Yazdırılabilir Görünüm
Evet sevgili site sakinleri ve degerli üye ve misafirlerimiz koruk terleme belgeselini izlediniz herkese afiyet olsun.Selamlar
ağzım sulanmadı desem yalan olur
ablam gilin koruğu var oda büyümemiş daha
ama ilam yapacam birgün
afiyet olsun ramazan abi fatih abi emrah kardeş
selametle
Bu asmanın koruğundan terleme olmaz..! biraz kekre çalar :)
Ne o öyle söbe söbe koruklar gülle gibi yuvarlak olacak halis muhlis yediveren kara üzüm asması olacak...
afiyet olsun :)
Kasım bey idare et... ne yapalım bu da İstanbul koruğu...Bizim burdaki kamelyada her sene budamasını ben yaparım.muşmula üzümü çok lezzetlidir...ama koruğu biraz tipsiz..bi de bu sene salkımları çok seyrek çıktı..hastalık mı var nedir anlayamadık..Fakat Fatih abinin terlemesi süperdi...Ben çok begendim..
bir kurban istiyor o asma
Vay üçkağıtçılar vay beni niye çağırmadınız.
Oturduğum lojmanın bahçesinde güzel bir kamelya, üstündede büyük bir asma var.Her gün balkondan bakıyorum koruklar büyümüşmü diye. Yalnız bunun üzümü sanki biraz geç oluyor bütün yaprakları döküldüğü halde üzerinde üzüm hala kalıyor.
Ramazan abi salkımların seyrek olmasına bir zararlı sebep oluyor... nizip.com da bununla ilgili yakın zamanda bir haber yayınlandı.
asma ve bağların ilaçlama zamanı
Fatih abi acıkta nane atacaktın onu unutmuşsunuz oda ayrı bir lezzet veriyor..
Kasım kardeş, koruğu görmek bile insanın ağzını sulandırır.Elbette temmuz ayında en kısa yoldan iki bakır sahanda ,biraz nane, tuz ve pul biberle ''Terleme'' yapılırdı ama Nizipteki eski büyük taş duvarlı geniş hayatlı evlerde mutlaka küçük de olsa bir havuz ve etrafında cemeleli 1-2 asma mutlaka olurdu.Dedemgilin evnde de 2 büyük asma olduğundan,Rahmetli Zekiye ninem her sene korukların en olgun zamanında kış için ''Koruk Eşkisi'' ve yazın içmek için de '' Koruk suyu şurubu'' yapardı.Koruk suyu şerbeti bildiğimiz limonata tadında, küçük buz parçaları ile içilir, Koruk eşkisi de salatalarımızın vazgeçilmez sos'u idi.Hatta kannelerde katı kıvamlı koruk eşkisini avucumuza döküp yalamak da vazgeçilmez alışkanlıklarımızdan dı. Koruk eşkisi ile pirpirimli, maydanozlu sulu salata çok lezzetli olurdu.Koruk suyu sıkılarak don kazanında kaynatılıp kıvamını alan şerbet cam kannelere doldurulur, her şişe bittikçe diğeri açılırdı.Şişelerin ağzı da, hava almaması için genelde çabutla veya hamurla kapatılırdı.Eskiden kola yaygın olmadığı için Koruk şurubu da hemen hemen her evde yapılırdı.İnşallah halen yapanlar var ve unutulmamıştır?!...
bizim evin bahçesinde 4 tane asma ağacı var.Hepsi başka çeşit.Ama yıllardır koruk görürüm hiç terleme görmedim.Dün Fatih abi yapınca harika olduğunu anladım..Artık her koruk zamanı terleme yaparız inşaallah..Köye sipariş verdim..yarın öbürgün bizim asmalardan toplanan koruklar gelecek.işte o zaman iyi bir terleme yapacağız.Fatih abinin yaptığı terleme de çok güzeldi..Kasım abi bir de bizim orda koruktan turşu da yaparlar..Çok süper turşu oluyor..Bence üzüm turşusundan daha keskin ve daha lezzetli...
Koruk şurubunu 15 senedir içmedim.