bunuda türkbeyi göndermiş. Aynı fotoğra fethi sönmez tarfından da gönderilmiş.
![]()
Yazdırılabilir Görünüm
ihtimallerden biri bu fotoğrafın eski belediye binasından çekilmiş olması,diger bir ihtimalde istasyon tarafından çekilmiş,görünen camilerde saha ve çarşı camileri.
bu fotoğrafları bilgisayarınıza kaydedip, üzerine yazılar ve işaretlerle http://www.resimekle.gen.tr/ yükleyip buraya yapıştırarak bizimle paylaşabilirsiniz.
Benim dikkatimi çeken başka bir şey var;
Hani hep Yeşil Nizip, derler eskiden şöyle yeşillik, şöyle bahçeler böyle ağaçlık alanlar vardı diye; ben tüm fotolarda zeytin ağaçlarından başka ağaç göremediğim gibi dağların, tepelerin hepsi de bu günkü gibi kel kel..
Taşbaşta palıt ağaşları olduğu söylenirdi elk. fabrikası kurulduğunda kesilerek yakılmış falan... bu fotoğraflara göre bir çelişki var gibi sanki.
kasım abi her tarafa bahce oldugu için ve o tarihte kasaba oldugu için...belkıde yeşil nıızp demişler..yeşil nizip demek te kı anlam ..agac degılde yeşillik olamazmı..resımelrdekı agaclar o tarıhte yeni yeni dikilmiş..en fazla 10 yıllık agaclar ...geneli bahce ve ot yeşiliiği olmasın..ataturk bulvarı aynı yıne agaclık...
çekim tarihi 11kasım ve siyah beyaz olmasıda bir etken tabi.
Bu resimleri Ahmet İmamoğulları hocamız görse sanırım o bizleri çok daha iyi aydınlatacaktır. O şu anda Nizibimiz için yaşayan bir tarih. Hatta akşama çiğ köfte gecemizde onur konuğu olarak bulunabilir. Sanırım Admini kırmaz gelebilir, kendisinden Nizip hakkında öğrenmek isteyeceğimiz ve sorabileceğimiz çok şeyler olabilir. Bu arada Adminimizide yürekten kutluyorum, böylesine güzel tarihi resimleri bizlere gösterme fırsatı verdiği için.
1975 yılında çekilmiş.
Leylek camiden akişe giden yol
leylek camiden carşicamiye giden yol
Kasım kardeş teyyyyyyyy evliya celebinin tesbiti nerde bu fotograf nerde malesef eski çamlar bardak oldu.Selamlar
nizip bu su misali insan resimlere baktıkça daha bir huzur dolu oluyor düşünüyor vay be buralara gelmek için neler vermedik ki nice savaşlar şahinbeyler şehit kamiller ve nice gaziler verdik güzel şehrim bir kez daha çok güzel olduğuna kanıt getiren abilerime teşekkür ederim
bu güzel resimler için teşekkürler.
bir çok resim bana mardin i hatırlattı diyebilirim.bu eski evlerden kaç tanesi kalmıştır,korumaya alınmış mıdır,restarasyon görmüşmüler,bilgi verirseniz sevinirim.
görünen camii şıhlar camii mahalleolarakda şimdiki şıhlar mahallesi
bu cadde uzun carsinin alt caddesi
cadde degil aslinda sokak burasi
bedestenin arka sokagi yani carsi caminin o taraftan cekilmis
karsidaki cami ise sihlar camii
soldaki ilk evin yerinde simdi gülnihal magazasi var
sokaktan camiye dogru giderken cok ince bir sokak var caminin arka kapisi var orda hemde
ince sokoga cikmadan saga dönersen uzun carsinin ilk basina cikarsin
ince sokaktan sonra saga dönünce ise sebse halinin yokusuna cikarsin
cok ilerdeki camiiye gelince o cami dedemgilin mahallesindeki belkis mahallesindeki camii ismi ne bilmiyorum ama belkis mahallesinde o camii
bu görünen daglar ise sagdaki zergil tarafini gösteren daglar
soldaki daglar ise akcakent tarafini gösteriyor ama simdi oralardan otoban gecti
eger bir imkani olan varsa gitsin uzun carsinin alt sokagindan carsi caminin yakinlarindan bu fotografin yenisini ceksin
karsilastiralim
uzun zamandir yazmiyordum ama bu konuya yazmam lazimdi :=)
:D bu cadde uzun çarşının alt caddesi
:D cadde değil aslında sokak burası:D
Walla güldüm şimdi cadde mi sokak mı:D:)
![]()
bu cadde uzun carsinin alt caddesi
cadde degil aslinda sokak burasi
bedestenin arka sokagi yani carsi caminin o taraftan cekilmis
karsidaki cami ise sihlar camii
soldaki ilk evin yerinde simdi gülnihal magazasi var
sokaktan camiye dogru giderken cok ince bir sokak var caminin arka kapisi var orda hemde
ince sokoga cikmadan saga dönersen uzun carsinin ilk basina cikarsin
ince sokaktan sonra saga dönünce ise sebse halinin yokusuna cikarsin
cok ilerdeki camiiye gelince o cami dedemgilin mahallesindeki belkis mahallesindeki camii ismi ne bilmiyorum ama belkis mahallesinde o camii
bu görünen daglar ise sagdaki zergil tarafini gösteren daglar
soldaki daglar ise akcakent tarafini gösteriyor ama simdi oralardan otoban gecti
eger bir imkani olan varsa gitsin uzun carsinin alt sokagindan carsi caminin yakinlarindan bu fotografin yenisini ceksin
karsilastiralim
uzun zamandir yazmiyordum ama bu konuya yazmam lazimdi :=)
o dedigim cadde sen degilsin bak insandan bile cadde oluyor nik olarak :))sokaktan olmu$ cokmu
Bence burası altınbaşların evinden sabancı pazarına dogru olan ara yer
Arkada Taşbaş sağ köşede Çarşı Camii...
cok güzel resimlerdi insanı bu zamandan alıp oralara goturuyor tesekürler devamını bekleriz:)
yakar petrolün önünden cumhuriyet meydanına giden yol burası şimdiki haline hiç benzemiyor tahmini resimdeki caminin minaresini baz alarak yaptım doğrumu yanlışmı bence doğru
İbrahim'in 1930 yılı fotoğrafına eniştemin yorumunu paylaşıyorum:
"Sağ alttaki sokak, Kabaltından Şıhlar Cami2ne çıkan sokaktır."
Eminim diyor...
bende eminim bu sokak ayni fotograftaki gibi duruyor
hatta sagdaki iki katli evin ön yüzü uzun carsiya bakiyor orda cok eskiden bir muhasebeci vardi
bizim dükkanin muhasebecisiydi
o dükkanin karsi sokagi kilisliye cikan eski yapi kredi bankasinin ara yolu
burasi sihlar mahallesi cami sihlar cami diger camii ise belkiz mahaleesindeki camii
ama resim 1930larin degil diye düsünüyorum egerki belkis mahallesindeki ara sokaktaki camii 1930dan önce yapilmissa resim 1930 dur
ama eminim o caminin sihlar camii olduguna cünkü belkis mahallesi o durumdaki en yüksek mahallesiymis nizipin
Daha cok emin olmak isteyen ayni kabaltindan resim ceksin ve karsilastirsin
büyük ihtimal bu resim carsi camiinin minaresinden cekilmis (cünkü resim soldan sagi cekmis)
tarihin 1930 yılı olduğunu zannediyorum çünkü bayaa eski bir resim...bildiğim kadarıyla o yıllarda belkıs mh. yok...ve de bu fotograf çarşı camisinden çekilseydi bedesten ve kabaltınıda içine alırdı diye düşünüyorum...
her ne kadar saha camisine giden veya şıhlar camisine giden uzun çarşıya çok benzesede arkalardaki minare kafaları karıştırıyor...1930 yılında çarşı camisinden başka o tür minare yok diye biliyorum...
yinede en kısa zamanda bilen birine göstereceğim inşallah:)
Ben 1965 yılında şıhlar camisinin minaresi aynen oradaki gibiydi, ben sakallıya katılıyorum.
haritacı ramazan tarhan
bir şey yazmayınca ben bir iki şey söyleyeyim
1- Şıhlar Camisi önde
2- Çarşı Cami arkada.
3- Öyle bir persfektif ki.
Camiye en fazla 150 metre beriden çekilmiş.
Evleri saydım
Yani Şıhlar camisini önümüze alacağız.
Cami ile aramıza 150 200 metre koyacağız.
Alırkende Çarşı camisini sağımıza alacağız.
üstteki 2 resimdeki ayrıntı daha belirgin olması için bedesten alanını büyülttüm.
aşağıdaki fotoğrafda [NZ]Bedesten[/NZ] seçilebiliyor. yanlışım varsa düzeltin lütfen.
![]()
Arkadaşlar fotoğraflardaki ayrıntılarda önemli. Bedestenin arkasındaki [nz]Saha [/nz]camisi olmalı, miladi 1899'da yapıldı.
Kayıtlarımızda [nz]Şıhlar [/nz]camisi Miladi 1875 - 1890 yılları arasında yapılmış ve muhtemelen bu fotoğraf şıhlar camisinin minaresinden veya varsa yanındaki yüksek bir binadan çekilmiş.
[nz]Çarşı [/nz]camisinin minaresi 1955 yılında yaptırıldığı için bu fotoğraflarda gözükmemekde.
İnce uzun alan uzun çarşının eski hali olmalı, [nz]Coşkun özkaya[/nz] zamanında genişletilmişti. Daha önce de genişlemeye tabi tutuldumu bilemiyorum.