Eskiler bu iþi meterelojiden daha iyi biliyorlarmýþ, bilgiler için teþekkürler.:)
Yazdýrýlabilir Görünüm
fýstýk hakkýndaki bilgiler için çok teþekkürler oldukça yararlý bilgiler edindik ben bu arada nizipteki erik aðaçlarýný merak ediyorum yeþil erikler oldumu ben bir yeþil erik sevdalýsýyýmda çok severim olduysa yemeye gelicem
Bazý bölgelerde nar, erik v.b meyva aðaçlarý dondan etkilendi, Nizip bölgesinin erikleri 20 Nisandan sonra yenilecek büyüklüðe ulaþýr...
Bizim zeytinlere birþey olmamýþtýr umarým zaten topu topu bir kaç teneke zeytin alýyoruz oda heba olmasa bari.
Geçen ay içerisinde yaþanan soðuk havanýn antepfýstýðý aðaçlarýna ve meyvalarýna zarar vermediði (sadece yapraklarda soðuktan dolayý kývrýlmalar, geliþim bozukluklar vardý...) düþünülürken son 2-3 gün içerisinde havalarýn ýsýnmasý ile özellikle dere ve öz içleri ve çukur bölgelerdeki fýstýk bahçelerinde meyvalarda belirgin bir etkilenme olduðunu gözlemledik , etkilenen alanýn büyüklüðü bakýmýndan henüz bilgi yok, bir kaç gün içerisinde bu konuda saðlýklý bilgi edinince etkilenen bahçe ve mýntýkalarýn büyüklüðü sizinle paylaþýrýz Ýnþaallah.
Soðuktan etkilenen bahçelerde meyvalarýn dýþ kabuklarýnda gerilme, yýrtýlma hatta çatlamalar bulunmakta ayrýca renk, þekil ve geliþim bozukluðu görüldü, bu þekilde etkilenen meyvalarýn esas durumlarýnýn ne olacaðý (daha önce böyle bir durum yaþanmadýðý için) ancak önümüzdeki günlerde havalarýn biraz daha ýsýnmasý neticesinde görülecek.
Ayrýca Þ.Urfa'dan baþlayýp Bozova, Halfeti, Birecik, Nizip, Oðuzeli, Islahiye, Adýyaman Ve Barak ovasýndaki hemen hemen tüm bahçe ve aðaçlarda aþýrý þekilde meyva seyreltmenin sebebi hakkýnda da uzmanlar net olarak cevap verememektedirler, lokal olarak çiftçilerimizin görüþünü aldýðýmýzda aþýrý tutkun olan ve yeterince besleme yapýlmayan bahçelerde olduðunu söylemelerine raðmen genel olarak bölgede yapýlan incelemelerde tutkun olmasýna raðmen alt ve üst beslemesi normal olarak yapýlan hatta düzenli olarak damla sulama yapýlan bahçelerde de bu seyreltme bariz olarak görüldüðü gibi meyva gözleri bilinçli olarak seyreltilen bahçelerde de ayný durum gözlenmiþtir.
Netice olarak baharla birlikte antepfýstýðý üreticilerinin yüzünü güldüren olumlu geliþmeler zaman ilerledikçe olumsuzluða doðru kaymaya baþladý bölgemizde ciddi olarak ekonomik yeri ve büyüklüðü olan antepfýstýðý ayný zamanda bir çok çiftçinin tek geçim kaynaðý olmasý hesabýyla büyük hassasiyet ve önem arz etmektedir, üreticilerimiz bereketli ve kaliteli ürün ile yüzlerinin gülmesi dileði ile...
Kasým bey bu haber iyi deðil, dolaþtýðýmda fýstýk aðaçlarýnda meyvenin çok olduðunu görmüþtüm demekki çok da inanmamak gerekiyor bu meyvelerin çokluðuna.
Bu senede ucuz fýstýk yiyemiyeceðiz.