-
belediye başkanımız Hacı Fevzi Akdoğan beyle öğle üzeri yaptığımız görüşme çok verimli geçti.Sevgili admin bayağı hazırlıklı gelmişti.başkan zeugma festivali kapsamında aba güreşinene gereken her türlü desteği vereceklerini samimiyetle ifade etti.kategoriler için gerekli altınlar,altın kemer,ve bil umum maddi masraflar belediye eliye karşılanacak.Mehmet Akpek abi de dışardan gelecek pehlivanlara bir teşekkür yemeği verecek.Ben,kemal abive Seyitahmet hoca güreşle ilgili bilgi,belge,döküman,elbise tasarımı,tanıtım afişleri vb. konularda destek olacağız..
Hepimiz neşe ile ayrıldık ltif beyin odasından.Asıl sevinen de Recep pehlivan oldu.O da şimdiden diğer pehlivanlara haber yollayacağını ve hazırlıklara başlayacağını müjdeledi..
eylül ayının ilk haftasında yapılacak olan zeugma festivali önümüzdeki yıl çok daha renkli ve faydalı olacak inancındayım.Emeği geçen ve geçecek herkese şükranlarımı sunuyorum..
Bu arada Latif Karadağ beyin hatırlatması üzerine ,kırkpınarda yapıldığı gibi Güreş ağası seçilecektir.Bunun da öenmli maddi katkı yapacağına inanıyorum..
-
İlk önce bu çalışmanın ortaya çıkmasına vesile olan Nizip.com yönetimine sponsorlarına ve bu konuyu makalesiyle gündeme taşıyan İsa Avcı beye teşekkür ederim..
Nizip.com un düzenlemiş olduğu yarışma bir çok güzel konuya ufuk açacak nitelikte olmuştur. özellikle kemal beyin katkıları ve birikimi takdire değerdi doğrusu. şunu da eklemeden geçemeyeceğim resminden daha gençti kemal bey. .
.
-
işallah böyle bir organızas olursa gençlerde olursa bizde Nizip beledıyesı güreş takımı olarak bizde katılacagız.şimdiden emegi geçen herkese teşekür ederiz.recep amca yakında yanına geleçem kendıne ıyı bak.
-
işallah bu festıval sırasında nızıpte oluruz.Pekı bu zeugma festıvalı hangı tarıhler arasında yapılıyor?
-
Kimse soruma cevap yazmamış.....
Hangi yaş katagorisi olacak....
-
Sıklet (kilo) ve gruplar nasıl ayrılırSıkletler kilo ve yaşa göre belirlenir. Sırasıyla anlatayım; A-) Yıldızlar ( 15-16 yaş )
35-40 kg.- ayak
40-45 kg.- tozkoparan
45-50 kg.- deste
50-55 kg.- küçük orta
55-60 kg.- büyük ortaB) Gençler ( 17-18 yaş )
45-50 kg.- ayak
50-55 kg.- tozkoparan55- 60 kg,- deste
60-65 kg.- küçük orta
65-70 kg.- orta
70-80 kg.- büyük orta
80-90 kg.- bas altı
Agir siklet- basC) Büyükler ( 19 ve üstü )
50-55 kg.- ayak
55-60 kg.- tozkoparan
60-65 kg.- deste
65-70 kg.- küçük orta
70-75 kg.- orta
75-80 kg.- büyük orta
80-90 kg.- bas altı
Ağır sıklet ; baş huziciğim "son pehlivan" ı okusaydın yukardaki soruyu sormazdın herhalde(!) yine de sorman faydalı oldu...başkaları için canım
-
İyide abicim konuların tamamını okusaydım şimdi 2910 mesaja zor ulaşırdım.... Hani diyorum biraz daha kısa yazıverseniz ....Dimi yani....?
-
-
NİZİP İÇİN İYİ OLACAĞINA İNANIYORUM.....
-
hem Nizip için ıyı olacak hemde bız ata sporumuz olan aba guresını gormus ve ogrenmıs olacagız
-
Bu düşüncenizi olumlu yönde buluyorum çok iyi olur,böyle çalışmalarınızın devamını dilerim,bizlere düşen bir görev var ise seve seve elimizden geleni yapmaya hazırız...
-
acun haklı eger festıval sırasında Nizip’te olursak bıze verılecek gorevlerı seve seve yapabılırız
-
festival kapsamına alınması hakikaten çok şık oldu.bunun gibi başka bir kaç başlık daha değerlendirilebilir.Tabii Nizip in tanıtımına kalıcı bir fayda isteniyorsa..
Aba güreşi düşündüğüm başlıklardan ilkiydi.Daha 2-3 konu var .Ciddi bir zemin ve katkı yapacak insanlara ulaşablidiğim zaman onları da gündeme getiririm.Allahtan hayırlısı..
-
ABA GÜREŞİMİZ
Aba güreşlerinin genellilkle yaygın olarak yapıldığı yerler Gaziantep ve Hatay illerimiz ile bağlı ilçeleridir
Aba : Yakasız kaban uzunluğunda kolu pazı hizasında yarım kollu kalın kumaştan veya keçe kılından örülerek yapılır.Geleneklere göre aba köy halkının ortak malı olarak sayılır.Güreşin icra edildiği köylerde en az her köyün 2-3 abası vardır.Güreş yapacak pehlivan abayı giydikten sonra beline kuşak bağlar.Aba güreşlerinde yenişme süresi genellikle 7 dakikadır.Güreş yerde pek sürmez.Folklorik güreş türünden olan aba güreşlerinde çalgı olarak güreşlere davul zurna eşlik eder.Düzenlenme ve organize tarzına göre güreşlerde davul sayısı 6-7 olurken , zurna sayısı ise ikidir.Birisi güreşin havasını çalarken diğer zurna ise ritm saz görevi görür.
-
KATEGORİ
1NCİ KATEGORİ (BAŞ).
2 NCİ KATEGORİ
3 NCÜ KATEGORİ..<
4NCÜ KATEGORİ 4 Kategori üzerinden yapılır.Temennimiz atalarımızdan kalan bu güzelim tarihi mirasın nesiller boyu yaşatılması ve devam etmesidir.Bu uygulama genelde köy yerlerinde düğün güreşlerinde uygulanırdı.İlk zamanlar İl merkezinde ve ilçelerdede genelde 3 boy üzerinden yapılırdı.Daha sonra düzenli sıklet üzerinden yapılmaya başlandı
KATEGORİ
TARTI İLE YAPILIRDI
60 KG DESTE
65 KG ORTA
70 KG BÜYÜK ORTA
80 KG BAŞ ALTI
80 KG YUKARI baş olurdu.Genelde kısa şalvar güreşleri 5 boy üzeninden yapılırdı
-
PUAN: Yerde rakibinin arkasına geçerek,bastıran ve rakibini kontrol eden güreşçiye(iki el bir diz -iki diz bir el- veya iki diz iki el - ve kafayı oluşturan 5
noktadan 3 nokta mindere değdiğinde )
-Ayakta veya yerde nizami bir oyun yapan ancak rakibini tehlikeli duruma getiremiyen güreşçiye ,
-Bir veya iki eli üzerinde bulunan rakibini bloke edip,sırtını mindere doğru yönelten güreşçiye,
-Oyunu rakibi tarafından kural dışı bir oyun ile engellenmeye çalışılan fakat buna rağmen oyununu gerçekleştiren güreşçiye,
-Rakibi minder dışına kaçan veya oyundan kaçan,yerde başlama şartlarını yerine getirmeyen faüllü ve kural dışı oyun yapan atak güreşçiye veya zorunlu bağlamayı bozan güreşçiye
-Rakibini 5 saniye ve daha fazla tehlikeli durumda tutan güreşçiye
-Yerde rakibinin kontrolü altında olup üstteki güreşçinin kontrol ve hakimiyetinden mücadele ile kurtulup yüzü rakibine dönük olarak,ayağa kalkabilen ve kontak yapabilen güreşçiye,
- Büyük çaba ve teknik gerektiren ,seyre yönelik oyunları arttırmak amacıyla hakemler,rakibin yerle bütün temasını kesen hareketlerde bulunan atak güreşçiye fazladan 1 puan verilir.
-Bu durumda öncelikle 5 veya 3 puan alınması gerekir.Hakem önce 3 veya 5 puanı sonrada ilave puanı işaret edecektir.
2 PUAN
-Yer güreşinde nizami oyun yapan ve rakibini tehlikeli duruma getiren ,veya enstentane tuş durumuna getiren güreşçiye
-Rakibini omuzları üzerine yuvarlıyarak,çeviren atak güreşçiye
-Rakibi, tehlikeli durumda iken minder dışına atlıyarak kaçan güreşçiye ,
-Başladığı oyunu tamamalaması kural dışı ile engellenen atak güreşçiye
-Atak olan güreşçi bir oyun sırasında enstentane tuş olursa veya omuzları üzerinde yuvarlanırsa ,rakibine
-Ayakta oyun yapan atak ggüreşçiyi yerde tehlikeli durumda bloke eden güreşçiye verilir.
-Zorunlu bağlamayı reddeden güreşçinin rakibine .
3 PUAN
-Rakibine ayakta oyun yaparak doğrudan doğruya ve büyük olmıyan teknikle tehlikeli duruma getiren güreşçiye ,
-Rakibini yerden söküp kaldırarak,doğrudan tehlikeli dururma getiren güreşçiye bir veya iki diz yerde olsa bile
-Grand teknik oyun yapan ve rakibini doğrudanhemen tehlikeli duruma düşüremeyen güreşçiye verilir. .
5 PUAN
-Ayakta ,rakibini grand teknik bir oyunla doğrudan ve hemen tehlikeli duruma getiren güreşçiye ,
-Rakibini yerden keserek ve grand teknik bir oyunla doğrudan hemen tehlikeli duruma getiren güreşçiye verilir. .
BİR MÜSABAKADAN SONRA VERİLEN KLASMAN PUANLARI .
-POZİTİF PUANLAR:
a)Kazanan güreşçi 4 Kaybeden güreşçinin 0 puan aldığı durum; -Tuşla galibiyet (kaybedenin teknik puanı olsun olmasın ) -Teknik üstünlük(10 puan fark) mağlup olanın puanı yoksa , ve sakatlanma/Terk/Mindere çıkmama/Diskalifiye
b)Kazanan güreşçinin 4 ,kaybeden güreşçinin 1 puan aldığı durumlar ;-Teknik üstünlük ile galibiyet (10 puan fark) mağlup olanın teknik puanı varsa ,
c) Kazanan güreşçinin 3, kaybeden güreşçinin 0 puan aldığı durumlar ;-Müsabaka normal şüre içersinde veya uzatma süresinde en az 3 teknik puan alınmıi olması şartıyla ,puanlı galibiyet ile bitmişse ve mağlup olanın puanı yoksa /
d) Kazanan güreşçinin 3, kaybeden güreşçinin 1 puan aldığı durumlar ;-Müsabaka normal süre içersinde veya uzatma süresinde ,en az 3 teknik puan alınmış olması şartı ile ,puanlı galibiyet ile bitmişse ve mağlup olnında teknik puanı varsa ,/ Eğer galibiyette , 3 puan alınarak değil ,her iki güreşçinin de puanı varken hakem karaı ile ulaşılmış ise veya uzatma süresinin sonunda puanlı beraberlik sürüyorsa.
TUŞ
e) Eğer desansif güreşçi rakibi tarafından iki omuzu mindere değiyor olarak orta hakemin tuşu tam kontrol edebileceği kadar tutabiliyorsa ,tuş olarak değerlendirilir.
C) GÜREŞ LÜGATI ve Terimler
BASTIRMA:Tek veya çift dalarak rakibi alta almak
BAŞ: Yağlı Güreş’te pehlivanların sıralandıkları derecelerin en büyüğü (Boy)
BOYUNDURUK:Güreş’te hasmın başını koltuk altına alıp ,boynuna kol dolama oyunu
BUDAMA:Hasmın kollarını alttan,üstten vurarak açma ,dağıtma Cazgır:Güreşecek olan pehlivanları yüksek sesle halka tanıtma
ÇIRPMA:Greko-romen oyunlarıdandır. Serbest ve Karakucaktada uygulanır.Yerde Parter vaziyetindeki pozisyonla başlar belinden sıkıca tutulur ve Köprü ile çevrilerek 2 veya 1 puan alınır.
DALMA:Tek ve çift dalma olarak uygulanır. Rakibin ayaklarına doğru birden inerek paçasını veya topuğunu kapma oyunu
DESTE:Yağlı ve karakucakta sıralandıkların derecelerin en büyüğü
GREKO-ROMEN GÜREŞ:Belden yukarı yapılan güreş ayaklara dalmak ve tutmak yasaktır.
KAZIK:Güreşçinin Yağlı güreş’te elini rakibin kıspeti içine sokarak onu yere raptetmek
KEPÇE:Güreş’te rakibin arkasından bacakları arasına el sokma oyunu
KISPET:Yağlı güreşçilerin , dana derisinden yapılmış dar paçalı meşin pantolon.
KlE: Parter pozisyonunda elimizi rakibin kolunun altından geçirerek ensesinden kavrama
KÜNDE :Serbest ve Greko’da yapılır.Oturak,Şark ve bel kündeleri vardır.
MİNDER :9 metre çapındadır.Merkezi Güreş alanı 1 metre çapındadır.Güreş alanı ise 7 metre çapındadır Zon bölgesi ise 1 metre çapındadır(Kırmızı Bant ) ayrıca 2da Koruma bölgesi mevcuttur.(1.50 metre )
PAÇA : Kıspetin diz kapağı altına gelen kısmı
SALTO: Rakibin iki elini veya göğüs çaprazında üstten,koltukaltından dolayarak yana savurup devirme veya köprüye getirme çeşitleri Çift-Tek-Bel-saltoları olarak uygulanır.
SARMA : Güreşçinin kendi ayağını altta bulunan rakibin ayağının iç tarafına sokup dolaması
SUPLEK.Rakibin özellikle yerde çekiş veya arkaya dolanarak kendi köprüye gelerek rakibin sırtını mindere yapıştırmak.
TIRPAN:Güreş’te rakibin dengesisni bozmak ve sendeletmek için ayağın iç tarafı ile rakibin baldırına veya ayak bileğine ani bir hareket ile vurma veya çırpma
ZEMBİL:Güreşçilerin kıspetlerini koydukları sazdan yapılmış sepet. .
AYAK KÜNDESİ : Sağ kolu arkadan,apış arasından geçirirken ,sol kol’da rakibin sol kalçası hizasından aşağı iner ,göbek üzerinde iki el birleşir.Bu durumda rakip kündeye düşmüş olur.
AYAK BRAVLESİ:Yerde,üstteki rakibin sağ kolunu sağ elle kavrayarak sağ diz üzerinde yürürken sağa doğru devrilip ,sol ayağın topuk kısmını ,rakibin sol ayak iç topuk kısmından havalandırarak üzerinde dönme (Celal Atik’in oyunu)
ÇİFT KLE:Her iki elle kleyi tatbik etme
DANABAĞI:Sağ elle rakibin sol pazusu dıştan tutulur.Kafa sol kolun altında bulunurken .sol elde rakibin sol budunu kavrar ve sola doğru abanarak rakibi yıkar.
GEMİCİ OYUNU: Alttaki rakip ,üstteki rakibin sol ayağına soldan sarma vurdurur..sonra üstteki rakibin kolunu omuz hizasından her iki elle kavrar ve sarmayı boşaltmadan rakibin üstüne döner.Üstteki rakip kapana düştüğünden ya köprüye gelir veya tuş olur. (Hasan gemicinin oyunudur.)
GÖĞÜS ÇAPRAZI: Serbest ve Greko’da uygulanır.
KAFA KOL:Rakibin kafa ve kolunu kapıp kalça oyunu ile yere indirme (Çemberleme,sırttan,ve kontra gibi çeşitleri vardır.)mustafa çilkız necoogluşu Niziplilerde hep başpehlıvan (orhan çelik abi gelsendende güreş tutak.hem güreş tutmakta sünnettır.
-
isa avcı hocam duyarlı davrandıgınız için tşk ederız.başarılarınızın devamını dilerız
-
İSA VEYA MUSA FARK ETMEZ. .
GÜZEL OLAN HER ŞEYDE YANINIZDAYIM..
İNŞALLAH İYİ ŞEYLER OLAÇAK..
NİZİBİ SEVENLER ÇOĞALAÇAK HAKLI OLANLAR HEP KAZANAÇAK..
FAKİR FUKARA MEMNUN OLAÇAK..
-
helal be ibram27.doğrusu da budur.birleştirmek,uzlaştırmak amel,hayır ve güzellikler ilke olmalı ki insan olmanın şuuruna varalım.eyvallah.
-
gökhan ve mustafa kardeşlere katkıları için teşekkürler.
-
Musa hocam Gökhan'a bi sorarmısın,katkıda bulunduğu konunun tamamını okumuşmu ?
-
okuduğunu sanıyorum,ancak malumu ilan olmaması için kısalttım yazısını.umarım gökhan bize kızmaz.zira daha çok konu hakkında yorum ve öneri bekliyorum.Bilgi zaten yeterince bu sitenin başka bölümlerinde ve diğer sitelerde fazlasıyla var.öneri ve düşüncelerinizi bakliim..
-
aba güreşine öteden beri benim de merakım var. Nizip comda görünce dayanamadım üye oldum ve katkıda bulunmak istedim.emeği geçen arkadaşları kutluyorum .aslında benim ilgim aba güreşinden ziyade "aba" kavramı ve bu kavramın işaret ettiği mana derinliğidir.abayla alakalı deyimlerimizde binbir türlü insan haline gönderme var.ve hattı zatında abanın sahibi adına bir çeşit manyetik oluşturduğunu ,aba etrafında oluşturulan hikayelerden çıkarabiliyoruz.festivalde bu eksenli bir açılım aba güreşi etkinliklerinde çarpıcı olabilir.musa kardeşim sen tiyatrocusun anladın herhalde..devam edecek....
-
Şimdiden merak ettim. İsterseniz farklı bir başlık altında daha detaylı değerlendirin. Selamlar.
-
hoşgeldin godot kardeş.ilginç bir yaklaşım tarzınız var.beni tanımanıza sevindim.ilerleyen zamanlarda seni yakinen de tanımak isterim.yakinmdir diyebileceğim bir arkadaş bizleri geliştirir..
hakikaten aba nın manyetik bir etkisi var.sanırım bu etki aba dediğimiz özel kuşak türünün uzunluğunda olabilir.Sımsıkı sarılarak insanı bağlayan bir unsur.katkılarını bekliyoruz ha!.
yaz ama god!.
-
musa kardeş seni yakinen tanımıyorum ama ününüzü duydum.bazen müşterek muhitlerde oturup çay içiyoruz.uzaktan uzağa takipteyim.aslında aba sporu bir çeşit yakın dövüş sanatı olarak gelişmiştir.eski türklerde bir savaş tekniği.saf katkısız,hilesiz,bireyci beyin enerjisine dayalı bu etkinlik,giderek sosyal bir hüviyet kazanmıştır.abaya yüklenen mana ilk etapta naturel bir içgüdü yani kendini korumaya yönelik hayvansı güdüler ki bunlar saf ve katkısızdır,iken bir zaman sonra değişen ve gelişen yaşamsal değerler muvazanesinde ,bir klana ait olma ötekilerle bir konsensüs oluşturma dolayısıyla saflığından uzaklaşıp evvela kendisini kendisine düşman ilan edip akabinde toplum sal hizipler oluşturma gibi bir zemine kaymıştır.devam edecek..............
-
enteresan bir adam galiba bu godot.Neyse görüşlerinin devamını merakla bekliyoruz..
Bu arada Pehlivan Recep ile görüştüm.Yoğun bir şekilde hazırlıklara girişmiş.Pek çok yere haber salmış.ayrıca bazı genç arkadaşlarında aba güreşlerine katılmak amacıyla idmanlara başladığını haber alıyorum.Bizzat mekanıma gelerek bu konuda tebrik ve teşekkürlerini sunan dostlara şunu söylüyorum: Bundan sonrası pehlivanların maharetleri ile organizasyonun kalitesinde aranacak.Sonuçta şehrimiz kazanacak inancındayım..
Bu arada değerli görüşlerini genelde esirgemeyen Tarhan,Ahmet Karadağ,Derviş Dörtbudak,Aksoy vb.abilerin konu hakkında yorum ve katkılarını beklediğimi ifade etmek istiyorum..
-
god bey kardeş zorlama tevillerini bekliyoruz.merakta bırakma bizleri yav!
-
merhaba arkadaşlar uuzun süredir girmiydim siteye..
bu aba güreşleri konusu çok memnun etti bizleri.çocukluğumda hıyam da da çukur denilen yerlerde hele hele düğünlerde kalabalık halde güreşler yapılırdı.bazen kavgalar çıksada genelde güzel maçlar çıkardı.Nizipte yeniden başlamasına çok sevindim.sadecxe benim tanıdığım krk elli insan katılır eger altın falan varsa daha çok katılırlar.emegi geçen herkeşi tebrik ediyorum.helal olsun sizlere..
-
İçimi birden bir mutluluk ve umut kapladı.Sebebini bilmiyorum.Sanki beklediğim,çok önem verdiğim bir müjde almıştım.Bunca yıl geçtikten sonra bile, hala Recep Pehlivan'ın Aba güreşine olan bu sevgisi ve sadakatinin beni yüreklendirdiğini hissettim.”Her zaman bir çözüm var. diye kendi kendime mırıldandımDönüş yoluna girerken hayaller kurdum.Büyük ve yemyeşil bir alanda, yüzlerce pehlivan abalarını kuşanıyorlar.Binlerce seyirci,yerli ve yabancı misafirler.Onlarca televizyon canlı yayında Yeşil Nizip'imize has bir spor olayını naklediyorlar.Belki bir gün Eyvallah Recep Usta! Hoşçakal son pehlivanDemek düşlerin gerçekleşmesi fazla uzun sürmeyebilirmiş.
-
işlerimin yoğunluğundan ötürü sıklıkla yazamıyorum.ancak yine de aba etkinliklerine bir katkı yapma heyecanını yaşıyorum.ancak tabi drama etkinliği yapılacaksa ,deyimlerden hareketle aba tarihi güncellenerek bir öykü çıkarılabilir.iyisimi ben bunu bir makale olarak yazayım.sevgili admin nereye yazabilirim noktasında beni yönlendirirse ,bu ufak çalışmamı Nizip yararına sunabilirim.teşekkürler.......
-
sağol god! yazınızı bana da yollayabilirsiniz.şimdiden tşk.
-
BUNDA 20 KÜSÜR YIL ÖNCEYDİ SANIRIM AKÇAKENT CİVARINDA ABA GÜREŞİNE DENK GELDİM. SİMALARI HATIRLAMIYORUM AMA KUMAŞ MAMET DİYE SÜREKLİ SÖYLENEN BİR İSİM HİÇ HAFIZAMDAN ÇIKMADI SANIRIM ODA BU İŞİ BİLENLERDEN BİRİSİYDİ. SONRA BELEDİYE BU İŞE ÖN AYAK OLABİLİR BELEDİYE ADINA SPORCULAR YETİŞTİRİLEBİLİR.GÜREŞ FEDERASYONUYLA İRTİBATA GEÇİLEBİLİR. MİLLİ GÜREŞÇİ REŞİT KARABACAK ABİMİZLE BURSADA ÇOK İYİ AHBABIZ NE YAPILABİLİRİ KONUŞABİLİRİZ.M.KÜÇÜK
-
SEVGİLİ DOSTLAR RECEP BAKIR BİZİM DAYIMIZ ÇOCUKLARI OLUR.EĞER RECİBİN AMCASI ÇOÇUKLARI OLAN BABA OĞUL CEMAL VE FATİH BAKIRIDA YAYINLARSANIZ SEVİNİRİM.SELAMLAR
-
aba gureşinin gercek efsanesi akcakent te alidayı diye bilinen ali serçe dir bu konuda onunda bilgisine başvururmanız lazım
-
akçekent27 mesajını aldık.En kısa zamanda gidip ali babayla görüşeceğiz.sağol.
-
ben malatyada yaşayan Nizipliyim aba gureşlerinde son durum ne yazarsanız sevinirim
-
aba güreşi eylül ayında yapılacak olan zeugma festivali kapsamına alınmıştır.Bu konuda belediye başkanımız gerekli desteği vermiştir.Kendisine bir kez de buradan teşekkür ediyorum.Yaklaşık 100-200 pehlivanın katılması bekleniyor.Ödüller için hazırlıklar yapıldı.beşiktaş1903 kardeş bekleriz.
-
tesekurler kısmetse eylulde Nizipteyim
Nizipi ve Niziplileri seviyorum bir gün yine Nizipte olmak dilegim
iyi günler.
-
Musa bey, sizi, Nizip kültürüne olan ilgi ve katkılarınızdan dolayı tebrik ederim.
Nizip’in de bir "Kırkpınar" olmaması için hiçbirsebep yok.
Bizimki yağsız, kolestrolsüz; daha temiz.
Bildiğim kadarıyla kıspete el daldırma yok. Daha adaplı ,, di mi yani.... :-)