üst üste geliyorlar.Baba olma ?ans?n? bilinmez bir bahara b?rakmak zorunda kald?m.K?smet olursa daha ayrınt?l? yazar?m.
Selamların en güzeli ile seni selaml?yorum.Allah'a emanet ol.
-
Her?eyin hay?r?s? ne diyeyim
Üzüldüm ?imdi
-
Merhaba can dostum,nas?ls?n?
Diyor ya ?air "bir ikimiz kald?k hak yolunun divanesi!".Sank?r?m a? delilere kald?.Baksana ikimizden gayri u?rayan yok bu semtlere.Kusura bakma,pazar günü yazar?m demi?tim ama inan f?rsat?m olmad?.Özür diliyorum.
Yine hüsran bulutların? çekmeye ba?lad? üzerine bu talihsiz ba??m.Ne yapay?m,vard?r bir hikmet bu i?te.San?r?m Rabbim bizleri daha lay?k görmüyor baz? sevinçleri ya?amaya.Hep bir yerlerde t?kan?p kal?yor en mutlu anlar?m son perdesi.Daha aç?lmadan kapan?yor mutluluk sahnesinin ???klar?.Tam bu sefer yakalad?k derken bir el hele biraz daha sabret dedi.
?n?aallah bir ?eyler vesile olur da bu s?k?nt?m biraz geçer.Zira art?k zorluyor bu ya?l? bedenimi ac?mas?z y?lların hoyratça üzerime savurdu?u kederler.Bilemiyorum benim gibilerin san?r?m daha çok çilesi vard?r herhalde.Ama her mihnet kabulümüzdür,zira kahrın da ho?,lütfun da ho? demekten ba?ka bir?ey gelmiyor elimizden.
Ço?u zaman kendimi suçluyorum acaba bir yerlerde yanl???m?z m? oldu diye!Fkakat ne diyelim,baz? ?eyler bizi a??yor.
Neyse can dostum,san?r?m ben daha uzun süre melankoli tak?laca??m.Zira gerçekten beynim ve de yüre?im yorgun.A?am?yorum önüme çıkan bilinmez engelleri.Zira her son dedi?im a?amada bir yenisi ba?l?yor,dert kervanlar? katar katar gelip yüre?ime y?k?yorlar ac? dolu yüklerini.Valla yoruldum be dostum.
Kusura bakma karde?im biraz ac?l? oldu sözleimiz.Ama ne yapal?m bizim de al?nyaz?m?z bu ?ekilde tayin edilmi?; mutlaka hasret!
Seni selamların en güzeli ile selaml?yorum.Allah'a emanet ol.
-
Kadim dost bende bir tane samet var ben onu vereyim üste de ayl?k 300 ytl y?parnma pay? sana gönderyim. 8 ya??nda ama hep problem. haylaz?n teki i?i gücü bilgisayrda oyun oynamak. Çocukların ikisi içinde ben para veren oluyorum. beni görünce para ve isteklerini s?ralamak geliyor.
Bo? ver her?ey Allah?m?n yan?ndan geliyor benim içimde sana hala umudun fazlas?yla var oldu?u geliyor. Maddi ya?ant? olarak babalar?m?zdan (seninkini Allah Rahmet eylesin) iyi yerdeyiz manevi olarak ta Allah?m daha iyi biliyor mutluyuz. Seninde benim gibi oldu?unu dü?ünüyorum.
Mutluluk sadece herkesin elindeki olanla ayn?s?na sahip olmak de?il. Manevi huzuru hissederek sevinmektir. Hazreti Peygamberin erkek evlad? olmad?. Hz. Muaviyenin o?lu gibi o?lumuzun olmas?n?da hiçbirimizde istemeyiz. Zor zamanda ya??yoruz. Öbür dünyaya kaç çocu?umuzun de?il ne yapt???m?z?n hesab?n? verece?iz.
Selamlar ve sayg?lar
-
Dostlar,
Hepinize selamlar ve sayg?lar?mla birlikte uzun süredir yazamamam nedeniyle de özürlerimi iletirim.
Gaziantepe tayin,ard?ndan e?imin tayin i?lemlleri evi ta??ma vesaire derken daha eve telefon bile alacak zaman?m olmad? o nedenle yazamad?m.Ama in?allah önümüzdeki haftadan itibaren telafi edece?im.
Selamlar sayg?lar
-
Merhaba can dostlar?m,nas?ls?n?z?
Kusura bakmay?n uzunca bir sürelerden beri tak?lam?yoruz.?n?aallah keyifleriniz yerindedir.Benimki iç güveyisinden hallice.
Ahmetci?im,san?r?m aram?zda en ?ansl?s?n sensin.Zira Anteptesin.Sak?n sabahlar? nohut dürümü ve ci?er yemeyi ihmal etme.Tabi eski tad? var m?d?r bilemiyorum.Z?ra en son gitti?imde (yaz?n) eski tatlar? pek bulamad?m.Ya ben tad?n? unuttum bir?eylerin ya da eski tad? kalmad? diye dü?ünüyorum.Dün burada bir Antep lokantas?na gittik ama nerde o tatlar?
Osmanc???m,nazik ve kibar teklifin için tesekkürler.Rabbim sevgili Samet'imizin yüzünü her iki cihanda da ak etsin.
Valla dostum çok da kafay? takm?yorum.Ama zaman zaman birkaç kendini bilmez z?p?r benim bu özel konular?m hakk?nda yorum yap?nca kan?ma dokunuyor.Sanki her?ey benim elimdeymi? gibi...?pe sapa gelmez laflar? duyunca haliyle sinirleniyorsun.Adamla hiç bir hukukum yok ama kalkm?? bu konuda yorum yap?yor.Ne diyeyim,Rabbim hay?rl?s?n? versin.
Ahmet'in Antep'te olmas? bence art?k bizim i?imize de gelir.Nerede yemek yiyece?iz diye kara kara dü?ünmek yerine Karada?'a ba?vururuz herhalde.
E...... de?il ya,elbet karn?m?z? doyurmak için bir?eyler yapar.Ama en güzeli Antep'e gitmek için bir bahanemiz daha olacak.Zira Nizip'ten d??ar?ya çıkam?yorduk gitti?imiz zamanlarda.Zira Yusuf,Ömer,Re?at,K.Ömer(köyün imam?) hep me?gul oluyorlard?.Art?k onlar? beklememize gerek kalmaz herhalde.Bu yüzden Ahmet,sen bizim için de
plan yapmak zorunda kalacan.
?imdilik bu kadar,hepinizi selamların en güzeli ile
selaml?yorum.Ho?ça kal?n.
-
Can dostlar?m merhaba,nas?ls?n?z?
Ben geldim de niye kimsecikler yok bu mahallede?
Sizler de mi me?gulsünüz benim gibi?De hadi gelin
gayri...
Uzun zamandan beri Cem Karaca dinliyorum.Sizlere onun bir ?ark?s?n? arma?an ediyorum.?ark?n?n ismi "??te geldik gidiyoruz,bilinmez bir diyara,eskiden karpuz idik,?imdi döndük h........a.
Selamlar,sevgiler.
-
Kadim Dost ben siteye giriyorum ama yo?unluktan kendimi toparlay?p bir ?eyler yazamad?m. Yanl?z o kadar çok gündem varki ben ne yazaca??m? ?a??rd?m. Gidi?at her gün daha da kötüye gitmekte. Dü?man bizi hergün yeniden i?gal etmekte bizim ise hala onlar bizim art?k dü?man?m?z de?il demekten ba?ka bir ?ey dü?ündü?ümüz (yapt???m?z de?il) yok. Hiç kimse sormuyor ne de?i?tide bizim dü?man?m?z kalmad?. Bir milletin dü?man?nda dostu da bitmez. E?er dostu dü?man dü?man?da dost bilmek istiyorsak safların niye de?i?ip bizim buralara geldi?ini sormam?z gerek. Adam ?unu diyor sen ne kadar beni (kendini dü?ünmeye hakk?n yok) dü?ünürsen sana o kadar köfte veririm. Her ?eyin benim elinde.Ben seni senden daha iyi biliyorum. Cebindekini ,aileni, zay?f yanların?, içindeki dü?ünceleri... Yanl?z kendini milletimizde ay?rm?? Türk ve Kürtlere ?unu hat?rlataca??m Saddam da onlar için sizden daha iyi bir dosttu. Hiç kimse Saddam kadar bat? dostu olmam??t?r. Asla onların sözünden çıkmam??t?r.
Can?m çok s?k?l?yor vesselam.
Selamlar Ve Sayg?lar
-
Can dostum,
Bat? hangi müslüman millete yar?m edip de onu kalk?nd?rm??t?r?
Bugün ?rakta olanlara bakal?m.Amaç;Büyük ?srail.Bu-
nu bilmemek için oldukça saf olmak gerekir. Fakat amaçlarına ula?mak için kullan?lanlar kimler,niçin bu insanlar seçildi?Bence Barzani'nin ama özellikle onun kökenine iyice bakmak gerekir.San?r?m baz? soruların cevapların? daha iyi bulaca??zd?r.Bugünlerde tv5'e s?k s?k çıkan ara?t?rmac?lardan iki tanesine özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum.?kisi de sol görü?lü.Aytunç Alt?ndal ve Suat Parla.Bu adamların,özellikle de ikincisinin kitapların? bulursan?z mutlaka ama mutlaka okuyun.Zira kitab?na ald??? ve belgelere dayanan geçekleri dinledi?imde benim a?z?m açık kald?.Y?llardan beri israilin seçkin bir birli?inin kuzey ?rakta pe?mergeleri e?itti?ini biliyor musunuz?Ama dikkat edin y?llardan beri ve özellikle de Barzaninin bölgesinde.Sizce bu adamlar bunu ne için yap?yor olabilirler?Yahudilerin t?pk? filistinde yapt?klar? taktikle yüksek paralar kar??l??? ?raktan toprak ald???n? biliyor musunuz?Irak müzesinde yahudilerden kalan ne kadar eser varsa hepsinin özellikle israile götürüldü?ünü biliyor musunuz??imdi ?rakta Amarikan bayra?? alt?na s???nanların sizce niyeti ne olabilir?Daha ne diyeyim.
Diyece?im tek ?ey varsa o da Allah onlar? islah etsin.Sonunda müslüman müslüman? öldürecek...
Olsun be dostum,her taraf?m?z dü?man olsun,ne olur?Memleket zaten elden gitmi?.Evde kalm?? k?z?n kayg?s?n? emmisio?lu çekermi? derler ya bizde,hele
biraz daha bekleyelim,bakal?m neler olacak?Bat? onbe? sene sonra aram?za girebilirsiniz dedi?ine göre,demek ki daha bir on-onbe? y?l daha özgür ya?ayaca??z.Sonra bu memleket ya bizansa dönecek,bizler de fetih için yola çıkaca??z,ya da böyle devam edip gidece?iz.
Yine görü?mek üzere selamlar,sevgiler...
-
Can dostlar?m merhaba,nas?ls?n?z?
Osman ve Ahmet nerelerdesiniz?Hele Ahmet'e Allah kolayl?k versin demek laz?m.Osman sen nerelerdesin?
Arkada?lar,bir ?ey soraca??m:Taray?c?dan ald???m bir resmi buraya nas?l aktaraca??m?Taray?c?m samsung scx 4100.Hem yaz?c? hem taray?c?.Elimde son s?n?fta çektirdi?imiz ama içinde benim olmad???m bir resim var.Osman sen ?ansl?s?n zira en öndesin.Bana bunun yolunu ya buraya yaz?n ya da email adresime geçin.Bu resmi özellikle aktarmak istiyorum.Ayr?ca elimde ba?ka resimler de var.E?er becerebilirsem onlar? da aktaraca??m.Hele Ahmet'in, abimin dü?ününde ba? çekerken çekti?im bir resmi var ki onu özellikle koymak istiyorum.Acele cevap bekliyorum.
Selamların en güzeli ile sizleri selaml?yorum.Allah'a emanet olun.
Cem Karacan?n bahsetti?im ?ark?s?n? mutlaka dinleyin.
-
admin@Nizip.com bana mail at abi, ben ekleyeyim. Yak?nda sizlerinde resim ekleyebilmeniz için bir seçenek sunaca??m. Ozaman eklemeyinde göreyim :)
-
Allah raz? olsun karde?im.Fakat benim sorunum taray?cadaki resmi belgelerime akataram?yorum.Daha do?rusu nas?l yap?laca??n? çözemedim.E?er yapabilirsem email ile sana yllar?m.Selamlar,sayg?lar.
-
Osmaaaaaaaaaaaaaaaaan!!!!!!!!!!
Ahmeeeeeeeeeeeeeeeeeet!!!!!!!!!
-
Ben ara s?ra giriyorum ama senin yazd?klarına cevap veremedim. birde bir kaç dosya var onlar? yazaca??m sen nas?ls?n Sevgili Ahmet ne yap?yor bilmiyorum. Di?er arkada?lar için bu site demek ki hiç önemli o yüzden cevap vermiyorlar. Salim Bilen le Cevat Hocaya nerdeyse 1 y?ld?r göremedim. Adnan ise hiç gözükmedi. Vesselam herkes herkes olmayan gölde bir kay??a binmi?. Ayr?ca da kay???n su al?p bataca??n? san?yor.
Eee sen daha daha nas?ls?n.
Selamlar ve Sayg?lar
-
Muharrem abinin gönderdi?i bir resim.
http://www.Nizip.com/pic_show.asp?picid=270
Sizde resim eklemek isterseniz http://www.resimgalerisi.net/ adresine gidip bir bedava hesap açt?r?p, bilgisayarın?zdaki kayıtl? resmi oraya gönderebilirsiniz. Sonra resmin web adresini ö?renip, bu sitedeki resim ekle bölümünden ekleyebilirsiniz. Kolay gelsin
-
Sa?ol karde?im ellerine sa?l?k.
Te?ekkürler.
Arkada?lar,bu resme mutlaka bak?n.Osman sen ?anl?s?n.zira resimde vars?n.Ama Ahmetle ben yokuz.Selamlar,sayg?lar
-
Sevgili Muharrem resim için tesekkürler. Ben Emin Adnan ve gözlükleri Ömereyn musa Ahmet Karada? veya Kaya ve gözlükleri iyi seçemedi?im yüzler ve baz?ların? hat?rlayamad?m. Bir sürü hayat?m?z?n en güzel y?lların? beraber geçirdi?imiz arkada?alar?m karde?lerim. Bir ?ey diyece?im kimse k?zmas?n o kulaklar? ve kendisi olan arkada? M... mi? Sevgili Muharrem resmin orjinali sende söyle gerçekten o M... Mi?
Gözlükler ve o kulak beni çok güldürdü. Benim halimde içler ac?s? sanki esir gibi bakm???m. Kesin o gün Kuran dersi vard? ben yine ezbari yapmam??t?m. veya karnedeki zay?flar? dü?ünüyordum. Niye acaba resim çektirdi?imiz günü bile hat?rlayam?yorum. Bu resmi ?hsan A?can m? çekmi?ti. Bilmiyorum.
Yav biliyorsun orta 3 ten sonra say?sal ve ezber derslerinde kendimi toparlayamad?m taki lise sona kadar. Allahtan sözel vard? da kötü mötü bir üniversiteye kapa?? att?kta karizmay? çizdirmedik. Yoksa rezil olup gidecektik. Bir matematikçi vard? ahmet karada? onun evetlerini sayard?. O adam?n yüzünden ben matematikten koptum. Ah ah gözünü sevdi?im Osman Karatayl? nas?l güzel ders anlat?rd?. o gitti bende derslerden koptum. Maho sende o ö?retmeni hat?rl?yorsun de?il mi? Solcu molcuydu ama iyi adamd?. ??ini en iyi ?ekilde yapard?. Oysa en sevdi?im ders matematikti. Birde ne biliyormusun ben ezberlemeyi sevmiyorum olay? anlayaca??m ne i?e yarayaca??n? bilece?im öyle anl?yorum. Bak ingilizce okulda ö?renemedik ben 6 ay özel ders ald?m ?imdi okuyorum ve kötü mötü konu?uyorum. Yani ö?renci ve ö?retmen ayn? düzlemde olmazsa ö?renme i?i zorla??yor. Özellikle say?sal ders ö?retmenlerinin bu i?e dikkat etmesi gerekiyor.
Aman nerden nereye gittim. Sevgili Mahoo nostalji yapt?rd?n emi Allah senden raz? olsun
Selamlar ve Sayg?lar
-
Sevgili dostlar,
Osman KARATAYLI Hocam Tarsusta ö?retmenlik hayat? deva ediyor ve Ozan isimli dünya tatl?s? ve yak???kl? bir o?lu var.
Emin Hocam ise Ankarada ö?retmenli?e devam ediyor.
Ama Osmann?n matematik konusundaki söylemlerine kesinlikle kat?l?yorum.
Selamlar sayg?lar
-
Yazam?yorum
?u anda rizedeyim
i?ler gittikçe yo?unla?t?.
Trabzondan rizeye giderken taksici bir taksici ?u f?kray? anlatt?.
Temel kanser olmu? ölecekmi?.
Gelen ziyaretçilere kanser oldu?unu söylemeyip AIDS oldu?unu söylemi?.
Herkes soruyor e temel nas?l oldun.
Yav i?te hatal???m pis bana yakla?may?n. vs. vs.
Yan?ndaki bir ba?ka hasta bu konu?malar? duyar Temele sorar
Uy Temel Sen Kansersun da niye AIDS oldu?unu soyeyersun.
Haçan Kariyi kimse almasun diye diyorum demi?.
Ben çok güldüm sizinle payla?mak istedim.
Ben bu f?kray? bizzat lazlardan dinledum.
Sevgili Muharrem sen nas?ls?n Ahmet Karde?imin sesini ara s?ra duyuyoruz bana mutluluk veriyor.
Hepiniz benim yaz?lar?m? bekliyor biliyorum yaz?yorum ama bitmedi
yay?nlayaca??m
Sevgiler ve sayg?lar
-
Ben bu f?kray? bizzat lazlardan dinledum
etkisinde de kalm??s?n abi :
-
Merhaba can dostlar?m,nas?ls?n?z?
Osmanc???m,hat?rlar m?s?n san?r?m lie üçteydik,sen bir f?kra anlatmak istemi?tin ama bir türlü anlatamam??t?n.Ders tarihti.Neden anlatamad???n? ben biliyorum,acaba sen hat?rlayabildin mi?
S?zlere bir soru:Türkiyede ilk kominüst partiyi kim kurdurdu?
Selamlar,sevgiler.
-
Vallahi iyi hat?rlad?n
ben hala o f?kraya gülüyorum.
F?kray? unuttum ama.
Bu sefer gülmeden anlatt?m.
Kominist parti ne zaman kim taraf?ndan kudurmu? mu?
Rize çok güzel fakat hiç düz arazileri yok. Adamlar denizi doldurmaya ba?lam??lar. Denizin sonunda Rizeyi bir s?n?r kom?usu il olursa ?a?may?n. Doldura doldura gidiyorlar. Yanl?? bir ?ey tabi. Ama ba?ka da çareleri var m? bilmiyorum.
Size Kominist Parti ilk kurucusu ... ? AMELE F?rkas? olarak san?r?m Osmanl?da kurulmu?tu Unuttum tabi kurucular? Müslüman ve Türk de?ildi öyle hat?rl?yorum. Ancak T.C. Kurulu?undan sonra kar???k i?. Sevgili Maho bu soruyu niye sordun bilmiyorum ama ben internette arad?m ve a?a??daki paragraf? bir kominist parti sitesinden ald?m.
14 Temmuz 1920’de Ankara’da Türkiye Halk Komünist Partisi resmen kuruldu. Kurucularin basinda Salih Hacioglu, Affan Hikmet yoldaslar vardi. Emek ve Yeni Hayat isimli parti yayin organlari çikartilmaktaydi
Kim kurdurdu cevab?n? merakla bekliyoruz.
Selamlar ve Sayg?lar
Düzenleyen - felsefefe on 21 Mar 2005 18:58:07
-
Acelem yok dostum,daha sonra yazaca??m.Ula?t???m kayna?? daha sonra açıklayaca??m.Y?l ve kurucular do?ru ama kimin kurdurdu?u konusunu az sonra...
Selamlar,sevgiler
-
sevgili osman abi acikcasi alindim !...
ben daha onceki "Kime Kimin Devrimi ? " baslikli yazimda bu konuda yazmistim, demek tenezzul gorulup okunmamis !!...
canin sagolsun... buyur senin icin yine de kopyaladim...
Bizzat Mustafa Kemal tarafindan, Türkiye, Komünist Partisi (resmi olarak) kendi arkada?lar? olan Yunus Nadi, Mahmut Esat Bozkurt (Adalet Bakan?) taraf?ndan kurulmu?tur. Ayn? y?l Mustafa Suphi ve Nejat Ethem taraf?ndan kurulan Türkiye Komünist Partisi yöneticisi 15 komünist Karadeniz sularında bir teknede vah?ice öldürülmü?lerdir. Türkiye Komünist tarihine komünist hareketin ba?lang?ç döneminde geçen bu katliam, komünist ?air Naz?m Hikmet taraf?ndan 15 kara sapl? b?çak, olarak nitelenmi? ve Cumhuriyet döneminin ilk faili me?hul siyasi *******i olarak kara bir leke olmu?tur.
-
Sevgili dostlar,
yava? yava? ciddi konulara e?ilimler ba?lad? gibi sizlere Emine Tolgaya ait bir yaz?y? iletirken hepinize selamlar sayg?lar?m? sunuyorum.YA?AMAK Hayat ne kadar da ac?mas?z ,zaman insana o kadar çok ?ey ö?retiyor ki : ) Hayata ve insanl??a dair.Asl?nda insan bedeninde can bulan ama her an içgüdülerine göre hareket eden o kadar cins ,tür var ki kendini insan olarak nitelendiren.Bu türler etraf?nda kendilerinden ba?ka hiç kimsenin daygular? oldu?unu dü?ünme kabiliyeti olmayan,her yap?lan?n kar??l???n? verebilece?ini zanneden,manevi de?erlerin en üstün oldu?unun bilincine varamayan cinslerdir.Nedense ben bu tür ve cinslere insan demeyi kendime yak??t?ram?yorum.Bunlar var olan ‘türler’.Dünya kendi içerisinde birçok varl??a can veriyor.Bu varl?klar manevi güç olan duygu ve vicdandan çok uzak olan k?l?f giymi? motiflerdir.Sadece ya?amak için ya?arlar.Kendileri için.Kendi duygular?,kendi mutluluklar?,kendi ya?amlar?, ‘kendi’ ‘kendi’ ‘kendi’ ve sadece ‘kendileri’.Bu da gösteriyor ki bu türler asla kendilerine verilenle mutlu olmayan,mutlu olmay? ba?aramayan,ellerindeki mutlulu?u kendi elleriyle yok edebilen cinslerdir. Bir dü?ünelim bu cinsler ya?amdan ne beklerler? Cevap:Sürekli kendileriyle ilgilenilmek ,hayat? bir kenara at?p tüm hayat?n kendileri olmaların? isterler. Kendi ba?larına asl?nda hiç bir?ey yapamazlar.Ama yapamad?kların? da kabul etmezler.Bu türler kendilerine güvenleri olmayan,çevreye uyum sa?lamakta güçlük çeken varl?klard?r. ‘Ka? yapay?m derken göz çıkarmak’ deyimi bu cinsler için çıkar?lm??t?r.?nan?yorum ki ne para,ne kariyer,ne de s?fatların hiçbiri bu ‘türleri’ insan olarak nitelendirtmeye yeterli olmaz.?nsan bedenine sahip olmak ve onu en mükemmel ?ekle sokmak karakter niteli?inin yerini alamaz. ‘Karakter’ ve ‘K?l?f’ ikisi de ‘K’ harfi ile ba?lamakla birlikte çok farkl? anlamlar içerir. ‘karakter’ insan bedeninde can bulan ama duygu ve vicdan? olmayan,dü?ünmeden konu?an bu türlerin habersiz oldu?u bir kelimedir.Onlar genellikle k?l?f tak?p sokakta birçok yerde kar??la?t???m?z bu ‘türler’ inan?yorum ki benim hayat?mda,benim dünyamda,benim vicdan?mda,benim kalbimde bir yere sahip olamayacaklard?r. Ben hayat?m?n hiçbir evresinde k?l?flara önem vermedim.K?l?f? herkes giyebilir.Önemli olan özümüz. De?erlerimiz, fikirlerimiz ,dü?üncelerimiz, dü?üncelerimizi dile getirme biçimimiz.Bu dünyada neden birçok insan var?Bu soruyu bile dü?ünmek insan?n kendini geli?tirebilmesi ,ileri görü?lü olabilmesi ve kendini mutlu edebilmesini ö?renmesi için bir ad?md?r.Dünyada tek ba??m?za ya?am?yoruz.Demek ki di?er insanlara sayg?,sevgi,anlay??,ho?görü de bu dünyan?n ve insaniyetin parças?.Sadece kendi benli?imizin mutlu olmas? için etraf?m?zdakileri ve hayatların? hiçe sayarak onlar? k?rmak,incitmek pahas?na içgüdülere göre insaniyetten çok uzak,dü?ünmeden konu?arak bu ya?am? sürdüremeyiz. Bu varl??? ve yoklu?u simgeler.Bana göre etraf?n? hiçe sayan,sayg? duymayan bir cinse ne sayg? duymay? ö?retmek kolayd?r ne de anlatmak.Çünkü bu cinsler bu habersiz oldu?u kavramlar yüzünden ya?amda yokturlar.Varl?kların? hissettiremezler.Sadece kendileridir ‘hayat’.Hayat da ‘kendileri’dir.??te tüm mesele bu. Bu cinsler i?te bu nedenle vard?rlar.Bunlar? görmek ve insan olanların k?ymetini anlayabilmek için.Yap?lan davran???n insanlarda içten geldi?ini,içten gelerek yap?ld???na olan güvendir iyiniyet ve insanl?k.Hislerin,içten gelen duyguların bedeli olmad???n? bilmektir insanl?k.Hayatta hiç bir?eyin bir tebessümün ,bir güzel sözün yerini tutamayaca??n? bilmektir insanl?k.?nsanl?k elindeki mutlulu?un,huzurun,güvenin,sevginin,sayg?n?n,iyi niyetin k?ymetini bilmektir.Bunlar? kaybetmemek,sarsmamak için çaba harcayabilmektir insanl?k.Zaman? geldi?inde kar??l?k görmeden de,beklemeden de iyiniyetli olabilmektir insanl?k.Hayatta dü?ündü?üm,sevildi?im,say?ld???m ve güven duyuldu?um sürece ya?amak isterim.E?er dü?ünmeden konu?an herhangi bir tür olarak bir insan bedeninde s?k??maktansa,ruhumun bedenimden ayr?lmas?n? ve gerçek huzura kavu?may? tercih ederim.Dünyada hiçe say?lmak ve olmamaktansa,bir bedene girememektense gerçe?i kabul ederim. ?nsan olmak elinizde! Deneyin !!! Evet bir kez olsun deneyin.Gerçekten insan gibi davran?n.Kendinizi bir kez olsun kenarda tutun zihninizde ve dü?ünün bakal?m etraf?n?zdaki insanlar neler yap?yor ve siz neler yap?yorsunuz? Onların sizlere verdi?i mutlulu?u siz onlara göstertmeyi ba?arabildiniz mi?Ne yapt?n?z onlar için,mutlu edebilmek ad?na,yoksa hiç dü?ünmeden konu?up cümlelerinizle k?rd???n?z kalpler mi geldi akl?n?za .Ne tesadüf tam da onlar? dü?ünüyordum siz cinsler ad?na.?nsan bedenindeki k?l?f,motif türleri.Ruh ve Beden.Ben ruhumun derinliklerinde vicdan?mla ya??yorum siz ise bedeninizle,fark m? ne? Siz kendiniz için ya??yorsunuz.Ben ise etraf?mdakileri mutlu etmekle.Çünkü ben böyle mutluyum. Sevdiklerim ve en az?ndan sevdi?im dedi?im insanlar için o ya?am mücadelesini vererek,çaba harcayarak mutluyum.Kalbim parçalansa da o sözlerle,yola devam ederek o kalbi parçalayanların geleceklerinde hat?ra b?rakmak için o manevi de?erler için,onlar? mutlu edebilmek için var?m.Siz utan?n,benim diyecek sözüm yok ba?ka. Hayatta en inan?lmaz güç Tanr?’n?n bize sundu?u iradedir.Bu irade söz ve davran??lar?m?z? dengeler.Tabii ki bu da insanlara verilen bir yetenek.Sizin için de?il ‘tür’ler . Bu kadar yaz?yorum.Çünkü dü?üncelerim elimin ömür boyu durmadan yazmas?n?,anlatmas?n? ister.Fakat iradem diyor ki durmal? ve uyumal?y?m.Yarın bir ba?ka gün ve tebessüm edip mutlu edebilece?im insanlar var.Onların mutluluklar?yla kalbi huzur dolan ben.Hayat?n anlam? çevrendekilere verebilece?im olumlu,pozitif dü?ünce,sevgi,güven,huzur ve mutluluk.?nsanlar? sevin.Onlar? mutlu edin ki mutlu olabilesiniz.Mutluluk uzakta de?ildir. Hele hele de ac?mas?zca dü?ünmeden konu?ulan ifadelerde hiç de?il.O nedenle önce kendinize sayg?n?z? kaybetmeyin. ?radenizi kaybederek,içgüdülerinize,h?rsların?za ve k?skançl?kların?za yenik dü?meyin ki ba?kalar? da sizi sevip,say?p,güvenip mutlu edebilsin.Elinizle yok etmeyin güzellikleri.Önce dü?ünün;sonra harekete geçip konu?un.Utanmamak ,yok olmamak için. Senin o ‘Ç?RK?N’ kelimesini kulland???n,bu kelimeyi saçti?in,hitap etti?in kelimelerin sahibi var ya ‘?NSAN’ .Tabii senin bu kelimeden ve ‘karakter’ kelimesinden hiç haberin yok.Olmas? da olas? de?il.Olsayd? bu kelimeyi kullanamazd?n .Dünyada yok olmak i?te bu.Varolamamak i?te bu.Dü?üncelerimizi dile getiremiyor da kendi içgüdülerimize göre ate?liyoruz ya namludaki kur?unu,i?te o sözler senin kur?unların ‘hayata’,’insanl??a’ ve ‘dünyaya’... YETER M? SÖYLE YETER M?? ‘TAB?? SEN B?R ?NSANIN BÜTÜN DÜNYASI OLAB?L?RS?N AMA DÜNYADA ?NSAN MISIN O DA TARTI?MALI...’
-
valla ben bu soze de alindim ! ne yani simdiye degin gayr-i ciddi bir eylim mi soz konusuydu ?...
gelelim ustteki yaziya:
muellifin, aklima ilk evvelden iyiniyet ve olgunlasma mertebeleri yani "birey olma" bilinci asamasinda ilk basamaklarinda ki bir insan dusuncesinin yansimasi olan ustteki yazisi, ehl-i tasavvufun "seyr-i suluk" rabitasinda en bas mertebe (nefs-i emmare) kismini tirmalayan yada gayret numayis namzetini getirdi....
ancak anlatilmak istenen hedef "insan-i kamil" boyutu gibi gorunse de bu yazinin muellifi kesinlikle o derecenin altindan kalkamiyacak bir izlenim vermektedir...
yazi dikkatle incelendigin de hem dusuncede hem mantikda ve de kurgulamada bariz tezatlar dolayisiyla hatalar elbetteki suursuzca yapilmis, cunku sahsin bizzat kendisi gosterdigi hedef uzre degil !!!
"ben" merkezci belki bencil belki felsefik manada "Narsist" bir tip elestirilirken, ona addedilen yada atfedilen payede sanki bir "bilinc" iki "K" dan biri olan KILIF varmis gibi lanse var iken diger "K" dahi kavram olarak gercegi yansitmamaktadir, celiskisi ise "birey" merkezinde olayi ela almak, bir nebze "insan'i kamil" ote yandan sahsi sorumluluk bilincine ulasmisligin gostergesi ve tabiki temelidir...
bir nevi "iyiniyeti" gozonune alirsak muellefin. kinadiklariyla kendi arasinda baskaca fark kalmamakla beraber, hedeftende kendizi bizzat fersahlar otededir...
insanin kendini bilmesi yani tanimasi, tanimlamasi, dogru ve yanlis tesbitini oz iradesiyle algilayabilmesi ve dahi hukum cikarabilme yetisine haiziyeti , elbette herhangi bir yonlendirme olmaksizini yazmaya gerek yok heralde, gercek olgun yada burey konumunda olcut ise, yaziyi incelendiginde cikan sonuc bunun disinda olamiyor, malesef....
kisaca, gerceklik algi ile veya suje ile obje iletisiminin saglamligi vaki degilse, varsiyimli yada ihtimalli "onerme" ve denklemlerin icinden cikilamaz, dahi kisiye ozel oldugundan, sonuda gelmez...
sozun ozu , bir seylere farkli yollardan gidilmesi, ozu degistirmez ama ustteki yazida oldugu gibi yol bulucu veya gidiciyi sanki daha iyi bir hedefe ulasacakmiscasina ALDATIR... halbuki binler yolun sonunda, hedef ayni oldukca, anaforlardan ayni buhrana varir vesselam.....
Düzenleyen - yusuf on 23 Mar 2005 15:21:28
-
Yani Sevgili Yusuf hakl?.
Ahmet Karde?im Muharremin sorusuda bu arada Yusuf Karde?im taraf?ndan cevaplanm?? ama biz onun yaz?s? okuyamam???z. Genelde ben Yusuf imzas?n? gördü?üm yaz?lar? okuyorum ama O hakk?n? helal etsin
Yaz?s?n? bulup okuyaca??m
Hiç yüz yüze görü?medik ama Karde?imin takdir edilecek yaz?lar ve görü?lerini (bazen kabul etmesek te) bizimle payla??yor.
?imdi o ismi ve kendisi laz?m de?il partiyi kurduran bulundu ama ne için veya karde?im bize neye dikkat çekmek için bu yaz?y? yazm??. onu anlayaca??z kendisinden bu konuda bir yorum yazacak herhalde birde Cemil Meriç çal??mas? var unuttuk sanmas?n.
Sevgiler ve Sayg?lar
Düzenleyen - felsefefe on 23 Mar 2005 15:30:56
-
Sevgili dostlar,
Öncelikle Yusuf Bey Karde?im yaz?na ba?larken "valla ben bu soze de alindim ! ne yani simdiye degin gayr-i ciddi bir eylim mi soz konusuydu ?..." demi?sin ama lütfen al?nma ben senin anlad???n anlamda söylemedim.Sadece ortam? biraz da olsa ?s?nd?rmak amac?yla söyledim.Aksi halde ?imdiye kadar burada olmazd?k.
Muharrem ve Osman? k?zd?rmak için söylenmi? sözlerdi.
Selamlar sayg?lar.
-
Valla dostlar,sorumun cevab?n? Yusuf karde?imiz vermi?.Bana cevap hakk? burkmam??.Daha ayrınt?l? cevap için bak?n?z:Türk'ün Ate?le ?mtihan?-Halide Edip Ad?var.
Selamlar,sevgiler.
Ahmet san?r?m ?u anda sitedesin.Sana da ayr?ca selamlar.
-
selamün aleyküm
nas?ls?n?z arkada?lar iyimisiniz
-
H.Edip Ad?var ismi bana itici gelmi?tir.
Okumak ... Neyse O zaman ki devlet SSCB ye ?irin gözükmek için bu partinin kurulmas?na izin verilmi? ama sonra zaten bizim halk?m?z kominizmi sevmez.
Kötü bir kelimedir herkes için.
Özetle kitaptan al?nt? yaparsan sevinirim. Arkada?lardan biri kader hakk?nda yazm?? tam okuyamad?m Yusuf senden de bu konuda cevap bekliyorum cevab?n? yazaca??z.
Kader konusu zaman zaman istismar edilmi?tir hatta bu konuda mezhebler de var o arkada??n dü?ünceleri gibi yeni bir ?ey de?il. Maturdi akaidi bu konuda en güzeldir. Cebriye mezhebinin görü?leri .... bana göre yanl??. E?er yanl?? olmasa ise idi o arkada??m?z yazd??? yaz?y? yazamazd?.
Decartes
Dü?ünüyorum o halde var?m demi?ti.
Bende e?er dü?ünüyorsak kendi irademiizi de kullanabiliyoruzdur diyorum. Burdaki mesele karar verici mekanizmam?z?n kendimiz olmas?d?r. Çay içiyorum ?u anda yaz? yaz?yorum ?u anda vs. vs. E?er dü?ündü?ümüz ?eyi yapabiliyorsak o halde karar verici biziz. Kötü ?eyler haramlar vs. Allah kötü bir ?ey yaratmaz e?er kötü bir ?eyi istersek ve onu yapmaya karar verirsek Allah onu yarat?r. Yani ?arap mesela Tabiatta ?arap için kullan?lan malzemeler var. Ancak ?arab? ?arap yapan biziz.
Taiatta hiç zarar verici bir saf madde yoktur. O madde den zararl? madde üreten biziz.
Cüzi irade ((kendi irademiz (k?smi irade de?il)) elimizdedir. Elbette kar??m?za bir sürü engel veya neden çıkar ama son karar? kendimiz veriyoruz. Burada yanl?? anla??lan kelime Cüzi ?rade kavram? yanl?? kullan?lm?? cüzi k?smi de?ildir.
Daha geni? yazaca??m sevgili arkada?lar siz bunu biliyorsunuz ama i?te....
Selamlar ve sayg?lar
Düzenleyen - felsefefe on 25 Mar 2005 09:37:45
-
K?ymetli Dostlar k?s?r bir kader tart??mas?na girmek..
Zaman kayb?d?r. Zaten bu s?k?nt? hepimizdede var. Kimsenin kader sorusu yok
Kader konusunun ne oldu?unu hepimiz biliyoruz. Tarihte sofistler vard?r. Do?ru bilginin dü?man?d?r onlar. Ancak onun do?rusu sadece do?runun olmad???d?r.
Yeni ça? filozoflarda da vard?r bu. Amaç tüm kurallardan kaçmak. Dini kurallar? y?kmak vsdir. ??te Ortaça??n H?ristiyan dünyas?na böyle bakmak laz?md?r. H?ristiyan din adamlar? sofizmden kaçmak için a??r? kesinli?e mutlak anlay??a girmi?lerdir. Yani vur deyince öldürmi?lerdir.
Dini kurallara beyefndiler DOGMA derler. Yani ara?t?rmadan kabul etmek. Burada hata bu dogmalardan baz?lar? herkesçe yap?l?r. Yani dindar olmayan?nda DOGMA's? vard?r. Kader var m? d?r. Yokmu
Nas?l kesinlik kazan?r..... Allah var m? d?r. Biz inan?yoruz evet deriz ?nançs?z biri inanmaz yoktur der. Varl???n? be? duyuyla ispatlayabilirmizyiz. Ya yoklu?unu... ??te problem.....
Selamlar ve Sayg?lar
-
Valla karde?im ben sadece yaz?ların? okumakla yetiniyorum.Zira felsefe konularına oldum olas? mesafeli durmu?umdur.
Bugün Re?at ile konu?tum.Babas?n?n durumu pek iç aç?c? de?ilmi?.Bence onu bu s?k?nt?l? günlerinde yaln?z b?rakmasak iyi olur.
Selamlar,sayg?lar.
-
Sevgili Maho bende Re?at?n nuöaras? yok bir e-mail atarsan sevinirim.
Onun has arkada?? Ahmet Karada? Beyefendi ile Yusuf Bozava'd?r onlar aras?n.
Yusuf Bozova nerede acaba bilen var m?? akl?ma gelmi?ken soray?m dedim.
Felsefenin temelleri.... sen duygulasal bir insans?n seni s?kar biliyorum.
daha derin konularda yazacakken tuttuk kader konusuna dald?k.
Kaderimde hep güzeli arad?m
o ?ark? nas?ld?
Bahar ba?ka k?? ba?ka sen ba?ka...böylemiydi.
Sevgi i?i Ahmet Karada? taraf?ndan devaml? yaz?l?r.
De?i?ik konular i?te.
Kader konusunda bak ?brahim Halil nefis ?eyler yazm??... Sevgili ?brahim Halil Hoca iyi yapt?nm be..
Yaln?z o yaz?lar? yazan beyefendi kimse bizim yazd?klar?m?z? okuyor mu acaba e?er okuyorsa ispat etmesini istiyorum. Bize yazd?klar?m?zdan ne anlad???n? yazs?n
Selamlar ve sayg?lar
-
Sevgili dostlar,
Sevgi üzerine yaln?zca ben de?il çok ki?i yaz?yor asl?nda ama benim yazd?klar?m? sizler biliyorsunuz ba?kalar? de?il.Ama a?a??daki yaz?y? okuman?z? tavsiye ederim.
" B?RAZ ZAMAN AYIRIP OKUMAYA DE?ER...
Masumi Toyotome adl? bir Japon yazm??. "Dünyada sevilmek istemeyen ki?i yok gibidir" diye ba?l?yor. "Ama sevgi nedir, nerede bulunur, biliyor musunuz" diye soruyor. Sonra anlatmaya ba?l?yor: " Sevgi üç türlüdür. Birincisinin ad? 'E?er' türü sevgi." Belli beklentileri kar??larsak bize verilecek sevgiye bu ad? takm?? yazar. örnekler veriyor: "E?er iyi olursan baban, annen seni sever. E?er ba?ar?l? ve önemli bir ki?i olursan, seni severim. E?er e? olarak benim beklentilerimi kar??larsan seni severim." Toyotome, " en çok rastlanan sevgi türü budur" diyor. "Bir ?arta ba?l? sevgi. Kar??l?k bekleyen sevgi. Sevenin, istedi?i bir ?eyin sa?lanmas? kar??l??? olarak vaat edilen bir sevgi türü budur" diyor. "nedeni ve ?ekli bak?m?ndan bencildir. Amac? sevgi kar??l??? bir ?ey kazanmakt?r." Yazara göre, evliliklerin pek ço?u 'E?er' türü sevgi üzerine kuruldu?u için çabuk y?k?l?yor. Gençler birbirlerinin o anki gerçek hallerine de?il, hayallerindeki abart?lm?? romantik görüntüsüne a??k oluyor ve beklentilere giriyorlar. Beklentiler gerçekle?medi?inde, dü? k?r?kl?klar? ba?l?yor. Sevgi nefrete dönü?üyor. En saf olmas? gereken anne baba sevgisinde bile 'E?er' türüne rastlan?yor. Yazar bir örnek veriyor: "Bir genç Tokyo Üniversitesi giri? s?navların? kazanarak babas?n? mutlu etmek için çok çalışıyor. Okul d???nda hazırl?k kurslarına da gidiyor. Ama ba?ar?l? olam?yor. Babas?n?n yüzüne bakacak hali yok. Üzüntüsünü hafifletmek için bir haftal???na Hakone kapl?calarına gidiyor. Eve döndü?ünde babas? öfkeyle 's?navlar? kazanamad?n, Bir de utanmadan Hakone'ye gittin' diye ba??r?yor. Delikanl?: 'Ama baba vaktiyle sende bir ara kendini iyi hissetmedi?inde Hakone kapl?calarına gitti?ini anlatm??t?n' diyor. Baba daha çok k?zarak delikanl?y? tokatl?yor. Çocuk da intihar ediyor. Gazeteler intiharın anl?k bir sinir krizi sonucu oldu?unu söylediler, yan?l?yorlard?" diyor, yazar. "Delikanl?, babas?n?n kendisine olan sevgisinin yüksek düzeydeki beklentilerine ba?l? oldu?unu anlam??t?. ?nsanlar, 'E?er' türü sevginin üstünde bir sevgi aray??? içindeler asl?nda. Bu sevginin varl???n? ve nerede aranmas? gerekti?ini bilmek bu genç adam?n yapt??? gibi ya?am? sürdürmekle ondan vazgeçmek aras?nda bir tercih yapmakla kar?? kar??ya kald???m?zda önemli rol oynayabiliyor" diyor, Masumi Toyotome. ?lginç de?il mi?
?kinci türe geçiyoruz: 'Çünkü' türü sevgi. Toyotome bu tür sevgiyi ?öyle tarif ediyor: "Bu tür sevgide ki?i bir ?ey oldu?u ya da bir ?ey yapt??? için sevilir. Ba?ka birinin onu sevmesi, onun sahip oldu?u bir niteli?e ya da ko?ula ba?l?d?r. Örnek mi? Seni seviyorum. Çünkü çok güzelsin (yak???kl?s?n). Seni seviyorum. Çünkü o kadar popüler, o kadar zengin, o kadar ünlüsün ki. Seni seviyorum. Çünkü bana o kadar güven veriyorsun ki. Seni seviyorum. Çünkü beni üstü açık arabanla, o kadar romantik yerlere götürüyorsun ki."
Yazar, 'Çünkü' türü sevginin 'E?er' türü sevgiye tercih edilece?ini anlat?yor: " 'E?er' türü sevgi, bir beklenti ko?uluna ba?l? oldu?undan büyük ve a??r bir yük haline gelebilir. Oysa, zaten sahip oldu?umuz bir nitelik yüzünden sevilmemiz ho? bir ?eydir, egomuzu ok?ar. Bu tür oldu?umuz gibi sevilmektir. ?nsanlar olduklar? gibi sevilmeyi tercih ederler. Bu tür sevgi onlara yük getirmedi?i için rahatlat?c?d?r. Ama derin dü?ünürseniz, bu türün 'E?er' türünden temelde pek fark? olmad???n? görürsünüz. Kald? ki, bu tür sevgi de yükler getiri insana.
?nsanlar, hep daha çok insanlar taraf?ndan sevilmek isterler. Hayranlarına yenilerini eklemek için çabalarlar. Sevilecek niteliklere onlardan biraz daha fazla sahip biri ortaya çıkt??? zaman, sevenlerinin, art?k ötekini sevmeye ba?layaca??ndan korkarlar. Böylece ya?ama, sonsuz sevgi ve kazanma gayretke?li?i ve rekabet girer. Ailenin en küçük k?z?, yeni do?an bebe?e içerler. S?n?f?n en güzel k?z?, yeni gelen k?za içerler. Evli kad?n, kocas?n?n genç ve güzel sekreterine içerler. Üstü açık BMW'si ile hava atan delikanl?, Ferrari ile geçene içerler. O zaman bu tür sevgide, güven duygusu bulunabilir mi ?" diye soruyor Toyotome. " 'Çünkü' türü sevgi de, gerçek ve sa?lam sevgi olamaz" diyor. "Bu tür sevginin güven duygusu vermeyi?inin iki ayr? nedeni daha var:
Birincisi, acaba bizi seven ki?inin dü?ündü?ü ki?i miyiz korkusu. (Tüm insanların iki yan? vard?r. Biri d??a gösterdikleri, öteki yaln?zca kendilerinin bildi?i. ?nsanlar sand?klar? ki?i olmad???m?z? anlar ve bizi terk ederlerse korkusu buradan do?ar.)
?kincisi de: Ya günün birinde de?i?irsem ve insanlar beni sevmez olurlarsa endi?esidir. Japonya'da bir temizleyicide çal??an dünya güzeli k?z?n yüzü patlayan kazanla parçalanm??. Yüzü fena halde çirkinle?ince, ni?anl?s? ni?an? bozup onu terk etmi?. Daha ac?s?, ayn? kentte oturan anne ve babas? hastaneye ziyarete bile gelmemi?ler, art?k çirkin olan k?zların?. Sahip oldu?u sevgi, sahip oldu?u güzellik temeli üstüne bina edilmi? oldu?undan, bir günde yok olmu?. Güzellik kalmay?nca, sevgi de kalmam??. K?z birçok ay sonra kahrından ölmü?...". Japon yazar "toplumdaki sevgilerin ço?u 'Çünkü' türündedir ve bu tür sevgi, kal?c?l??? konusunda insan? hep ku?kuya dü?ürür" diyor.
Peki o zaman, gerçek sevgi, güvenilecek sevgi ne?
"Ve i?te sevgilerin en gerçe?i, üçüncü tür sevgi, benim 'Ra?men' diye adland?rd???m türdür" diyor yazar. "Bir ko?ula ba?l? olmad??? için ve kar??l???nda bir ?ey beklenmedi?i için, 'E?er' türü sevgiden farkl? bu. Sevilen ki?inin çekici bir niteli?ine dayanmay?p böyle bir ?eyin varl???n? esas olarak almad??? için 'Çünkü' türü sevgi de de?il. Bu üçüncü tür sevgide, insan bir ?ey oldu?u için de?il, bir ?ey olmas?na ra?men sevilir." Güzelli?e bakar m?s?n?z? 'Ra?men sevgi'. Esmeralda, Quasimodo'yu dünyan?n en çirkin, en korkunç kamburu olmas?na ra?men sever. Asil, yak???kl?, zengin delikanl? da Esmeralda'ya çingene olmas?na ra?men tapar. Ki?i dünyan?n en çirkin, en zavall?, en sefil insan? olabilir. Bunlara ra?men sevilebilir. Tabi bu, sevgiyle kar??lanmas? ?art? ile. Burada insan?n, iyi, çekici ya da zengin konum edinerek sevgiyi kazanmas? gerekmiyor. Kusurlarına, cahilli?ine, kötü huylarına ya da kötü geçmi?ine ra?men oldu?u gibi, o haliyle sevilebiliyor. Bütünüyle çok de?ersiz biri gibi görünebiliyor ama en de?erli gibi sevilebiliyor. Japon yazar "yüreklerin en çok susad??? sevgi budur" diyor. "Fark?nda olsan?z da, olmasan?z da, bu tür sevgi sizin için yiyecek, içecek, giysi, ev, aile, zenginlik, ba?ar? ya da ünden daha önemlidir." Bunun böyle oldu?undan nas?l emin olur sunuz? Hakl? oldu?unu kan?tlamak için sizi bir teste davet ediyor. "?u soruma cevap verin" diyor. "kalbinizin derinliklerinde, dünyada kimsenin size ald?rmad???n? ve hiç kimsenin sizi sevmedi?ini dü?ünseydiniz, yiyecek, elbise, ev aile, zenginlik, ba?ar? ve üne olan ilginizi yitirmez miydiniz? Kendi kendinize ya?aman?n ne yarar? var diye sormaz m?yd?n?z?" Devam
ediyor Toyotome: "?u anda en sevdi?iniz ki?inin sizi sadece kendi çıkar? için sevdi?ini anlad???n?z? bir dü?ünün. Dünya birden bire ba??n?za y?k?lmaz m?yd?? O an ya?am size anlams?z gelmez miydi? Diyelim s?radan bir ya?am?n?z var. Günlük ya??yorsunuz. Günün birinde gerçek, derin ve doyurucu bir sevgi bulaca??n?zdan umudunuz olmasa, kalan hayat?n?z? nas?l ya?ar d?n?z?" diye soruyor ve yan?tl?yor: "Öyleleri ya iyice umutsuzlu?a kap?l?p intihar ediyorlar ya da iyice da??t?p ya?ayan ölü haline geliyorlar. " Toyotome, hem de nas?l iddial? savunuyor 'Ra?men' sevgiyi. "Bugün ya?am?n?z? sürdürebilmenizin nedeni 'Ra?men' türü sevgiyi ?u anda ya?aman?z ya da bir gün bu sevgiyi bulaca??n?za inanc?n?zd?r." Son sözlerinde biraz umutsuz, Toyotome. "Bugün ya?ad???m?z toplumda herkesi doyuracak bu sevgiyi bulmak zor. Çünkü herkesin sevgiye ihtiyac? var. Kimsede ba?kas?na verecek fazlas? yok." diye açıkl?yor. Anlat?yor: " Yak?n?m?zda olan birinin bu sevgiyi bize vermesini bekleriz. Ama o da ayn? ?eyi ba?kas?ndan beklemektedir. Peki bu dünyada sevgi ne kadar var? " Yazara göre, "açl???m?z? biraz bast?racak kadar. Ve de yemek öncesi tad?ml?k gelen i?tah aç?c?lar gibi. Bu minnac?k tad?m, bizi daha müthi? bir sevgi açl???na tahrik ve te?vik ediyor. Bu minnac?k tad?m, sevgiye ne kadar muhtaç oldu?umuzu anlat?yor. Büyük bir h?rsla ana yeme?in gelmesini ve bizi doyurmas?n? bekliyoruz. Hani nerede? hepsi o." Ve as?l çarp?c? cümle en sonda. "DÜNYADAK? EN BÜYÜK KITLIK, RA?MEN TÜRÜ SEVG?N?N YETER?NCE OLMAYI?IDIR." ?Y? DÜ?ÜNÜN... Bu y?l?n?z? iyi geçirdiniz mi? Sa?l?kl? oldu?unuz için hiç sevindiniz mi? Bu y?l hiç gün ????? ile uyand?n?z m?? Kaç kez güne?in do?u?unu izlediniz? Bir neden yokken kaç ki?iye hediye ald?n?z? Kaç sabah yolda bir kediyi ok?ad?n?z? Bu y?l yeni do?mu? bir bebek parma??n?z? s?k?ca tuttu mu hiç? Ve siz onu hiç koklad?n?z m?? Yaz gecelerinde ne çok y?ld?z oldu?una hiç ?a??rd?n?z m?? Kendinize bu y?l kaç oyuncak ald?n?z? Kaç kez gözlerinizden ya? gelinceye kadar güldünüz? Ya?l? bir a?aca sar?ld?n?z m? bu y?l? Çimlere uzand???n?z oldu mu? Çocuklu?unuzdan kalan bir ?ark?y? söylediniz mi hiç? Hiç ta? kayd?rd?n?z m? bu y?l? Kaç kez ku?lara yem att?n?z? Bir çiçe?i dal?ndayken koklad?n?z m?? Bu y?l kaç kez gökku?a?? gördünüz? Ya da hediye alan bir çocu?un gözlerindeki ?????? Kaç kez mektup ald?n?z bu y?l? Eski bir dostunuzu arad?n?z m? hiç? Kimseyle bar??t?n?z m? bu y?l? Asl?nda mutlu oldu?unuzu kaç kez fark ettiniz bu y?l? ?yi bir y?l?n, bunlar gibi birçok 'küçük ?ey'e ba?l? oldu?unu hiç dü?ündünüz mü bu y?l? Yeni y?lda dü?ünün. Yay?l?n çimlerin üzerine. Acele edin...Er veya geç...Çimenler yay?lacak üzerinize...
j.prevert"
Selamlar sayg?lar.
-
SOF?ZM - KU?KUCULUK
En genel anlamda herhangi bir ?eyden duyulan belirgin ku?ku; ku?kulanma tutumu. Eski Yunanca'da "gözlemek", "incelemek" anlam?na gelen skeptesheia sözcü?ünden türetilmi? felsefe terimi.
Yerle?ik Felsefe dilinde, kesin bir tutum almamay?, enson bir yarg?ya varmamay? ilke edinmi?; bütün de?erlerden, inançlardan, bilgi savlarından ilkece ku?ku duyman?n do?rulu?unu savunan felsefe anlay???.
Ku?kuculuk, dü?ünülebilecek hiçbir konuda kesin bilgi diye bir ?eyin olmad???n?, olsa bile insan?n eldeki verileriyle kesin bilgilere ula?mas?n?n olanakl? olmad???n? öne sürerek, nesnel bilgiyi ve nesnel bilme olana??n? bütünüyle yok- saymaktad?r. Buna kar?? açık ve seçik do?ruya, kendisinden ku?ku duyulamayacak sa?lam bilgiye ula?mak için sa?lam bir dayanak bulana dek bütün bilgilerin ku?kuya aç?larak s?nan?p sorgulanmas? ise "yöntembilgisel ku?kuculuk" diye adland?r?lmaktad?r. Her türden dü?ünce u?ra??s?nda do?rulan yanl??lardan ay?rmak amac?yla bütün bilgilerin tek tek yeni ba?tan gözden geçirilmesini öngören bu ku?kuculuk anlay???, kimileyin "olumlamac? ku?kuculuk" ya da "geçici ku?kuculuk" diye de an?lmaktad?r. Bu anlam?yla ku?kuculuk modern felsefenin kurucusu Descartes taraf?ndan geli?tirilmi?tir. Bunun yan?nda gerçekli?in özünü bilmenin ilkece olanaks?z oldu?unu ileri süren bütün metaf?zik ö?retiler de ku?kuculuk deyi?iyle nitelendirilmektedir.
Bilgi olanakların?n son derece s?n?rl? oldu?unu, ?a?maz bir kesinlikle hiçbir ?eyin bilinemeyece?ini, topu topu bir tak?m ki?iye özel, do?rulu?u her zaman için ku?kuya açık görü?lerin bulunabilece?ini savunan genel ku?kuculuk ö?retisi yan?nda, ku?kuculu?un ilk bak??ta iki ayr? biçimi daha bulunmaktad?r. "Sonuna dek götürülmü? ku?kuculuk" diye adland?r?lan ilk biçim her türlü bilgi olana??n? yads?yarak i?in do?as? gere?i hiçbir ?eyin hiçbir ko?ulda bilinemeyece?ini savunur. Bu ku?kuculuk anlay??? yer yer felsefe metinlerinde "olumsuzlamac? ku?kuculuk" ya da "sürekli ku?kuculuk" diye de geçmektedir. Buna kar?? "olumsal ku?kuculuk" ya da "ölçülü ku?kuculuk" diye adland?r?lan ikinci biçim bilgi olana??n? yaln?zca belli alanlarda daha yumu?ak bir dille yads?yarak, belli ?eylerin bilgisine '. belli çekinceler göz önünde bulundurmak ko?uluyla var?labilece?ini dü?ünmektedir. "Alan ku?kuculu?u" diye de adland?r?lan bu ku?kuculuk biçiminde, metaf?zik gibi belli ara?t?rma alanlarında bilgi edinilemeyece?i ya da alg?lama gibi belli yetilerin bilgi sa?lamayacaklar? gibi dü?üncelerle elemeci-ay?klamac? bir ku?kuculuk tutumu söz konusudur. Ku?kuculu?un bu daha ?l?ml? biçimi, bir bütün ' olarak bilgi olana??n? bütün alanlarda yads?madan ancak belli alanlarda ku?kuculu?un i?letilmesinden yanad?r.
YUKARIDA KU?KUCULUK ?LE ?LG?L? B?R AÇIKLAMA VAR.
ZAMAN ZAMAN ABARTILI ANLAYI?LAR D?NDAR KES?MLERDE ELBETTE OLMU?TUR.
HR?ST?YAN DÜNYASI B?RAZ DA MECBUR?YETTEN BU KU?KUCULU?U YIKMAK ?Ç?N HER KONUDA KES?N KONU?MAYA G?TM??T?R. ??TE HR?ST?YAN D?N ADAMLARI BURADA YANILMI?LAR OYSA D?NLER GENLDE DÜNYEV? KONULARDA (???? LA?KL?K???) SADECE METOD VER?R VE FAZLACA KARI?MAZLAR. ??TE BU SERTL?K SONUNDA FRANSA LA?KL???N? DO?RUMU? VE ?U ANDA DÜNYADA D?NDAR OLMAYAN VE D?NS?Z ?NSANLARIN KABUL ETT??? LA?KL?KTE BU YÜZDEN ORTAYA ÇIKMI?TIR.
A?IRI HER KONUDA B?LG?S? OLDU?UNU ?DD?A EDEN B?R D?N ADAMI BUNU DA YASALA?TIRIRSA VE ?NSANLARA CEZA VER?RSE SONUNDA ?NSANLARIN D?NDEN UZAKLA?MASI G?B? B?R OLAYA SEBEB?YET VERM??T?R.
ZATEN D?NS?Z B?R ?NSAN ?Ç?N BAHANE SONSUZDUR. OYSA D?NDAR B?R ?NSAN ?Ç?N DO?RU TEKT?R.
DÜ?ÜNCE TAR?H? - D?NLER TAR?H? VE B?L?M TAR?H? BU BAKI?LA ?NCELEND??? ZAMAN DAHA GÜZEL YARGILARA VARILAB?L?R.
SELAMAR VE SAYGILAR
-
Bediüzzaman Haftas?
Bazen dü?ünüyorum O m? bizim duam?za ihtiyaç duyuyor yoksa biz mi ona?
Ça??n yolu onun kitaplarında yaz?lm?? e?er okursak çok ?ey anlayaca??z
herkesi onun kitapların? okumaya davet ediyorum.
Bediüzzaman Said Nursi,yüzy?l?m?z?n yeti?tirdi?i önde gelen ?slam mütefekkirlerinden biridir.1876 y?l?nda Bitlis’in hizan kazas?na ba?l? ?sparit nahiyesinin Nurs köyünde dünyaya gelmi?, 23 Mart 1960’ da ?anl?urfa’da hakk?n rahmetine kavu?mu?tur.
aras?
http://www.bediuzzamanvakfi.org/ bu sitede
Bu mükerrer davetler neticesinde 1922 sonlarında Ankara’ya gelmi? ve Mecliste resmi bir “Ho?amedi” merasimiyle kar??lanm??t?r. Ankara’da kald??? günlerde, yeni kurulan devlete hakim olan kadronun dine bak?? tarz?n?n menfi oldu?unu görünce, on maddelik bir beyanname hazırlayarak Meclis azalarına da??tm??t?r. Bu beyannamede yeni ink?lab?n mimarların? ?slam ?eairine sahip çıkmaya ça??rm??;akabinde Mustafa Kemal’ birkaç görü?mesi olmu?tur. Kendisine ?ark umumi vaizli?i, milletvekilli?i ve diyanet azal??? teklif edilmi?; ancak Bediüzzaman bu teklifleri kabul etmeyerek Van’a dönmü?tür.
O s?ralarda çıkan ?eyh Said hadisesiyle hiçbir ilgisi olmad???, hatta hadise öncesinde kendisinden destek isteyen ?eyh Said’i bu niyetinden vazgeçirmeye çal??t??? halde, Bediüzzaman, hadise sonras?nda Van’da ikamet etti?i uzlethanesinden al?narak Burdur’a oradan da Isparta’n?n Barla nahiyesine götürülmü?tür. Burada “manevi cihad” hizmetini ba?latm??,birbiri pe?i s?ra telif etti?i eserlerde iman esasların? terennüm etmi?tir. Bu eserler, iman?n?n tehlikede hisseden halk?n büyük teveccüh ve ra?betine mazhar olmu?; elden ele dola?arak h?zla yay?lm??t?r. O devrede elle yaz?larak ço?alt?lan eserlerin toplam tiraj? 600.000 ‘i bulmu?tur.Ba?latt??? hizmetin halka mal olmas?, devrin idarecilerini rahats?z etti?inden 1935’te Eski?ehir, 1943’te Denizlii 947’de Afyon 1952’de de ?stanbul mahkemesine çıkar?lm??t?r. Bunlardan netice al?namam??, ancak Bediüzzaman yine rahat b?rak?lmam??; Kastamonu’da, Emirda?’da, Isparta’da s?k? tarassut ve takip alt?nda ya?amaya mecbur b?rak?lm??t?r.
Ömrünün son günlerine kadar keyfi muamele ve eziyetlerden kurtulamayan Bediüzzaman, buna ra?men, iman hizmetini büyük bir kararl?l?kla devam ettirmi?; o zor ?artlar alt?nda telif etti?i 6000 küsür sayfal?k Risale-i Nur Külliyat?n? tamamlamaya ve yaymaya muvaffak olmu?tur.Kur’an hakikatlerini ve i’caz?n? bu asrın idrakine uygun ve ikna edici bir üslupla izah eden ve vehbi olarak, ilhamen kaleme al?nan bu eserler, onun çileli hayat?n?n en güzel meyvesidir.
-
Arkada?lar,
?imdi dostlar?m?zdan Ahmet KARADA? ve Yusuf NALÇACI'yla birlikte yemek yiyoruz(Makarna ve tur?u)
Arkas?ndan çaylarda geliyor.Can? çeken buyursun gelsin
Ömer KILIÇPARLAR
-
Ya i?te ele
Ömer makarna çok basit olmu? yav senden daha cömet bir sofra beklerdik. Bari yan?na hardal koyda de?i?ik olsun.
Ayranda yoktu Allah bilir.
Neyse bir hocadan bunu yemekte büyük ba?ar?. Muharreminde bu hususta bir yorumu olacakt?r. Adam edebiyatç? biliyorsunuz.
selamlar ve sayg?lar
-
He valla karde?im,Ahmet yine ?ansl?ym??.Zira bana yemek paras? ödettirmi?lerdi.Hem de s?rf g?c?kl?k olsun diye herkesi de ça??rm??t?.
Yine makarnaya ?ükretmek laz?m.Mevsim k??.Yoksa balcan DÜRÜMÜ yemek zorunda kal?rd? garibim.Allah bilir tur?uyu da kom?udan alm??t?r...
Selamlar,sevgiler...