-
tesekkurler astsubay arkadasım,.
cok faydalı bir bilgilendirme oldu. Nizipin dibindeki Fıratı ve onun kumları ya da cakıllarını dusununce anlamlı bir yaklasım. Belki de mozaik yapımında kullanılan cakil taslarının Fırattaki bollugunu gozonune alırsak yaklasımın ne kadar onemli oldugu anlasılır. Ancak acaba bu kum ve/veya cakıllara mı Nizipten dolayı bu ad verildi yoksa kum ya da cakılı bol anlamında mı Nizip’e bu ad verildi, bu nokta onemli. Mesela Turkcede darıya mısır denmesinin nedeni once Mısır (ulke) dan gelmis olması. Belki de Nizipten gelen cakıllardan dolayı nisib kelimesi Rumenceye gecmis olabilir. ya da tam tersi..
Baska fikri olan?.
-
Sanki;.
nehir kenarındaki kum gibi kalabalık,
nehir kenarındaki kumlu yerdeki kalabalık,
Fırat nehri kumundaki kalabalık,
Fırat nehri kumu kadar kalabalık,.
ifadeleriSubutayın da yönlendirmesi sonucu kafama yatıyor. .
Arap coğrafyacısı Yakub’a göre “Nizip, Fırat kıyısındaki Nisibin ar-rum” diye anılıyor. .
Buna göre "Fırat kıyısındaki kumluk ve bataklık alanda bulunan, kum gibi kalabalık yer" anlamı çıkarılabilir..
-
ŞİMDİ EN SON NASIL OLDU MUHARREM ABII OLAY TAM OOLARAK NE.
-
izip ve tizip de diyenlerde var ne kadar doğru bilemiyorum ama Nizip’in başkentlik yaptığı zamandaki isimlerimiş büyüklerimden duymuştum..
kolay gelsin inşallah bulursun..
-
Rumuzunu astsubay olarak okudugum icin oyle yazdıgım subutay arkadasımın yazdıkları ifade ettgim gibi bana da mantıklı geldi. Ancak dedigim gibi oncebelki de Nicippe’den dolayı kum ya da cakıla bu ad verilmis olabilir. Darıya Mısır, Portakala Washington dedigimiz gibi. Cunku Washington aslında ABD eski baskanı George Wahshinton da alıyor adını. Ordan gelen portakala de bu nedenle Washington diyoruz. Arastırmaya devam edelim. Bence bir yere varıyoruz. :)
-
Başta da dedim, benim kibir tümden gelim yaklaşımı. Bu konudaki araştırmamı yer yer sürdürüyorum. Şimdiki hedefim bir dergide yayınlanan Nizip hakkındaki bir makale. Ulaşmak üzereyim. Bir de onu okuyup olaya yaklaşalım. Ama durmayın, beyin fırtınasına devam....
-
Sevgili dostum derği hala gelmedi.Zandederim bulamadılar halbuki adres ve telefonuma kadar vermiştim..
Sevgili subutay Ankarada bulunan Türk Tarih Kurumu yayınlarına yönelirsen sağlam ve sağlıklı delillere ulaşabileceğini düşünüyorum.Bu hususta Ankarada veya İstanbulda Milli kütüphanede bulunan kayıtlardan yararlanmak lazım..
Ancak şunu çok iyi biliyorum Mardin ve Nizipte bulunan kiliselerin dini ağırlıkta ibadethaneden çok CASUSLUK faliyetlerinde kullanılmış yerler olduğu ve ipek yolu üzerinde olması sebebiylede kaynaklarda yer alacağına inanıyorum.Tabi kaynaklara ulaşabilirsek. selamlar .
-
Abi zaman bulsam dergiyi buradaki halk kütüphanesinde araştıracağım. Sınavlar da yaklaştı, artık çok fazla sosyal olamıyorum. Ama ilk fırsatta bu olaya gireceğim.
-
Ne dergisi adını sayısını falan yazsaydınız belki içimizde birilerinde vardır..
-
muharrem sesin soluğun çıkmayı neredesin.
nicippe de gelişme varmı bilmim ama sen ne din onu da bilmim.
-
Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi'nin, 106. veya 105. sayıları.
alıntı:
Muharremkaplan:
Ne dergisi adını sayısını falan yazsaydınız belki içimizde birilerinde vardır..