-
Sayın kılıç balığı, bu konuya değindiğin için sana gerçekten çok teşekkür ediyorum. Eğer uygun görürsen bir arkadaşı sana yönlendirmek istiyorum. Bu arkadaş işten ayrılmak zorun da kaldı ve herhangi bir yardım almadı. Kendisini bu konu da aydınlatırsan çok sevinirim. Allah razı olsun
-
Sayın Kılıçbalığı 4857 sayılı iş kanununu foruma almanız çokiyi olmuş inşallah ihtiyacı olan işçi kardeşlerimize arkadaşlarımıza ulaşır ve istifade ederler.
Sayın Mustafabilici kardeşim Nizipte herşey var yeterki aramasını bilesiniz.İşçi hakkı zembil ile inmeyecek.herkes hakkını aramasını bilecek .
-
sayın fikret tezi kardeşim . tüketici form ile elektrikte trt payı forumlarını hatırlatır ilginize teşekkür ederim. hiçbir işçi hakkımı arayamadım dememeli.
-
sayım kıliçbalığı ev hanımlarının çalışma mecburiyei varmı??? onlarda eşinden ücret isteyebilirmi siğorta yaptırabilirmisiniz?açıklerseniz çok memnun olırum.
-
sayın tilkinin günlüğü ev hanımlarının çalışma mecburiyeti yoktur. çünkü onlar zaten çalışmaktadırlar. avrupa birliğine bağlı ülkelerde ev hanımlığı dabir iş olarak algılanmakta ve sigortaları yatmakta emekli olmaktalar. ancak bu düzenleme henüz türkiyede yok. ama yakında olacaktır. şu anda ev hanımları şartları uymak kaydıyla isteğe baglı sigorta yaptırarak veya bireysel emeklilik sistemine girip prim ödeyerek emekli olabilirler ülkemizde.teşekkürler.
-
Kiracı tahliyesi
Soru:
2005 Mart ayında kira kontratı yaparak bir ev tuttum. 2006 Martta kontrati sözlü olarak yeniledik ama bir kontrat imzalamadık. 2006 marttan sonra yaşadığım bazi maddi sorunlar nedeniyle kiralarda aksamalar oldu ve ev sahibim 2 sefer noterden 2 sefer uyarı gönderdi. Askere gideceğim için Nisan ayında evi boşaltacağımı sözlü olarak söylemiştim. Ama nisan'da askere almadıkları için mecburen kasımda gideceğim. Ev sahibimle konuştuğumda 6 ay daha oturmak istediğimi söylediğimde kabul etmedi. Ve malum ev kiraları çok yüksek. Taşınma maaliyetleri ise yanına yaklaşılmıyor.
Merak ettiğim konu şu;
- Ev sahibim bana herhangi bir tahliye yazısı göndermedi. Bildiğim kadarıyla kira bitiminden 1 ay evvel tahliye yazısı göndermesi gerekiyor. İçinde bulunduğum durum nedeniyle Kasım ayına kadar evde oturmaya devam edebilmek için ne yapmam gerekiyor?
- Geçmiş dönemde yaşanan uyarılar nedeniyle bir sorun yaşar mıyım?
Cevap:
Kira döneminiz marttan diğer yılın şubat ayına kadar süreyi kapsamaktadır.
Aynı kira dönemi içinde iki haklı ihtar gönderen ev sahibi kira dönemi sonunda tahliye davası açma hakkına sahip olur.
Mart 2006-Şubat 2007 arasında iki haklı ihtar gönderdiyse Mart 2007'de tahliye davası açması gerekiyordu.
Eğer ihtarlar aynı kira dönemine ait değilse tahliye davası açma hakkı yok.
Son dönemde iki haklı ihtar neticesinde Mart 2008'de tahliye davası açabilir.
İyi niyetli bir kiracı olarak kiralarınızı zamanında öder ve askerlik zamanında da tahliye ederseniz sizin için bir sorun olmaz.
Yani Mart 2008'e kadar tahliye edemez, icra takibiyle alacağını tahsil için haciz işlemi başlatabilir.
Soru:
Ben öğrenciyim ve kontratsız olarak bi evde oturuyorum. Geçen yıl da yaptıkları gibi ev sahiplerim evi satılığa çıkardı ve ben bunu apartmanın kapısına astıkları ilan aracılığı ile öğrendim. Geçen senede aynısını yapıp %60 kiraya zam yapmışlardı. Bugüne kadar kirada ya da aidatlarda gecikme bile yapmadım. Ama sürekli madur ediliyorum.
Bu konuda ne yapmam gerekir? şikayetçi olsam elime birşey geçer mi?
Cevap:
Ev sahibinizin dairesini satışa çıkarmasının sizin açınızdan bir bağlayıcılığı yoktur. %60 gibi bir oranda zam talep etmesi ise kabul edilebilir olmadığı için, bu oranda zam yapmanız da gerekmez. Enflasyon oranında zam yapınız. Ödemelerinizi de mutlaka makbuz karşılığında veya banka aracılığı ile gerçekleştiriniz.
Aylık çalışma saatinin fazlası mesai olur mu?
Soru:
özel bir güvenlik şirketinde özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım.vardiyamız 12 saat üzerinden olup bir gece bir gündüz çalışmaktayım.haftada bir gün tatil yerine burada çalışanlar haftada iki gece üst üste işe gelmekteyiz...aylık puantaj yaptığımızda bir ayda 23 gün 12 saat üzerinden işe gelmekteyiz.yani bir ayda 276 saat çalışmaktayız ve 480 ytl maaş alıyoruz.bu duruma göre 12 saat çalışmayı imzalı olarak kabul etmişsek bile yasal olarak fazla çalıştığımız için mesai ücreti veya fazla çalışma ücreti alabilmemizi destekleyen bir kanun varmı? yani güvenlik şirketime gittiğimde sen beni fazla çalıştırıyorsun ve farkımı vermiyorsun ve falanca yasaya uymuyorsun diyebilirmiyim yada dava açabilirmiyim.
Cevap:
İş Yasası'na göre, haftalık çalışma süresi 45 saati aşaıyorsa, aşan kısım fazla mesai sayılır. Ancak, Yargıtay son zamanlarda verdiği kararlarda günlük 11 saati aşan çalışmaları da fazla mesai olarak kabul etmektedir. Bu karar eleştirlmekte ve yasada olmayan bir sınırlamaın getirilemeyeceği ileri sürülmektedir.
Bu durumda, sizin çalışmalarınız haftalık 45 saati ve günlük 11 saati aşıyorsa, aşan kısımlar fazla mesai olarak değerlendirilmeldir diye düşünüyorum.
Soru:
bir işçi kendi isteği ile ücret karşılığı işveren ile karşılıklı anlaşarak
parasal ihtiyaçları nedeniyle günde 15 saat çalışabilir mi? Ayrıca bir müfettiş bu işyerine gidip fazla çalışan bir işçiyi tespit ettiği takdirde işçiye gönüllü olup olmadığını sorar mı, yoksa işçinin rızasına bakmadan işverene ceza keser mi?
Cevap:
İşçi yasal olarak günde 11 saatten fazla rızası ile bile olsa çalışamaz. Çalışma tesbit edilirse işçi üzerindeki çalışma karşılığını alır, ancak işverene üstüne idari para cezası kesilir. Çalışan kendi isteğiyle de olsa günlük 11 saatten fazla çalışması kanunen yasaktır.
11 saatten fazla çalışma durumunda çalışan herhangi bir ücret talep etmese bile çalıştıran işçiyi 11 saatten fazla süre çalıştırmak nedeniyle kusurlu durumda olduğundan idari para cezası uygulanır.
-
T.C DE UYGULANAN ASGARI UCRET UYGULANDI MI UYGULANMADI MI _? UYGULANDIYSA BİZİM NEDEN HABERIMIZ YOK.YOKSA BASKA KÖYDEMI YASIYORUZ??????YETKILILERE DUYRULUR ..DAYANISMA DENEN HİÇ BİRSEY YOK BİRLİKTEN KUVVET DOGAR BİZDE DE DOGSA DOGSA ZAYIFLIK DOGAR BENCE BU YAZDIKLARIMIN YANIN DA HERSEY KİFAYESIZ KALIYOR ... ASGARI UCRET LAMAYN TUM CALISAN KARDSELERIMIZ İŞLERI BIRAKTIKLARINDA ACABA BİR CALISAN İŞCİ KARDSEIMIZ KALACAKMI _?_?
-
delta oskar kiracı tahliyesini işçi hakları bölümüne atmışsın . genel hukuk köşemiz var orayı kullanabilirsin kardeşim. selamlar.